• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.6°C / 11.8°C
  4 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 10.5°C
  3 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 15.0°C
  5 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.5°C
  2 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.4°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  3 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 9.9°C
  2 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.5°C
  2 BF
  92%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 16.6°C
  2 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 11.5°C
  3 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 9.5°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  1 BF
  78%

Αλληλέγγυοι των δύο παιδιών περίμεναν μέσα και έξω από το Εφετείο την ανακοίνωση της απόφασης

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Σκληρότητα χωρίς... αναστολές

 • A-
 • A+

Το μεγάλο κύμα συμπαράστασης στην άδικη πρωτόδικη απόφαση να μη δοθεί ούτε καν το δικαίωμα αναστολής στην Ηριάννα και στον συγκατηγορούμενό της Περικλή δεν κατάφερε να κάμψει το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών.

Με απόφαση κατά πλειοψηφία 3-2 και μετά την απορριπτική πρόταση του εισαγγελέα, η Ηριάννα και ο Περικλής θα παραμείνουν στη φυλακή τουλάχιστον για δύο μήνες, έως ότου δηλαδή θα έχουν ξανά το δικαίωμα να υποβάλουν νέο αίτημα αναστολής.

Η ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετικά ηλεκτρισμένη ήδη από νωρίς το πρωί, όταν συγκεντρώθηκε πολύς κόσμος μέσα αλλά και έξω από τη δικαστική αίθουσα του Εφετείου.

Οι γονείς, οι συγγενείς και οι φίλοι των δύο νέων, μαζί με πολλούς αλληλέγγυους που συνολικά ξεπερνούσαν τα 500 άτομα, περίμεναν ήρεμα και χωρίς φωνές να εκδικαστούν οι προηγούμενες υποθέσεις μέχρι να φτάσει η πρόεδρος στο νούμερο 10 και στο νούμερο 13 του πινακίου.

Με αυτόματα

ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Οταν εκδικάστηκαν οι πρώτες 9 υποθέσεις (σε όλες ο εισαγγελέας πρότεινε απόρριψη), ανέβασαν από τα κρατητήρια την Ηριάννα και τον Περικλή 3-4 άντρες και μία γυναίκα των ειδικών δυνάμεων με κουκούλες και αυτόματα όπλα.

Ο κόσμος πάγωσε στη θέα της αδιανόητης εικόνας γύρω από τους δύο κρατούμενους, ωστόσο -με ελάχιστες μόνο αποδοκιμασίες- δεν... διασαλεύτηκε η τάξη.

Η μόνη που αντέδρασε έντονα μιλώντας για προσβολή της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης από την παρουσία πάνοπλων αστυνομικών μέσα στο δικαστήριο ήταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που βρισκόταν «ως μια απλή δικηγόρος και πολίτης» στα έδρανα των συνηγόρων.

Η πρόεδρος της έκανε παρατήρηση, σημειώνοντας ότι ως δικαστικός δεν έχει με κανέναν την παραμικρή ιδεολογική ή πολιτική αντιπαλότητα και βρίσκεται εκεί για να υπηρετεί τη δικαιοσύνη.

Τελικά ο λόγος δόθηκε στην Ηριάννα και στη συνέχεια στον Περικλή. Μίλησαν και οι δύο για τα σχέδια και τα όνειρά τους που διακόπηκαν τόσο απότομα και τόσο άδικα και ζήτησαν να τους δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσουν τη ζωή τους μέχρι να εκδικαστεί η έφεση.

Η Ηριάννα ήρεμα απαρίθμησε τις πανεπιστημιακές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει, τα προγράμματα διδασκαλίας στα οποία συμμετέχει και φυσικά το διδακτορικό της που βρίσκεται στην πρώτη κρίσιμη φάση.

Ο Περικλής, μιλώντας κι αυτός για τις σπουδές και την επαγγελματική του δραστηριότητα, αναφέρθηκε και στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η υγεία του.

Σπάνια ακούει κανείς τα λόγια που είχαν να πουν για την Ηριάννα οι δύο καθηγήτριές της στο ΕΚΠΑ. Αφού ως μάρτυρες εξήγησαν στο δικαστήριο πόσο απαραίτητη είναι η παρουσία της εκεί προκειμένου να συνεχίσει όσα ήδη έχει αναλάβει, η κάθε καθηγήτρια περιέγραψε τις επιδόσεις της φοιτήτριάς της.

«Με βαθμό 9,75 πήρε το πτυχίο της και τέτοιοι βαθμοί δίνονται σπάνια», «τέτοιους φοιτητές τους χρειαζόμαστε και τους ανταμείβουμε όπως και όσο μπορούμε» ήταν λίγα από όσα είπαν οι δύο μάρτυρες.

Οταν δε ο συνήγορος της Ηριάννας, Θ. Μαντάς, παρατήρησε ότι ακόμα και άδεια να ζητήσει αποκλείεται να της χορηγηθεί εφόσον δεν έχει συμπληρώσει την απαιτούμενη ποινή, η επιβλέπουσα του διδακτορικού κ. Μόζερ τόνισε ότι χρειάζεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα αυτοπρόσωπη παρουσία και ακόμα και το διαδίκτυο (που δεν υπάρχει στη φυλακή) δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη να βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο, να κάνει την πρακτική άσκηση και να συμμετέχει στα προγράμματα με τα οποία συνεργάζεται.

Στο σημείο αυτό ο εισαγγελέας ζήτησε να μάθει πόση παράταση μπορεί να δοθεί στην εκπόνηση του διδακτορικού και ήδη από εκείνο το σημείο φάνηκε ότι μάλλον είχε ήδη πάρει την απόφασή του. Ως μάρτυρας κατέθεσε και η μητέρα της Ηριάννας, που ψύχραιμα κατάφερε να περιγράψει τα όνειρα της κόρης της και τα σχέδιά της.

Ακολούθησαν οι μάρτυρες του Περικλή και κυρίως ο ειδικός γιατρός που πιστοποίησε το σπάνιο αυτοάνοσο νόσημά του που επιδεινώνεται ειδικά από τον καπνό του τσιγάρου αλλά και από άλλους παράγοντες όπως το μεγάλο στρες κ.λπ.

Οι επιπλοκές μπορεί να είναι σοβαρότατες, δήλωσε ο γιατρός. Ο θείος του Περικλή αναφέρθηκε στις σπουδές του στη Γεωπονική, τις οποίες έκανε δουλεύοντας ταυτόχρονα, αλλά και στο όνειρο που έχει να ανοίξει στο χωριό ένα γεωπονικό κέντρο.

Μαθήματα

Ο λόγος δόθηκε και πάλι στην Ηριάννα, που συμπλήρωσε, αναφέροντας τις δύο δουλειές που κάνει στο Πανεπιστήμιο, ότι η μία έχει να κάνει με τη διδασκαλία ελληνικής γλώσσας σε ξένους φοιτητές.

Μάλιστα, όπως είπε, ήταν τόσο σίγουρη ότι στο δικαστήριο θα αποδέχονταν την αθωότητά της που λίγο πριν έκανε αίτηση για να διδάξει σε παιδιά, πράγμα που αποτελούσε ένα μεγάλο της όνειρο.

Παράλληλα δίδασκε και στα προσφυγόπουλα και επρόκειτο μάλιστα να το κάνει αυτό στον Ελαιώνα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων μεταναστευτικής πολιτικής.

«Τώρα όλα σταμάτησαν. Είχα τη βεβαιότητα για την αθώωσή μου κι όλα κόπηκαν, αισθάνομαι πολύ προσβεβλημένη» κατέληξε.

«Σταμάτησε η ζωή μου, αλλά πάνω από όλα κινδυνεύει η υγεία μου. Νόμιζα ότι όλα θα τελείωναν στη δίκη, αλλά ανατράπηκε η ζωή μου. Θα κρατήσω κάθε όρο που θα μου επιβάλετε», είπε ο Περικλής.

Σημειώνεται εδώ ότι σύμφωνα με τα ομόφωνα βουλεύματα και αποφάσεις, και οι δύο νέοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους που σεβάστηκαν απολύτως, όπως διαβεβαίωσε και η ΓΑΔΑ.

Και τα 5 χρόνια που ήταν υπόδικοι δεν έκαναν το παραμικρό παράπτωμα και δεν παραβίασαν ποτέ την ημερομηνία παρουσίας τους στο αστυνομικό τμήμα.

Το... σκεπτικό

Ακολούθησε η εισαγγελική πρόταση για απόρριψη χωρίς ιδιαίτερο σκεπτικό, με τον εισαγγελέα να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ανήκεστης βλάβης αν παραμείνουν στη φυλακή, ενώ παράλληλα έδωσε έμφαση στο ότι η κατηγορία αφορά την ένταξή τους σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ο συνήγορος της Ηριάννας αντέτεινε ότι ο ίδιος ο νόμος όπως έχει συμπληρωθεί εδώ και χρόνια περιέχει και άλλες διατάξεις και αιτιολογημένο σκεπτικό για αποδοχή του αιτήματος αναστολής, όπως η γνωστή διαμονή, το να μην υπήρξε ποτέ ο κρατούμενος φυγόδικος ή φυγόποινος και να μην έχει παραβιάσει περιοριστικούς όρους. Ζήτησε μάλιστα από τον εισαγγελέα τη γνώμη του για το εάν οι συνάδελφοί του που είχαν αφήσει ελεύθερη την Ηριάννα από το 2013 έσφαλαν τότε.

Στη συνέχεια ο κ. Μαντάς παρέθεσε βαριές υποθέσεις στις οποίες δόθηκε αναστολή, σε ορισμένες από τις οποίες στη δικαστική σύνθεση συμμετείχε ο ίδιος εισαγγελέας. Χαρακτηριστικά ανέφερε την υπόθεση με τα δομημένα ομόλογα όπου χορηγήθηκε αναστολή σε ποινές 23 χρόνων, μια ληστεία με Καλάσνικοφ και ποινές 15 χρόνων κ.λπ. Υπενθύμισε, τέλος, και την περίπτωση αναστολής που δόθηκε σε καταδικασμένους για την υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης.

Ο συνήγορος του Περικλή, Νίκος Δαμασκόπουλος, επισήμανε ότι το Εφετείο Αναστολών προβλέπεται από τον νομοθέτη προκειμένου να υπάρχει μια μικρή δυνατότητα διόρθωσης ενός λάθους, μιας υπερβολής ή ακόμα και δικαστικής πλάνης.

Τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή έπρεπε να είχε δοθεί η αναστολή στα δύο παιδιά διότι πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις και η τόση σκληρότητα δεν δικαιολογείται.

Αναρωτήθηκε, τέλος, πώς θα αισθανθούν όλοι αν, όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις, τα δύο παιδιά αποδειχτεί στο Εφετείο ότι είναι εντελώς αθώα.

Το δικαστήριο αποσύρθηκε για να διασκεφτεί, όμως ήδη από τις κινήσεις των αστυνομικών λίγο αργότερα το μήνυμα... δόθηκε μια και έσπευσαν να λάβουν νέες θέσεις μέσα και γύρω από την αίθουσα.

Πράγματι οι δικαστές επανήλθαν μισή ώρα μετά για να ανακοινώσουν την απόρριψη του αιτήματος αναστολής κατά πλειοψηφία 3-2, ενώ οι παρευρισκόμενοι συγγενείς και φίλοι ξέσπασαν αντίστοιχα με κλάματα, φωνές και συνθήματα.

Οι δύο νέοι αμέσως μεταφέρθηκαν πίσω στο κρατητήριο από όπου και θα γίνει η μεταγωγή τους σε Θήβα και Λάρισα. Με έκδηλη αγανάκτηση και μεγάλο θυμό οι εκατοντάδες άνθρωποι άρχισαν να αποχωρούν και να συγκεντρώνονται στον δρόμο όπου ξέσπασαν μικρής έκτασης επεισόδια.

Δυστυχώς οι εκατοντάδες υπογραφές συμπαράστασης από επώνυμους και ανώνυμους αλλά και οι τοποθετήσεις πολλών βουλευτών από διάφορα κόμματα στο πλευρό της Ηριάννας δεν «έφτασαν» για να ανατρέψουν την οδυνηρή αυτή απόφαση.

Ο υπ. Δικαιοσύνης

Χθες το βράδυ μέσα στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής τοποθετήθηκε καθαρά στο θέμα της Ηριάννας, αναφέροντας ότι η δικαιοσύνη οφείλει να κρίνει όλους με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά.

Τόνισε ότι υπήρχε το περιθώριο να δοθεί αναστολή εφόσον σε όλη τη φάση της υποδικίας η συμπεριφορά της ήταν άψογη και ποτέ δεν παραβίασε η Ηριάννα οποιοδήποτε περιοριστικό μέτρο. Τόνισε όμως επίσης ότι είναι απαράδεκτα και τα όσα ακολούθησαν την απόφαση, με τα επεισόδια και τα υβριστικά συνθήματα κατά των δικαστών.

Ανάγωγα

Του Τάσσου Παππά

Το έδειξαν πρωτόδικα, το έδειξαν και τώρα. Ορισμένοι δικαστές δεν γουστάρουν τις Ηριάννες αυτού του κόσμου. Δεν γουστάρουν αυτά που λένε, αυτά που εκπροσωπούν. Οπου τις βρίσκουν θα τις τσακίζουν. Θα ήταν επιεικείς αν είχαν να κάνουν με εμπόρους ναρκωτικών, με εγκληματίες του λευκού κολάρου, με κρατικούς αξιωματούχους που έβαλαν τα χέρια τους μέχρι τους αγκώνες στο μέλι, με ακροδεξιούς που δολοφονούν μετανάστες, με εργοδότες που αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους, με επίορκους πολιτικούς. Οι Ηριάννες όμως χαλάνε την πιάτσα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εφαρμόζεται ή όχι ο νόμος για όλους;
27 χρόνια κάθειρξης έχει συμπληρώσει -σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς που προκύπτουν από τις διατάξεις του νόμου- ο Σάββας Ξηρός με αναπηρία 80% βάσει αληθινών πιστοποιητικών, υποβάλλοντας νέο αίτημα για...
Εφαρμόζεται ή όχι ο νόμος για όλους;
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Βλέπουν παντού ευνοϊκές διατάξεις
Το αυτονόητο αίτημα των κρατουμένων και των επικεφαλής των σωφρονιστικών ιδρυμάτων να ισχύουν οι ίδιες διατάξεις για όλα τα ιδρύματα φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το μέτρο του ευεργετικού...
Βλέπουν παντού ευνοϊκές διατάξεις
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ερευνες για τον ξυλοδαρμό στις φυλακές Αυλώνα
​Μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του ενός από τους φερόμενους ως δράστες του βιασμού και της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη, του 19χρονου, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε τη μεταφορά του σε άλλη φυλακή. Σύμφωνα...
Ερευνες για τον ξυλοδαρμό στις φυλακές Αυλώνα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η απεργία πείνας και δίψας απαιτεί απόλυτη επιείκεια
Η απεργία πείνας και δίψας του Β. Δημάκη έχει οδηγήσει τον κρατούμενο σε κρίσιμο στάδιο για την υγεία και τη ζωή του. Ο ίδιος βρίσκεται στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού ενώ μετά την απόρριψη του αιτήματός του από...
Η απεργία πείνας και δίψας απαιτεί απόλυτη επιείκεια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πώς «στήθηκε» η παράσταση... Ηριάννα και Περικλής
Η Αντιτρομοκρατική, μια ηχηρή αθώωση και το «εύρημα» του DNA: Μάρτιος του 2011 η Ηριάννα κοιμάται στο σπίτι του Κωνσταντίνου και του (συγκάτοικου) Περικλή. Κάνει έφοδο στο σπίτι η Αντιτρομοκρατική και προσάγει...
Πώς «στήθηκε» η παράσταση... Ηριάννα και Περικλής
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τρανταχτές υπογραφές για την Ηριάννα και τον Περικλή
Σήμερα, Δευτέρα, είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί το νέο αίτημα αναστολής ποινής που έχουν υποβάλει η Ηριάννα και ο Περικλής. Είναι η δεύτερη ευκαιρία για τους δύο νέους ανθρώπους που, χωρίς να έχουν...
Τρανταχτές υπογραφές για την Ηριάννα και τον Περικλή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας