Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Το βούλευμα και οι κατηγορίες

 • A-
 • A+

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας παραπέμπονται 28 παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου, ανάμεσά τους διαιτητές, ποδοσφαιριστές και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, εμπλεκόμενοι σε ακόμα μία υπόθεση «στημένων αγώνων» που έφτασε στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το ογκωδέστατο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (υπ’ αριθμ. 2050/17), όλοι οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται σε δίκη για το κακούργημα της αλλοίωσης αποτελέσματος αγώνα, ενώ 7 εξ αυτών θα δικαστούν και για το πλημμέλημα της σύστασης συμμορίας.

Ειδικότερα, ο Β. Μαρινάκης παραπέμπεται για ένα κακούργημα, αυτό της παρέμβασης με αθέμιτες ενέργειες με σκοπό επηρεασμού της εξέλιξης και του αποτελέσματος ποδοσφαιρικού αγώνα, με επίτευξη του επιδιωκόμενου αυτού σκοπού και που κατά περίπτωση ο ποδοσφαιρικός αγώνας περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές διοργανώσεις, κατά συναυτουργία και μεμονωμένα και κατ’ εξακολούθηση, και για ένα πλημμέλημα, αυτό της σύστασης συμμορίας.

Παράλληλα, απαλλάσσεται για τα τρία αδικήματα της απάτης, της εκβίασης τετελεσμένης και σε απόπειρα και της ηθικής αυτουργίας σε έκρηξη, ενώ η εναντίον του κατηγορία για εγκληματική οργάνωση μετατράπηκε σε σύσταση συμμορίας.

Με το ίδιο βούλευμα οι δικαστές αποφάσισαν τη διατήρηση των περιοριστικών όρων που είχαν επιβληθεί σε βάρος του (υποχρεωτική εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα, εγγυοδοσίας 200.000 ευρώ και απαγόρευση συμμετοχής σε κάθε δραστηριότητα σχετική με το ποδόσφαιρο).

Οι κατηγορούμενοι

Πιο συγκεκριμένα, το βούλευμα παραπέμπει σε δίκη για το αδίκημα της παρέμβασης με αθέμιτες ενέργειες με σκοπό επηρεασμού της εξέλιξης και του αποτελέσματος ποδοσφαιρικού αγώνα με επίτευξη του επιδιωκόμενου αυτού σκοπού και που κατά περίπτωση ο ποδοσφαιρικός αγώνας περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές διοργανώσεις, κατά συναυτουργία και μεμονωμένα και κατ’ εξακολούθηση, τους:

 • Βαγγέλη Μαρινάκη (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Ολυμπιακός),
 • Γιώργο Σαρρή (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ),
 • Θεόδωρο Κουρίδη (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ),
 • Αρη Σταθόπουλο, Γιάννη Παπακωνσταντίνου, Νίκο Προύντζο (μέλη Δ.Σ. ΕΠΟ),
 • Γιώργο Δούρο (πρώην αναπληρωτής πρόεδρος ΚΕΔ),
 • Θανάση Μπριάκο (πρώην μέλος Δ.Σ. ΚΕΔ), 
 • Γιάννη Κομπότη (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Λεβαδειακός),
 • Γιώργο Σπανό (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Ατρόμητος),
 • Γιώργο Αρβανιτίδη (πρώην μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Βέροια),
 • Γιώργο Λαναρή (γενικός αρχηγός ΠΑΕ Βέροια),
 • Γιάννη Αγγελόπουλο (γενικός αρχηγός ΠΑΕ Ατρόμητος),
 • Κωνσταντίνο Ιωαννίδη, Απόστολο Αμπάρκιολη, Ιωάννη Κάμπαξη, Αλέξανδρο Δημητρόπουλο, Αθανάσιο Γιάχο, Ηλία Σπάθα (διαιτητές Super League),
 • Χαράλαμπο Παυλίδη, Δημήτρη Αμαραντίδη, Δημήτρη Μάνο (ποδοσφαιριστές Βέροιας),
 • Κώστα Μπάρμπα, Ηλία Ιωάννου, Γιώργο Σκαθαρούδη, Αλέξανδρο Καλογέρη, Γκιγιέρμο Πέρεθ (πρώην ποδοσφαιριστές Βέροιας),
 • Ρικάρντο Σα Πίντο (πρώην προπονητής Ατρομήτου).

Σύσταση συμμορίας

Επίσης οι οκτώ πρώτοι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν και το πλημμέλημα της σύστασης συμμορίας, ενώ οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι δεν πρέπει να απαγγελθεί κατηγορία σε βάρος τους για τα αδικήματα της απάτης και της εκβίασης.

Συνολικά έξι κατηγορούμενοι (από τους αρχικά 35) απαλλάσσονται από κάθε πράξη, καθώς και από το αδίκημα της σύστασης συμμορίας, της απάτης, της εκβίασης και της αλλοίωσης αποτελέσματος.

Δεν απαγγέλλεται κατηγορία σε βάρος των Παυσανία Παπανικολάου και Χρήστου Υφαντή, ενώ για τον Ελευθέριο Ζάπρα παύει οριστικά η ποινική δίωξη λόγω θανάτου.

Να σημειωθεί ότι το βούλευμα απορρίπτει ως κατ’ ουσίαν αβάσιμες τις αιτιάσεις του Ευάγγελου Μαρινάκη περί ακυρότητας της δηλώσεως παραστάσεως πολιτικής αγωγής της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και τις αιτήσεις 5 κατηγορουμένων για τη διενέργεια συμπληρωματικής ανάκρισης.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παραπομπή Μαρινάκη και άλλων 27 για τα στημένα παιχνίδια
Για ένα κακούργημα και ένα πλημμέλημα παραπέμπεται τελικά σε δίκη ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης -και ακόμη 27 άτομα- για την υπόθεση με τους στημένους αγώνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο,...
Παραπομπή Μαρινάκη και άλλων 27 για τα στημένα παιχνίδια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εισήγηση παραπομπής σε δίκη
Να παραπεμφθεί σε δίκη, για το κακούργημα της αλλοίωσης αποτελεσμάτων αγώνα και για το πλημμέλημα της σύστασης συμμορίας ο Βαγγέλης Μαρινάκης και 27 ακόμη εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των «στημένων» αγώνων στο...
Εισήγηση παραπομπής σε δίκη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δείχνει εδώλιο για Μαρινάκη ο εισαγγελέας Εφετών
Την παραπομπή σε δίκη του Βαγγέλη Μαρινάκη για ένα κακούργημα (αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνα) και ένα πλημμέλημα (σύσταση συμμορίας) στην υπόθεση με τα «στημένα» παιχνίδια στον χώρο του ποδοσφαίρου, εισηγείται...
Δείχνει εδώλιο για Μαρινάκη ο εισαγγελέας Εφετών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εκθετοι οι δικαστές που καθυστέρησαν το βούλευμα για τους «στημένους αγώνες»
Αντιμέτωποι με ποινική και πειθαρχική έρευνα βρίσκονται οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών, γιατί εξέδωσαν το βούλευμα για την υπόθεση των στημένων αγώνων και των παράνομων στοιχημάτων με καθυστέρηση 14 μηνών...
Εκθετοι οι δικαστές που καθυστέρησαν το βούλευμα για τους «στημένους αγώνες»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο εδώλιο 27 και ο Β. Μαρινάκης
Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, 28 πρόσωπα παραπέμπονται σε δίκη για την υπόθεση των «στημένων» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ανάμεσα στους εμπλεκόμενους ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης...
Στο εδώλιο 27 και ο Β. Μαρινάκης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οι κοριοί άκουγαν, η Δικαιοσύνη όχι;
Άκυρο κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μεγάλο μέρος των συνομιλιών για το σκάνδαλο στημένων αγώνων που κατέγραψε ο υπερκοριός της ΕΥΠ και ως εκ τούτου δύσκολα πλέον μπορεί να «σταθεί» το...
Οι κοριοί άκουγαν, η Δικαιοσύνη όχι;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας