• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.4°C / 7.4°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.8°C / 5.5°C
  0 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 6.8°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 1.9°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 4.8°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / 0.2°C
  0 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.6°C / 5.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 8.6°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 1.9°C / 6.9°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 11.3°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 7.6°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 3.9°C / 6.9°C
  0 BF
  93%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -0.5°C
  0 BF
  74%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -0.5°C / -0.5°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 8.8°C
  2 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.6°C / 7.7°C
  0 BF
  74%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -0.7°C / 4.4°C
  1 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 5.6°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  61%

Γιατί ρευστοποίησε τους λογαριασμούς του ο Καραβέλας της Siemens;

 • A-
 • A+

Με την κατάθεση του στελέχους της τράπεζας HSBC στην Ελλάδα, Κατερίνας Μαρμαρά, συνεχίστηκε χθες στην αίθουσα του Εφετείου της Αθήνας η δίκη για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens.

Η μαρτυρία της Κατερίνας Μαρμαρά επικεντρώθηκε στο πρόσωπο του πρώην εμπορικού διευθυντή της Siemens Hellas, Χρήστου Καραβέλα (τυπικά είναι φυγόδικoς), αποκαλώντας τον «κερδοφόρο εξαίρετο τραπεζικό πελάτη» τον οποίο η τράπεζα συνέστησε στην Barclays του Λονδίνου προκειμένου να μεταφέρει χρήματα σε λογαριασμούς σε εξωχώρια εταιρεία με έδρα τις Παρθένους Νήσους και ακολούθως να αγοράσει, μέσω αυτής, ακίνητο στον Παρνασσό.

Η Κατερίνα Μαρμαρά, η οποία συνδέεται με φιλική σχέση με την οικογένεια Καραβέλα, αναφέρθηκε σε μεγάλα ποσά που διατηρούσε σε λογαριασμούς στην τράπεζα ο Χρήστος Καραβέλας από το 1991 και μετά, καθώς και σε επενδύσεις που έκανε. Κατά τη μάρτυρα, ο Καραβέλας, εκμεταλλευόμενος τον «νόμο Αλογοσκούφη» για επαναπατρισμό χρημάτων, μετέφερε το 2004 στην τράπεζα ποσό περίπου επτά εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο δημιούργησε έναν κεντρικό λογαριασμό και στη συνέχεια προθεσμιακούς με δικαιούχους τον ίδιο και κάθε μέλος της οικογένειάς του.

Κατά την εξέτασή της από την εισαγγελέα, η μάρτυρας δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων προκειμένου να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο στις 14 και 15 Μαΐου 2008 όλοι οι λογαριασμοί του Καραβέλα ρευστοποιήθηκαν και τα χρήματα μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς της συζύγου του σε άλλη τράπεζα. Σύμφωνα με τη μάρτυρα, «ο κ. Καραβέλας θύμωσε όταν η τράπεζα αρνήθηκε να του δώσει ένα μεγάλο ποσό που είχε ζητήσει, μία μέρα προτού κλείσει τους λογαριασμούς».

Η σύμπτωση

Η εισαγγελική λειτουργός επέμεινε ιδιαίτερα ρωτώντας αν γνωρίζει για το φαξ που είχε αποστείλει ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, ο οποίος ερευνούσε πλέον την υπόθεση της Siemens, προς όλες τις τράπεζες προκειμένου να ενημερωθεί για τους λογαριασμούς του Καραβέλα καθώς θα προχωρούσε σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.

Η επίμαχη συγκυρία, κατά τη μάρτυρα, ήταν απολύτως συμπτωματική και επέμεινε ότι ο Καραβέλας θύμωσε γιατί δεν του έδωσαν τα χρήματα που ζήτησε.

Σε ερωτήσεις της εισαγγελικής λειτουργού ως προς το γιατί δεν τα έδωσαν, η κ. Μαρμαρά είπε ότι «δημιούργησε μία σκέψη ότι ήθελε να πάρει τόσο μεγάλο ποσό και είχε αλλάξει και η νομοθεσία και δεν επιτρεπόταν να δίνουμε έτσι ποσά άνω των 40 χιλιάδων ευρώ».

Εισαγγελέας: Γνωρίζετε τι εισόδημα δήλωνε τότε ο κ. Καραβέλας; Υπήρχαν οι φορολογικές του δηλώσεις στους φακέλους των λογαριασμών…

Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι…

Εισαγγελέας: Να σας πω εγώ. Το έτος 2007 δήλωσε 49.000 ευρώ. Και μου λέτε τώρα ότι «σας δημιούργησε μία σκέψη» ότι ήθελε να πάρει ένα ποσό πάνω από 100.000 ευρώ και όχι ότι σας έφερε καταθέσεις επτά εκατομμυρίων ευρώ…

Μάρτυρας: Τα χρήματα ήρθαν από ευρωπαϊκή τράπεζα.

Η μάρτυς εξέφρασε την άποψη ότι ενδεχομένως μετά την εντολή Αθανασίου η ίδια η τράπεζα να θέλησε «να διώξει τον πελάτη».

Η θέση αυτή της κ. Μαρμαρά προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου, ο οποίος παρατήρησε ότι «όπως φαίνεται εδώ, δεν “έδιωξε” τον πελάτη, αλλά τον διευκόλυνε να πάρει τα χρήματα αλλού».

Σύμφωνα με την εισαγγελέα αλλά και την Πολιτική Αγωγή, που επικαλέστηκαν τους ισχυρισμούς της κατηγορουμένης συζύγου του Χρήστου Καραβέλα, τα επίμαχα χρήματα -τα οποία, όπως είπε η κ. Μαρμαρά, μπορεί και να ξεπερνούσαν τα δέκα εκατομμύρια ευρώ-, κατέληξαν στην Ουρουγουάη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πώς οι τραπεζίτες «περνούσαν» τις μίζες στους τραπεζικούς λογαριασμούς
Στον ρόλο των τραπεζιτών που εμπλέκονται στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, Φ.Λυγινού και Ζ.-Κλ.Οσβαλντ, αναφέρθηκε καταθέτοντας ως μάρτυρας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ο πρώην...
Πώς οι τραπεζίτες «περνούσαν» τις μίζες στους τραπεζικούς λογαριασμούς
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πρόταση ενοχής για Χριστοφοράκο
Η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας ζήτησε την ενοχή του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens, καθώς επίσης και για ακόμη 10 πρώην σημαντικά στελέχη της εταιρείας.
Πρόταση ενοχής για Χριστοφοράκο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εναντίον όλων... εκτός Φιλιππίδη στρέφονται πέντε μικρομέτοχοι
Μικρομέτοχοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δήλωσαν χθες παράσταση Πολιτικής Αγωγής στη δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για τα λεγόμενα επισφαλή δάνεια του Τ.Τ., στρεφόμενοι κατά...
Εναντίον όλων... εκτός Φιλιππίδη στρέφονται πέντε μικρομέτοχοι
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δεν ήξεραν για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens
Παντελή άγνοια δηλώνουν οι κατηγορούμενοι, απολογούμενοι ενώπιον των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Αυθημερόν από τη Γερμανία έφτασε στο δικαστήριο για να απολογηθεί, ο πρώην...
Δεν ήξεραν για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Θα είχα ικανό τον Χριστοφοράκο να με δολοφονήσει»
«Θα είχα ικανό τον Μιχάλη Χριστοφοράκο να οργανώσει μια δολοφονική απόπειρα σε βάρος μου» υποστήριξε η πρώην γραμματέας τού άλλοτε πιο ισχυρού άντρα της Siemens στην Ελλάδα, Αικατερίνη Τσακάλου, απαντώντας σε...
«Θα είχα ικανό τον Χριστοφοράκο να με δολοφονήσει»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Ο Χριστοφοράκος μιλούσε με πολλούς πολιτικούς...»
Με πολλούς πολιτικούς από όλους τους χώρους -και από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΠΑΣΟΚ- μιλούσε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, όπως κατέθεσε στη δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens ο Ευάγγελος Σέκερης, πρώην...
«Ο Χριστοφοράκος μιλούσε με πολλούς πολιτικούς...»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας