• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.6°C / 19.2°C
  0 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  77%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  0 BF
  94%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  1 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  5 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  92%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  2 BF
  72%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 19.4°C
  0 BF
  100%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 14.7°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  80%
EUROKINISSI

Δικαστικές «παραφωνίες» (και) στην υπόθεση Novartis

 • A-
 • A+

Στο παρελθόν επικρίθηκαν δικαστικοί είτε επειδή καθυστέρησαν μεγάλες υποθέσεις σκανδάλων είτε επειδή τις έβαλαν στο αρχείο. Σήμερα έχουμε το νέο φαινόμενο να κατηγορούνται επειδή προχωρούν με γοργούς ρυθμούς τις έρευνες.

Το «πρϊόνισμα» της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη περί δήθεν λανθασμένων χειρισμών και παραλήψεων ξεκίνησε την ίδια στιγμή που η δικογραφία διαβιβαζόταν στη Βουλή.

Μάλιστα αυτή τη φορά, πέρα από την πρόθυμη δημοσιογραφία και τους θιγόμενους πολιτικούς, άρχισαν και επικίνδυνες ακροβασίες στον δικαστικό χώρο, ο οποίος θεωρητικά και άσχετα με τις πολιτικές τοποθετήσεις των δικαστικών λειτουργών οφείλει να είναι απολύτως ανεπηρέαστος.

Χθες η «Εφ.Συν.» αποκάλυψε τη συλλογή υπογραφών που στόχο έχουν να αφαιρεθεί η δικογραφία για τον Κ. Φρουζή από τον ανακριτή (και τους εισαγγελείς Διαφθοράς) και να διαβιβαστεί στο Εφετείο.

Το γιατί και το πώς θα στηριχτεί λογικά αυτή η «αυθόρμητη» πρωτοβουλία κάποιων δικαστών είναι ένα ερώτημα, αν και ήδη ο κυριακάτικος Τύπος και ειδικά «ΤΟ ΒΗΜΑ» φαίνεται να συμμερίζεται τα περί «παραλείψεων» κ.λπ.

Όμως και το συνδικαλιστικό όργανο των δικαστών και εισαγγελέων επιχειρεί όλες αυτές τις ημέρες μια ανεξήγητη πολιτική «ίσων αποστάσεων», τη στιγμή μάλιστα που κανείς ακόμα (ούτε ο πρόεδρος ούτε ο αντιπρόεδρος ούτε και ο γ.γ. της Ένωσης) δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της δικογραφίας.

Δυστυχώς λίγους μήνες πριν, όταν ο Τύπος και μάλιστα οι εφημερίδες κοινών συμφερόντων με «ΤΟ ΒΗΜΑ» έκαναν το ίδιο για την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά που ερευνά τις δικογραφίες σχετικά με «το πλοίο της ηρωίνης», και πάλι η Ένωση κράτησε την ίδια πολιτική στις ανακοινώσεις της.

Όλη η ιστορία με τους βασικούς πρωταγωνιστές σε μεγάλα σκάνδαλα σε βάρος του Δημοσίου που άλλοτε διαφεύγουν στο εξωτερικό, άλλοτε καλύπτονται από προστατευτικές ασπίδες και άλλοτε απλώς μπαίνουν στο βαγόνι των δικαστικών καθυστερήσεων, δυστυχώς φαίνεται να επαναλαμβάνεται ξανά.

Κάπως έτσι κύλησε η ιστορία Χριστοφοράκου - Καραβέλα, η ιστορία του Ανδρέα Βγενόπουλου και τώρα φτάσαμε στον βασικό πρωταγωνιστή της Novartis.

Οι μνήμες ξυπνούν...

Το 1999 λίγο πριν από τις εκλογές, σε μια κίνηση πρωτοφανή για το ΣτΕ, ξεκινούν, με συλλογή υπογραφών μεταξύ συμβούλων και αντιπροέδρων του ΣτΕ, συνοδεία «κατάλληλων» δημοσιευμάτων, προσπάθειες υπονόμευσης του προέδρου του ΣτΕ, κ. Μποτόπουλου.

«Η περιεκτική και σύντομη αίτηση με τις υπογραφές 25 συμβούλων και δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την ένταση των αναταράξεων, των κλυδωνισμών και των επιπτώσεων που θα προκαλέσει («ΤΟ ΒΗΜΑ», 7/2/1999). Η εφημερίδα μάλιστα σχολιάζει ότι το ΣτΕ δεν έχει πλέον κύρος.

Το 2009 κεντρικό πρόσωπο ο Γ. Σανιδάς, για τον οποίο μας πληροφορεί «ΤΟ ΒΗΜΑ» (24/4/2009): «Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει επιληφθεί πολλών, πολύκροτων υποθέσεων, προκαλώντας συχνά αίσθηση με τις εισηγήσεις, τις παραγγελίες, τις γνωμοδοτήσεις ή τις παρεμβάσεις του».

Είχε έντονες αντιπαραθέσεις με τον πρώην συνάδελφό του Γιώργο Ζορμπά όταν εκείνος ανέλαβε πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Ο Γ. Σανιδάς έριξε στο καλάθι των αχρήστων, με εγκύκλιό του, ως μη σύννομο, το πόρισμα Ζορμπά για το σκάνδαλο των ομολόγων.

Εμείς θυμίζουμε πώς «ΤΟ ΒΗΜΑ» αντιμετώπισε τη δίωξη του εκλιπόντος εισαγγελέα Σωτήρη Μπάγια από τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά.

Ο Γ. Σανιδάς ζήτησε την πειθαρχική του δίωξη, την οποία και ανακοίνωσε στην Ενωση πριν ακόμα ολοκληρωθεί η έρευνα που είχε διατάξει σε βάρος του.

«ΤΟ ΒΗΜΑ» (4/4/2008) είχε χαρακτηρίσει πρωτοφανή αυτή την ενέργεια σε βάρος του Σωτήρη Μπάγια, ο οποίος είχε απλώς εκφράσει την άποψή του για την υπόθεση χειρισμού του σκανδάλου των υποκλοπών αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι κρίσεις των δικαστών.

Έντονα είχε αντιδράσει τότε στη δίωξη Μπάγια και η συντονιστική επιτροπή των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας. Για την ιστορία, τον Ιούλιο του 2008 ομόφωνα ο Σωτήρης Μπάγιας είχε απαλλαγεί από τις κατηγορίες στο επταμελές πειθαρχικό συμβούλιο. Σημειώνεται ότι τότε και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην πειθαρχική δίωξη.

Το μόνο που είχε τελικά καταφέρει ο Γ. Σανιδάς, κρίνοντας και εκ του αποτελέσματος, ήταν ένα ισχυρό πλήγμα στο κύρος της δικαιοσύνης.

Σήμερα και πάλι με αφορμή ένα τεράστιο σκάνδαλο επιχειρείται η ίδια μέθοδος συκοφαντιών και εκφοβισμού δικαστικών λειτουργών, η οποία δυστυχώς και πάλι βρίσκει ευήκοα ώτα και στον δικαστικό χώρο.

Το θέμα θα έχει προφανώς συνέχεια...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ζήτησαν το προφανές, τους έστησαν στο... εδώλιο
Δίκη προθέσεων, με πρωτόγνωρους χαρακτηρισμούς, από την πλειοψηφία του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά των πέντε συναδέλφων τους οι οποίοι τόλμησαν να... ξεστομίσουν πως στο σκάνδαλο...
Ζήτησαν το προφανές, τους έστησαν στο... εδώλιο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το απόλυτο δικαστικό αλαλούμ
Aσυγκράτητοι οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του εισαγγελέα Πρωτοδικών να θεωρήσει την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς ένοχη για διάπραξη ενός κακουργήματος και τεσσάρων...
Το απόλυτο δικαστικό αλαλούμ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το δίλημμα της Ολομέλειας Εφετών
Η Ολομέλεια καλείται να αποφασίσει όχι για το αν θα αναβαθμιστεί ποινικά η υπόθεση της Novartis, αλλά αν θα αφαιρεθούν οι δικογραφίες από την Εισαγγελία Διαφθοράς
Το δίλημμα της Ολομέλειας Εφετών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Θα αφαιρεθεί ή όχι η Novartis από την εισαγγελέα εφέτη κατά της διαφθοράς;
Τελικά για τις 12/12 ορίστηκε η Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών μετά το αίτημα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με αντικείμενο την αφαίρεση των δικογραφιών της Novartis από την εισαγγελέα Εφετών Ε. Τουλουπάκη,...
Θα αφαιρεθεί ή όχι η Novartis από την εισαγγελέα εφέτη κατά της διαφθοράς;
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εκρηξη των δικαστών στη δίκη Γηροκομείου
Σπάνια στα δικαστικά χρονικά δήλωση από την εισαγγελέα της έδρας, που ζήτησε να σταλούν τα πρακτικά στον εισαγγελέα για να διαπιστωθεί εάν έχει διαπράξει το αδίκημα της απιστίας η δικηγόρος του ιδρύματος, η...
Εκρηξη των δικαστών στη δίκη Γηροκομείου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας