Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απέρριψαν την αναστολή για την Ηριάννα και τον Περικλή

Πάνω από 500 άτομα συγκεντρώθηκαν μέσα και έξω από το Εφετείο σε ένδειξης συμπαράστασης

EUROKINISSI

Απέρριψαν την αναστολή για την Ηριάννα και τον Περικλή

  • A-
  • A+

Μετά την αρνητική πρόταση του εισαγγελέα το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθήνας απέρριψε με πλειοψηφία 3-2 τις αιτήσεις της Ηριάννας και του Περικλή για αναστολή εκτέλεσης της πρωτόδικης ποινής που τους έστειλε στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. 

Στο άκουσμα της παραπάνω απόφασης πλήθος αλληλέγγυων αποδοκίμασε έντονα τους δικαστές φωνάζοντας συνθήματα μέσα στην αίθουσα, όπου πριν οι συνήγοροι είχαν επισημάνει πολλές περιπτώσεις χορήγησης αναστολής σε βαριές υποθέσεις.

Νωρίτερα, τόσο η Ηριάννα όσο και ο Περικλής υπογράμμισαν πως με την καταδικαστική απόφαση που τους επιβλήθηκε τα σχέδια που έκαναν διακόπηκαν πρόωρα και ζήτησαν να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν.

Όταν η Ηριάννα έλαβε το λόγο τόνισε πως εργάζεται σε δυο δουλειές (στο Πανεπιστήμιο και με ξένους φοιτητές σε ειδικό πρόγραμμα) και πως ήταν σίγουρη πως θα αθωωθεί. 

Μάλιστα ανέφερε πως τρεις μήνες πριν την απόφαση, έκανε αίτηση για πρόγραμμα που αφορούσε προσφυγόπουλα (για να τα διδάξει) και «όλα σταμάτησαν» υποστηρίζοντας πως νιώθει προσβεβλημένη.

Η καθηγήτρια της νεαρής πανεπιστημιακού στην κατάθεσή της τόνισε πως εργάζεται μαζί της πέντε χρόνια και πως αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι το ήθος και οι επιδόσεις της.

Η πρόεδρος σημείωσε πως η Ηριάννα με άδειες μπορεί να συνεχίζει το διδακτορικό της, με την καθηγήτριά της να αντιτείνει ότι συμμετέχει σε έρευνα, αμείβεται και είναι απαραίτητη η παρουσία της.

Με τη σειρά του ο συνήγορος της νεαρής κοπέλας ανέφερε ότι θα μπορέσει να λάβει την πρώτη άδεια μετά από δύο χρόνια και η δεύτερη μάρτυρας -επίσης καθηγήτριά της- τονίζει πως χρειάζεται πρακτική άσκηση άρα η φυσική της παρουσία είναι απαραίτητη. «Δε γίνεται ούτε καν μέσω διαδικτύου», ανέφερε.

Η μητέρα της Ηριάννας, υποστήριξε πως όλα αυτά που έχτισε στην καριέρα της η κόρης της, θα χαθούν αν παραμείνει στη φυλακή.

Ο Περικλής είπε «σταμάτησε η ζωή μου» και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει λέγοντας «νόμιζα ότι όλα θα τελείωναν» και «ανατράπηκε η ζωή μου».   

Ειδικός γιατρός στην κατάθεσή του για τον Περικλή επικαλέστηκε ένα σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα που αντιμετωπίζει, για το οποίο αναγκάστηκε να νοσηλευτεί.

ΕUROKINISSI

Αγορεύσεις συνηγόρων

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τις αγορεύσεις των δικηγόρων με τον ένα να υπογραμμίζει ότι ο «νομοθέτης είχε διαπιστώσει ότι και μία απλή παρατήρηση ενισχύει μια πρακτική που δεν χορηγεί αναστολές γι αυτό και η διάταξη συμπληρώθηκε με άλλες διατάξεις πέραν της ανεπανόρθωτης βλάβης.

»Για παράδειγμα στην περίπτωση που ένας φυγόποινος ή φυγόδικος έχει παραβιάσει όλους τους περιοριστικούς όρους, ο νόμος ζητάει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά πράξης που θα επιβάλλουν να μην δοθεί αναστολή».

• Από το 2013 που αφέθηκε ελεύθερη με όρους κατά τη γνώση σας τότε οι συνάδελφοί σας έσφαλαν. Η ΓΑΔΑ η ίδια έκρινε ότι ήταν σεβαστός κάθε όρος.

• Ο εισαγγελέας λέει ότι δεν διακόπτεται το διδακτορικό της, αλλά το Πανεπιστήμιο λέει ότι διακόπτεται. Ποιον πρέπει να ακούσουμε;

• Ο ίδιος ο εισαγγελέας χορήγησε αναστολή και σωστά στην υπόθεση για τα δομημένα ομόλογα με καθείρξεις 23 χρόνια.

• Το ίδιο κάνατε Κύριε εισαγγελέα με ληστές με καλάζνικοφ με 15 χρόνια. Το δικαστήριο έδωσε αναστολές.

Ο δικηγόρος του Περικλή σημείωσε ότι νομοθέτης το προβλέπει αναγνωρίζοντας το ενδεχόμενο λάθους υπερβολής πλάνης και το Εφετείο Αναστολών αυτή η βλάβη έρχεται να μετριάσει.

Όπως είπε, «τρεις αρνητικές ή μία θετική προϋπόθεση ζητάει ο νόμος. Πρέπει να μην έχουν δικαιώσει τις προϋποθέσεις περιοριστικών όρων και δεν δικαιολογείται η σκληρότητα της μη απόδοσης αναστολής στη δίκη».

Δυναμικό «παρών» αλληλέγγυων

Το πρωί αίθουσα του δικαστηρίου του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών γέμισε ασφυκτικά με συγγενείς, φίλους και συμφοιτητές της Ηριάννας και του Περικλή από τις 09.00 και ενώ την ίδια ώρα αλληλέγγυοι βρίσκονταν εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους. 

Περίπου στις 14.00 έφτασαν στην κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου Ηριάννα και Περικλής, συνοδεία αντρών της αντιτρομοκρατικής (με κουκούλες και όπλα) προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου και με την πρόεδρο του δικαστηρίου να δηλώνει ότι «προσπαθεί να υπερασπιστεί τη δικαιοσύνη» και πως «δεν έχει αντιπαλότητα με κανένα».

Στο ακροατήριο ο κόσμος ζήτησε από την επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» να μην φωνάζει ενώ ένας άλλος δικηγόρος διαμαρτυρήθηκε για τα ειδικά μέτρα και ενώ η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. 

ΕUROKINISSI

Δυσάρεστη έκπληξη του Στ. Κοντονή 

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε «δυσάρεστη έκπληξη» την παραπάνω απόφαση υπογραμμίζοντας «ότι οι πολίτες ζητούν και απαιτούν από τη δικαιοσύνη ίσα μέτρα και ίσα σταθμά για όλους».

Πρώτον η στάση της αιτούσας, αυτής της κοπέλας η οποία έχει καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη, καθόλο το χρόνο της υποδικίας της, ήταν απολύτως υποδειγματική, αφού τήρησε όλα εκείνα τα καταναγκαστικά δικονομικά μέτρα, τα οποία της είχαν επιβληθεί. 

Δεύτερον, η ίδια σεβόμενη το δικαιικό μας σύστημα, αξιοποίησε τα δικονομικά εργαλεία που της παρέχει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας για την άρση συγκεκριμένων περιοριστικών όρων οι οποίοι εμπόδιζαν την επιστημονική της εξέλιξη, κυρίως την άρση απαγόρευσης της δυνατότητας που είχε να ταξιδεύει στο εξωτερικό. 

Ο Σταύρος Κοντονής σημείωσε ότι κατηγορούμενοι για εμπόριο ναρκωτικών έχουν τύχει του ευεργετήματος «της αναστολής μέχρι την εκδίκαση της Έφεσης», που λήφθηκε υπόψη «ούτε από το δικαστήριο που έλαβε την απόφαση ούτε από το δικαστήριο που συνεδρίαση σήμερα».

Στη συνέχεια καταδίκασε και τα επεισόδια που ακολούθησαν επειδή «κατά την κρίση του ενός ή του άλλου οι δικαστές έχουν κάνει λάθος. Το δικαίωμα της εύρυθμης λειτουργίας της δικαιοσύνης και των δικαστηρίων η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να την υπερασπιστεί».

Πάντως, ηρεμία επικρατεί μετά την ένταση που προκάλεσε ομάδα περίπου 100 ατόμων, που αφού πέταξε αρχικά πέτρες εναντίον των ΜΑΤ έξω από το Εφετείο, άναψε φωτιές σε κάδους στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στην οδό Ιπποκράτους, όπου διακόπηκε για ένα τέταρτο η κυκλοφορία, σύμφωνα με την αστυνομία.

EUROKINISSI

Η καταδίκη με μερική ταυτοποίηση DNA

Υπενθυμίζεται πως η Ηριάννα καταδικάστηκε από το Β' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 13 ετών χωρίς αναστολή ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης επειδή διατηρούσε σχέσεις με νεαρό που είχε συλληφθεί ως εμπλεκόμενος με την οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Η καταδίκη στηρίχθηκε αποκλειστικά στη μερική ταυτοποίηση γενετικού υλικού της κατηγορούμενης πάνω σε γεμιστήρα όπλου, αποδεικτικό στοιχείο που ποτέ στο παρελθόν δεν έχει κριθεί αρκετό για να τεκμηριώσει ανάλογη απόφαση και ενώ ο σύντροφός της αθωώθηκε από το πρωτόδικο κιόλας δικαστήριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το δικαστήριο, με σύμφωνη εισήγηση και της εισαγγελέως της έδρας, δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στην υποψήφια διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μόλις λίγες ημέρες μετά την καταδίκη της ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, είχε ζητήσει από τον πρόεδρο του Εφετείου το σκεπτικό της απόφασης καθώς και την επίσπευση της καθαρογραφής της.

Ο Περικλής κρίθηκε πρωτοδίκως ένοχος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και για διακεκριμένη οπλοκατοχή και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών, χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση που άσκησε.

Στο πλευρό της Ηριάννας

Τις τελευταίες ημέρες, τη στήριξής τους προς τη φυλακισμένη Ηριάννα έχουν εκφράσει ανθρωπιστικές οργανώσεις, φορείς, κόμματα, γνωστές προσωπικότητες της χώρας από διάφορους τομείς αλλά και απλοί πολίτες. 

Την περασμένη Παρασκευή, πλήθος κόσμου διαδήλωσε στο Σύνταγμα για την Ηριάννα, με τη συγκέντρωση να ξεκινάει από την πλατεία και αργότερα τα μπλοκ των διαδηλωτών να μεταφέρονται μπροστά από τη Βουλή.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Ναι, τον σκότωσα»
«Κύριε κατηγορούμενε, αποδέχεστε ότι είστε ο φυσικός αυτουργός της ανθρωποκτονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου;» είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου απευθυνόμενη στον 33χρονο Αλβανό υπήκοο Μικέλα Καστριότ, που είχε...
«Ναι, τον σκότωσα»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Επταετής κάθειρξη για κλοπή υλικού από το δίκτυο του ΟΣΕ
Με βαριά ποινή τιμώρησε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Εύβοιας έναν πολίτη, ο οποίος είχε συλληφθεί να κλέβει τροχαίο υλικό από το δίκτυο του ΟΣΕ, προκαλώντας και κίνδυνο σε διερχόμενα τρένα.
Επταετής κάθειρξη για κλοπή υλικού από το δίκτυο του ΟΣΕ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η δεύτερη ευκαιρία της Δικαιοσύνης για την Ηριάννα
Εκδικάζεται σήμερα σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή, οι οποίοι βρίσκονται στη φυλακή μετά την καταδίκη τους τον Ιούνιο του 2017. Οι δύο νέοι καταδικάστηκαν πρωτοβάθμια σε ποινή...
Η δεύτερη ευκαιρία της Δικαιοσύνης για την Ηριάννα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Το τραύμα στο κράτος δικαίου δεν επουλώθηκε»
Όχι στην έξοδο από την φυλακή είπε το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών στην Ηριάννα και τον Περικλή απορρίπτοντας την αίτηση αναστολής έκτισης της ποινής τους. Ήταν η δεύτερη αίτηση των δύο νέων που απορρίφθηκε,...
«Το τραύμα στο κράτος δικαίου δεν επουλώθηκε»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Βλαστός με... άνθη και ισόβια κάθειρξη
Με τη δήλωση του Παναγιώτη Βλαστού ότι γι' αυτόν τελείωσε η παρανομία, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, με την εκφώνηση επί των ποινών για τους...
Βλαστός με... άνθη και ισόβια κάθειρξη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ομόφωνα αθώος ο Μάριος Ζέρβας
Επτά χρόνια μετά τη σύλληψή του σε αντιμνημονιακή διαδήλωση ο δάσκαλος κολύμβησης με «τα ράστα και το σαμπουάν» αθωώθηκε ομόφωνα. Εισαγγελέας: «Πρέπει επιτέλους το κράτος, η Ασφάλεια, τα ΜΑΤ να σοβαρευτούν και...
Ομόφωνα αθώος ο Μάριος Ζέρβας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας