• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 25.7°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 24.9°C
  1 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.1°C
  0 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.7°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  1 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.9°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  3 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  2 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.5°C / 24.9°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 25.4°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.7°C / 23.4°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  78%

Ο Τούρκος αξιωματικός έχει δικαίωμα να προσβάλει αντιρρήσεις στο Διοικητικό Πρωτοδικείο

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Μηνυτήρια αναφορά κατά της κράτησης του Τούρκου αξιωματικού

 • A-
 • A+

Νόμιμη κρίθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο η νέα σύλληψη και κράτηση του Τούρκου στρατιωτικού που είχε έρθει στη χώρα μας, μαζί με τους άλλους επτά, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα. 

Ο δικαστής απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς των δικηγόρων του αλλά και την πρόταση που έθεσαν για απελευθέρωση του στρατιωτικού και υποχρεωτική διαμονή του σε συγκεκριμένη διεύθυνση ώστε να επιτηρείται από την αστυνομία.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου δημοσίευσε την τετρασέλιδη απόφασή του, σύμφωνα με την οποία γίνεται δεκτή ως νόμιμη η απόφαση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών με την οποία επιβλήθηκε κράτηση στον Τούρκο στρατιωτικό. Στην απόφαση εμπεριέχεται αναλυτικό σκεπτικό για την αναγκαιότητα της συνέχισης της κράτησης.

Ο πρόεδρος επικαλείται την πρόσφατη προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου με την οποία ανεστάλη η χορήγηση του ασύλου. Όπως χαρακτηριστικά λέει: «Μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής ο αλλοδαπός παραμένει στη χώρα με το προηγούμενο καθεστώς, χωρίς να έχει τα απαραίτητα έγγραφα και χωρίς την προστασία και την ασφάλεια που παρέχει σε αυτόν η χορήγηση ασύλου. Βρίσκεται σε καθεστώς του αιτούντος ασύλου».

Στο σκεπτικό γίνεται ιδιαίτερη αναφορά τόσο στην αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου, που απέρριψε το αίτημα έκδοσής του στην Τουρκία, όσο και στον όρο που έθεσε στη Διοίκηση το Διοικητικό Εφετείο, με τον οποίο απαγορεύει την εξαναγκασμένη απομάκρυνσή του από τη χώρα.

Συνεπώς, αναφέρει ο δικαστής, «εφόσον δεν είναι εφικτή η απομάκρυνσή του από τη χώρα καθώς ο αλλοδαπός προστατεύεται από τις δικαστικές αποφάσεις, δεν παραβιάζεται το άρθρο 5 της ΕΣΔΑ».

Σύμφωνα με την απόφαση, δεν έχει συμπληρωθεί το ανώτατο όριο κράτησης, που είναι το 18μηνο, ενώ γίνεται αναλυτική αναφορά στο ιστορικό της παράνομης άφιξης του στρατιωτικού στην Ελλάδα.

«Η ατομική συμπεριφορά του, όπως η παράνομη είσοδος στη χώρα, συνιστά για τη Διοίκηση σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και για την εθνική ασφάλεια», αναφέρει ο πρόεδρος υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου, ο οποίος απορρίπτει και την εναλλακτική «λύση» της υποχρεωτικής διαμονής του Τούρκου σε συγκεκριμένη κατοικία και υπό αστυνομική επιτήρηση, με το σκεπτικό ότι «η προσωπική ασφάλεια του αλλοδαπού δεν επιτρέπει εφαρμογή εναλλακτικού τρόπου κράτησης».

Η νομιμότητα της διοικητικής κράτησης ελέγχθηκε αυτεπαγγέλτως από τη Δικαιοσύνη και ο Τούρκος αξιωματικός έχει δικαίωμα να προσβάλει αντιρρήσεις στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Μηνυτήρια αναφορά από το ΕΣΠ

Μηνυτήρια αναφορά υπέβαλε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες κατά παντός υπευθύνου για την παράνομη σύλληψη και θέση υπό κράτηση του Τούρκου στρατιωτικού που έγινε μετά την διαταγή της Ευγενίας Μυλωνοπούλου  να ανασταλεί προσωρινά τη χορήγηση ασύλου. 

Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Το ΕΣΠ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και η τήρηση της νομιμότητας είναι αδιαπραγμάτευτα» και προσθέτει ότι «η  Πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει και στη συγκεκριμένη περίπτωση τις λύσεις που προβλέπονται από τον νόμο για την ασφάλεια των 8, μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβάνεται επ' ουδενί το μέτρο της κράτησης».

Παράλληλα, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες επισημαίνει ότι, «η απόφαση κράτησης της Ελληνικής Αστυνομίας, όχι μόνο είναι αντίθετη με το νόμο, αλλά έρχεται σε αντίθεση και με τις ίδιες τις εγκυκλίους της διοίκησης».

Μάλιστα αναφέρει ότι σύμφωνα με εγκύκλιο της ΕΛ.ΑΣ. «αλλοδαπός που υποβάλλει αίτηση διεθνούς προστασίας ενόσω δεν τελεί σε διοικητική κράτηση δεν μπορεί να τεθεί σε κράτηση εκτός αν συντρέχει στο πρόσωπό του εφαρμογή ποινικών διατάξεων».

Ως προς το ανώτατο όριο κράτησης  ότι το προβλεπόμενο για τη διαδικασία ασύλου σημειώνει ότι «έχει ήδη παρέλθει και σύντομα λήγει και το οποιοδήποτε προβλεπόμενο ανώτατο όριο οποιασδήποτε διαδικασίας διοικητικής κράτησης» και προσθέτει:

«Μετά το πέρας αυτής της περιόδου σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει καμία απολύτως νομική δυνατότητα παράτασης της κράτησης».

Χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ότι «σε ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν, η χώρα απειλήθηκε με προδικαστική παραπομπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημιώσεις σε συνέχεια σχετικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου»

Ως προς την ύπαρξη εναλλακτικών μέτρων της κράτησης, καθώς και εναλλακτικών τρόπων προστασίας των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, επισημαίνει ότι υφίστανται λύσεις, σύμφωνες με την ανάγκη προστασίας και ασφάλειας των συγκεκριμένων οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, όσο και της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
To ΣτΕ ανοίγει τoν δρόμο για άσυλο στους Τούρκους στρατιωτικούς
Ελεύθερος θα αφεθεί μέσα στο επόμενο διάστημα ένας από τους οκτώ στρατιωτικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη Τουρκία, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- το Συμβούλιο της...
To ΣτΕ ανοίγει τoν δρόμο για άσυλο στους Τούρκους στρατιωτικούς
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Το άσυλο στον Τούρκο πιλότο είναι θέμα Διεθνούς Δικαίου, όχι εξωτερικής πολιτικής»
«Περιμένουμε να αισθανθούμε περήφανοι ως Ελληνες νομικοί και να πούμε ότι έχουμε δικαστές στην Αθήνα». Τάδε έφη, απευθυνόμενος στους δικαστές της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο καθηγητής...
«Το άσυλο στον Τούρκο πιλότο είναι θέμα Διεθνούς Δικαίου, όχι εξωτερικής πολιτικής»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σήμερα η απόφαση για την κράτηση του Τούρκου αξιωματικού
Σήμερα αναμένεται, εκτός απροόπτου, η έκδοση της απόφασης του προϊστάμενου υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών για τη νομιμότητα ή μη της νέας διοικητικής κράτησης ενός εκ των οκτώ Τούρκων...
Σήμερα η απόφαση για την κράτηση του Τούρκου αξιωματικού
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προσωρινή αναστολή για τον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου
Ανεστάλη προσωρινά η χορήγηση ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που προσγειώθηκε μεταφέροντας και άλλους 7 στρατιωτικούς στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στη γειτονική χώρα. Η...
Προσωρινή αναστολή για τον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ιδιο το δικαστήριο, ίδια η εξέταση, διαφορετική η απόφαση!
Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε χθες την έκδοση των τριών Τούρκων για τα αδικήματα της προσπάθειας κατάλυσης του πολιτεύματος, της απόπειρας παρακώλυσης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου και για λεηλασία...
Ιδιο το δικαστήριο, ίδια η εξέταση, διαφορετική η απόφαση!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δεν εκδίδονται οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί
​Απόφαση-πρόκριμα για τη μη έκδοση στην Τουρκία και των 8 Τούρκων αξιωματικών που έφτασαν στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι με ελικόπτερο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 14ης Ιουλίου στη γειτονική χώρα...
Δεν εκδίδονται οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας