• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 18.8°C
  3 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 16.1°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.4°C
  4 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.3°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 16.0°C
  0 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 12.4°C
  3 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.3°C / 19.6°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.1°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 16.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.7°C
  5 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  6 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.5°C
  3 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 16.1°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.8°C / 22.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 19.8°C
  3 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.8°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 16.1°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  61%
INTIME NEWS

Ο Άρειος Πάγος ανέπεμψε απόφαση παραγραφής εργατικών απαιτήσεων

 • A-
 • A+

Δικαιώθηκε από τον Άρειο Πάγο χειριστής τσάπας, υπέρ του οποίου οι αρεοπαγίτες αποφάσισαν ότι δεν παραγράφονται, ακόμα και εάν πέρασε μεγάλο διάστημα από την άσκηση καταγγελίας που κατέθεσε σε βάρος του εργοδότη του οι απαιτήσεις του, όπως υπερωρίες, κυριακάτικες αποδοχές κ.λπ.

Συγκεκριμένα, ο χειριστής τσάπας, που εργαζόταν στα έργα κατασκευής της Εγνατίας Οδού, προσέφυγε στα δικαστήρια τρία χρόνια μετά την απόλυσή του διεκδικώντας διαφορές ύψους 250.479 ευρώ.

Ειδικότερα, με την υπ' αριθμ. 909/2017 απόφασή του, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αναίρεσε εφετειακή απόφαση, που δέχθηκε ότι δεν πρέπει να καταβληθεί στον εν λόγω εργάτη το ποσό των 250.479 ευρώ, το οποίο ανέκυψε κατά τον χρόνο απασχόλησής του από μη καταβληθείσες αποδοχές υπερωριακής εργασίας και κυριακάτικης εργασίας (προσαύξηση 75% για την παροχή εργασίας κατά τις Κυριακές) κ.λπ., καθώς αφενός διεκδίκησε το επίμαχο πόσο τρία χρόνια μετά τη νόμιμη απόλυσή του και αφετέρου το διάστημα που εργαζόταν δεν διαμαρτυρήθηκε για τις επίμαχες οικονομικές διαφορές.

Αναλυτικότερα, το Β2 Τμήμα του Αρείου Πάγου (πρόεδρος τμήματος, η αντιπρόεδρος Ασπασία Καρέλλου και εισηγητής, ο αρεοπαγίτης Θεόδωρος Τζανάκης) έκρινε ότι «επί αξιώσεων απολυθέντος εργαζομένου για την καταβολή οφειλομένων αποδοχών, επιδομάτων κ.λπ., μόνη η έλλειψη διαμαρτυρίας αυτού για τη μη καταβολή τους κατά το χρόνο που παρείχε την εργασία του στον εναγόμενο εργοδότη δεν δικαιολογεί τη δημιουργία εύλογης πεποίθησης στον τελευταίο (σ.σ.: τον εργοδότη) ότι δεν προτίθεται ν' ασκήσει (σ.σ.: ο εργαζόμενος) τις αξιώσεις αυτές».

Ακόμη, η αρεοπαγιτική απόφαση αναφέρει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα (απαγόρευση καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος) και στο πλαίσιο των περί δικαίου και ηθικής αντιλήψεων του μέσου χρηστού κοινωνικού ανθρώπου, οι εργασιακές αξιώσεις θεωρείται ότι δεν ασκούνται καταχρηστικά, όταν αυτό δικαιολογείται επαρκώς και όταν η όλη συμπεριφορά του εργαζομένου, αλλά και η πραγματική κατάσταση που διαμορφώθηκε, δικαιολογούν επαρκώς τη μεταγενέστερη άσκησή τους.

Ακόμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρουν ότι μόνη η αδράνεια του εργαζομένου για κάποιο (ακόμη και μεγάλο) χρονικό διάσημα δεν αρκεί για να στοιχειοθετηθεί ότι δεν πρόκειται ο εργαζόμενος να ασκήσει εναντίον του εργοδότη του τις αξιώσεις που πηγάζουν από την εργασιακή του σύμβαση.

Ο εν λόγω εργαζόμενος προσλήφθηκε την 9.4.2003, με έγγραφη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου και με μηνιαίες αποδοχές 2.015,64 ευρώ, προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως χειριστής τσάπας στα έργα κατασκευής της Εγνατίας Οδού.

Με την ίδια ειδικότητα εργάσθηκε μέχρι τις 27.9.2005, οπότε καταγγέλθηκε η σύμβαση εργασίας και του καταβλήθηκε η νόμιμη αποζημίωση.

Όμως, τρία χρόνια μετά την απόλυσή του, προσέφυγε στο Πρωτοδικείο Αθηνών σε βάρος της εργοδότριας εταιρείας αξιώνοντας το ποσό των 250.479 ευρώ, το οποίο ανάγεται σε διαφορές αποδοχών, διαφορές επιδομάτων αδείας καθώς και επιδομάτων εορτών, μη καταβολή προσαύξηση 75% για την παροχή εργασίας κατά τις Κυριακές, την προσαύξηση για παροχή εργασίας κατά το Σάββατο, μη καταβολή νόμιμης υπερωριακής εργασίας και παροχή ιδιόρρυθμης υπερωριακής εργασίας.

Το Πρωτοδικείο και το Εφετείο Αθηνών απέρριψαν την αγωγή του χειριστή τσάπας, αναφέροντας ότι κατά τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας του δεν διαμαρτυρήθηκε στην εργοδότρια εταιρεία για τη μη καταβολή των απαιτήσεών του, αλλά και κατά την καταγγελία (27.9.2005) της σύμβασης εργασίας του από την εργοδότρια εταιρεία, με την ταυτόχρονη καταβολή της νομίμου αποζημίωσης απολύσεώς του, αλλά επίσης δεν διατύπωσε καμιά αντίρρηση ή επιφύλαξη για τις καταβαλλόμενες σ' αυτόν αποδοχές θεωρώντας τις, επομένως, ως ορθά καταβαλλόμενες.

Ακόμη, οι πρωτοδίκες και οι εφέτες ανέφεραν ότι καταθέτοντας την αγωγή του περίπου τρία χρόνια μετά την έγκυρη απόλυσή του, δημιουργήθηκε η πεποίθηση στην εργοδότρια εταιρεία ότι δεν θα αξιώσει με αγωγή του εργασιακές απαιτήσεις, και μάλιστα τέτοιου ύψους.

Κατόπιν αυτών, κατά την κρίση του Πρωτοδικείου και Εφετείου η συμπεριφορά του χειριστή ήταν «καταχρηστική και απαγορευμένη, γιατί υπερβαίνει κατά τρόπο προφανή τα από την καλή πίστη, τα χρηστά ήθη και ιδίως τον οικονομικό σκοπό του δικαιώματος, επιβαλλόμενα ακραία όρια» και απέρριψαν την αγωγή του ως αβάσιμη.

Αντίθετα, ο Άρειος Πάγος αποφάνθηκε, μεταξύ των άλλων, ότι το Εφετείο εσφαλμένα έκρινε και εφάρμοσε το άρθρο 281 Α.Κ., καθόσον αρκέστηκε σε λιγότερα στοιχεία από όσα απαιτεί και αναίρεσε την εφετειακή απόφαση και ανέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο Αθηνών για νέα εκδίκαση, από άλλους δικαστές και όχι από αυτούς που δίκασαν την πρώτη φορά.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο ΣτΕ για την απόλυσή του επειδή πιάστηκε με ηρωίνη
Στο ΣτΕ προσέφυγε σωφρονιστικός υπάλληλος, που απολύθηκε από την υπηρεσία διότι συνελήφθη καθ' οδόν προς τη φυλακή να κατέχει 0,9 γραμμάρια ηρωίνης. Έχει αθωωθεί για τις κατηγορίες για εισαγωγή ναρκωτικών στη...
Στο ΣτΕ για την απόλυσή του επειδή πιάστηκε με ηρωίνη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προσωρινή διαταγή δικαιώνει τους απολυμένους της ΠΥΡΣΟΣ SECURITY
«Παγώνουν» με προσωρινή διαταγή όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ΠΥΡΣΟΣ SECURITY έπειτα από προσφυγή στα δικαστήρια των απολυμένων εργαζόμενων. Είναι η πρώτη δικαστική απόφαση που δικαιώνει εργαζόμενους της...
Προσωρινή διαταγή δικαιώνει τους απολυμένους της ΠΥΡΣΟΣ SECURITY
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικαιώθηκε πρώην υπάλληλος σούπερ μάρκετ που απολύθηκε παράνομα
Την παραίτησή της εξαναγκάστηκε να υπογράψει μία πωλήτρια σούπερ μάρκετ, καθώς κατηγορήθηκε για κλοπή ενός προϊόντος ευτελούς αξίας από το κατάστημα που εργαζόταν.
Δικαιώθηκε πρώην υπάλληλος σούπερ μάρκετ που απολύθηκε παράνομα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ακυρώθηκε απόλυση καρκινοπαθούς εργαζόμενης
Την απόλυση της εργαζόμενης ακύρωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας επιδικάζοντας μισθούς υπερημερίας ποσού 6.196 ευρώ και ποσό 10.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση ηθικής βλάβης.
Ακυρώθηκε απόλυση καρκινοπαθούς εργαζόμενης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικογραφίες ζητεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για όσους παραβιάζουν τα μέτρα
Η πληθώρα των αμέτρητων παραβιάσεων των μέτρων και η ανυπακοή των πολιτών στην εφαρμογή τους, προς αποτροπή της εξάπλωσης του SARS CoV-2 προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα.
Δικογραφίες ζητεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για όσους παραβιάζουν τα μέτρα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οριστικά ισόβια στους δολοφόνους οδηγού ταξί στην Κυψέλη το 2011
Επικυρώθηκε από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, με την οποία δύο Γεωργιανοί, ένας 19χρονος και ένας 20χρονος, αλλά και ένας τρίτος, που διαφεύγει της σύλληψης,...
Οριστικά ισόβια στους δολοφόνους οδηγού ταξί στην Κυψέλη το 2011

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας