• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.4°C / 12.3°C
  3 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.3°C / 9.6°C
  4 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 12.0°C
  4 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.9°C / 6.6°C
  0 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 5.7°C
  1 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  2 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.3°C
  0 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  5 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.0°C
  3 BF
  61%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 11.6°C
  0 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 9.7°C
  2 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  1 BF
  99%

H υπεράσπιση με τη δικογραφία των Τούρκων κατηγορουμένων ανά χείρας έξω από τα δικαστήρια

Δίκη προθέσεων στη Λέσβο;

 • A-
 • A+

Πολλές κατηγορίες για τρομοκρατία βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας «φορτώνει» η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου σε όλους τους Τούρκους κατηγορούμενους -πλην ενός- στην πολύκροτη δίκη που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και η οποία σχετίζεται με τον εντοπισμό όπλων σε φουσκωτό ανοιχτά της Χίου, τον Ιούνιο του 2013.

Η εισαγγελέας κατά τη χθεσινή αγόρευσή της έκρινε ένοχο ακόμη και τον γνωστό αγωνιστή και μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατουμένους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, και μάλιστα επί 15 χρόνια μόνιμο κάτοικο της Ελλάδας, Ερκάν, ο οποίος κατηγορείται ότι υποβοήθησε τρομοκρατική δραστηριότητα της οργάνωσης DHKP-C. Η υπόθεση αφορά το τροποποιημένο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα (για τρομοκρατικές και εγκληματικές οργανώσεις) και επί της ουσίας δικάζει... προθέσεις και όχι πράξεις, ποινικοποιώντας -όπως δήλωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης στην «Εφ.Συν.»- ακόμα και την αλληλεγγύη.

Εισαγγελική αγόρευση

Η εισαγγελέας εισηγήθηκε την απαλλαγή μόνο του Χουσεΐν Φεβγί Τεκίν. Σύμφωνα με την απαλλακτική πρόταση για τον Τεκίν, τα αποτυπώματά του που βρέθηκαν στους εκτοξευτήρες δεν αρκούν, για να αποδείξουν κάποια σχέση ή συμμετοχή του σε τρομοκρατική οργάνωση. Η εισαγγελέας πρότεινε επίσης την απαλλαγή των δύο Ελλήνων κατηγορουμένων που συνελήφθησαν πάνω στο φουσκωτό, με το σκεπτικό ότι δεν ήξεραν ότι μεταφέρουν όπλα, προτείνοντας όμως την ενοχή τους για διακίνηση παράνομων μεταναστών. Για απλή συνέργεια κατηγορείται ο οδηγός του σκάφους, για τον οποίο με το ίδιο σκεπτικό η εισαγγελέας προτείνει την απαλλαγή του από την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως το καλοκαίρι του 2013 και στο πλαίσιο «κλίματος συνεννόησης» του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Ταγίπ Ερντογάν, μετά τον εντοπισμό του σκάφους στα ανοιχτά της Χίου, πραγματοποιήθηκαν έρευνες της Αντιτρομοκρατικής σε σπίτια και στέκια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Λουτράκι και τη Χίο, μεταξύ των οποίων και τα Γραφεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης Πολιτικών Προσφύγων στην Αθήνα. Από το συγκεκριμένο στέκι κατασχέθηκαν USB και πολλές άλλες συσκευές αποθήκευσης.

Η Αντιτρομοκρατική συνέδεσε το όνομα του Ερκάν με κάποιο από τα αρχεία που βρέθηκαν στις εν λόγω συσκευές, αναφέροντας πως επρόκειτο να ζητηθεί από τον Ερκάν ένα αυτοκίνητο ώστε να μεταφερθούν τα όπλα. Η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του εκτιμώντας ότι υποβοήθησε στην ενοικίαση προκειμένου να γίνει η εν λόγω μεταφορά. Για έναν άλλον από τους κατηγορούμενους, τον Γιλμάζ, αναφέρθηκε ότι ήταν αυτός που αγόρασε τα όπλα, ενώ για τις γυναίκες κατηγορούμενες ότι διαχειρίζονταν τα οικονομικά, συντόνιζαν τις επιχειρήσεις και γνώριζαν για τα όπλα.

Επί... σκοπόν

Η επόμενη εβδομάδα είναι αρκετά κρίσιμη όχι μόνο αναφορικά με την έκβαση της εν λόγω δίκης, αλλά και για άλλες υποθέσεις, καθώς για πρώτη φορά «δικάζεται» κι ο νέος νόμος που προβλέπει ποινές και για αλληλέγγυους σε τρομοκρατικές δραστηριότητες ή σε όσους προχωρούν σε ενίσχυση οικονομική ή οποιαδήποτε άλλη παροχή ή πληροφορία στις εν λόγω οργανώσεις. Η περίπτωση του Ερκάν είναι χαρακτηριστική. Αναγνωρισμένος πολιτικός πρόσφυγας, επί 15 χρόνια αγωνίζεται στην Ελλάδα για την «αποκάλυψη του φασισμού της Τουρκίας» -όπως ομολογεί- και «ενάντια στην καταπάτηση των δικαιωμάτων στην Ελλάδα».

«Αυτή η αντιτρομοκρατική νομοθεσία εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ισχυριστήκαμε ότι είναι απολύτως αντισυνταγματική, γιατί καταδικάζει σκοπούς και όχι υλικές πράξεις», ανέφερε ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης, ο Γιάννης Ραχιώτης, στην «Εφ.Συν.», προσθέτοντας ότι ο νέος νόμος «τυποποιεί συμπεριφορές με τόσο αόριστο τρόπο, μετατρέποντας σε έγκλημα οποιαδήποτε πολιτική συμπεριφορά ή οποιαδήποτε ενίσχυση οργάνωσης ή προσώπου που μπορεί να χαρακτηριστεί πολιτικός αντίπαλος του εκάστοτε συστήματος».

Για διαδικασία «φαστ τρακ» έκαναν λόγο συνήγοροι υπεράσπισης στην «Εφ.Συν.», δεδομένου ότι απολογήθηκαν αρκετά γρήγορα οι κατηγορούμενοι και εξετάστηκαν με γρήγορους ρυθμούς οι μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης, μεταξύ των τελευταίων κι οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ, Γρηγόρης Καλομοίρης, και της ΑΔΕΔΥ, Παύλος Αντωνόπουλος. Από την άλλη, αναφέρουν ότι η διαδικασία ήταν πολύωρη και εξοντωτική, ενώ «δημιουργήθηκε κλίμα» με την παρουσία τεράστιας αστυνομικής δύναμης που μετέτρεψε σε «αστακό» το κέντρο της Μυτιλήνης. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε εξονυχιστικό σωματικό έλεγχο των πολιτών και των δικηγόρων που εισέρχονταν εντός του δικαστικού μεγάρου.

Η Εμινέ Γιλμάζ, μέλος της επιτροπής και πολιτική πρόσφυγας, τόνισε στην «Εφ.Συν.»: «Είχαμε όλοι πολιτικό λόγο που ήρθαμε στην Ελλάδα και γι’ αυτό πήραμε άσυλο. Αυτό που θέλουμε να πούμε σε όλους είναι ότι για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί ο τρομονόμος. Είναι μια πολύ δύσκολη εποχή για τους πρόσφυγες. Παλεύουμε και καλούμε όλον τον κόσμο να έρθει στη δίκη. Είναι αγωνιστές, δεν είναι τρομοκράτες».

■ Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου μετά τις εκλογές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Δεν είναι τρομοκρατία ο αγώνας για έναν άλλο κόσμο»
Υστερα από μήνες φυλάκισης και διαπόμπευσης από μερίδα του Τύπου και πολιτικούς, οι Τούρκοι και Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες κρίθηκαν αθώοι καθώς κατέρρευσαν όλες οι κατηγορίες κακουργηματικού βαθμού κατηγορίες...
«Δεν είναι τρομοκρατία ο αγώνας για έναν άλλο κόσμο»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μικρές ποινές στη δίκη για τη μεταφορά όπλων
Εμπράκτως αμφισβήτησε τη νομιμότητα της νέας «αντιτρομοκρατικής» νομοθεσίας, η οποία επιτρέπει διώξεις και προφυλακίσεις με βάση το φρόνημα και την πρόθεση να κάνεις έγκλημα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων...
Μικρές ποινές στη δίκη για τη μεταφορά όπλων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αθωώθηκαν για την αλληλεγγύη σε πολιτικούς πρόσφυγες από την Τουρκία
Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη κήρυξε αθώους τον Αλιτζάν Αλμπαϊράκ και τον Χουσεΐν Σααχίν, γιατί βοήθησαν δύο πρόσφυγες που κατέφυγαν στη Λέσβο για να γλιτώσουν από την κόλαση...
Αθωώθηκαν για την αλληλεγγύη σε πολιτικούς πρόσφυγες από την Τουρκία
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αθώωση προτείνει η εισαγγελέας
Συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν μέχρι και για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης με σκοπό τη δολοφονία του Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2017.
Αθώωση προτείνει η εισαγγελέας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αστακός η Μυτιλήνη
Δεν είμαστε τρομοκράτες. Είμαστε επαναστάτες. Κάτω ο φασισμός», βροντοφώναξαν μπαίνοντας στην αίθουσα του δικαστηρίου Μυτιλήνης οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους πολιτικούς πρόσφυγες από την Τουρκία,...
Αστακός η Μυτιλήνη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κινδυνεύουν με 1.800 χρόνια φυλάκισης!
Η οδύσσεια δύο προσφύγων που κατηγορούνται ως διακινητές για το πλοίο με τα 180 άτομα που είχε ρυμουλκηθεί πέρυσι τέτοια εποχή στην Καλαμάτα.
Κινδυνεύουν με 1.800 χρόνια φυλάκισης!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας