Από κανέναν πολίτη δεν στερείται η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, απαντώντας στις αιτιάσεις περί ιδιωτικοποίησης της Δικαιοσύνης, παρουσιάζοντας το «εμβληματικό» –όπως το αποκάλεσε– νομοθέτημα για τη μεταρρύθμιση της διαμεσολάβησης.
«Ούτε υπάρχει κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιωτικοποίηση της δικαιοσύνης, είναι εξωδικαστική αυτή η διαδικασία», διευκρίνισε ο Σταύρος Κοντονής σε συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιο νόμου ακολουθεί την πεπατημένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και την τάση «αποδικαστικοποίησης» που υπάρχει διεθνώς.
Παράλληλα, ο υπουργός εγγυήθηκε την πλήρη θωράκιση του θεσμού της διαμεσολάβησης ώστε και τα δικαστήρια να αποφορτίσει (από δικαστική ύλη που μπορεί να διεκπεραιωθεί εκτός δικαστικών αιθουσών) και να υπάρξει εμπέδωση της συνεννόησης μεταξύ πολιτών που έχουν διαφορές.
«Θα έκανα λόγο για εμπέδωση κοινωνικής ειρήνης, αλλά είναι μεγάλη κουβέντα. Πάντοτε μένει, ξέρετε, ένα δηλητήριο διαφοράς όταν φτάνουν δυο άνθρωποι στο δικαστήριο», είπε ο υπουργός, καλώντας παράλληλα το σύνολο των εμπλεκομένων, κυρίως τους δικηγόρους, να ενισχύσουν τη διαδικασία, διαβεβαιώνοντάς τους ότι «διασφαλίζεται πλήρως αλλά και ενισχύεται σημαντικά ο θεσμικός τους ρόλος».
Ερωτώμενος για τις αντιδράσεις από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων για τον περιορισμένο χρόνο –πέντε ημερών– της δημόσιας διαβούλευσης, ο υπουργός αντέτεινε ότι «δεν υπάρχει καμία παρανομία. Ο χρόνος ήταν υπερεπαρκής για να κατατεθούν απόψεις και οι απόψεις αυτές μελετήθηκαν και έχουν ληφθεί υπόψη. Συμμετείχαν, άλλωστε, στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή πέντε-έξι δικαστές που συνεισέφεραν τα μέγιστα στο παραχθέν έργο».
Σχολιάζοντας την αρθρογραφία του προέδρου της Ενωσης, Χριστόφορου Σεβαστίδη, περί ιδιωτικοποίησης της Δικαιοσύνης, ο Σταύρος Κοντονής χαρακτήρισε δομικά λανθασμένη την αντίληψη ότι όλες οι διαφορές πρέπει να οδηγούνται ενώπιον της έδρας.
«Λυπάμαι που έχει αυτή την άποψη ένας δικαστής», είπε χαρακτηριστικά.
Αντικρούοντας την κριτική περί υψηλού κόστους της διαδικασίας διαμεσολάβησης, ο υπουργός υποστήριξε ότι «το ποσό που θα καταβάλλεται θα είναι απείρως μικρότερο από το κόστος που θα είχε ο πολίτης αν επέλεγε μια μακρά δικαστική διαδικασία. Είναι τεράστιο το οικονομικό όφελος», κατέληξε.
Νέα αρχή για τον θεσμό
Πάντως ο υπουργός διευκρίνισε ότι τώρα ο θεσμός μπαίνει σε νέα βάση καθώς «ο νόμος της διαμεσολάβησης ισχύει από το 2010. Δυστυχώς, άρχισε να νοθεύεται ο θεσμός με εξαιρέσεις, παρεμβάσεις, δυσλειτουργίες. [...] Επί χρόνια παρέμενε ο θεσμός στην καλή διάθεση των αντιδίκων, δεν είχε εξοπλιστεί με υποχρεωτικότητα. [...] Θεωρούμε σχεδόν μηδενικά τα αποτελέσματα που παρήχθησαν την τελευταία επταετία, τώρα όμως είμαστε πεπεισμένοι ότι θα υπάρξει θεαματική εξέλιξη».
Ο πρόεδρος της αρμόδιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, αρεοπαγίτης Χαράλαμπος Μαχαίρας, κατέστησε σαφές ότι στις υποθέσεις που υποχρεωτικά θα περνούν από το στάδιο της διαμεσολάβησης (χωρίς να είναι υποχρεωτική και η επίλυση στο στάδιο αυτό) συγκαταλέγονται διαφορές μεταξύ ιδιοκτητών διαμερισμάτων, υποθέσεις τροχαίων (χωρίς σωματική βλάβη), αποζημιώσεις ιατρικής αμέλειας (και θανάτου), εργατικές καθώς και πλείστες όσες οικογενειακές διαφορές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως συμπλήρωσε ο υπουργός, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, στις 12 του μήνα, πάλι υπό την προεδρία Μαχαίρα θα τεθεί επί τάπητος και ο εκσυγχρονισμός της δικαστικής μεσολάβησης. «Θα λειτουργήσει παράλληλα υπηρεσία για τα στατιστικά στοιχεία, που σήμερα δεν έχουμε», είπε.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας