Αθήνα, 26°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
28.6° 24.2°
4 BF
35%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
26.4° 24.4°
4 BF
48%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
26°C
27.7° 25.0°
3 BF
40%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
4 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
46%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
24.0° 21.2°
2 BF
50%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
2 BF
43%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
3 BF
33%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
26.0° 23.8°
3 BF
41%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.9° 22.9°
2 BF
43%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
25.8° 22.2°
3 BF
35%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.7° 20.1°
2 BF
56%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
3 BF
34%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
29°C
29.4° 24.5°
2 BF
29%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.8°
5 BF
61%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
29.3° 25.0°
4 BF
16%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
22.3° 21.0°
3 BF
63%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
24.7° 22.0°
3 BF
70%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
3 BF
58%
ΜΕΝΟΥ

Ο νόμος Παρασκευόπουλου δέχεται από παντού ισχυρές πιέσεις

Κινητοποιήσεις κρατουμένων στις φυλακές προκαλούν οι διαρκείς δηλώσεις της Ν.Δ. και του αρχηγού της, ότι μόλις γίνουν κυβέρνηση θα καταργήσουν τον νόμο Παρασκευόπουλου, αλλά και η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Σε αγαστή πολιτική σύμπνοια μερίδα των ΜΜΕ τρομοκρατεί τον κόσμο, προσπαθώντας να πείσει ότι στην Ελλάδα τελούνται εγκλήματα επειδή ψηφίστηκε ένας νόμος που εξανθρωπίζει κάπως τη διαχρονική αθλιότητα των φυλακών και δίνει αναστολή ποινής, δηλαδή μια δεύτερη ευκαιρία, σε αριθμό κρατουμένων.

Ολα αυτά προκαλούν εύλογη αναστάτωση στους φυλακισμένους που είδαν τα τελευταία χρόνια να ανοίγονται μικρές χαραμάδες επιείκειας για απεξάρτηση, θεραπεία, εκπαίδευση κ.λπ. Ενώ ο Σταύρος Κοντονής δηλώνει ότι μοναδικός στόχος του είναι ρυθμίσεις και εξαιρέσεις που απλώς θα θεραπεύσουν κάποιες παρενέργειες του Ν. 4322/2015 με την παράλληλη επέκταση για έναν ακόμα χρόνο των μέτρων αποσυμφόρησης, οι κρατούμενοι, στις πλάτες των οποίων γίνονται «πρόβες» διασποράς πανικού στους πολίτες, δικαιολογημένα ανησυχούν.

Ηδη με ειρηνικές διαμαρτυρίες σε αρκετές φυλακές οι κρατούμενοι παραμένουν περισσότερες ώρες στα προαύλια και ζητούν να μην αλλάξει ο νόμος και να μη γεμίσει με εξαιρέσεις που ουσιαστικά θα εκμηδενίσουν τις όποιες θετικές του συνέπειες και τις ελπίδες ότι υπάρχει περιθώριο για δεύτερη ευκαιρία.

Ταυτόχρονα οι συνήθεις υπερασπιστές της «τάξης και της ασφάλειας», με την πλέον αυταρχική και κατασταλτική έννοια του όρου, περιμένουν (και εύχονται;) στη γωνία το παραμικρό... στραβοπάτημα των κινητοποιήσεων που θα ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό και θα πιέσει ασφυκτικά στην κατεύθυνση να αλλάξει ο νόμος 4322/2015.

Σε επικοινωνία μας με κρατούμενους πληροφορηθήκαμε τα αιτήματά τους αλλά και τη δυσαρέκειά τους που εδώ και μήνες, που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, δεν τους επισκέφτηκε κάποιος από το υπουργείο ώστε να συνομιλήσει μαζί τους. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι με τον συγκεκριμένο νόμο είδαν να βελτιώνονται οι συνθήκες στις φυλακές και δεν δέχονται να ανοίξουν κερκόπορτες που θα περιορίσουν ακόμα περισσότερο τα λιγοστά δικαιώματά τους, ειδικά όταν όλα αυτά γίνονται με πολιτικούς εκβιασμούς που δεν τους αφορούν.

Πλήρη υποκρισία

Η συνεχής επίκληση της «καραμέλας» της εγκληματικότητας όταν πρόκειται να αποφυλακιστεί ένας κρατούμενος, τη στιγμή που οι αναστολές δίνονται σωρηδόν σε βαριά αδικήματα πριν ακόμα περάσουν οι καταδικασμένοι την πόρτα της φυλακής, αποδεικνύει την πλήρη υποκρισία, με μοναδικά θύματα αποκλειστικά και μόνο τους φυλακισμένους.

Οι όποιες εξαιρέσεις στην εφαρμογή των θετικών για τους κρατούμενους διατάξεων αναμένεται να ανακοινωθούν αμέσως μετά την κατάθεση της τροπολογίας. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέραμε σε προηγούμενο κείμενο («Εφ.Συν.» 9/9), οι εξαιρέσεις θα αφορούν βαριά κακουργήματα σεξουαλικής βίας, σωματεμπορίας, δουλεμπορίας και ληστείες μετά φόνου.

Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις που θα αναφέρονται στην τροπολογία θα ισχύει μεν απολύτως το δικαίωμα της αναστολής, αλλά το Συμβούλιο θα αποφασίζει τους όρους (παρουσία στο τμήμα, βραχιολάκι, κατ’ οίκον περιορισμό κ.λπ.) Αυτή η παρεμβολή όμως του Συμβουλίου προκαλεί εύλογη ανησυχία δεδομένης και της συνεχούς αναίτιας απόρριψης, ειδικά από τους εισαγγελείς, των αδειών που δικαιούνται οι κρατούμενοι.

Για τον λόγο αυτό ζητούν ακόμα την άρση της ρύθμισης Δένδια (θεσπίστηκε μετά την απόδραση με άδεια του Χριστόδουλου Ξηρού), που αφαιρεί στην ουσία τη δυνατότητα χορήγησης άδειας από τους υπεύθυνους της φυλακής και δίνει απόλυτο «βέτο» στον εισαγγελέα.

Η διάταξη ακύρωσε σε μεγάλο βαθμό το ευεργετικό (σύμφωνα με όλα τα πολιτικά κόμματα) για τους κρατούμενους μέτρο των αδειών, αφαιρώντας τη δυνατότητα να κρίνουν οι αρμόδιοι τη συμπεριφορά του κάθε κρατούμενου, άσχετα με το αδίκημά του, προκειμένου να του χορηγήσουν άδεια όπως προβλέπει και ο σχετικός νόμος. Σήμερα ένας εισαγγελέας που δεν γνωρίζει προφανώς τον κρατούμενο αποφασίζει και στην ουσία έχουμε μια δεύτερη ατύπη δίκη.

Είδαμε πρόσφατα απορρίψεις βασισμένες ακόμα και στις ιδεολογικές πεποιθήσεις κρατουμένων, χωρίς να υπάρχει καμιά «ένδειξη» για κακή χρήση της άδειας. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται ότι ο νέος Ποινικός και Σωφρονιστικός Κώδικας, που ήδη έχει παραδοθεί στο υπουργείο έπειτα από δύο χρόνια επεξεργασίας, θα ρυθμίζει αποτελεσματικότερα και το καθεστώς των αδειών.

Αθροιστική έκτιση ποινής

Τέλος, οι κρατούμενοι ζητούν να γίνουν βελτιωτικές κινήσεις στο ζήτημα της αθροιστικής έκτισης της ποινής για συγκεκριμένα αδικήματα εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων. Ομως ο ίδιος ο νόμος 4322/2015 έχει με το άρθρο 5 τροποποιήσει το αντίστοιχο άρθρο του Ποινικού Κώδικα και ορίζει σαφώς ότι θα αθροίζονται μόνο οι ποινές που θα αφορούν κακουργηματικές πράξεις άσκησης σωματικής βίας ή πλημελημματικές με δόλο (απειλές, εκβιασμοί κ.λπ.).

Μάλιστα, ενώ το σκεπτικό αυτών των αλλαγών έγινε με γνώμονα την υπεράσπιση των αδύναμων κρατούμενων αλλά και των υπαλλήλων που συχνά γίνονται θύματα βίας από τους «ισχυρούς» των φυλακών, εντούτοις κατά καιρούς παρατηρείται το φαινόμενο να διατυπώνονται ακόμα και άδικες κατηγορίες μόνο και μόνο για να παραμένουν ορισμένοι κρατούμενοι σε παρατεταμένο καθεστώς κράτησης.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πόσο υποκριτική αποδεικνύεται η στάση εκείνων των ΜΜΕ που συχνά στο παρελθόν αλλά και στο παρόν με φωτογραφίες και αφιερώματα αναδεικνύουν τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν όταν συνωστίζονται πολλοί κρατούμενοι στους θαλάμους ή στο νοσοκομείο και τώρα πρωτοστατούν στην εκστρατεία κατά του νόμου, με μοναδικό κίνητρο την αντιπολιτευτική ρητορεία και μοναδικά θύματα τους φυλακισμένους.

Οπως είχε δηλώσει στην «Εφ.Συν.» ο πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος, «η υποτροπή στο έγκλημα είναι προϊόν πολύ περισσότερο των συνθηκών κράτησης και πολύ λιγότερο κάποιων αυξομειώσεων της διάρκειας της ποινής». Είπαμε όμως, η Ευρώπη είναι εδώ όταν μας συμφέρει, αλλά το να παραμένουν για όλη τους τη ζωή κάποιοι κρατούμενοι στις φυλακές με πολυετείς καθείρξεις (όταν τόσο μεγάλες ποινές δεν υπάρχουν πλέον στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες)... δεν θα το κάνουμε και θέμα!

Αποσπάσματα από το κείμενο του Συντονιστικού των κρατουμένων

«Απέναντί μας βρίσκεται η ακροδεξιά αντιπολιτευτική ρητορική της Ν.Δ. η οποία με διαστρεβλώσεις και ψέματα προσεγγίζει την εκλογική δεξαμενή ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής πάνω στο δόγμα “Νόμος και Τάξη”»

«Από την έναρξη της κινητοποίησης γνωρίζαμε ότι απέναντί μας βρίσκεται η εντεινόμενη αυταρχικότητα και ασυδοσία της δικαστικής εξουσίας, η οποία στις μέρες μας έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις με καθημερινές προκλητικές αποφάσεις-σκάνδαλο που εγείρουν αντιδράσεις στο σύνολο της κοινωνίας.

»Απέναντί μας βρίσκεται επίσης η ακροδεξιά αντιπολιτευτική ρητορική της Νέας Δημοκρατίας η οποία με διαστρεβλώσεις και ψέματα προσεγγίζει την εκλογική δεξαμενή ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής πάνω στο δόγμα “Νόμος και Τάξη”, θέλοντας να τους ικανοποιήσει τα πιο συντηρητικά και αντιδραστικά ένστικτα, τσακίζοντας κατακτήσεις και δικαιώματα των κρατουμένων, καταστέλλοντας τους αγώνες τους, χτίζοντας καινούργιες φυλακές υψίστης ασφαλείας για να παρουσιάζει τους κρατούμενους ως τρόπαια στην εκλογική αρένα.

»Πριν λίγες μέρες διά στόματος του ίδιου του υπουργού Δικαιοσύνης ανακοινώθηκε η ανανέωση του νόμου 4322/2015 χωρίς ο ίδιος να δίνει διευκρινίσεις για τις εξαιρέσεις και τα δικαστικά συμβούλια, τα οποία αποτελούσαν κομμάτι του δημόσιου διαλόγου που αφορά τον νόμο τους τελευταίους μήνες. Αμέσως μετά τη συγκεκριμένη ανακοίνωση ακολούθησαν στοχευμένα ρεπορτάζ από γνωστούς δημοσιογράφους με διασυνδέσεις στους αστυνομικούς και τους δικαστικούς κύκλους, τα οποία αναφέρανε ότι οι εξαιρέσεις που θα εισαχθούν στον νόμο αφορούν στην ουσία τους την πλειοψηφία των κρατουμένων. Οι συγκεκριμένες δημοσιογραφικές διαρροές φυσικά και δεν διαψεύστηκαν από την κυβέρνηση αφού αποτελούν και τις ουσιαστικές της προθέσεις.

»Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. σπεύδει να ικανοποιήσει τις αυταρχικές κραυγές της ακροδεξιάς ρητορικής της Νέας Δημοκρατίας, των πιο αντιδραστικών κομματιών της δικαστικής εξουσίας και των ευθυγραμμισμένων στις επιταγές αυτών των γνωστών και μη εξαιρετέων μεγαλοδημοσιογράφων».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο νόμος Παρασκευόπουλου δέχεται από παντού ισχυρές πιέσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας