• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.5°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.6°C / 13.9°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 14.9°C
  1 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.0°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 9.0°C
  1 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.8°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  4 BF
  70%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.1°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 12.2°C
  0 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.3°C
  2 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 11.0°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 13.9°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  1 BF
  62%

Μήνυση στον πρώην εργοδότη τους κατέθεσαν οι απολυμένοι των Metropolis, η οποία εκδικάζεται Παρασκευή στα δικαστήρια της Ευελπίδων (κτίριο 9, αίθουσα 4)

Στο «σκαμνί» ο Ανδρέας Κουρής για ψευδή καταμήνυση

 • A-
 • A+

Στην αντεπίθεση περνάνε οι απολυμένοι των Μetropolis, καθίζοντας στο σκαμνί τον πρώην εργοδότη τους Ανδρέα Κουρή για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης. Η υπόθεση εκδικάζεται αύριο Παρασκευή στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Η μήνυση των απολυμένων -στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα και αποζημιώσεις ύψους άνω των 600.000- έπεται μήνυσης που είχε καταθέσει εις βάρος συναδέλφων τους ο Α. Κουρής το 2013, ζητώντας την ποινική τους τιμωρία για τα αδικήματα «της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμησης ανώνυμης εταιρείας» - δηλαδή της Μετρόπολις Α.Ε.

Ο Κουρής κατέθεσε τη μήνυση μόλις δύο μήνες μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης που υποχρεώνει τόσο τον ίδιο ατομικά όσο και την Α.Ε. να καταβάλουν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις στους εργαζόμενους που άσκησαν αγωγή, αναγνωρίζοντας «πρωτογενή αδικοπρακτική ευθύνη» του διευθύνοντος συμβούλου.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι απλήρωτοι απολυμένοι έχουν νόμιμες αξιώσεις να πληρωθούν απευθείας από τον πρώην εργοδότη τους, ακόμα και με αναγκαστική εκτέλεση διαταγής κατάσχεσης εις βάρος της ατομικής του περιουσίας.

Δεδικασμένο

Η απόφαση τότε χαρακτηρίστηκε «σταθμός», καθώς μπορεί να αποτελέσει δεδικασμένο για δεκάδες χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενους, που δικαιώνονται μεν δικαστικά αλλά δεν μπορούν να εισπράξουν ούτε σεντ, αφού οι κακοπληρωτές επιχειρηματίες κρύβονται πίσω από την ασυλία που τους δίνει η Α.Ε.

«Με τη μήνυση που άσκησε εναντίον των συναδέλφων μας, ο Α. Κουρής επιχείρησε να ποινικοποιήσει έναν εργατικό αγώνα για μία κατεξοχήν αστική διαφορά, προκειμένου να τους αποτρέψει από τη διεκδίκηση των νόμιμων δεδουλευμένων τους και των αποζημιώσεων των απολύσεών τους, να τους εξοντώσει οικονομικά (εξαιτίας των εξόδων σε δικαστήρια και δικηγόρους) και, τελικά, να τους καταπονήσει. Στην πράξη ο Α. Κουρής επιχείρησε από θύτης να γίνει θύμα», σημειώνουν οι απολυμένοι των Μetropolis.

Η μήνυση απορρίφθηκε και μπήκε στο αρχείο, καθώς ο αρμόδιος αντεισαγγελέας έκρινε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να ποινικοποιηθεί μια διαφορά αμιγώς αστική. Ενδιαφέρον έχει το σκεπτικό του αντεισαγγελέα που εξηγεί γιατί δεν μπορεί να γίνει δεκτός ο ισχυρισμός περί συκοφαντίας: «Διαφορετικά όλες οι αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων θα θεωρούνταν από τους ηττηθέντες διαδίκους ως αποτέλεσμα απατηλής συμπεριφοράς των αντιδίκων τους και θα φαλκίδευε το δικαίωμα δικαστικής προστασίας» γράφει.

Κατόπιν αυτού, οι απολυμένοι των Metropolis κατέθεσαν μήνυση στον Α. Κουρή για ψευδή καταμήνυση, η οποία έγινε αποδεκτή από τον εισαγγελέα και εκδικάζεται αύριο. Η συνέλευση απολυμένων και αλληλέγγυα σωματεία καλούν σε συγκέντρωση στις 10 το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων - κτίριο 9, αίθουσα 4.

Η απόπειρα εκφοβισμού και ποινικοποίησης του αγώνα των εργαζομένων του Μετρόπολις μπορεί να έπεσε στο κενό, όμως δεν είναι η μοναδική.

Φάμπρικα διώξεων

Σε φάμπρικα τείνει να εξελιχθεί η άσκηση ποινικών διώξεων εις βάρος εργαζομένων, συνδικαλιστών και πρωτοβάθμιων σωματείων που τολμάνε να δημοσιοποιήσουν περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας και να διεκδικήσουν με ένδικα μέσα ή μαζικές κινητοποιήσεις τα δικαιώματά τους.

«Αν ένας εργαζόμενος καταγγείλει τον εργοδότη του για παραβιάσεις του νόμου, πρέπει να νιώθει προστατευμένος ότι δεν θα υποστεί αντίποινα. Αλλιώς κινδυνεύει να απολυθεί εκδικητικά ή να του ασκήσουν αγωγή π.χ. για συκοφαντική δυσφήμηση και να χάσει και το παντελόνι που φοράει».

Αυτά δήλωνε σε ανύποπτο χρόνο η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας, Γιώτα Παναγοπούλου, απαντώντας στο ερώτημά μας «γιατί δεν μιλάει κανένας εργαζόμενος επώνυμα;» για παράνομες εκβιαστικές πρακτικές εργοδοτών που κατήγγελλε στο σωματείο. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα «αντιποίνων»:

■ Μόλις τον Μάρτιο οδηγήθηκαν στα δικαστήρια 7 εργαζόμενοι σε καταστήματα επισιτισμού του κέντρου της Αθήνας (Σαλαντίν, Βοτανοπωλείο), μέλη του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων, έπειτα από μηνύσεις των εργοδοτών για «εκβιασμό και ηθική αυτουργία».

Οι μηνύσεις κατατέθηκαν με τη συνδρομή του Τμήματος Προστασίας Πολιτεύματος της Γενικής Ασφάλειας, εις βάρος εργαζομένων στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα και ένσημα. Μάλιστα στη μία περίπτωση η εργαζόμενη είχε δικαιωθεί και ο εργοδότης τής είχε πληρώσει όσα όφειλε.

Η δίκη αναβλήθηκε για τον Νοέμβριο. Εις βάρος πρώην εργαζομένων του Σαλαντίν εκκρεμεί αγωγή από την πρώην εργοδότρια, που απαιτεί ποσά αποζημίωσης ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ, ισχυριζόμενη ότι οι κινητοποιήσεις τους οδήγησαν το κατάστημα σε κλείσιμο.

■ Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια εργαζόμενου σε κατάστημα στη Νέα Ιωνία (Nail Station) που δημοσιοποίησε μέσω της Εργατικής Λέσχης Νέας Ιωνίας αυθαίρετες εργοδοτικές πρακτικές.

Ο εργοδότης κατέθεσε αγωγή στον εργαζόμενο «για δημόσια προσβολή και συκοφαντική δυσφήμηση», ζητώντας συνολικά πάνω από 200.000 ευρώ, ενώ απείλησε να κινηθεί δικαστικά και κατά της ιστοσελίδας της Εργατικής Λέσχης.

Με πρόσφατη απόφαση το δικαστήριο δικαίωσε τον εργαζόμενο, επιδικάζοντάς του όχι μόνο τη νόμιμη αποζημίωση και δεδουλευμένα, αλλά και αποζημίωση για ηθική βλάβη και προσβολή της προσωπικότητάς του.

UPD: Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την ανακοίνωση των εργαζομένων.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οι αγωγές τώρα (επτά χρόνια μετά) δικαιώνονται
Μια μεγάλη νίκη για τους απολυμένους που μετά από επτά χρόνια διεκδίκησης των αυτονόητων (καταβολή μισθών και αποζημιώσεων) είδαν τους αγώνες τους να δικαιώνονται, μετά από δικαστική απόφαση του 2013, με την...
Οι αγωγές τώρα (επτά χρόνια μετά) δικαιώνονται
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΕΛΣΤΑΤ: Την ενοχή Γεωργίου ζήτησε ο εισαγγελέας
Την ενοχή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, εισηγήθηκε χθες ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου της Αθήνας για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθησιν, υιοθετώντας...
ΕΛΣΤΑΤ: Την ενοχή Γεωργίου ζήτησε ο εισαγγελέας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εννιά χρόνια σε δικηγόρο για υπεξαίρεση εις βάρος πελάτη του
Σε συνολική ποινή κάθειρξης 9 ετών και χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών καταδικάστηκε χθες δικηγόρος της Αθήνας, ο οποίος έβαλε στην τσέπη του 500.000 ευρώ, για τα οποία τον είχε εξουσιοδοτήσει πελάτης του να...
Εννιά χρόνια σε δικηγόρο για υπεξαίρεση εις βάρος πελάτη του
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ακόμη μία αντεργατική απόφαση
Απόφαση του Αρειου Πάγου φέρνει σε δυσμενέστερη θέση χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενους. Πρόκειται για ακόμα μία απόφαση του η οποία δίνει... πάσα στους εργοδότες, καθώς κρίνει ότι η μη καταβολή των...
Ακόμη μία αντεργατική απόφαση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η αλληλεγγύη δεν ποινικοποιείται
Ο άνθρωπος που δεν κοίταξε την πάρτη του δικάζεται σήμερα στο Μονομελές Εφετείο Αθηνών, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει αν η αυθόρμητη διαμαρτυρία ενός πολίτη που δεν έκλεισε τα μάτια στην αστυνομική...
Η αλληλεγγύη δεν ποινικοποιείται
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ερχονται νέες «ηχηρές» συλλήψεις
Ραγδαίες αναμένεται να είναι τις επόμενες ημέρες οι εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση της «μαφίας του Κορυδαλλού», την οποία διερευνά ο ειδικός εφέτης ανακριτής, ενώπιον του οποίου αναμενόταν χθες να οδηγηθούν...
Ερχονται νέες «ηχηρές» συλλήψεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας