Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συνταγματικοί οι περιορισμοί των εργατικών δικαιωμάτων στο Μνημόνιο 2

Συνταγματικοί οι περιορισμοί των εργατικών δικαιωμάτων στο Μνημόνιο 2

  • A-
  • A+

Ο Άρειος Πάγος δεν δικαίωσε τελικά τους εργαζόμενους στο ΚΤΕΛ Χαλκιδικής για το Μνημόνιο ΙΙ και την Πράξη 6/2012 του Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) που καθιέρωσαν τον  περιορισμό των εγγυήσεων των απολύσεων των εργαζομένων.

Η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας έκρινε συνταγματικό, τόσο το Μνημονίου ΙΙ όσο και η 6/2012 Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) που καθιέρωσαν τον  περιορισμό των εγγυήσεων των απολύσεων των εργαζομένων, καθώς τα περιοριστικά αυτά μέτρα αποσκοπούν, μεταξύ των άλλων, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων,  ενώ είναι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των  ενισχύσεων.

Την  Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, υπό την προεδρία της Βασιλικής Θάνου, την απασχόλησαν (κατόπιν  παραπομπής από το Β1 Εργατικό Τμήμα με την υπ' αριθμ. 52/2015 απόφασή του), οι απολύσεις 5 εργαζομένων στο ΚΤΕΛ Χαλκιδικής (οδηγοί και εισπράκτορες) οι οποίες έγιναν μετά την ισχύ του Μνημονίου ΙΙ (νόμος 4046/2012) και στο πλαίσιο  εφαρμογής  του άρθρου 5  της 6/2012 Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου.  

Με την εν λόγω ΠΥΣ καταργήθηκαν οι λεγόμενες «ρήτρες μονιμότητας» από όσους κανονισμούς εργασίας περιλαμβάνονταν τέτοιες ρυθμίσεις αυξημένης προστασίας των εργαζομένων από τις καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας.             

Το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής κατά τις επίμαχες 5 απολύσεις δεν εφάρμοσε τις διατάξεις του γενικού κανονισμού προσωπικού  των ΚΤΕΛ (Προεδρικό Διάταγμα 246/2006) που περιλαμβάνει «ρήτρες μονιμότητας» για την προστασία των εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας και περιορίζει τα   δικαιώματα του εργοδότη για ελεύθερη καταγγελία των συμβάσεων εργασίας. 

Αντίθετα, εφήρμοσε τις εργατικές διατάξεις  για τις απολύσεις (νόμοι 2012/1920 και 3198/1951) με το επιχείρημα ότι «ρήτρες μονιμότητας» του γενικού κανονισμού προσωπικού  των ΚΤΕΛ έχουν καταργηθεί με την ΠΥΣ 6/2012.             

Οι απολυθέντες δικαιώθηκαν από Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής,  αλλά το ΚΤΕΛ  άσκησε αναίρεση στον  Άρειο Πάγο και έτσι τέθηκε το θέμα συνταγματικότητας του άρθρου 5 της ΠΥΣ 6/2012 Η αίτηση αναίρεσης του ΚΤΕΛ, έγινε δεκτή καθώς οι αρεοπαγίτες αποφάνθηκαν ότι δεν παραβιάστηκε καμία συνταγματική διάταξη, όπως εσφαλμένα έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής και παραπέμφθηκε και πάλι η υπόθεση στο Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου για να εξετασθούν και οι υπόλοιποι αναιρετικοί λόγοι.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου δεν ήταν ομόφωνη καθώς έξι αρεοπαγίτες μειοψήφησαν, εκφράζοντας εντελώς αντίθετες απόψεις.

[ad-slot]

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Είμαι ο Κλοντιάν Λεκοτσάι και θα του κόψω το κεφάλι σαν κότα»
Η απόδραση των δύο Αλβανών κακοποιών ανήμερα την Πρωτοχρονιά από τις φυλακές Κορυδαλλού και οι πληροφορίες ότι πιθανώς εμπλέκονταν σε εγκληματικές ή...
«Είμαι ο Κλοντιάν Λεκοτσάι και θα του κόψω το κεφάλι σαν κότα»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Διαδικασίες αναίρεσης για την καταδίκη της καθαρίστριας
Την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προκάλεσε η απάνθρωπη καταδίκη της καθαρίστριας από το Πενταμελές Εφετείο...
Διαδικασίες αναίρεσης για την καταδίκη της καθαρίστριας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εισήγηση παραπομπής σε δίκη
Να παραπεμφθεί σε δίκη, για το κακούργημα της αλλοίωσης αποτελεσμάτων αγώνα και για το πλημμέλημα της σύστασης συμμορίας ο Βαγγέλης Μαρινάκης και 27...
Εισήγηση παραπομπής σε δίκη