• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 14.5°C
  1 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.7°C / 10.5°C
  0 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.0°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.7°C
  3 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 8.2°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 3.9°C
  0 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.6°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.5°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 8.9°C / 12.9°C
  4 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 16.8°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 13.6°C
  0 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  5 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 6.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 6.5°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 7.8°C / 16.6°C
  1 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 14.8°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 8.8°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.7°C / 10.6°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  0 BF
  75%
AP Photo/Keystone, Georgios Kefalas

«Πρωταθλήτρια» η Novartis σε ξέφρενο πάρτι μίζας

 • A-
 • A+

Σε ένα ξέφρενο πάρτι μίζας φέρεται να είχε επιδοθεί η Novartis, προκειμένου να αποκτήσει ηγεμονικό ρόλο στην ελληνική αγορά φαρμάκου.

Η φαρμακευτική εταιρεία, σύμφωνα με τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, έβρισκε πρόθυμους αποδέκτες στη διακίνηση του «μαύρου» χρήματος ακόμα και μέσα στο μέγαρο Μαξίμου, όπου ευθέως αναφέρεται το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Οι μάρτυρες αποκαλύπτουν ότι τις μεταφορές χρημάτων είχε αναλάβει ο πρώην αντιπροέδρος της Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής, ενώ η διακίνηση των χρημάτων γινόταν άλλοτε απευθείας στα καταγγελλόμενα πολιτικά και μη πρόσωπα και άλλοτε μέσω εταιρειών δημοσίων σχέσεων, τις οποίες χρησιμοποιούσαν ως όχημα για τη διακίνηση του «μαύρου» χρήματος.

EUROKINISSI

Οι μαρτυρίες που διαβιβάστηκαν μέσω της δικογραφίας στη Βουλή περιγράφονται από εισαγγελική πηγή ως συγκλονιστικές, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να έλαβε στο μέγαρο της Ηρώδου Αττικού «ζεστό» χρήμα!

«Περί τα μέσα του έτους 2013, αν θυμάμαι καλά την περίοδο, ο Φρουζής συναντήθηκε με τον τότε πρωθυπουργό της χώρας, Αντώνη Σαμαρά, στο μέγαρο Μαξίμου. Είχε μαζί του μια μαύρη βαλίτσα σαμσονάιτ, τύπου τρόλεϊ, την οποία είχε γεμίσει με δεσμίδες χαρτονομισμάτων, χρώματος μοβ, κίτρινο και πράσινο, τα οποία παρέδωσε στον Αντώνη Σαμαρά...» υποστηρίζει ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων.

«Δωροδοκήθηκαν»

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με τους μάρτυρες, επί υπουργίας Ιωάννη Στουρνάρα:

«Οι χορηγίες της NOΒΑΡΤΙΣ για διοργάνωση συνεδρίων, τα οποία αναλάμβανε η MINDWORK (σ.σ. εταιρεία της συζύγου Στουρνάρα) αυξήθηκαν. Το ύψος των αμοιβών που ελάμβανε η MINDWORK ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσέφερε στη διοργάνωση συνεδρίων με τις υπηρεσίες και εν πολλοίς κάλυπτε χρήματα που δίνονταν ως δώρα στον Ιωάννη Στουρνάρα, ένεκα απορρήτων πληροφοριών αλλά και προκειμένου να επηρεαστούν οι ενέργειές του ως υπουργού Οικονομικών, σχετικά με την εξασφάλιση ποσών του κρατικού προϋπολογισμού προς τις φαρμακευτικές εταιρείες και ιδίως τη NOΒΑΡΤΙΣ.
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο κ. Στουρνάρας, στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων του, στην εξασφάλιση των 65.000.000 ευρώ που δόθηκαν στη NOΒΑΡΤΙΣ, για τα οποία σας έχω αναφέρει σε προηγούμενη κατάθεση ότι δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, με το ποσό των 2 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.
Και ο Ιωάννης Στουρνάρας δωροδοκήθηκε για τον ίδιο λόγο, με ικανό χρηματικό ποσό, το ύψος του οποίου δεν μπορώ να προσδιορίσω. Σε δύο περιπτώσεις τουλάχιστον, πριν συναντηθεί ο Φρουζής με τον Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, είχε μαζί του μια μαύρη αντρική τσάντα, γεμάτη χρήματα, τα οποία είμαι βέβαιη ότι προορίζονταν για τον τελευταίο.
Είναι βέβαιο ότι ο Στουρνάρας έλαβε απευθείας συνολικά ως δώρα ποσό τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ευρώ, χωρίς να συμπεριληφθούν τα ποσά που έλαβε μέσω MINDWORK».

«Ο ρόλος της MINDWORK»

Σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρικές καταθέσεις, η εταιρεία δημοσίων σχέσεων συμφερόντων της συζύγου του νυν διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Σταυρούλας-Λίνας Νικολοπούλου, φέρεται να μετέφερε τα «δωράκια» και σε άλλα πρόσωπα.

«Περαιτέρω από τα χρήματα της αμοιβής της MINDWORK ελάμβαναν δώρα εκτός από τον Ι. Στουρνάρα και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι, όπως ο Ιωάννης Κυριόπουλος, πρόεδρος της ΕΣΔΥ. Ο τελευταίος εξυπηρετούσε τη NOΒΑΡΤΙΣ με τις δημόσιες σχέσεις-επαφές του και υπολογίζω ότι έλαβε συνολικά από τη NOΒΑΡΤΙΣ (περίοδος περίπου 2002 έως 2014) τουλάχιστον 4 εκατ. ευρώ.
Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική στα παραπάνω πλαίσια, και πρέπει να αναφερθεί, είναι η περίπτωση του harvard project, το τελικό event (γεγονός) του οποίου, στα τέλη του έτους 2013 στο Μέγαρο Μουσικής, διοργάνωσε η MINDWORK.
Το harvard project ήταν ένα πρόγραμμα που εκπονήθηκε και έτρεξε το έτος 2013. Το πρόγραμμα αυτό αφορούσε την πρόσβαση των ασθενών στην Ελλάδα σε υπάρχουσες νέες θεραπείες στην εποχή της λιτότητας. Μέσω αυτού του προγράμματος, η NOΒΑΡΤΙΣ αποσκοπούσε να αναβαθμίσει τον ηγεμονικό της ρόλο στον χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα, δίνοντας χρηματικά ποσά ως δώρα στους τότε (2013) υπουργούς Υγείας και Οικονομικών.
Περί τα μέσα του έτους 2013, αν θυμάμαι καλά την περίοδο, ο Φρουζής συναντήθηκε, στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, με τον τότε πρωθυπουργό της χώρας, Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχε μαζί του μια μαύρη βαλίτσα σαμσονάιτ, τύπου τρόλεϊ, την οποία είχε γεμίσει με δεσμίδες χαρτονομισμάτων, χρώματος μοβ, κίτρινο και πράσινο, τα οποία παρέδωσε στον Αντώνη Σαμαρά».

«Στενή σχέση Αδώνιδος - Φρουζή»

Κατά τους καταγγέλλοντες, ο Αδωνις Γεωργιάδης φέρεται στη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Υγείας (2013-2014) να έχει πολύ στενή σχέση με τον Κων. Φρουζή προκειμένου να προωθεί τα συμφέροντα της NOΒΑΡΤΙΣ, την περίοδο μάλιστα που η Ελλάδα γονάτιζε από τα μνημόνια.

Ο πρώην υπουργός παρουσιάζεται να δωροδοκείται με χρήματα που φτάνουν σε βαλιτσάκι μέσα στο γραφείο του.

«Ο κ. Γεωργιάδης, σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής στενότητας για την Ελλάδα, εξασφάλισε χρήματα για την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τη NOΒΑΡΤΙΣ ποσού 65.000.000 ευρώ, το οποίο ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το ποσό που καταβλήθηκε στις λοιπές φαρμακευτικές εταιρείες για την ίδια αιτία.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στις λοιπές φαρμακευτικές εταιρείες για τα πρόσωπα του Γεωργιάδη και του Φρουζή και ο τελευταίος κατηγορήθηκε ότι προωθούσε αποκλειστικά τα συμφέροντα της NOΒΑΡΤΙΣ, παρότι πρόεδρος του ΣΦΕΕ. Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο Φρουζής διέρρευσε στον Τύπο την πληροφορία ότι δήθεν είχε διαταραχθεί η σχέση του με τον Γεωργιάδη.
Γνωρίζω ότι ο Γεωργιάδης είχε κάνει συμφωνία με τον Φρουζή να λάβει ως αντάλλαγμα για την εξυπηρέτηση αυτή ποσό γύρω στα 2.000.000 ευρώ, το οποίο και έλαβε αμέσως μετά την καταβολή των 65.000.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά τα πήρε όπως σας έχω αναφέρει με βαλιτσάκι στο υπουργικό του γραφείο».

Στο βάθος η αποζημίωση για τη ζημία

Περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνθηκαν στους δύο πρώην πρωθυπουργούς και τους οκτώ πρώην υπουργούς, σύμφωνα με τις καταθέσεις, ενώ η ζημία που υπέστη το Δημόσιο από τις συναλλαγές του με τη Novartis αγγίζει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ενας από τους στόχος των εισαγγελικών αρχών είναι και η εξασφάλιση αποζημίωσης του πολύπαθου Ελληνικού Δημοσίου για τη ζημία που υπέστη από τις ανορθόδοξες πρακτικές της φαρμακευτικής εταιρείας.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των ερευνών των εισαγγελέων, η συνολική ζημιά του Δημοσίου από το 2000 μέχρι το 2015 από τις αθέμιτες μεθόδους των φαρμακευτικών εταιρειών ανέρχεται στα 23 δισεκατομμύρια ευρώ!

Τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες καταθέτουν ότι στα δέκα πολιτικά πρόσωπα κατευθύνθηκαν περίπου 45-50 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά σε μίζες κατέληξαν περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ τα οποία, εκτός από τους πολιτικούς, μοιράστηκαν γενικοί γραμματείς υπουργείων, που είναι 4-5, μέλη επιτροπών, διοικητές δημοσίων οργανισμών, σύμβουλοι πολιτικών προσώπων κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δώσει και συμπληρωματικές καταθέσεις με τις οποίες διευκρινίζεται η πηγή της πληροφόρησής τους για όσα έχουν μέχρι σήμερα αποκαλύψει.

Η κοπιαστική έρευνα των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, Στέλιου Μανώλη και Χρίστου Ντζούρα, βρίσκεται σε εξέλιξη για το σκέλος που αφορά το (διαρκές) έγκλημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα («ξέπλυμα»).

Η Εισαγγελία εξακολουθεί να συνεργάζεται στενά με τις αμερικανικές αρχές, ενώ αναμένει απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχει αποστείλει σε Ελβετία και Κύπρο. Ολα τα νέα στοιχεία που θα προκύπτουν θα διαβιβάζονται σταδιακά στη Βουλή.

Μίζες φέρεται να δόθηκαν για την αγορά εμβολίων και αντικαρκινικών φαρμάκων, ενώ από τις καταθέσεις προκύπτει ότι εξαιτίας της εκτεταμένης διαφθοράς ή της αμέλειας των κρατικών αξιωματούχων η Ελλάδα από το 2000 και μετά παρουσίαζε φαρμακευτική δαπάνη διπλάσια από τον μέσο όρο των κρατών της Ε.Ε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2000 η Ελλάδα δαπανούσε 0,1 έως 0,2 πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. για τα φάρμακα, μέχρι το 2009-2010 το ποσοστό αυτό είχε διπλασιαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τώρα οι μέθοδοι της Novartis -όπως έχουν καταθέσει περίπου είκοσι μάρτυρες- οδηγούσαν σε προνομιακή τιμολόγηση, έγκριση, ακόμα και καθυστέρηση έγκρισης φαρμάκων άλλων εταιρειών.

Πάντως σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Novartis αναφέρει:

«Εχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων σχετικά με τις επιχειρηματικές μας πρακτικές στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Novartis δεσμεύεται με τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής επιχειρηματικής συμπεριφοράς και κανονιστικής συμμόρφωσης σε όλες τις πτυχές της εργασίας. Λαμβάνουμε κάθε ισχυρισμό για πιθανό παράπτωμα εξαιρετικά σοβαρά και εξετάζουμε διεξοδικά όλες τις αναφορές».

 
Τι σημαίνει η ζημιά των 23 δισ. ευρώ

Σε 23 δισ. ευρώ υπολογίζεται η ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο την περίοδο 2000-2015 από τις παράνομες πρακτικές των φαρμακευτικών εταιρειών, σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας. Η ζημία που προκάλεσε η Νovartis την ίδια περίοδο εκτιμάται ότι φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της εκτιμώμενης ζημιάς, αρκεί να ρίξει μια ματιά κάποιος στο παραπάνω γράφημα. Θα διαπιστώσει ότι οι άμεσοι φόροι που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι το 2018 είναι λιγότεροι από τα 23 δισ. Με αυτά τα χρήματα εξάλλου το ελληνικό Δημόσιο θα πλήρωνε μισθούς και συντάξεις δύο ετών.

Σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρικές καταθέσεις, η εταιρεία δημοσίων σχέσεων συμφερόντων της συζύγου του νυν διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Σταυρούλας-Λίνας Νικολοπούλου, φέρεται να μετέφερε τα «δωράκια» και σε άλλα πρόσωπα

 

Οι μάρτυρες σκιαγραφούν ένα δυσώδες τοπίο διαφθοράς

Οι καταθέσεις των μαρτύρων, που περιέχονται στη δικογραφία του σκανδάλου Novartis, σκιαγραφούν ένα δυσώδες τοπίο διαφθοράς, ενώ αφορούν πολιτικά πρόσωπα «πρώτης γραμμής».

Πρόσθετες πληροφορίες έρχονται στο φως για το τι αναφέρουν μάρτυρες για τους Αντώνη Σαμαρά, Αδωνι Γεωργιάδη και Ανδρέα Λοβέρδο.

Αναφορικά με τον Αντώνη Σαμαρά όταν αυτός ήταν ο ένοικος του Μαξίμου, πληροφορίες για τις μαρτυρικές καταθέσεις αναφέρουν τα εξής: ο ισχυρός άνδρας της Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής, φέρεται να είχε επαφές τόσο με τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά όσο και με το περιβάλλον του τότε πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα φέρεται να συναντήθηκε αρκετές φορές με τον Δημήτρη Πτωχό (συνεργάτη επί θεμάτων διαδικτύου και επικοινωνίας), τον Σταύρο Παπασταύρου και τον Χρύσανθο Λαζαρίδη τόσο στο Μαξίμου όσο και εκτός αυτού.

Ο Κ. Φρουζής φέρεται, σύμφωνα με μαρτυρίες, να μετέφερε χρήματα σε βαλίτσα και να την παρέδωσε με τρόπο, ώστε να μην καταγραφεί η παρουσία του στο μέγαρο Μαξίμου.

Επελέγη για αυτό, βάσει των μαρτυριών, η μέθοδος να εισέλθει το αυτοκίνητό του σε χώρο του μεγάρου, ώστε να αποφευχθεί ο αστυνομικός έλεγχος από τη διπλανή είσοδο του κτιρίου.

Ιδιαίτερα σοβαρά είναι και τα όσα έχουν λεχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από μάρτυρες για τον Αδωνι Γεωργιάδη. Σε μια κατάθεση λέγεται πως συνεργάτιδα του τότε υπουργού, η οποία κατονομάζεται, είχε αναλάβει το έργο της παραλαβής χρημάτων.

Αυτά δόθηκαν σε τρεις διαφορετικές συναντήσεις μέσα σε κίτρινους φακέλους. Η μία, σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Ledra Marriot και οι άλλες δύο στο γραφείο του Αδώνιδος Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας.

Ξεχωριστή σημασία φαίνεται πως έχουν και τα όσα αναφέρονται σε άλλη κατάθεση για το ποια ήταν η φερόμενη διαδικασία για τη νομιμοποίηση των χρημάτων αυτών.

Σύμφωνα με μαρτυρία, φέρεται να χρησιμοποιούνταν για αυτόν τον σκοπό οι εκδοτικές δραστηριότητες του Αδώνιδος Γεωργιάδη, οι υπηρεσίες προβολής προϊόντων και τηλεπωλήσεων, αλλά και οι διοργανώσεις εκδηλώσεων για εκμάθηση αρχαίων ελληνικών και για μελέτη της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

Οσον αφορά δε τον Ανδρέα Λοβέρδο, οι καταθέσεις κατατείνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ότι ο πρώην υπουργός Υγείας επιδίωκε να λαμβάνει σε βαλίτσες χρήματα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Novartis.

Στις καταθέσεις εμφανίζεται όμως και μια ξεχωριστή μέθοδος που φέρεται να ακολουθούσε το περιβάλλον Λοβέρδου.

Συγκεκριμένα ονοματίζεται η εταιρεία πληροφορικής «Computer Team» (εμφανίζεται μάλιστα να την έχει αναφέρει ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Φρουζής), η οποία φέρεται να ανήκε στον Ανδρέα Λοβέρδο, αλλά να λειτουργούσε με «αχυράνθρωπό» του.

Στις καταθέσεις γίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερη αναφορά σε μια συγκεκριμένη περίπτωση διακριτικής μεταχείρισης της υπουργίας Λοβέρδου υπέρ της Novartis.

Τον Αύγουστο του 2011 εκδόθηκε δελτίο τιμών μόνο δύο φαρμάκων, τα οποία και τα δύο ανήκαν στη Novartis, την ώρα που κανένα άλλο νέο φάρμακο δεν είχε τιμολογηθεί.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών, ο Κωνσταντίνος Φρουζής φέρεται να συναντήθηκε με τον Ανδρέα Λοβέρδο πριν εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ. Σε εκείνη τη συνάντηση ο τότε υπουργός Υγείας φέρεται να δωροδοκήθηκε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κλήσεις για εξηγήσεις σε υπόπτους για διακίνηση μαύρου χρήματος από τη Novartis
Δεκαπέντε στελέχη της εταιρείας Novartis από τη Βασιλεία της Ελβετίας, αλλά και της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα, καλούνται μέσα στις επόμενες μέρες να δώσουν εξηγήσεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Κλήσεις για εξηγήσεις σε υπόπτους για διακίνηση μαύρου χρήματος από τη Novartis
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δεύτερη δίωξη για τον Φρουζή
Ποινικά υπόλογος για δεύτερη φορά είναι, από χθες, ο πρώην αντιπρόεδρος της εταιρείας φαρμάκου Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται από τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς.
Δεύτερη δίωξη για τον Φρουζή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στις 30 Μαΐου οι εξηγήσεις Λοβέρδου για τη Novartis
Μετά τις ευρωεκλογές θα δώσει τελικά εξηγήσεις ενώπιον των Εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έχει λάβει την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη του...
Στις 30 Μαΐου οι εξηγήσεις Λοβέρδου για τη Novartis
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Για δύο νέα κακουργήματα ελέγχεται ο Μανιαδάκης
Τυχόν διάπραξη των αδικημάτων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της ενεργητικής δωροδοκίας από τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και νυν κατηγορούμενο για την υπόθεση Novartis ερευνούν οι...
Για δύο νέα κακουργήματα ελέγχεται ο Μανιαδάκης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ανοίγουν οι λογαριασμοί των δέκα για το σκάνδαλο Novartis
Τα τραπεζικά και περιουσιακά στοιχεία των δέκα πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στη δικογραφία της Novartis αλλά και των άμεσα συγγενικών τους προσώπων ζητεί εισαγγελέας που ερευνά το ενδεχόμενο διάπραξης...
Ανοίγουν οι λογαριασμοί των δέκα για το σκάνδαλο Novartis
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κατέθεσε στον εισαγγελέα για τη Novartis ο Σαλμάς
Στον εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάριος Σαλμάς, στο πλαίσιο της έρευνας για τη Novartis. Ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας επί Ν.Δ. το 2012, ήταν ο πρώτος που...
Κατέθεσε στον εισαγγελέα για τη Novartis ο Σαλμάς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας