• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.6°C / 34.8°C
  4 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.2°C / 34.1°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.0°C / 37.6°C
  3 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  3 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 32.4°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.6°C / 36.8°C
  0 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 28.4°C / 33.1°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.7°C / 35.7°C
  2 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.0°C
  5 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  5 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.1°C / 30.1°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 33.4°C / 33.4°C
  1 BF
  25%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.5°C / 34.9°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.5°C / 35.0°C
  3 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 30.3°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.3°C / 32.8°C
  3 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  1 BF
  46%

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διαβεβαίωσε ότι θα στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις πρωτοβουλίες που μπορούν να βελτιώσουν το σωφρονιστικό σύστημα

ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ Β.

Αντεγκληματική πολιτική με ανθρώπινο πρόσωπο

 • A-
 • A+

Τη βούληση της κυβέρνησης για αποτελεσματική αντεγκληματική πολιτική με ανθρώπινο πρόσωπο και ουσιαστική βελτίωση των όρων ζωής στα καταστήματα κράτησης επιβεβαίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, στο πλαίσιο Ημερίδας με θέμα: «Σωφρονιστική πολιτική – παρόν και μέλλον».

«Η Αριστερά με τον πολιτικό της λόγο εντάσσει την ευαισθησία στο πολιτικό παιχνίδι, υιοθετεί τη δεύτερη ευκαιρία, δεν περιθωριοποιεί τον άνθρωπο που παρανόμησε», ανέφερε ο υπουργός και διαβεβαίωσε ότι ως υπουργός Δικαιοσύνης θα στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις -θεσμικές, νομικές και χρηματοδοτικές- «πρωτοβουλίες που μπορούν να βελτιώσουν το σωφρονιστικό μας σύστημα. Εκείνες που μπορούν να δώσουν μια αχτίδα φωτός στις φυλακές και ελπίδας σε όλη την κοινωνία».

Τον απολογισμό στο γόνιμο έργο της κυβέρνησης για τη βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος τα τελευταία 2,5 χρόνια έκανε ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης, ο οποίος, όπως είπε, «παραδεχτήκαμε τις αδυναμίες μας και δεν αγνοήσαμε τους διεθνείς οργανισμούς, μπορέσαμε να χρησιμοποιήσουμε δυνάμεις για τη φυλακή, που υπάρχουν στη δημόσια διοίκηση, και δεν προϋποθέτουν πόρους. Η παλιά λογική ήταν οι φυλακές στο περιθώριο, να κρυφτούν σε μια χαράδρα, να ’χουμε ησυχία... Η λογική αυτή που θέλει μόνο χτίσιμο νέων φυλακών και εργολαβίες.

»Οι φυλακές με εμάς πέρασαν στο προσκήνιο και έγιναν αντικείμενο της πολιτικής ατζέντας. Χαράσσονται γι’ αυτές δημόσιες πολιτικές και δεν είναι τυχαίο που για πρώτη φορά πρωθυπουργός της χώρας τις επισκέφθηκε.

»Σήμερα παρουσιάζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πεδίο... Αναζητήσαμε τη χωρητικότητα των φυλακών με εκτενείς μελέτες, κελί προς κελί, θάλαμο προς θάλαμο, για να έχουμε ακριβή εικόνα, για να ξέρουμε ποιος κρατούμενος θα πάει πού, με ποια δεδομένα».

Στην κοινωνική επανένταξη που «πρέπει να είναι η αρχή της αντεγκληματικής πολιτικής, το οποίο δεν είναι υποχρέωση της πολιτείας αλλά και δικαίωμα του κρατουμένου που απορρέει από τις θεμελιώδεις αρχές της ανθρώπινης αξίας του κοινωνικού κράτους και της ισότητας», αναφέρθηκε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

«Αόρατοι άνθρωποι»

«Στον κόσμο υπάρχει αμφισημία και αμφιβολία γι’ αυτούς τους ανθρώπους, τους αόρατους ανθρώπους. Δεν θέλουμε να τους ξέρουμε, δεν θέλουμε να μιλάμε γι’ αυτούς, τους λησμονούμε», είπε η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός της χώρας.

«Είτε συμπονούμε είτε αδιαφορούμε ή αποτραβιόμαστε διακριτικά ή κλείνουμε μάτια, καρδιά για αυτούς, οι άνθρωποι αυτοί είναι ανάμεσά μας. Η λύση να γίνουν ορατοί μοιάζει πολλές φορές αδύνατη. Η ελάχιστη συναίσθηση ευθύνης γι’ αυτούς, εντός και εκτός τειχών, αόρατους ανθρώπους, συνανθρώπους μας, επιβάλλει όλο και λιγότερα λόγια, όλο και περισσότερα έργα», κατέληξε.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το μέλλον του σωφρονισμού δεν εξαρτάται από τον κόσμο της διοίκησης, αλλά και από την ποινική νομοθεσία», σημειώνοντας ότι «η κατάσταση και το μέλλον του σωφρονισμού εξαρτάται και από τα δικαστήρια. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι σήμερα το έργο δεν είναι η επανένταξη αλλά η πρώτη ένταξη», ενώ σημείωσε με νόημα για το «πόσο προπαγάνδα αποτελεί να αποσπάται μία περίπτωση υποτροπής και προπαγάνδα κυρίως για τον νομοθέτη...».

Την ημερίδα συντόνισαν κάνοντας ουσιαστικές παρεμβάσεις η πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής του σωφρονιστικού συστήματος Παναγιώτα Καζομπόλη και ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Γεώργιος Σταυρόπουλος.

Για τον εγκλεισμό και για τα δικαιώματα των κρατουμένων μίλησαν οι πανεπιστημιακοί Σοφία Βιδάλη και Βασίλης Καρύδης, στο Στρατηγικό Σχέδιο για το Σωφρονιστικό Σύστημα 2018–2020 αναφέρθηκε η Μαρία Αναγνωστάκη, ενώ μίλησε στην ημερίδα και ο διευθυντής των φυλακών Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Παπαδόπουλος.

Το «παρών» στην ημερίδα έδωσαν ο πρόεδρος της Βούλης Νίκος Βούτσης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εξαιρέσεις στην αποσυμφόρηση
Kατατέθηκε χθες η τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή που έρχεται να θεραπεύσει αδυναμίες που παρουσιάστηκαν κατά την εφαρμογή του Νόμου 4322/2015 για την αποσυμφόρηση των φυλακών (Νόμος...
Εξαιρέσεις στην αποσυμφόρηση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο νόμος Παρασκευόπουλου δέχεται από παντού ισχυρές πιέσεις
Οι δηλώσεις της Ν.Δ., ότι μόλις γίνουν κυβέρνηση θα καταργήσουν τον νόμο 4322/2015, η επικείμενη νομοθετική ρύθμισή του και τα δημοσιεύματα μερίδας ΜΜΕ που προσπαθούν να πείσουν ότι στην Ελλάδα τελούνται...
Ο νόμος Παρασκευόπουλου δέχεται από παντού ισχυρές πιέσεις
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αποφυλακίσεις με νέες εξαιρέσεις
Επεκτείνεται για ακόμα ένα χρόνο η ισχύς του νόμου Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, σύμφωνα με τροπολογία που διευρύνει το φάσμα των περιορισμών από τις ευεργετικές διατάξεις της υφ’ όρον...
Αποφυλακίσεις με νέες εξαιρέσεις
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο Αρειος Πάγος «εξαφάνισε» τα δισ. του Σώρρα
Αναίρεσε ο Αρειος Πάγος την αθωωτική απόφαση που είχε εκδοθεί για τον Αρτέμη Σώρρα. Η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου άσκησε αναίρεση υπέρ του νόμου για την επίμαχη απόφαση του 2013, με την οποία το...
Ο Αρειος Πάγος «εξαφάνισε» τα δισ. του Σώρρα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στον Κορυδαλλό για το κύκλωμα του Κορυδαλλού
«Υπό καθεστώς φόβου», ισχυρίστηκε απολογούμενος ο δικηγόρος Γ. Αντωνόπουλος, έδινε χρήματα στον Αλβανό κρατούμενο που φέρεται ως εγκέφαλος της μαφίας των φυλακών Κορυδαλλού, Κλοντιάν Λεκοτσάι. Η απολογία του...
Στον Κορυδαλλό για το κύκλωμα του Κορυδαλλού
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Βλέπουν παντού ευνοϊκές διατάξεις
Το αυτονόητο αίτημα των κρατουμένων και των επικεφαλής των σωφρονιστικών ιδρυμάτων να ισχύουν οι ίδιες διατάξεις για όλα τα ιδρύματα φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το μέτρο του ευεργετικού...
Βλέπουν παντού ευνοϊκές διατάξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας