• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 5.7°C
  3 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.0°C / 5.7°C
  5 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.0°C
  4 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 3.8°C
  3 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  5 BF
  56%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 3.7°C
  3 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / 0.1°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  6 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.2°C / 4.9°C
  6 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.4°C
  7 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.7°C
  3 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 4.5°C
  4 BF
  38%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 5.5°C
  3 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  5 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 1.6°C / 5.4°C
  2 BF
  86%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  3 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.1°C / 4.7°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.7°C / -1.7°C
  3 BF
  41%

Τα πρόσωπα, οι υπηρεσίες και τα «δωράκια»

ΕUROKINISSI

«Φωτιά» οι καταθέσεις των μαρτύρων για τη Novartis

 • A-
 • A+

Βαλιτσάκια με χρήματα, παρασκηνιακές επαφές, «υπηρεσίες» και νούμερα που προκαλούν ίλιγγο  φέρεται να περιλαμβάνει η δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartis, που έφτασε σήμερα στη Βουλή και έχει προκαλέσει πραγματικό σεισμό στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Το σκέλος της δικογραφίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή εμπλέκει δέκα κορυφαίους πολιτικούς οι οποίοι σύμφωνα με τις καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων, έπαιρναν ως δωράκια ... πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Οι μάρτυρες βάζουν στο κάδρο τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τον οποίο σημειώνουν ότι δέχθηκε βαλιτσάκι με χρήματα, αλλά και τον Γιάννη Στουρνάρα για τον οποίο αναφέρουν ότι είχε στενές σχέσεις με την φαρμακευτική εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Novartis είχε στενή συνεργασία με την MINDWORK για διοργάνωση συνεδρίων, ωστόσο το ύψος των αμοιβών που λάμβανε η εν λόγω εταιρεία ήταν αρκετά μεγαλύτερο από τις υπηρεσίες που προσέφερε. Ο μάρτυρας φέρεται να επισημαίνει ότι το ποσό προσδιοριζόταν για «δωράκια» προς τον Γιάννη Στουρνάρα, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, με αντίτιμο απόρρητες πληροφορίες, αλλά και για να εξασφαλιστούν πόροι από τον προϋπολογισμό για τις φαρμακευτικές εταιρείες και κυρίως τη Novartis. Τα στοιχεία που φέρεται να περιλαμβάνονται στη δικογραφία καταγράφουν ότι ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έλαβε σημαντικό ποσό για τις υπηρεσίες προς την εταιρεία, χωρίς αυτό να προσδιορίζεται. 

Κεντρικό ρόλο στις υποθέσεις της Novartis φέρεται να είχε ο πρώην αντιπρόεδρος της εταιρείας Κωνσταντίνος Φρουζής, ενώ ο μάρτυρας κάνει αναφορά και σε μία μαύρη τσάντα γεμάτη χρήματα την οποία έφερε μαζί του ο κ. Φρουζής πριν συναντηθεί με τον Γιάννη Στουρνάρα. Η μάρτυρας αναφέρει ότι είναι βέβαιη πως τα χρήματα προορίζονταν για τον τότε υπουργό Οικονομικών και εκτιμά ότι ο κ. Στουρνάρας έλαβε τουλάχιστον ένα εκατ. ευρώ., χωρίς να υπολογίζονται τα χρήματα από την MINDWORK.

Δώρα φέρονται να λάμβαναν και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι, όπως ο Ιωάννης Κυριόπουλος, πρόεδρος της  ΕΣΔΥ (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας), ο οποίος φέρεται να προσέφερε υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων προς τη Novartis και έλαβε (περίπου από το 2002 έως το 2014) ένα ποσό κοντά τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

Εκτενής είναι η αναφορά στο Harvard project, ένα πρόγραμμα που αφορούσε στην πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες στην εποχή της λιτότητας. Η τελική εκδήλωση του προγράμματος έγινε στα τέλη του 2013 στο Μέγαρο Μουσικής και το διοργάνωσε η Mindwork. Μέσω του project αυτού η Novartis στόχευε στο να αναβαθμίσει τον κεντρικό της ρόλο στο χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών και για τον σκοπό αυτό έδινε χρήματα σε υπουργούς Υγείας και Οικονομικών. Στα μέσα του 2013, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι μάρτυρες, ο Κωνσταντίνος Φρουζής συναντήθηκε (στα πλαίσια του προγράμματος) με τον Αντώνη Σαμαρά, τότε πρωθυπουργό της χώρας. Στη συνάντηση στο Μαξίμου είχε μαζί του μία μαύρη βαλίτσα γεμάτη με δεσμίδες χαρτονομισμάτων, τα οποία και παρέδωσε στον Αντώνη Σαμαρά.

Οι ενέργειες της Novartis φέρονται να συνεχίστηκαν και την επόμενη χρονιά (από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2014), όταν υπουργός Υγείας ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο νυν αντιπρόεδρος της ΝΔ, όπως σημειώνεται στις καταθέσεις, είχε στενή σχέση με τον Κωνσταντίνο Φρουζή. 

Τότε ως υπουργός Υγείας είχε εξασφαλίσει ένα ποσό 65.000.000 ευρώ για τη Novartis, ως αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου προς την εταιρεία. Το ποσό ήταν αρκετά μεγαλύτερο σε σχέση με άλλα που καταβλήθηκαν σε άλλες φαρμακευτικές εταιρείες. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ο κ. Γεωργιάδης φέρεται να έλαβε ένα ποσό κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ για τις υπηρεσίες αυτές, ενώ τα χρήματα τα πήρε με βαλιτσάκι στο υπουργικό του γραφείο.

Αναλυτικό πολυσέλιδο ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της «Εφημερίδας των Συντακτών» της 7ης Φεβρουαρίου: Τα πρόσωπα, οι διαδρομές, οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων και πώς αποδεικνύουν τα λεγόμενά τους.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Υψηλό πρόστιμο για το Lucentis θα πληρώσει η Novartis στη Γαλλία
Ένα ακόμη πρόστιμο στην εταιρεία Novartis για το φάρμακο Lucentis με την κατηγορία των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, αυτήν τη φορά από τις γαλλικές αρχές. Με την ίδια κατηγορία και το ίδιο φάρμακο έχει ασκηθεί...
Υψηλό πρόστιμο για το Lucentis θα πληρώσει η Novartis στη Γαλλία
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οι εισαγγελείς ζητούν από τη Βουλή την κατάθεση Φρουζή
Αντίγραφο του περιεχομένου της κατάθεσης του πρώην στελέχους της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή, ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής ζητoούν με έγγραφό τους οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου.
Οι εισαγγελείς ζητούν από τη Βουλή την κατάθεση Φρουζή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σκάνδαλο Novartis: Στον Άρειο Πάγο η Ελ. Ράικου
Στους δύο αντεισαγγελείς που χειρίζονται την έρευνα για τυχόν παρατυπίες στη διενέργεια της προκαταρκτικής ποινικής έρευνας για την υπόθεση της Novartis κατέθεσε η τέως εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου.
Σκάνδαλο Novartis: Στον Άρειο Πάγο η Ελ. Ράικου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Διαβιβάστηκε στη Βουλή η μηνυτήρια αναφορά του Λοβέρδου
Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβιβάστηκε την Παρασκευή (20/09) στη Βουλή η μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει την περασμένη Δευτέρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κινήματος Αλλαγής και πρώην...
Διαβιβάστηκε στη Βουλή η μηνυτήρια αναφορά του Λοβέρδου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Novartis: Ωμές παρεμβάσεις Αγγελή κατήγγειλε στον εισαγγελέα η Τουλουπάκη
Κατέθεσε ότι ο αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου άλλαζε τις εντολές προς τους επιθεωρητές και ότι επιχείρησε να καθυστερήσει την εξέλιξη της έρευνας.
Novartis: Ωμές παρεμβάσεις Αγγελή κατήγγειλε στον εισαγγελέα η Τουλουπάκη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κλήσεις για εξηγήσεις σε υπόπτους για διακίνηση μαύρου χρήματος από τη Novartis
Δεκαπέντε στελέχη της εταιρείας Novartis από τη Βασιλεία της Ελβετίας, αλλά και της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα, καλούνται μέσα στις επόμενες μέρες να δώσουν εξηγήσεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Κλήσεις για εξηγήσεις σε υπόπτους για διακίνηση μαύρου χρήματος από τη Novartis

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας