Χρειάστηκαν έξι χρόνια και πάνω από δέκα αναβολές για να φτάσουμε τελικά στη δικαστική απόφαση για το μαχαίρωμα Αφγανού από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής το 2011 στον Αγ. Παντελεήμονα.
Η απόφαση αυτή λοιπόν ήρθε χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, το οποίο καταδίκασε τη Θέμιδα Σκορδέλη, επικεφαλής του τάγματος της ναζιστικής οργάνωσης στην περιοχή, σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή για ηθική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.
Ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή επιβλήθηκε και στους άλλους δύο κατηγορουμένους, Ιωάννη Λουκιανό και Γεώργιο Μαρκουλάκη, που κρίθηκαν ένοχοι ως φυσικοί αυτουργοί για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, ενώ σε κανέναν από τους καταδικασθέντες δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά.
Η δίκη ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο δικασίμους κατά τις οποίες το θύμα, ο Αλί Ραχίμι από το Αφγανιστάν, αφηγήθηκε όλα όσα έζησε το βράδυ της 16/9/2011, όταν μαχαιρώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης 15μελούς τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής σε βάρος του ίδιου και δύο φίλων του την ώρα που κάθονταν στα σκαλιά μια πολυκατοικίας, στην οδό Περγάμου στον Αγ. Παντελεήμονα.
Δίπλα από την καρδιά
Οπως ο ίδιος είχε περιγράψει στην «Εφ.Συν.» (11.6.2013), ο Αλί ήταν αυτός που δεν πρόλαβε να ξεφύγει και μαχαιρώθηκε κοντά στην καρδιά.
«Οταν πήγα στο νοσοκομείο, οι γιατροί ήταν πανικόβλητοι γιατί πίστευαν ότι το μαχαίρωμα ήταν στην καρδιά και φώναζαν μεταξύ τους "τον έχουν πετύχει στην καρδιά!" Οι εξετάσεις έγιναν γρήγορα και διήρκεσαν 10 λεπτά. Αυτά τα 10 λεπτά πίστευα ότι ήταν τα τελευταία μου» μας είχε πει.
Στο δικαστήριο ο Αλί αναγνώρισε σε φωτογραφία που του επιδείχθηκε τη Σκορδέλη, για την οποία κατέθεσε ότι αυτή έδωσε την εντολή να τους χτυπήσουν, ενώ στην ίδια φωτογραφία αναγνώρισε και τον Μαρκουλάκη.
Πρόκειται για ντοκουμέντο από την παρουσία της Χρυσής Αυγής στην Κόρινθο το 2013, στο οποίο μαζί με τους δύο καταδικασθέντες εικονίζονται μέλη των ταγμάτων εφόδου με παντελόνια παραλλαγής και μπλούζες της ναζιστικής οργάνωσης.
Ο Αλί περιέγραψε επίσης και τον τρίτο κατηγορούμενο, τον Λουκιανό, ενώ από τις καταθέσεις του Γιώργου Κόρρα, σκηνοθέτη και κατοίκου της περιοχής του Αγ. Παντελεήμονα, της Ελένης Πορτάλιου, πρώην δημοτικής συμβούλου Αθηναίων, και του Πέτρου Κωνσταντίνου, δημοτικού σύμβουλου στην Αθήνα και συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ, αναδείχθηκε η οργανωμένη δράση της Χρυσής Αυγής στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται βέβαια το μαχαίρωμα του Αλί.
Μάλιστα ειδική αναφορά έγινε στις γνωστές δηλώσεις του Παναγιώταρου στα «ΝΕΑ» πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2010, κατά τις οποίες εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα ο Ν. Μιχαλολιάκος, ότι «άμα η Χρυσή Αυγή βγάλει δημοτικό σύμβουλο στην Αθήνα, θα γίνει πογκρόμ».
Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι η Σκορδέλη, η οποία επιχειρούσε να εμφανιστεί ως «αγανακτισμένη κάτοικος» της περιοχής, ήταν υποψήφια βουλευτής της Χρυσής Αυγής το 2012, ενώ η ίδια βρισκόταν ανάμεσα στα έξι άτομα που υπέγραφαν την περιβόητη πολυμήνυση (8/5/2009) σε βάρος κομμάτων της Αριστεράς και αντιρατσιστικών οργανώσεων.
Στους μηνυτές βρισκόταν βέβαια και ο Παναγιώταρος καθώς και η έτερη υποψήφια βουλευτής της Χρυσής Αυγής το 2012 στην Αθήνα, Γεωργία Δημοπούλου.
Σημειώνουμε ακόμα ότι αυτή είναι η δεύτερη καταδίκη της Σκορδέλη. Προ μηνών καταδικάστηκε και για την επίθεση με πέτρες, αυγά, γιαούρτια, ντομάτες κ.λπ. σε βάρος των εκπροσώπων του αυτοδιοικητικού συνδυασμού «Ελεύθερη Αττική» και του επικεφαλής της Αλέκου Αλαβάνου, τον Οκτώβριο του 2010.
Ο δικηγόρος
«Η καταδίκη των Σκορδέλη, Μαρκουλάκη και Λουκιανού είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη δικαίωση των θυμάτων μετά από έξι χρόνια. Είναι σημαντικό επειδή ύστερα από αυτήν την καταδίκη ξέρουμε ότι το συγκεκριμένο έγκλημα έγινε στην περιοχή με την προτροπή της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. Ξέρουμε ότι έγινε από ομάδα κρούσης της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής την Σκορδέλη, η οποία τότε δρούσε υπό τον μανδύα επιτροπής "αγανακτισμένων"» αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Τάκης Ζώτος, και προσθέτει ότι «το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό σε κανέναν, ακριβώς λόγω του σχεδιασμένου και οργανωμένου της επίθεσης».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας