Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Θέμις καθάρισε για... όλους
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η Θέμις καθάρισε για... όλους

  • A-
  • A+

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ

Η κυβέρνηση θα επιμείνει στην υλοποίηση διαδικασιών διαφάνειας και ελέγχου. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, ισονομίας και αποτελεί λαϊκή επιταγή την οποία η κυβέρνηση σέβεται απολύτως και θα εφαρμόσει

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Αν όντως ισχύει το περί επέκτασης της προστασίας στην κατάθεση πόθεν έσχες, οφείλω να συγχαρώ διπλά το ΣτΕ διότι για πρώτη φορά συμπεριέλαβαν οι δικαστές στην προστασία τους και άλλους υπόχρεους

Με πολυσέλιδη και ταχύτατα καθαρογραμμένη απόφασή του στις 22/10, το Συμβούλιο της Επικρατείας δέχτηκε τις προσφυγές των Δικαστικών Ενώσεων και έκρινε ότι απαλλάσσονται οι δικαστές από την προθεσμία υποβολής «πόθεν έσχες» διότι: δεν δέχονται έλεγχο όλων των ανώτατων δικαστικών, δεν δέχονται να δηλώνουν τιμαλφή και θυρίδες και, τέλος, δεν δέχονται την ελεγκτική αρχή, ζητώντας να έχουν οι ίδιοι την πλειοψηφία στο όργανο ελέγχου.

Ο νόμος για το «πόθεν έσχες» των δικαστικών είχε ψηφιστεί το 2012 (N. 4065/2012) επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου, αλλά λίγο αργότερα η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ πρακτικά τον κατάργησε. Οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, αφού αποφάσισαν ότι οι περικοπές και οι μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τους είναι αντισυνταγματικές, με την απόφαση του περασμένου Οκτώβρη ζητούσαν την υποβολή «πόθεν έσχες» αυστηρά με τους δικούς τους όρους.

Ενα βήμα παραπέρα

Τελικά η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ακύρωσε στο σύνολό της για όλους τους υπόχρεους και όχι μόνο για τους δικαστές την υπουργική απόφαση (ΚΥΑ 1069/19.10.2017) που καθόριζε το περιεχόμενο υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι «η κυβέρνηση θα επιμείνει στην υλοποίηση διαδικασιών διαφάνειας και ελέγχου. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, ισονομίας και αποτελεί λαϊκή επιταγή την οποία η κυβέρνηση σέβεται απολύτως και θα εφαρμόσει». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος ξεκαθαρίζει στην «Εφ.Συν.» ότι «η κυβέρνηση έχει έτοιμο νόμο που θα φέρει αμέσως μετά τις γιορτές και θα λύνει όλα τα ζητήματα» και προσθέτει με νόημα:

«Οφείλω πάντως να συγχαρώ το ΣτΕ για την ταχύτητα που επέδειξε! Επίσης, αν όντως ισχύει το περί επέκτασης της προστασίας στην κατάθεση πόθεν έσχες, οφείλω να συγχαρώ διπλά το ΣτΕ διότι για πρώτη φορά συμπεριέλαβαν οι δικαστές στην προστασία τους και τους άλλους υπόχρεους. Τα υπόλοιπα όταν διαβάσω την απόφαση» καταλήγει.

Η απόφαση της Ολομέλειας -την οποία δημοσιοποίησε χθες σε έκτακτη συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου, με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο- έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης όλων των δικαστικών ενώσεων κατά της επίμαχης απόφασης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια έκρινε ότι η απόφασή της αφορά όλους τους υπόχρεους των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων, κρίνοντας μη νόμιμες τις ρυθμίσεις ή παραλείψεις που αφορούν:

  • ▪ Την υποχρέωση να δηλώνονται όλα τα μετρητά άνω των 15.000 ευρώ που δεν περιλαμβάνονται σε τραπεζικές καταθέσεις, καθώς και τα τιμαλφή αξίας άνω των 30.000 ευρώ.
  • ▪ Τη μη πρόβλεψη εύλογης προθεσμίας τόσο για τη διενέργεια και την ολοκλήρωση του ελέγχου όσο και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων.
  • ▪ Την υποχρέωση να περιλαμβάνεται σε κάθε ετήσια δήλωση το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων, ανεξαρτήτως του αν επήλθε ή όχι μεταβολή σε αυτά.
  • ▪ Την πρόβλεψη να δηλώνονται τα περιουσιακά στοιχεία (και η αξία απόκτησής τους) που αποκτήθηκαν σε προηγούμενες χρήσεις.
  • ▪ Την υποχρέωση δήλωσης των περιουσιακών στοιχείων του προσώπου με το οποίο ο/η υπόχρεος έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
  • ▪ Προκειμένου περί τραπεζικών λογαριασμών, την υποχρέωση αθροίσεως των προερχομένων από κάθε πηγή ποσών καθ’ όλο το έτος και ακολούθως πρόσθετων πηγών από τις οποίες προέρχεται το απομένον στις 31 Δεκεμβρίου υπόλοιπο του λογαριασμού και του ακριβούς ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε μία από αυτές, αφού αφαιρεθούν τα ποσά των αναλήψεων, χωρίς να προσδιορίζεται από ποια πηγή ο/η υπόχρεος μπορεί να αφαιρέσει τα ποσά που ανέλαβε.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι, λόγω της σπουδαιότητας και της έκτασης των διατάξεων και των ρυθμίσεων που κρίθηκαν μη νόμιμες, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει «καθ’ ολοκληρία» το σύστημα υποβολής των δηλώσεων, δεδομένου μάλιστα ότι το ηλεκτρονικό σύστημα δεν επιτρέπει την πρόοδο στη συμπλήρωση, ολοκλήρωση και υποβολή των δηλώσεων αν προηγουμένως δεν συμπληρωθούν υποχρεωτικώς όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους πίνακες. Σύμφωνα με το ΣτΕ, οι παραπάνω πλημμέλειες θα έχουν συνέπειες και για τον λόγο αυτό η προσβαλλόμενη απόφαση αποφασίστηκε ότι πρέπει να ακυρωθεί στο σύνολό της για όλους.

Απάντηση Κοντονή

Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης χθες στη Βουλή, στη διάρκεια της τοποθέτησής του για τον προϋπολογισμό.

«Η κυβέρνηση έχει συγκρουστεί με κάποιον από τις συνταγματικές εξουσίες; Η κυβέρνηση είπε και τόνισε και το λέει κι απόψε μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ ότι επιθυμεί διακαώς τη συνεργασία με όλους, αλλά πάνω απ’ όλα επιθυμεί και θέτει το ζήτημα της δημοκρατίας και της ισονομίας, δηλαδή τον έλεγχο όλων για όλα.

»Νόμος που υποχρεώνει αληθή δήλωση πόθεν έσχες δεν υπάρχει. Και ας το καταλάβουν όλοι ότι όποιοι λένε το αντίθετο κοροϊδεύουν την κοινωνία. Αν εμφιλοχωρήσουν εξαιρέσεις, τότε ο νόμος για το πόθεν έσχες ακυρώνεται. Αν οι δικαστικές αποφάσεις λένε έχεις υποχρέωση να δηλώσεις τις καταθέσεις στην τράπεζα αλλά όχι τα μετρητά στη θυρίδα, τότε ο νόμος ακυρώνεται.

»Η κυβέρνηση επανέρχεται και λέει να δούμε ποιος θα κουραστεί πρώτος. Η κυβέρνηση που επιμένει στη διαφάνεια και στον έλεγχο ή εκείνοι που επιμένουν σε καθεστώτα αδιαφάνειας; Θα λογοδοτήσουν τελικά όλοι στον λαό. Η κυβέρνηση θα επανέλθει στο θέμα και όλοι θα ελεγχθούν για όλα».

Χαρακτηριστικό ήταν και το tweet του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλη, στο οποίο υπογραμμίζει ότι «η απόφαση του ΣτΕ να ακυρώσει την εφαρμογή του θεσμού του πόθεν έσχες προκαλεί το κοινό αίσθημα. Οσοι επιθυμούν συντεχνιακές εξαιρέσεις για τον εαυτό τους, ας το ξεχάσουν. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα τις αναγκαίες ρυθμίσεις για να ισχύσει η απαιτούμενη κατά το Σύνταγμα ισονομία».

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δεύτερο «όχι» από το ΣτΕ στους δικαστές για «πόθεν έσχες»
«Οχι» είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας και στο δεύτερο αίτημα των δικαστικών ενώσεων (τριών από τις πέντε) που ζητούσαν με προσωρινή διαταγή το «πάγωμα» του νομοθετικού πλαισίου για την υποβολή δηλώσεων...
Δεύτερο «όχι» από το ΣτΕ στους δικαστές για «πόθεν έσχες»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΣτΕ: Νέο «όχι» στους δικαστές σε προσωρινή διαταγή για «πόθεν έσχες»
Απορρίφθηκε από την πρόεδρο του ΣτΕ, Αικ. Σακελλαροπούλου, και το δεύτερο αίτημα τριών δικαστικών Ενώσεων για έκδοση προσωρινής διαταγής, που επιχειρούσαν να φρενάρουν το νομοθετικό πλαίσιο για την υποβολή...
ΣτΕ: Νέο «όχι» στους δικαστές σε προσωρινή διαταγή για «πόθεν έσχες»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφασίζει για τα πόθεν έσχες των δικαστών
Ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η προσφυγή τεσσάρων δικαστικών ενώσεων κατά της υπουργικής απόφασης που καθορίζει το περιεχόμενο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και...
Η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφασίζει για τα πόθεν έσχες των δικαστών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νέα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας
Γυναίκα προήχθη στην κενή θέση του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρόκειται για τη Μαρίνα-Ελένη Κωνσταντινίδου, σύμβουλο Επικρατείας από τον Αύγουστο του 2003.
Νέα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΣυμπληρώΣτΕ τα διατάγματα
Ως μη νόμιμα λόγω σημαντικών κενών και αντιφάσεων που περιέχουν επιστρέφονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας στους αρμόδιους υπουργούς τα προεδρικά διατάγματα για τους οργανισμούς των επτά αποκεντρωμένων...
ΣυμπληρώΣτΕ τα διατάγματα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικαστές και εισαγγελείς θα υποβάλουν κανονικά δηλώσεις «πόθεν έσχες»
Και για τους δικαστές και εισαγγελείς θα ισχύσει ό,τι ισχύει και για τους άλλους υπόχρεους, όσον αφορά την υποβολή των δηλώσεων «πόθεν έσχες» (περιουσιακής κατάστασης), μετά τη χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας...
Δικαστές και εισαγγελείς θα υποβάλουν κανονικά δηλώσεις «πόθεν έσχες»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας