Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ολα της Siemens δύσκολα...
Eurokinissi

Ολα της Siemens δύσκολα...

  • A-
  • A+

Σε νέα δίκη παραπέμπεται ο άφαντος ισχυρός άνδρας της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος.

Αυτή τη φορά ο εισαγγελέας εφετών Σ. Κωσταρέλλος ζητάει την παραπομπή του για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας, αναφορικά με την προμήθεια του «αόρατου» συστήματος ασφάλειας C4I που επρόκειτο να λειτουργήσει κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και είχε ανατεθεί στην κοινοπραξία SAICTEAM, με υποκατασκευαστή την εταιρεία Siemens. 

Ο εισαγγελέας άλλαξε την πρότασή του αφού προηγήθηκε η παρέμβαση του Συμβουλίου Εφετών που είχε κάθετα διαφωνήσει με την προηγούμενη πρότασή του (Μάρτιος 2016), με την οποία ζητούσε την απαλλαγή του Χριστοφοράκου όχι μόνο για το αδίκημα της απάτης αλλά και για τη δωροδοκία. 

Τότε μάλιστα ο κ. Κωσταρέλλος σημείωνε ότι ο Χριστοφοράκος δεν δωροδόκησε κρατικούς υπαλλήλους, ενώ τα εκατομμύρια που δόθηκαν προκειμένου να κλείσει όλες τις μεγάλες δουλειές η γερμανική εταιρεία ήταν μια απλή δωρεά προς τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Τώρα, σύμφωνα με τη νέα 1464/17 πρότασή του, προκύπτουν ενδείξεις ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος μαζί με τα πρώην στελέχη της μητρικής Siemens, Ράιχαρντ Σίκατζεκ και Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I. 

Ο εισαγγελέας πάντως επιμένει να μην απαγγελθεί κατηγορία κατά του Χριστοφοράκου και του πρώην στελέχους της Siemens Διον. Δενδρινού για απάτη και εγκληματική οργάνωση.

Επίσης ζητάει να μη δικαστούν οι δύο προαναφερόμενοι για ηθική αυτουργία σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου, όπως και τα στελέχη της Siemens, Grant Lawrence Clark και Russell Michael Maghew. 

Η απαλλαγή όμως του Χριστοφοράκου για το αδίκημα της απάτης (όπως και του Διον. Δενδρινού), για το οποίο ο εισαγγελικός λειτουργός θεωρεί πως δεν στοιχειοθετείται κατηγορία, οδηγεί στο αίτημα του εισαγγελέα να καταργηθούν τα δύο εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί εις βάρος του Χριστοφοράκου για το συγκεκριμένο αδίκημα το 2009.

Φυσικά, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens με τις ισχυρότατες πολιτικές γνωριμίες και σχέσεις στην Ελλάδα δεν εμφανίστηκε ποτέ προκειμένου να απολογηθεί για την υπόθεση στον 4ο ειδικό ανακριτή και διέφυγε στη Γερμανία, όπου κυκλοφορεί ελεύθερος.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο εισαγγελέας ζητά ταυτόχρονα να διατηρηθεί η ισχύς νέου εντάλματος σύλληψης για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο και τα πρώην στελέχη της μητρικής Siemens, Ράιχαρντ Σίκατζεκ και Μίκαελ Κουτσενρόιτερ. 

Για τον ίδιο λόγο (απαλλαγή από το αδίκημα της απάτης) ζητεί να αρθεί η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που είχε επιβληθεί στον Διονύση Δενδρινό και να αντικατασταθούν οι περιοριστικοί όροι με εγγύηση 250.000 ευρώ, όπως και στους Grant Lawrence Clark και Russell Michael Maghew.

Τέλος, ζητά να μην απαγγελθεί κατηγορία κατά των Ελευθέριου Λώλου, Γεράσιμου Βασιλάτου, Παναγιώτη Αναστόπουλου, Ιωάννη Πετρόπουλου και Παναγιώτη Μέρτη για απιστία σε βάρος του Δημοσίου, παθητική δωροδοκία και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Προτείνει ωστόσο να απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα στους Γεώργιο Καραμάνη, Εμμανουήλ Βαρδάκη, Ελευθέριο Λώλο, Γεράσιμο Βασιλάτο, Παναγιώτη Αναστόπουλο, Ιωάννη Πετρόπουλο, Παναγιώτη Μέρτη. 

Ο κ. Κωσταρέλλος προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκη για επιμέρους αδικήματα οι: Μιχάλης Χριστοφοράκος, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαρντ Σίκατζεκ, Διονύσης Δενδρινός, Grant Lawrence Clark, Russell Michael Maghew, Αλέξανδρος Λέτσας, Γιώργος Καλδής, Σάββας Γιαννακάκης, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς, Γεώργιος Καραμάνης, Εμμανουήλ Βαρδάκης, Ελευθέριος Λώλος, Γεράσιμος Βασιλάτος. 

Οπως προκύπτει τελικά, με όλες τις καθυστερήσεις και τις χρονοβόρες διαδικασίες ειδικά στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη υπόθεση δύσκολα θα καταφέρει να τελεσιδικήσει πριν από την έλευση του επόμενου αιώνα!

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εισαγγελέας: 22 ένοχοι για τη Siemens, αθώος ο Τσουκάτος
Ένοχοι για ξέπλυμα να κηρυχθούν 22 από τους 54 κατηγορούμενους της υπόθεσης για τα μαύρα ταμεία της Siemens εισηγήθηκε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας Ελένη Σκεπαρνιά.
Εισαγγελέας: 22 ένοχοι για τη Siemens, αθώος ο Τσουκάτος
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η αλήθεια για την παραίτηση Αγγελή
Η υπόθεση της Novartis μπορεί να μην έχει ακόμα περάσει στο κύριο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης, όμως ήδη, πέρα από τις σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις, έχει σοβαρές επιπτώσεις και στους λειτουργούς της...
Η αλήθεια για την παραίτηση Αγγελή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Να μη σταματήσει η έρευνα για τη Novartis ζητεί η εισαγγελέας Εφετών
Τη συνέχιση με ταχύτατους ρυθμούς της έρευνας για την υπόθεση της Novartis ζητάει η εισαγγελέας Εφετών, Ράνια Σταθέα, με αφορμή ερώτημα της αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας που χειρίζεται την αγωγή...
Να μη σταματήσει η έρευνα για τη Novartis ζητεί η εισαγγελέας Εφετών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του Μαντέλη
Την ενοχή, όπως και πρωτοδίκως, του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τάσου Μαντέλη εισηγήθηκε ο εισαγγελέας για την κατηγορία του «ξεπλύματος βρόμικου χρήματος» σχετικά με τις μίζες ύψους 450.000 γερμανικών μάρκων που...
Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του Μαντέλη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Eνοχή Μαντέλη ζήτησε ο Εισαγγελέας για μίζα από τη Siemens
Την ενοχή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Τάσου Μαντέλη, για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος σχετικά με τις μίζες ύψους 450.000 γερμανικών μάρκων (230.000 ευρώ), την οποία έλαβε από τα «μαύρα ταμεία»...
Eνοχή Μαντέλη ζήτησε ο Εισαγγελέας για μίζα από τη Siemens
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η Siemens «καίει» τρεις εισαγγελείς
Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου παραπέμπει η εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου, τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς, καθώς τους αποδίδει πειθαρχικές ευθύνες για την επ' αόριστον...
Η Siemens «καίει» τρεις εισαγγελείς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας