Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στο «ξέπλυμα» επικεντρώνεται η εισαγγελική έρευνα για τη Novartis

AP Photo/Petros Giannakouris

Στο «ξέπλυμα» επικεντρώνεται η εισαγγελική έρευνα για τη Novartis

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Συμπληρωματικές καταθέσεις αναμένεται να δώσουν στους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα στην πολύκροτη υπόθεση Novartis.

Το διερευνώμενο αδίκημα του «ξεπλύματος» αποτελεί αιχμή του δόρατος προς το παρόν για τους εισαγγελείς, οι οποίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο διάπραξής του για το σύνολο των εμπλεκομένων προσώπων, πολιτικών και μη, και στοχεύουν να εντοπίσουν τις διαδρομές των χρημάτων και τους τελικούς αποδέκτες.

Στο κάδρο τω υπόπτων μπαίνουν συνεργάτες και σύμβουλοι πρώην υπουργών. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, οι Έλληνες εισαγγελείς δεν έχουν στα χέρια τους ηχητικά ντοκουμέντα ή βίντεο για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων στα μαύρα ταμεία της φαρμακευτικής εταιρείας. 

Όμως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη προκύπτουν σοβαρά στοιχεία, που «δένουν» μαρτυρικές καταθέσεις με άλλο υλικό, και ότι μελετώνται εξονυχιστικά υπουργικές αποφάσεις με αναφερόμενες χρηματικές καταβολές και αναφορές σε κατασχεθέν υλικό, όπως ημερολόγια και άλλα.

Ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εισαγγελείς στέλνουν δεκάδες αιτήματα για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε Ελβετία και Κύπρο. Άλλωστε, από τις ελβετικές αρχές έχει ζητηθεί άνοιγμα λογαριασμών της Novartis στη UBC, μετά τα όσα είπε στην κατάθεσή του ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Παράλληλα, έχουν υποβληθεί αιτήματα για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμού της εταιρείας, τον οποίο διαχειριζόταν προσωπικά το πρώην μεγαλοστελέχος, Κωνσταντίνου Φρουζή, για ποσό μέχρι ενός εκατομμυρίου ευρώ. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, Σταύρος Μανώλης και Χρήστος Τζούρας επικεντρώνουν την έρευνα και σε εταιρίες τις οποίες το FBI έχει χαρακτηρίσει ως «οχήματα» παράνομων πληρωμών.

Στην φάση αυτή της έρευνας, φαίνεται πως σε ώριμο στάδιο βρίσκεται το σκέλος που αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, μεταξύ αυτών και κρατικών υπαλλήλων και προσώπων που βρίσκονταν στο περιβάλλον υπουργών, ενώ εκτιμάται πως πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί σε ότι αφορά γιατρούς. Μάλιστα όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές η λίστα δωροδοκηθέντων γιατρών αυξάνεται εντυπωσιακά.

Επίσης, οι εισαγγελείς διασταυρώνουν πληροφορίες που μπορεί να προέρχονται είτε από τη δικογραφία για το ΚΕΕΛΠΝΟ, είτε από την έρευνα για τα λεγόμενα «Panama papers»  και άλλες λίστες. Σε μικρό χρονικό διάστημα δε αναμένεται να ξεκινήσουν την αξιολόγηση του τεράστιου υλικού που έχει κατασχεθεί στις δεκάδες εφόδους που έχουν διενεργηθεί τόσο στη Novartis , όπου ακόμη και πριν δύο μήνες μετέβησαν οι εισαγγελείς, όσο και σε εμπλεκόμενα πρόσωπα.  

Σημειώνεται ότι η πρώτη πολύ σοβαρή μαρτυρική κατάθεση ξεκίνησε τον Οκτώβριο. Είκοσι μέρες μετά κλιμάκιο εισαγγελέων Διαφθοράς μετέβη στις ΗΠΑ όπου είχε συνεργασία με τις εκεί αρχές. Και για τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες τηρήθηκε αυστηρότατη διαδικασία ελέγχου σε συνεργασία με την ΓΑΔΑ, η οποία ξεκίνησε τέλος Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε στις 6 Νοεμβρίου.

Τα τρία πρόσωπα μεταξύ άλλων υποβλήθηκαν και σε ψυχολογικά τεστ, ενώ για τον χαρακτηρισμό τους και ως μαρτύρων «Δημοσίου συμφέροντος», από «προστατευόμενοι» οι εισαγγελείς Διαφθοράς έλαβαν έγκριση από τον αρμόδιο επόπτη -αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

[ad-slot]

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κινητικότητα στην έρευνα για τη Novartis
Ώριμη φέρεται πως είναι η εισαγγελική έρευνα για το σκάνδαλο Novartis και σύμφωνα με πηγές του Εφετείου έχει αρχίσει ήδη η συγγραφή του πορίσματος...
Κινητικότητα στην έρευνα για τη Novartis
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δεν παγώνει η έρευνα για τη Novartis
Δεν θα παγώσει η εισαγγελική έρευνα για τη Novartis αποφάνθηκε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς που προβάλουν στην...
Δεν παγώνει η έρευνα για τη Novartis
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Έρευνα στο σπίτι πρώην συνεργάτιδας του Άδ. Γεωργιάδη
Έρευνα στο σπίτι πρώην στενής συνεργάτιδας του αντιπροέδρου της Ν.Δ. πραγματοποιήθηκε σήμερα από την Αστυνομία ύστερα από εισαγγελική εντολή στο...
Έρευνα στο σπίτι πρώην συνεργάτιδας του Άδ. Γεωργιάδη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εισαγγελική έρευνα για τα δάνεια κομμάτων έφερε η απολογία Τσουκάτου
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, με αφορμή το περιεχόμενο της απολογίας του πρώην...
Εισαγγελική έρευνα για τα δάνεια κομμάτων έφερε η απολογία Τσουκάτου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στη Δικαιοσύνη οι «αμαρτίες» της παλιάς διοίκησης του ΟΑΣΘ
Τα καταγγελλόμενα «σκάνδαλα» προηγούμενων διοικήσεων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης καλούνται να ερευνήσουν τα δικαστήρια. Ο...
Στη Δικαιοσύνη οι «αμαρτίες» της παλιάς διοίκησης του ΟΑΣΘ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο όνομα της δικαιοσύνης θέλουν σκοτάδι στη NOVARTIS
Απ' άκρη σ' άκρη το δικαστικό ρεπορτάζ των σκανδαλοθηρικών και όχι μόνο εφημερίδων κλαίει και οδύρεται για την παραίτηση του εισαγγελέα Γιάννη Αγγελή...
Στο όνομα της δικαιοσύνης θέλουν σκοτάδι στη NOVARTIS