• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 26.8°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 26.6°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.0°C / 26.0°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 23.5°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 23.8°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.1°C / 24.9°C
  1 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 25.1°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.9°C / 22.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 26.7°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 25.4°C
  0 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.2°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  0 BF
  71%
ΕUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Αποχή δικαστών και εισαγγελέων για τη διαμεσολάβηση

 • A-
 • A+

Πανελλαδική στάση εργασίας πραγματοποιούν την προσεχή Δευτέρα δικαστές και εισαγγελείς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο της ιδιωτικής αναγκαστικής διαμεσολάβησης που, όπως υποστηρίζουν, «πλήττει την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελεύθερη πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη».

Αναλυτικότερα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) κατά την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της αποφάσισε την αποχή των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών από τις συνεδριάσεις των δικαστηρίων της χώρας (Πολιτικών και Ποινικών) ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ιδιωτική διαμεσολάβηση.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΕΔΕ, «η δημιουργία ενός ενδιάμεσου σταδίου υποχρεωτικής ιδιωτικής διαμεσολάβησης καθιστά απαγορευτική τη μετέπειτα προσφυγή στα δικαστήρια ιδίως για την οικονομικά ασθενέστερη και συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία του λαού».

Καλεί, δε, όλους του δικαστές και εισαγγελείς να απέχουν από τα καθήκοντά τους τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 από ώρα 09.00 έως 11.00, «ενημερώνοντας παράλληλα τους παρευρισκόμενους διαδίκους και δικηγόρους για τον λόγο της αποχής του δικαστικού και εισαγγελικού σώματος».

Διχασμένο το Σώμα 

Ωστόσο, ο θεσμός της διαμεσολάβησης φαίνεται ότι αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των μελών της Ένωσης ήδη από το 2010, οπότε και ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος της διαμεσολάβησης.

Σφοδρές αντιρρήσεις εκφράζουν τα 9 μέλη της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της Ενωσης, υποστηρίζοντας ότι πλήττει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη απρόσκοπτη πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη, ενώ υπερψήφισαν την πρόταση του προέδρου της Ενωσης για διακοπή των συνεδριάσεων των δικαστηρίων την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Αντίθετα, τα 6 μέλη της μειοψηφίας εξέφρασαν την άποψη ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, διατυπώνοντας κάποιες ενστάσεις για συγκεκριμένα τεχνικά ζητήματα, ενώ καταψήφισαν την πρόταση για διακοπή συνεδριάσεων.

Στ. Κοντονής στην «Εφ.Συν.: Λογική συντεχνιακής περιχαράκωσης 

«Η διαδικασία της διαμεσολάβησης, δηλαδή της συναινετικής επίλυσης μιας ιδιωτικής διαφοράς πριν από την εισαγωγή της στο πεδίο της Δικαιοσύνης, έχει απασχολήσει τη νομοθετική εξουσία κατ’ επανάληψη, πλην όμως οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν κατά το παρελθόν απέδωσαν πενιχρά αποτελέσματα. Με τις διατάξεις που εισάγονται προς ψήφιση, ο θεσμός θωρακίζεται πολλαπλώς και καθίσταται υποχρεωτικός για συγκεκριμένες ιδιωτικές διαφορές που διαλαμβάνονται στο νομοσχέδιο», σημειώνει σε δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών ο υπουργός Δικαιοσύνης και εξηγεί:

Η Ελλάδα θέτει σε κίνηση έναν θεσμό που στην Ευρώπη έχει λειτουργήσει θετικά επιλύοντας χιλιάδες διαφορές κατ’ έτος εκτός των δικαστηρίων.

 Εμπεδώνεται η αντίληψη ότι η αντιδικία δεν είναι ο μόνος δρόμος επίλυσης των διαφορών και αποφεύγεται η ένταση της αντιπαράθεσης και της σύγκρουσης.

 Στον βαθμό που με τον θεσμό της διαμεσολάβησης επιλυθούν εξωδίκως ιδιωτικές διαφορές, επέρχεται ελάφρυνση των υπό εκδίκαση υποθέσεων στα δικαστήρια, διαδικασία που θα επιταχύνει τον χρόνο έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων.

► Αναβαθμίζεται ο ρόλος των πληρεξούσιων δικηγόρων, οι οποίοι καθίστανται τα κεντρικά πρόσωπα στη διαδικασία, αφού ο διαμεσολαβητής δεν εκδίδει απόφαση, όπως λανθασμένα και προβληματικά ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά συντονίζει τη διαδικασία, όπως με σαφήνεια περιγράφεται στον νόμο.

 Περιορίζεται για τους πολίτες το οικονομικό κόστος, αφού με τη διαμεσολάβηση και την ενδεχόμενη συναινετική επίλυση απαλλάσσονται από τα έξοδα ενός μακρού πολλές φορές δικαστικού αγώνα.

«Οι φοβικές τοποθετήσεις και οι έωλες νομικές προσεγγίσεις που κατατείνουν στην ακύρωση της διαμεσολάβησης στην πράξη, έτσι ώστε να μην αλλάξει τίποτα στον τομέα της εξώδικης επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών, έχουν απαντηθεί με αποφασιστικότητα και με επιστημονική επάρκεια από τους ίδιους τους δικαστές και δικηγόρους που συμμετείχαν στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και που με αίσθημα ευθύνης κατέληξαν στις υπό συζήτηση διατάξεις», προσθέτει ο κ. Κοντονής και καταλήγει:

«Ας παραδειγματιστούν από αυτούς όσοι, αντί της ευθύνης έναντι των πολιτών, προτάσσουν έναν τυφλό αντιπολιτευτικό λόγο και μια λογική συντεχνιακής περιχαράκωσης η οποία εκφεύγει του μέτρου και της σοβαρότητας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νέες ρυθμίσεις για τη διαμεσολάβηση μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου
Το προεδρείο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων χαιρέτησε όπως αναμενόταν την απόφαση του Αρείου Πάγου να κρίνει αντισυνταγματική νομοθετική ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Μια διαδικασία που...
Νέες ρυθμίσεις για τη διαμεσολάβηση μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικαιοσύνη προσβάσιμη σε όλους
Από κανέναν πολίτη δεν στερείται η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, απαντώντας στις αιτιάσεις περί ιδιωτικοποίησης της Δικαιοσύνης, παρουσιάζοντας το...
Δικαιοσύνη προσβάσιμη σε όλους
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παράταση σε διαβούλευση νομοσχεδίου ζητούν οι δικαστές
Την παράταση του χρόνου διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τη διαμεσολάβηση, τουλάχιστον έως τις 27 Ιανουαρίου 2018, ζητά από τον υπουργό Δικαιοσύνης η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνοντας ότι «ο...
Παράταση σε διαβούλευση νομοσχεδίου ζητούν οι δικαστές
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ζητούν απόσυρση διάταξης για υποθηκοφύλακες
Να αποσυρθεί η διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης η οποία προβλέπει την αναπλήρωση υποθηκοφύλακα από Ειρηνοδίκη (και όχι από συμβολαιογράφο όπως προβλέπεται και εφαρμόζεται έως τώρα), ζητεί η...
Ζητούν απόσυρση διάταξης για υποθηκοφύλακες
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Διάταξη διά πάσαν χρήσιν
Διάταξη «λάστιχο» αποκαλούν νομικοί κύκλοι την τροπολογία στον νόμο περί προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που επιτρέπει την άμεση δημοσίευση πλέον των φωτογραφιών ατόμων που κρίνονται επικίνδυνα για...
Διάταξη διά πάσαν χρήσιν
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εισαγγελική παρέμβαση για τις «προγραφές» δικαστικών που έκριναν υποθέσεις επιμέλειας τέκνων
Την παρέμβαση της Εισαγγελίας προκάλεσαν διαδικτυακές αναρτήσεις που επικρίνουν δικαστές για αποφάσεις τους σε υποθέσεις Οικογενειακού Δικαίου και ειδικότερα ζητήματα επιμέλειας ανηλίκων τέκνων.
Εισαγγελική παρέμβαση για τις «προγραφές» δικαστικών που έκριναν υποθέσεις επιμέλειας τέκνων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας