Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θα ενισχυθεί κι άλλο ο αντιτρομοκρατικός;

EUROKINISSI/ ΒΑΙΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Θα ενισχυθεί κι άλλο ο αντιτρομοκρατικός;

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Δικαιολογημένη ανησυχία μέχρι και σφοδρές αντιδράσεις ξεσήκωσαν οι προσθήκες σε παραγράφους του νόμου περί εγκληματικών οργανώσεων και περί τρομοκρατίας (187 1 και 187 Α) στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης (ήδη αναρτημένου στην ανοιχτή διακυβέρνηση) περί «Μέτρων θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής».

Τα επίμαχα άρθρα αναφέρουν: «Οποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης ή ένταξη σε τέτοια και προκαλεί κίνδυνο τέλεσης των εγκλημάτων αυτών τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Οποιος μέσω παροχής οδηγιών, πληροφοριών ή κατευθύνσεων προκαλεί σε άλλον την απόφαση για συμμετοχή σε συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση, τιμωρείται, αν δεν προβλέπεται βαρύτερη ποινή, σύμφωνα με άλλη διάταξη, με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών».

Στην περίπτωση του αντιτρομοκρατικού η προσθήκη προβλέπει μεγαλύτερη ποινή εάν η προς εκτέλεση πράξη συνιστά κακούργημα και: «Με τις ποινές της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται όποιος με οποιονδήποτε τρόπο εκπαιδεύει άλλον στην κατασκευή ή χρήση εκρηκτικών, πυροβόλων ή άλλων όπλων, επιβλαβών ή επικίνδυνων ουσιών ή άλλων ειδικών μεθόδων ή τεχνικών ενόψει της διάπραξης του εγκλήματος [...]».

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα με το τρομοδέμα στον Λουκά Παπαδήμο και τις διάφορες δηλώσεις που πήραν μεγάλη έκταση στα ΜΜΕ, αλλά κυρίως οι αθρόες και πολύχρονες καταδίκες ανθρώπων με την υπαγωγή τους στις επιβαρυντικές διατάξεις του 187 Α, συχνά με μόνη την κατηγορία συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση (ακόμα κι αν οι ίδιοι το αρνούνται), εύλογα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυστηροποιείται κι άλλο ένας νόμος εξαιρετικά προβληματικός και δυσανάλογα τιμωρητικός, κρίνοντας και από τα αποτελέσματά του.

Επίπληξη

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι προσθήκες έχουν ήδη διατυπωθεί από τον Μάρτιο και είναι υποχρέωση της Ελλάδας να τις ενσωματώσει από το 2008, δεδομένου ότι αποτελούν ευρωπαϊκή απόφαση-πλαίσιο, ενώ η χώρα μας έχει ήδη «πιστωθεί» μία επίπληξη. Το πλαίσιο αυτό βασίστηκε στην προσπάθεια να παρεμποδιστούν φανατικά κηρύγματα μίσους, προτροπής και εκπαίδευσης σε μελλοντικές τρομοκρατικές ενέργειες. Το αν βέβαια απέδωσε είναι άλλης τάξης ζήτημα!

Ομως στην Ελλάδα υπάρχει πολύ κακή πείρα από παρόμοιες επιβαρυντικές διατάξεις (ιδιώνυμο αειμνήστου), που οδήγησαν κατά το παρελθόν ανθρώπους στη φυλακή απλά και μόνο εξαιτίας μιας δήλωσης ή δημοσίευσης μιας προκήρυξης.

Ο υπουργός Σταύρος Κοντονής, αιφνιδιασμένος από τις αντιδράσεις, δήλωσε κατηγορηματικά στην «Εφ.Συν.» ότι «οι προσθήκες δεν αφορούν προφανέστατα ούτε το φρόνημα ούτε τον εγκωμιασμό εγκλήματος, αλλά μία υποχρέωση της χώρας».

Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο είναι ακόμα στη διαβούλευση και τα περιθώρια αλλαγών υπαρκτά.

[ad-slot]

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σκληρότητα χωρίς... αναστολές
Με πλειοψηφία 3-2 και μετά την απορριπτική πρόταση του εισαγγελέα το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών αποφάσισε να μη γίνει δεκτό το αίτημα της...
Σκληρότητα χωρίς... αναστολές
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει τη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων
Με ανοιχτό ακόμη το ζήτημα της σκανδαλώδους αδυναμίας σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου με τεράστιους πόρους που σπαταλήθηκαν χωρίς αποτέλεσμα εδώ...
Νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει τη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ρεκόρ θανάτων μέσα στις φυλακές
Την ώρα που οι κρατούμενοι και ειδικά οι πλέον ευάλωτοι, οι άρρωστοι, οι ανάπηροι, οι εξαρτημένοι και τα παιδιά ανάσαιναν λίγο με την ψήφιση του...
Ρεκόρ θανάτων μέσα στις φυλακές
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Συνήγορος Εύης Στατήρη: «Στη σωστή κατεύθυνση η τροπολογία» για τους όρους αποφυλάκισης
Στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση μπαίνει σήμερα και η τροπολογία που αφορά την υπό όρους αποφυλάκιση προφυλακισμένων συγγενών κατηγορουμένων....
Συνήγορος Εύης Στατήρη: «Στη σωστή κατεύθυνση η τροπολογία» για τους όρους αποφυλάκισης