Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η κυβέρνηση ρίχνει τους τόνους και η Ν.Δ. λάδι στη φωτιά...

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει την απόλυτη εμπιστοσύνη της στους Ελληνες δικαστές εμπράκτως», μέσω της υποστήριξης θεσμικών και κλαδικών τους αιτημάτων, τόνισε με νόημα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Η κυβέρνηση ρίχνει τους τόνους και η Ν.Δ. λάδι στη φωτιά...

  • A-
  • A+

Στον απόηχο της πρωτοφανούς πολιτικής παρέμβασης του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που ταυτίστηκε με τη Ν.Δ., αλλά και των δηλώσεων του προέδρου του ΣτΕ Ν. Σακελλαρίου που, αν και προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις, επί της ουσίας συνέπλευσε με τις θέσεις της Ενωσης, συνεχίστηκαν και χθες οι αντιδράσεις για το θέμα της Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής δήλωσε, κατά τη χθεσινή εκδήλωση παράδοσης του κοινόχρηστου χώρου στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ, ότι «όσοι πολύ εύκολα εκδίδουν ανακοινώσεις και παρομοιάζουν τη χώρα μας με άλλες χώρες, στις οποίες καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία στην υπόθεση της Δικαιοσύνης, στην εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη και στη διεθνή εικόνα της χώρας. Τους καλώ λοιπόν σε αυτοσυγκράτηση και εύχομαι, επειδή οι ώρες που μεσολάβησαν μπορεί κάποιους να τους έκαναν σοφότερους, να ανακαλέσουν κατηγορίες οι οποίες είναι ανυπόστατες, αόριστες και στηρίζονται σε συνωμοσιολογικά σενάρια».

Παράλληλα δήλωσε, φανερώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει το θέμα, ότι «η κυβέρνηση έχει αποδείξει την απόλυτη εμπιστοσύνη της στους Ελληνες δικαστές εμπράκτως», μέσω της υποστήριξης θεσμικών και κλαδικών τους αιτημάτων και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτό θα συνεχίσει να κάνει διότι αντιμετωπίζει με αίσθημα εμπιστοσύνης το σύνολο των λειτουργών της Δικαιοσύνης».

Η Ν.Δ., από την άλλη, επέλεξε να κρατήσει και χθες υψηλούς τόνους, εμμένοντας στη στρατηγική των επιθέσεων σε βάρος της κυβέρνησης για το θέμα της Δικαιοσύνης, σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ως θεματοφύλακάς της.

Ετσι, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Βασίλης Κικίλιας, σε συνέχεια των προχθεσινών δηλώσεων Μητσοτάκη, είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του βάλλουν απροκάλυπτα εναντίον της Δικαιοσύνης και των Ελλήνων δικαστών, στοχεύοντας να απομειώσουν την αξιοπιστία του θεσμού, υπονομεύοντάς τον», ενώ κάλεσε «όλους τους Ελληνες πολίτες, όλα τα δημοκρατικά κόμματα, να ενωθούν και να αντισταθούν απέναντι σε όσους περιφρονούν το Σύνταγμα και υπονομεύουν τη δημοκρατική ομαλότητα. Δεν θα επιτρέψουμε σε αυτούς που χύνουν δηλητήριο διχασμού στην ελληνική κοινωνία, να διασαλέψουν τη δημοκρατική τάξη και την ευρωπαϊκή προοπτική της πατρίδας μας».

Σχέδιο βλέπει ο Βορίδης

Στην ίδια γραμμή και ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει εκ μέρους της κυβέρνησης «οργανωμένο σχέδιο κατατρομοκράτησης των δικαστών και απόπειρας χειραγώγησης της Δικαιοσύνης».

Παράλληλα ανακοίνωση εξέδωσε και η Ενωση Διοικητικών Δικαστών για να καταδικάσει -όπως άλλωστε ακριβώς έκανε και ο πρόεδρος του ΣτΕ- «τις αντιθεσμικές και επικίνδυνες επιθέσεις σε βάρος της Ελληνικής Δικαιοσύνης και των λειτουργών της» και να συστήσει «αυτοπεριορισμό και αυτοσυγκράτηση προκειμένου να προστατευτεί το κράτος δικαίου στη χώρα».

Σε ανακοίνωση προχώρησε και ο εφέτης Π. Λυμπερόπουλος, σύμβουλος επί κυβέρνησης Σαμαρά του υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου και σήμερα Α΄ αντιπρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο οποίος ονοματιζόταν σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento», προκειμένου να διαψεύσει την εμπλοκή του ονόματός του σε έκνομες ενέργειες και να δηλώσει ότι «ουδεμία ανάμειξη έχω στην εν λόγω υπόθεση», χαρακτηρίζοντας την αναφορά του ονόματός του «ανυπόστατη, απολύτως ψευδή και συκοφαντική» και απειλώντας με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Αλλά θέση στο ζήτημα της Δικαιοσύνης πήρε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος, αναφερόμενος στις πολιτικά χρωματισμένες ανακοινώσεις δικαστικών λειτουργών, δήλωσε ότι «δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να υπάρχει κομματικοποίηση και πολιτικοποίηση αντιπολιτευτική από συνδικαλιστικά όργανα της Δικαιοσύνης». Επισήμανε ακόμα ότι η κριτική και η αντιπαράθεση για τα τεκταινόμενα στον δικαστικό χώρο, όπως της εκάστοτε κυβέρνησης και της Βουλής, είναι συμβατές με το Σύνταγμα, φτάνει να περιορίζονται σε λελογισμένη κλίμακα. «Ολα τα άλλα πρέπει να αποφεύγονται ει δυνατόν», είπε.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Απειλητική επιστολή στον πρόεδρο του ΣτΕ
Μια ανώνυμη απειλητική επιστολή που εστάλη πριν από περίπου δέκα ημέρες στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκο Σακελλαρίου και για την οποία έρευνες ανέλαβε αντί της Αντιτρομοκρατικής η Κρατική...
Απειλητική επιστολή στον πρόεδρο του ΣτΕ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Το γελοίο είναι ανίκητο»
Με την ιδιότητά του ως πολιτικού επιστήμονα και φυσικά του μέλους του ελληνικού κοινοβουλίου και υφυπουργού Παιδείας, ο Κωνσταντίνος Ζουράρις σχολίασε αποκλειστικά στην «Εφ.Συν.» τα όσα ανακοίνωσε η Ενωση...
«Το γελοίο είναι ανίκητο»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Καίρια παρέμβαση του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Ο Χρ. Σεβαστίδης, αφού τοποθετήθηκε σε ό,τι αφορά τα πολλά και αξεπέραστα προβλήματα που έχουν προκύψει ήδη από την πρώτη στιγμή συγκρότησης της Εισαγγελίας Διαφθοράς στη σημερινή της μορφή (αρχές 2013),...
Καίρια παρέμβαση του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Χ. Σεβαστίδης: Οι άδειες κρατουμένων δεν προϋποθέτουν μεταμέλεια
Με μία ηχηρότατη παρέμβαση ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Εφέτης, Χριστόφορος Σεβαστίδης, ξεκαθαρίζει απολύτως τις σκόπιμες παρερμηνείες του ευεργετικού δικαιώματος των αδειών κρατουμένων.
Χ. Σεβαστίδης: Οι άδειες κρατουμένων δεν προϋποθέτουν μεταμέλεια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικαστές και εισαγγελείς θα υποβάλουν κανονικά δηλώσεις «πόθεν έσχες»
Και για τους δικαστές και εισαγγελείς θα ισχύσει ό,τι ισχύει και για τους άλλους υπόχρεους, όσον αφορά την υποβολή των δηλώσεων «πόθεν έσχες» (περιουσιακής κατάστασης), μετά τη χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας...
Δικαστές και εισαγγελείς θα υποβάλουν κανονικά δηλώσεις «πόθεν έσχες»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Απόφαση ΣτΕ: και οι δικαστές καταθέτουν πλέον υποχρεωτικά πλήρες «πόθεν έσχες»
Με χθεσινή του απόφαση το ΣτΕ υπό την προεδρία της Αικ. Σακελλαροπούλου απέρριψε τις προσφυγές των δικαστικών ενώσεων που ζητούσαν να ακυρωθεί η υποχρεωτική υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από τους...
Απόφαση ΣτΕ: και οι δικαστές καταθέτουν πλέον υποχρεωτικά πλήρες «πόθεν έσχες»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας