• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 10.9°C / 16.3°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.1°C / 12.8°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.0°C / 15.5°C
  0 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.0°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 11.9°C / 13.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 9.3°C
  0 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.6°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.0°C / 15.8°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.4°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  2 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  4 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.0°C
  0 BF
  85%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 14.9°C
  2 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  0 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  0 BF
  93%

Η κριτική του υπουργού Δικαιοσύνης για την επίμαχη απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στον πρόεδρο του ΣτΕ Νίκο Σακελλαρίου

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δυσχερείς σχέσεις για το «πόθεν έσχες»

 • A-
 • A+

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία ακυρώνει τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των λειτουργών της Θέμιδος αναζωπύρωσε χθες την αντιπαράθεση κυβέρνησης και Δικαιοσύνης, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Η κριτική του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή τόσο για την επίμαχη απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου όσο και για την πολύμηνη καθυστέρηση στην έκδοση βουλεύματος για τους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια στον πρόεδρο του ΣτΕ Νίκο Σακελλαρίου, ο οποίος απέδωσε πρωτοφανή ερμηνεία στον σχολιασμό του υπουργού μιλώντας για «ωμή παρέμβαση», ενώ έλαβε τη διευκρινιστική απάντηση Κοντονή «και οι κρίνοντες κρίνονται και κρίνονται τόσο για τις αποφάσεις τους όσο και για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους».

Ειδικότερα, ο Σταύρος Κοντονής, αντικρούοντας τα πυρά του προέδρου του ΣτΕ, σημείωσε ότι «σε μια ευνομούμενη πολιτεία οφείλουν όλοι και πρώτοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, είτε πολιτικοί είτε δικαστές, να ελέγχονται ως προς τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Σε σχέση με την αναιτιολόγητη επίθεση του προέδρου του ΣτΕ στο πρόσωπό μου σχετικά με τα παραπάνω αυτονόητα, δεν θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο».

Νωρίτερα χθες ο υπουργός, στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της 33ης ετήσιας γενικής συνέλευσης των εισαγγελέων, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση έχει αποδείξει κατ' επανάληψη την εμπιστοσύνη της στους Ελληνες δικαστές και εισαγγελείς, όχι μόνο με νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και με την τοποθέτησή τους σε κρίσιμα όργανα» είπε ο Σταύρος Κοντονής, για να συνεχίσει:

«Ομως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε όλα. Υπάρχουν προβλήματα, όχι μόνο όταν ένα βούλευμα κάνει να εκδοθεί πάνω από έναν χρόνο απ' όταν ο αρμόδιος εισαγγελέας παρέδωσε την πρόταση. Οι αντοχές της Δικαιοσύνης δοκιμάστηκαν... Είναι πρωτόγνωρο να υπάρχει τέτοια καθυστέρηση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα... Πρόβλημα είναι επίσης το γεγονός ότι εκδόθηκε πρόσφατα από το ΣτΕ απόφαση που ακυρώνει τον έλεγχο του “πόθεν έσχες”».

Απειλή αποχώρησης

Ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου αντέδρασε απειλώντας με αποχώρησή του από την αίθουσα, ενώ ο υπουργός συνέχισε: «Μη με διακόπτετε. Η δικαστική εξουσία πρέπει να επιδιώκει τον έλεγχο σε όλους τους τομείς. Αυτό αναβαθμίζει τους θεσμούς. Η κοινωνία και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τι γίνεται και σε αυτά τα θέματα με απόλυτη διαφάνεια».

Ακολούθησε ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων, Δημήτρης Ασπρογέρακας, ο οποίος υποστήριξε ότι οι εισαγγελείς καταθέτουν «πόθεν έσχες» από τους πρώτους και πως μόλις η κυβέρνηση φέρει τον νόμο, αυτός θα εφαρμοστεί. «Αλίμονό μας εάν κρυβόμαστε. Σας διαβεβαιώ ότι κανείς δεν θα κρύψει στοιχεία» υπογράμμισε.

«Οταν υπάρχουν εξαιρέσεις από τη δήλωση, τότε αντιλαμβάνεστε ότι φαλκιδεύεται ο νόμος. Αυτό που ισχύει για όλους πρέπει να ισχύει και για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης» του απάντησε ο Σταύρος Κοντονής.

«Δεν κάνουμε δίκη προθέσεων εδώ. Δεν είπαμε ότι υπάρχουν επίορκοι δικαστές που θέλουν κάτι να κρύψουν. Αλλά ό,τι αφορά τον πολιτικό κόσμο θα πρέπει να ισχύει και για τη Δικαιοσύνη. Οσον αφορά τις δικαστικές αποφάσεις, αυτές υπόκεινται σε κριτική σε όλα τα επίπεδα» επέμεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Στη συνέχεια τον λόγο στο βήμα των ομιλητών έλαβε ο Νίκος Σακελλαρίου, ο οποίος στο αποκορύφωμα της ενόχλησής του από την κρίση του υπουργού τον κατηγόρησε για ωμή παρέμβαση.

«Υποδείξεις δεν δεχόμαστε από πουθενά. Καταγγέλλω ωμή παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης από το βήμα αυτό. Ηλπιζα ότι θα είχε τερματιστεί αυτή η στείρα αντιπαράθεση. Είδα όμως ότι αναζωπυρώνεται σήμερα σε αυτή την αίθουσα από τον κ. υπουργό. Είμαστε στο σκοτάδι που μας έβαλαν τα μνημόνια. Χρειάζεται ενότητα.

»Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να διανοούνται ότι δεν υπάρχουν δικαστήρια. Καλώ για τελευταία φορά σε αυτοσυγκράτηση. Οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές, θέλει-δεν θέλει κανείς, γιατί αυτό ορίζει το Σύνταγμα. Τη δημοκρατική νομιμοποίησή μας μας την παρέχει το Σύνταγμα. Υπάρχουν όρια στα λόγια παρουσία μου, κύριε υπουργέ, ήταν άκαιρη η παρέμβαση. Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να υιοθετήσω τέτοιους τόνους» κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικαιοσύνη προσβάσιμη σε όλους
Από κανέναν πολίτη δεν στερείται η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, απαντώντας στις αιτιάσεις περί ιδιωτικοποίησης της Δικαιοσύνης, παρουσιάζοντας το...
Δικαιοσύνη προσβάσιμη σε όλους
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τέσσερις πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης για την ανάγκη επιτάχυνσης απονομής της
Τέσσερις πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, «ένωσαν τις δυνάμεις τους» και ανέδειξαν τα κακώς κείμενα στον χώρο της Δικαιοσύνης και τα αίτια της βραδύτατης απονομής της, που...
Τέσσερις πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης για την ανάγκη επιτάχυνσης απονομής της
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νέος πρόεδρος στην Ένωση Διοικητικών Δικαστών
Ο εφέτης Παναγιώτης Δανιάς είναι από σήμερα ο νέος πρόεδρος της Ένωσης διοικητικών Δικαστών, μετά την αποχώρηση από το δικαστικό Σώμα λόγω ορίου ηλικίας της Αγγελικής Λαϊνιώτη. 
Νέος πρόεδρος στην Ένωση Διοικητικών Δικαστών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αντιδρούν οι διοικητικοί δικαστές στις προτάσεις Πικραμμένου
Ζητήματα αντισυνταγματικότητας αλλά και ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης εγείρονται σύμφωνα με την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, από τις προτάσεις του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου για κατάργηση...
Αντιδρούν οι διοικητικοί δικαστές στις προτάσεις Πικραμμένου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο επίκεντρο των δικαστών η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης
Η αναγκαιότητας της ταχείας και ορθής απονομής της Δικαιοσύνης, καθώς και η ανεξαρτησία των λειτουργών της, τέθηκε στο βήμα της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Στο επίκεντρο των δικαστών η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αντίδραση δικηγόρων για την επαναφορά του δικαστικού ενσήμου
Αντιδράσεων συνέχεια για την επαναφορά του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου, καθώς δώδεκα δικηγόροι και ασκούμενοι δικηγόροι των Αθηνών προτείνουν να κατέλθει...
Αντίδραση δικηγόρων για την επαναφορά του δικαστικού ενσήμου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας