• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.6°C / 33.0°C
  0 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.1°C / 29.5°C
  1 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.0°C / 29.8°C
  1 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 24.7°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  2 BF
  58%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 28.9°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 24.5°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 22.6°C
  2 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 32.7°C
  2 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.9°C / 28.9°C
  1 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 26.6°C / 33.4°C
  1 BF
  22%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 28.7°C
  2 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  2 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  56%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.6°C / 31.6°C
  0 BF
  29%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 33.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.4°C / 33.2°C
  1 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 23.8°C / 28.8°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 29.6°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  1 BF
  34%

Μάιος 2013: Οι δύο από τους πέντε συλληφθέντες από την αντιτρομοκρατική στη Νέα Φιλαδέλφεια ενώ οδηγούνται στον εισαγγελέα. Ανάμεσά τους και οι Φοίβος Χαρίσης-Πούλος και Αργύρης Ντάλιος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

«Μόνο το DNA δεν αρκεί για καταδίκη»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τις ημέρες αυτές διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό η δίκη των κατηγορουμένων για εμπλοκή στη ληστεία της τράπεζας στον Φιλώτα (2012).

Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι ανήκουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη «χοάνη» όσων κατηγορήθηκαν δικαίως ή αδίκως, καταδικάστηκαν δικαίως ή αδίκως, αλλά πάντως εξαιρετικά βαριά με πολλαπλές καθείρξεις σε διαφορετικές δίκες με διαχωρισμένες δικογραφίες που συχνά αλληλοκαλύπτονται.

Παρούσες και επιβαρυντικές πάντα στις δίκες αυτές οι φιλικές και οι κοινές ιδεολογικές σχέσεις που είχαν στη διάρκεια των σχολικών χρόνων, αλλά και αργότερα.

Κάποιοι καταδικάστηκαν με τον ακραία επιβαρυντικό Νόμο 187 Α, είτε οι ίδιοι αποδέχτηκαν είτε όχι τη συμμετοχή τους στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς (ΣΠΦ).

Σε ειδικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» με τίτλο «Κατηγορούμενοι διά βίου» (18/4/2016) περιγράφαμε τον δαίδαλο κατηγοριών, πολλαπλών καταδικών και μεγάλων καθείρξεων σε ένα σύνολο περίπου 20 ατόμων. 

Μια από τις υποθέσεις αυτές ήταν εκείνη της ένοπλης ληστείας τράπεζας στον Φιλώτα, όπου 4 ληστές (3 άνδρες και μία γυναίκα) με κουκούλες διέφυγαν με 110.000 ευρώ.

Οι φερόμενοι ως αυτουργοί στη ληστεία συνελήφθησαν πολύ αργότερα με βάση κάποια στοιχεία DNA και αποτυπώματα. 

Η πρώτη δίκη ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2015. Οι συνήγοροι υπεράσπισης υπέβαλαν ένσταση δεδικασμένου για τους κατηγορούμενους Δ. Πολίτη, Αρ. Ντάλιο, Ι. Μιχαηλίδη και Φ. Χαρίση, μετά την απόφαση 3390 του 2014, με την οποία αθωώθηκαν τελεσίδικα για την κατηγορία της συμμετοχής σε «τρομοκρατική» οργάνωση και ζήτησαν, με βάση το άρθρο 57 του ΚΠΔ, να κηρυχτεί απαράδεκτη η νέα δίωξη για συμμετοχή στη ΣΠΦ, και ένσταση εκκρεμοδικίας για τον Γρ. Σαραφούδη.

Πράγματι, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέως και δικαστηρίου, όλοι απαλλάχτηκαν πρωτόδικα από την κατηγορία της τρομοκρατίας. 

Στις 15/9/2016 το Γ' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε κατά πλειοψηφία όλους τους κατηγορούμενους, παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέως.

Η εισαγγελέας Ολγα Σμυρλή πρότεινε την αθώωση των Γ. Μιχαηλίδη, Αρ. Ντάλιου, Δ. Πολίτη και Φ. Χαρίση και την ενοχή του Γρ. Σαραφούδη για συμμετοχή σε ληστεία από κοινού με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά και για παράνομη οπλοφορία.

Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι η παρουσία DNA δεν είναι αρκετή για να προταθεί η καταδίκη ενός κατηγορουμένου, αλλά απαιτείται ο συνδυασμός με άλλα ενοχοποιητικά στοιχεία. 

Τελικά όμως το δικαστήριο έκρινε διαφορετικά και αποφάσισε βαρύτατες ποινές και ενοχή όλων των κατηγορουμένων. 

Συγκεκριμένα:

 • Γρ. Σαραφούδης: 8 χρόνια για ληστεία και διακεκριμένη οπλοκατοχή με το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.
 • Αρ. Ντάλιος και Φ. Χαρίσης: 3 χρόνια και 6 μήνες για απλή συνέργεια σε ληστεία με το ίδιο ελαφρυντικό και ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.
 • Δ. Πολίτης και Γ. Μιχαηλίδης: 11 χρόνια χωρίς ελαφρυντικά.

Σημειώνεται εδώ ότι το DNA του Δ. Πολίτη αλλά και το αποτύπωμα του Γ. Μιχαηλίδη βρέθηκαν σε κινητά αντικείμενα μέσα σε δύο αυτοκίνητα. 

Τώρα εξελίσσεται η δίκη στο Εφετείο με νωπή ωστόσο την πρόταση της εισαγγελέως Ολ. Σμυρλή για την απαλλαγή των κατηγορουμένων λόγω μη επάρκειας του DNA ως μοναδικού αποδεικτικού στοιχείου.

Μένει να αποδειχτεί αν το δικαστήριο σε δεύτερο βαθμό θα υιοθετήσει το εύλογο σκεπτικό της πρώτης εισαγγελέως και θα αναγνωρίσει τη δυσανάλογη βαρύτητα των ποινών που αρχικά επιβλήθηκε ειδικά στους κατηγορούμενους Πολίτη και Μιχαηλίδη.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Με τη μαρτυρία του επικεφαλής των λιμενικών ξεκίνησε στο Εφετείο η δίκη του NOOR ONE
Ανάμεσα στις μεγάλες υποθέσεις εγκληματικών οργανώσεων που αυτό το διάστημα εκδικάζονται είναι και η μισοξεχασμένη υπόθεση του φορτίου με τους 2,1 τόνους ηρωίνης. Η δίκη διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό και αξίζει...
Με τη μαρτυρία του επικεφαλής των λιμενικών ξεκίνησε στο Εφετείο η δίκη του NOOR ONE
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νόμοι κατά βούληση
Ο Σάββας Ξηρός είναι μάλλον ο μοναδικός κρατούμενος που με αναπηρία 98% παραμένει ακόμα στις φυλακές. Το σκεπτικό του Συμβουλίου φαίνεται πάντως ότι διαφέρει κατά τι από το ακραίας νομικής ερμηνείας...
Νόμοι κατά βούληση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το επιλεκτικά λαλίστατο προεδρείο της ΕΔΕ
Απαντήσεις έδωσε χθες μιλώντας στον ραδιοσταθμό «News 24/7» ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στις εικασίες περί σκοπιμοτήτων του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά και της Ν.Δ. Εξέφρασε...
Το επιλεκτικά λαλίστατο προεδρείο της ΕΔΕ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο Θεοφίλου να πληρώσει για τις... αμαρτίες όλου του κόσμου
​Να κηρυχθεί ένοχος ο αναρχικός Τάσος Θεοφίλου ακόμα και για αδικήματα για τα οποία είχε απαλλαγεί από το πρωτόδικο δικαστήριο εισηγήθηκε χθες η εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας,...
Ο Θεοφίλου να πληρώσει για τις... αμαρτίες όλου του κόσμου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενοχή για την υπόθεση Καλλίτση ζητά η εισαγγελέας
Την ενοχή των κατηγορουμένων στην υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του κομμωτή των επωνύμων Πάνου Καλλίτση και της συζύγου του, ζήτησε σήμερα στην αγόρευσή της η εισαγγελέας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της...
Ενοχή για την υπόθεση Καλλίτση ζητά η εισαγγελέας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εξοντωτική απόφαση για τον Μάριο Σεϊσίδη
Καταδικάστηκε σε 36 χρόνια κάθειρξη χωρίς κανένα ελαφρυντικό για τη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα της οδού Σόλωνος πριν από 11 χρόνια. Όμως, δεν καταδικάστηκε μόνο για την ένοπλη ληστεία για την οποία άλλωστε το...
Εξοντωτική απόφαση για τον Μάριο Σεϊσίδη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας