Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Από αναβολή σε αναβολή ο «Φίρερ»

Φωτογραφία αρχείου

Από αναβολή σε αναβολή ο «Φίρερ»

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Σε νέα αναβολή οδηγήθηκε χθες ενώπιον του Δ' Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών η δίκη με κατηγορούμενο τον Ν. Μιχαλολιάκο για όσα έλεγε σε δημόσια ομιλία του στις 3.9.2011.

Το περιεχόμενο αυτής της ομιλίας, από το οποίο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος της παράβασης του άρθρου 184 Π.Κ. («Διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια»), είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» σε έρευνα του «Ιού» (11-12.10.2014).

Με κάθε λογής αιτήματα των συνηγόρων του Αρχηγού της Χρυσής Αυγής η υπόθεση είχε οδηγηθεί σε αλλεπάλληλες αναβολές. Ενα παρόμοιο αίτημα αναβολής υποβλήθηκε και χθες το πρωί, αλλά το δικαστήριο το απέρριψε, η δίκη διεξήχθη κανονικά και οι καταθέσεις των μαρτύρων ολοκληρώθηκαν.

Αλλά τελικά το δικαστήριο δέχτηκε την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας -με την οποία συντάχθηκε η υπεράσπιση- να αναβληθεί η εκδίκαση (δηλαδή να επαναληφθεί η δίκη) για τις 9.2.2018, αφού πρώτα προσκομιστεί το βίντεο της επίμαχης ομιλίας, «επιμελεία της Εισαγγελίας».

Ο μάρτυρας Δ. Ψαρράς

Ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος απουσίαζε, ως συνήθως, από το ακροατήριο και εκπροσωπήθηκε από συνηγόρους, οι οποίοι είναι και μετακλητοί υπάλληλοι της οργάνωσης στη Βουλή.

Ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας που κατέθεσε ήταν ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» Δημήτρης Ψαρράς, ο οποίος συνυπέγραφε το δημοσίευμα με τα αποσπάσματα της ομιλίας του Αρχηγού της Χρυσής Αυγής.

Στην κατάθεσή του αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της επίμαχης ομιλίας, στην οποία ο Μιχαλολιάκος επιτίθεται σε δημοσιογράφους και εκδότες, λέγοντας μεταξύ άλλων:

■ «Ο κ. Πορτοσάλτε, λοιπόν, αυτό το θλιβερό ανθρωπάκι, ο μισθοφόρος του αρχιπράκτορα Αλαφούζου, αυτού που έβγαλε το “1821”, μας λέει να ντρεπόμαστε γιατί είμαστε χρυσαυγίτες. Οχι! Να ντρέπονται και να φοβούνται αυτοί».

■ «Κάποτε αν υπάρχει δίκαιο θα γίνει σαπούνι ο Ρέστης και αυτός και τα Εβραιόπουλα που έχει».

■ «Ναι! Με φασίστες, ναζιστές, εγκληματίες, μαχαιροβγάλτες, ό,τι θέλουν. Αλλά όχι με προδότες και διπρόσωπους».

■ «Είναι τυχεροί. Εχουμε σκοπό και στόχο, γιατί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού αυτή τη στιγμή είναι στο πλευρό μας. Αλλιώς θα τους σπάγαμε τα κεφάλια. Το λέω και να το μεταφέρετε το μήνυμα».

Ολοι γνωρίζουμε πώς μεταφέρθηκε αυτό το μήνυμα στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, στον Παύλο Φύσσα και στα πάμπολλα άλλα θύματα της οργάνωσης, όπως προκύπτει από τις δεκάδες σχετικές δικογραφίες.

Ο μάρτυρας Παν. Δημητράς

Ο δεύτερος μάρτυρας του κατηγορητηρίου ήταν ο εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι Παναγιώτης Δημητράς, ο οποίος είχε υποβάλει σχετική αναφορά με το δημοσίευμα του «Ιού» στην Εισαγγελία.

Σε ερωτήσεις για τη γνησιότητα του ντοκουμέντου επισήμανε ότι με άρθρο του ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος έχει επιβεβαιώσει αυτά τα λεγόμενά του και σε κανένα σημείο του άρθρου του, το οποίο είναι ακόμα αναρτημένο στον ιστότοπο της ναζιστικής οργάνωσης, δεν αμφισβητείται το περιεχόμενο της ομιλίας, απλώς επιχειρείται να του δοθεί άλλο νόημα. Μάλιστα στο εν λόγω άρθρο, ο Μιχαλολιάκος συγκρίνει τον δικό του λόγο με προκήρυξη των «Πυρήνων»!

Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ο «υπεύθυνος των γραφείων» (δηλ. ο πυρηνάρχης) της Αρτέμιδας, Γεώργιος Παπαγεωργίου, επαγγελματικό στέλεχος και αυτός της οργάνωσης (υπάλληλος στο χρυσαυγίτικο Ιδρυμα ΑΙΓΙΣ), ο οποίος θυμόταν την ομιλία αυτή, αλλά την τοποθετούσε σε προγενέστερο χρόνο (κάτι που βέβαια δεν ισχύει), προφανώς για να εμπίπτουν τα αδικήματα στα όρια της παραγραφής. Ο μάρτυρας, λοιπόν, υποστήριξε ότι η ομιλία αποτελούσε ανάλυση του πολιτικού προγράμματος της οργάνωσης.

Αλλά αυτό είναι το πρόβλημα. Για τη Χρυσή Αυγή πολιτικό πρόγραμμα είναι το σπάσιμο των κεφαλιών.

[ad-slot]

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενοχος
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος καταδικάστηκε για δημόσια ομιλία του, την οποία είχε φέρει στο φως η «Εφ.Συν.», όπου ομολογούσε ότι «θα τους σπάγαμε τα...
Ενοχος
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τελεσίδικη καταδίκη για το πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου
Το παρελθόν και το παρόν του στενού συνεργάτη του Μιχαλολιάκου και του Κασιδιάρη, Μιχάλη Γιαννόγκωνα, που καταδικάστηκε τελεσίδικα χθες για την...
Τελεσίδικη καταδίκη για το πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενώπιον της Δικαιοσύνης το πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου
Στο εδώλιο κάθεται σήμερα o Χρήστος Ζέρβας για τον άγριο ξυλοδαρμό του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη από το τάγμα εφόδου των κεντρικών γραφείων της Χρυσής...
Ενώπιον της Δικαιοσύνης το πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Διαβάστηκε το καταστατικό που καίει τον αρχηγό
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν πείστηκε από τους όψιμους ισχυρισμούς του Μιχαλολιάκου περί δήθεν πλαστότητας του καταστατικού της Χ.Α. και...
Διαβάστηκε το καταστατικό που καίει τον αρχηγό
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ο Μιχαλολιάκος ομολογεί τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου
Από τα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα που περιλαμβάνονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του Μιχαλολιάκου ξεχωρίζουν τα βίντεο μέσα από τα οποία...
Ο Μιχαλολιάκος ομολογεί τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου