Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο «εξαιρετικός πελάτης» Χρ. Καραβέλας με τα εκατ. ευρώ στο Λονδίνο

Στο δικαστήριο κατέθεσε η μάρτυρας Κατερίνα Μαρμαρά

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο «εξαιρετικός πελάτης» Χρ. Καραβέλας με τα εκατ. ευρώ στο Λονδίνο

  • A-
  • A+

Το αστραπιαίο κλείσιμο των λογαριασμών του Χρήστου Καραβέλα το 2008, αμέσως μόλις ο εισαγγελέας ενημέρωσε τις τράπεζες ότι θα δεσμεύσει τα χρήματα του, απασχόλησαν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που δικάζει την υπόθεση της σύμβασης 8002 μεταξύ Siemens και του ΟΤΕ.

Στο δικαστήριο κατέθεσε η μάρτυρας Κατερίνα Μαρμαρά, στέλεχος της τράπεζας HSBC στην Ελλάδα, η οποία, πλην της επαγγελματικής σχέσης με τα μέλη της οικογένειας του φυγόδικου πρώην στελέχους της ελληνικής Siemens, Χρήστου Καραβέλα,διατηρούσε και φιλικές σχέσεις μαζί τους.

Η μάρτυρας αναφέρθηκε σε μεγάλα ποσά που διατηρούσε σε λογαριασμούς στην τράπεζα ο Χρήστος Καραβέλας από το 1991 και μετά, καθώς και σε επενδύσεις που έκανε.

Σύμφωνα με την μάρτυρα, ο άλλοτε επικεφαλής του τμήματος Τηλεπικοινωνιών της εταιρίας, «ήταν ένας κερδοφόρος εξαιρετικός πελάτης» τον οποίο η τράπεζα συνέστησε στην Barclays στο Λονδίνο προκειμένου να μεταφέρει χρήματα σε λογαριασμούς σε εξωχώρια εταιρία με έδρα τις Παρθένες Νήσους και ακολούθως να αγοράσει μέσω αυτής ακίνητο στον Παρνασσό.

Σύμφωνα με την κ. Μαρμαρά , ο Καραβέλας, εκμεταλλευόμενος το «νόμο Αλογοσκούφη» για επαναπατρισμό χρημάτων, μετέφερε το 2004 στην τράπεζα ποσό περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο δημιούργησε έναν κεντρικό λογαριασμό και στην συνέχεια προθεσμιακούς λογαριασμούς, με δικαιούχους τον ίδιο και κάθε μέλος της οικογένειάς του.

Κατά την εξέτασή της από την εισαγγελέα Έδρας η μάρτυρας δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων προκειμένου να δώσει εξήγηση για τον λόγο που στις 14 και 15 Μαΐου 2008, όλοι οι λογαριασμοί Καραβέλα ρευστοποιήθηκαν και τα χρήματα μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς της συζύγου του σε άλλη τράπεζα. Σύμφωνα με την μάρτυρα, αυτό έγινε διότι «ο κ. Καραβέλας θύμωσε όταν η τράπεζα αρνήθηκε να του δώσει ένα μεγάλο ποσό που είχε ζητήσει, μία μέρα πριν κλείσει τους λογαριασμούς».

Σε ερωτήσεις της εισαγγελικής λειτουργού γιατί δεν τα έδωσε, η κ. Μαρμαρά είπε πως «δημιούργησε μία σκέψη ότι ήθελε να πάρει τόσο μεγάλο ποσό...και είχε αλλάξει και η νομοθεσία και δεν επιτρεπόταν να δίνουμε έτσι ποσά άνω των 40 χιλιάδων ευρώ».

Η εισαγγελέας επέμεινε ιδιαίτερα, ρωτώντας συγκεκριμένα την μάρτυρα αν γνωρίζει για το φαξ που είχε αποστείλει ο εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου, που ερευνούσε πλέον την υπόθεση της Siemens, στις 12 Μαΐου 2008, προς όλες τις τράπεζες προκειμένου να ενημερωθεί για τους λογαριασμούς Καραβέλα καθώς θα προχωρούσε σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Η επίμαχη συγκυρία κατά την μάρτυρα, ήταν απολύτως συμπτωματική, και επέμεινε ότι ο Καραβέλας θύμωσε γιατί δεν του έδωσαν τα χρήματα που ζήτησε.

Η μάρτυρας τελικώς, εξέφρασε την άποψη ότι ενδεχομένως μετά την εντολή Αθανασίου, η ίδια η τράπεζα να θέλησε «να διώξει τον πελάτη». Η θέση αυτή της κ. Μαρμαρά προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου, ο οποίος παρατήρησε πως «όπως φαίνεται εδώ, δεν "έδιωξε" τον πελάτη αλλά τον διευκόλυνε να πάρει τα χρήματα αλλού».

Σύμφωνα με την εισαγγελέα αλλά και την πολιτική αγωγή, που επικαλέστηκαν τους ισχυρισμούς της κατηγορουμένης συζύγου του Χρήστου Καραβέλα, τα επίμαχα χρήματα (που στο μεταξύ, όπως είπε η κ. Μαρμαρά, μπορεί και να ξεπερνούσαν τα 10 εκατομμύρια ευρώ), κατέληξαν στην Ουρουγουάη.

1 εκατομμύριο μάρκα

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η εξέταση της πρώην γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Αικατερίνης Τσακάλου τα ημερολόγια της οποίας αμφισβητήθηκαν από την υπεράσπιση του κατηγορούμενου στην υπόθεση της Siemens, Θόδωρου Τσουκάτου. 

Αναφερόμενη στο 1 εκατομμύριο μάρκα που φέρεται να έλαβε ο Θ. Τσουκάτος από την Siemens, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο, πήγε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, η μάρτυρας κατέθεσε πως ο Μ. Χριστοφοράκος είχε αφήσει να εννοηθεί πως του έδωσε τα χρήματα. 

- «Μου έκανε ένα νεύμα, μου έδειξε τον αριθμό 1 με το δάκτυλό του σε συζήτηση που είχαμε γύρω από τον κ. Τσουκάτο» είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας. 

- Συνήγορος υπεράσπισης: «Από ένα νεύμα καταλάβατε ότι του έδωσε  χρήματα;»

- Α. Τσακάλου: «Μπορώ να τον ερμηνεύω πολύ καλά μετά από 25 χρόνια συνεργασίας. Το "1" δεν μπορώ να ξέρω ότι είναι εκατομμύριο,  αλλά υπέθεσα». 

Η υπεράσπιση Τσουκάτου επανέφερε το αίτημα για κατ' αντιπαράσταση εξέταση της Αικατερίνης Τσακάλου με την συνεργάτιδα του Κώστα Σημίτη, Μάνια Κωστοπούλου, η οποία έχει διαψεύσει συναντήσεις που επικαλέστηκε η μάρτυρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Βρέθηκε» το ένα εκατ. μάρκα του Τσουκάτου
Επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς Τσουκάτου για την κατάληξη των χρημάτων που πήρε από τη Siemens ο πρώην υπεύθυνος των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Αυγερινός. «Τα χρήματα που πήρε ο Τσουκάτος από τη Siemens το...
«Βρέθηκε» το ένα εκατ. μάρκα του Τσουκάτου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ τα χρήματα που πήρε ο Τσουκάτος από Siemens»
Επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς Τσουκάτου για την κατάληξη των χρημάτων που πήρε από τη Siemens σήμερα καταθέτοντας στο δικαστήριο ο πρώην υπεύθυνος των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Αυγερινός. Πρόκειται για το...
«Στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ τα χρήματα που πήρε ο Τσουκάτος από Siemens»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Θεόδωρος Τσουκάτος, ο... ιδανικός εργοδότης
Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και ειδικότερα για τη σύμβαση που υπογράφηκε με τη γερμανική εταιρεία για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. Οπως είναι γνωστό, κατηγορούμενοι...
Θεόδωρος Τσουκάτος, ο... ιδανικός εργοδότης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Σημίτης διαψεύδει και τις 14(!) συναντήσεις με τον Χριστοφοράκο
Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης να μην αξιολογούν ως απαραίτητη τη συστηματική δημοσιογραφική κάλυψη, συνεχίζεται η δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens. Η γραμματέας του...
Ο Σημίτης διαψεύδει και τις 14(!) συναντήσεις με τον Χριστοφοράκο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Θα είχα ικανό τον Χριστοφοράκο να με δολοφονήσει»
«Θα είχα ικανό τον Μιχάλη Χριστοφοράκο να οργανώσει μια δολοφονική απόπειρα σε βάρος μου» υποστήριξε η πρώην γραμματέας τού άλλοτε πιο ισχυρού άντρα της Siemens στην Ελλάδα, Αικατερίνη Τσακάλου, απαντώντας σε...
«Θα είχα ικανό τον Χριστοφοράκο να με δολοφονήσει»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας