Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ο Ανδρέας Γεωργίου φταίει για όλα τα μνημόνια»
(ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

«Ο Ανδρέας Γεωργίου φταίει για όλα τα μνημόνια»

  • A-
  • A+

Ευθύνες για τη διόγκωση του ελλείμματος του 2009, που οδήγησε τη χώρα στη σύνταξη των μνημονίων επέρριψαν στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, οι μάρτυρες που κατέθεσαν σήμερα (Δευτέρα) στο Τριμελές Εφετείο όπου ξεκίνησε η δίκη για τη κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση. 

Πρωτόδικα ο Ανδρέας Γεωργίου είχε αθωωθεί από την κατηγορία αλλά δικάζεται εκ νέου για αυτήν, κατόπιν έφεσης που άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας τον περασμένο Δεκέμβρη κατά της αθωωτικής απόφασης. 

Σήμερα η δίκη ξεκίνησε απουσία του κατηγορουμένου, ο οποίος είχε νομική εκπροσώπηση στο δικαστήριο, το οποίο με την έναρξη της διαδικασίας  απέρριψε την ένσταση της υπεράσπισης του για απόρριψη της έφεσης ως μη αιτιολογημένης με τον εισαγγελέα της έδρας να τη χαρακτηρίζει «πλήρως αιτιολογημένη, πρόκειται για διατριβή! Και οδηγεί στην εξαφάνιση της πρωτόδικης απόφασης».

Ακολούθως το δικαστήριο απέρριψε και το αίτημα των πρώην μελών του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ Νικολάου Λογοθέτη και Ζωής Γεωργαντά να παρασταθούν ως πολιτική αγωγή «γιατί υφίστανται ζημία και ηθική βλάβη» γιατί πρόκειται για ανεξάρτητη αρχή.

Αναλυτικότερα, ο Ανδρέας Γεωργίου κατηγορείται ότι είχε διατηρήσει για μερικούς μήνες, μέχρι το τέλος του 2010 παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και εκείνη του μέλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο οποίο είχε εργαστεί επί σειρά ετών. Επίσης του καταλογίζουν ότι δεν συγκαλούσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ αν και είχε σχετική υποχρέωση από το νόμο και πολύ περισσότερο μάλιστα ότι η απόφαση για την εκτίμηση του ελλείμματος δημοσίου χρέους ελήφθη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μελών του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία μάλιστα είχαν επιλεγεί από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

«Προδότες, εξαγορασμένοι, ελεεινοί, σαρκοφάγα» 

Σε μια κατάμεστη αίθουσα με το ακροατήριο να ξεσπά σε χειροκροτήματα την ώρα που κατέθετε εναντίον του Γεωργίου, ο τότε αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νικόλαος Λογοθέτης, όταν ο τελευταίος τόνισε: «Μπήκαν τα επαχθή μέτρα, το psi κ.λπ.  με αυτό το έλλειμμα. Δεν είναι σωστό ότι ο Γεωργίου ευθύνεται για το πρώτο μνημόνιο, φταίει για όλα»! Από το ακροατήριο ακούσθηκαν ηχηρά χειροκροτήματα, μπράβο όπως και χαρακτηρισμοί του τύπου «προδότες, εξαγορασμένοι, ελεεινοί, σαρκοφάγα». 

Στο σημείο αυτό η υπεράσπιση αντέδρασε, επειδή το δικαστήριο δεν διέκοψε για να εκτονωθεί η κατάσταση και ο πρόεδρος του δικαστηρίου απάντησε: «Το πόσο συναισθηματικά αντιδρά το ακροατήριο δεν με αφορά, η επαναφορά της τάξης στην αίθουσα με αφορά».

Ειδικότερα, καταθέτοντας ο Νικόλαος λογοθέτης υποστήριξε πως από τις 3/8/10 που ήταν  η πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ με τη νέα της σύνθεση τα θέματα ήταν όλα όσα έθετε ο κ. Γεωργίου χωρίς να ακούει κανένα μέλος του Δ.Σ.

«Έφερνε τα θέματα και αποφάσιζε μόνος του. Δεν υπογράφαμε εμείς αποφάσεις. Και ξαφνικά, επειδή διαφωνούσαμε, σταμάτησαν οι συναντήσεις. Ο Γεωργίου είχε εξάρτηση και όφελος από το ΔΝΤ.  Μέχρι τις 9/11/10 είχε εξάρτηση. Το όφελος ήταν να πάρει σύνταξη και υγειονομική ασφάλεια και να εισπράττει τον παχυλό μισθό του. Αν το είχε δηλώσει στους προέδρους της Βουλής στις 30/6/10 δεν θα γινόταν πρόεδρος. Ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου τον παρουσίασε ότι έχει παραιτηθεί», είπε ο μάρτυρας και παρουσίασε και επιστολή του στον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ με την οποία «του ζητούσε βοήθεια να αλλάξει ο ιδρυτικός νόμος της ΕΛΣΤΑΤ για να μπορεί να αποφασίζει μόνος του».

«Προσπαθούσαν να φουσκώσουν το έλλειμμα» 

Σύμφωνα με τον μάρτυρα μέχρι τέλος Οκτωβρίου του 2010 έπρεπε να υπολογιστεί το έλλειμμα 2009 καθώς «ήμασταν σε καθεστώς ελέγχου». Παρουσίασε μάλιστα μια ακτινογραφία του ελλείμματος για να καταλήξει πως «η υποψία μας ήταν ότι ο Γεωργίου ήθελε τη διόγκωση του χρέους. Το έλλειμμα του ΄09 ήταν το μόνο επιστημονικό εύρημα που θα μας εμπόδιζε να βγούμε στις αγορές και να έρθουν τα μνημόνια. Στο έλλειμμα του ΄09 μπήκε και μέρος του χρέους από τα σουάπς του Σημίτη για να μπούμε στοπ ευρώ που έληγε το 2020 ή και το 2030. Έβαλαν 21 δισ. ευρώ χωρίς να υπάρχει λόγος ενώ τα σουάπς δεν είχαν λήξει, μόνο και μόνο για να διογκωθεί το έλλειμμα.  Προσπαθούσανε να βάλουν και άλλα μέσα στο έλλειμμα, να το φουσκώσουν. Έβαζαν και κάποιες ΔΕΚΟ στη Γενική Κυβέρνηση. Εμείς θέλαμε να γίνουν μελέτες, αλλά ο Γεωργίου μας παρεμπόδιζε».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ανέφερε ότι  η εκτίμηση του γγ του ΥΠΟΙΚ τον Οκτώβρη του 2009 ήταν πως το έλλειμμα ανερχόταν στο 6%. Όμως ο Παπακωνσταντίνου ουσιαστικά τον καθαίρεσε και διαβίβασε τον Απρίλη του 2010 εκτίμηση 12% στη Eurostat. Για να καταλήξουμε στο 13,6% του κ. Πλασκοβίτη. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία ζητήσαμε τις μελέτες που έγιναν για να καταλήξει σε αυτή την εκτίμηση. Ουδέποτε θα δόθηκαν, προφανώς δεν υπήρχαν. Τελικά στις  9/11/10 ο κ. Γεωργίου ο οποίος ακόμα τελούσε υπό εξάρτηση από το ΔΝΤ, πήρε  μόνος του το δικαίωμα να τα διαβιβάζει μόνος του τα στοιχεία. Σκοπός του να προσποριστεί και υλικό και ηθικό όφελος (κατάφερε να γίνε ενός ανδρός αρχή)».

Ακολούθησε η κατάθεση της Ζωής Γεωργαντά, στατιστικός και καθηγήτρια Εφαρμοσμένης οικονομετρίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η οποία ήταν μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ η οποία αναφέρθηκε στην δυσλειτουργική συνεργασία της με τον κατηγορούμενο. 
«Είχα πει στους Παπακωνσταντίνου,  Πετσάλνικο και Κακλαμάνη ότι θέλω να παραιτηθώ. Ο Παπακωνσταντίνου  μου είχε πει ότι θα κάνετε ό,τι πει η Eurostat, να μην παραιτηθώ, ότι είμαι πατριώτισσα, ίσως ο Γεωργίου να είναι αυταρχικός και θα συνηθίσει επειδή δεν ζει στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Όλο το μετέπειτα διάστημα ασχολιόμουν με στοιχεία, τον ενημέρωνα προφορικά, του έλεγα σε προσωπικό επίπεδο να πάμε για καφέ να του εξηγήσω πώς λειτουργούμε στην Ελλάδα" ανέφερε η μάρτυρας. 

Ακόμη, η μάρτυς ανέφερε: «Τη στιγμή που έβλεπα ότι μας έφερνε νούμερα από τον ουρανό που κανένας μας δεν υπέγραψε, τι να έκανα, να παραιτηθώ και να πάω να κοιμάμαι ήσυχη; Έφερνε ξένους νομικούς και οικονομικούς συμβούλους. Είχε μεγαλομανία με σκοπό τον προσπορισμό υλικού και ηθικού οφέλους. Ήθελε μετά την ΕΛΣΤΑΤ να πάει σε υψηλότερη θέση στην Ευρώπη. Ο γενικός δ/της Eurostat έστειλε e-mail στον Παπακωνσταντίνου (ο οποίος αρχικά διαφωνούσε)  να βάλει μέσα και τα σουάπς και εκείνος το προώθησε στον Γεωργίου. Νόμιζε ότι είμαστε Αφρική  (είχε πει πιο πριν ότι είχε θητεύσει σε χώρες της Αφρική) δεν ήξερε ότι κρατάμε πρακτικά. Θα παραιτηθείς μέχρι το βράδυ, αλλιώς θα σε καταστρέψω είχε πει στον Λογοθέτη ο Παπακωνσταντίνου».

Όπως είπε η μάρτυρας «θα ήταν μονοψήφιο το έλλειμμα αν εισακουόμασταν τα μέλη του Δ.Σ. από τον Γεωργίου με βάση τα στοιχεία που είχα. Θα είχαμε μπει στο πρώτο μνημόνιο που θα έληγε το ‘13,   θα παίρναμε μερικές δόσεις και θα τελειώναμε. Ούτε θα το νομιμοποιούσε το πρώτο μνημόνιο ούτε θα ακολουθούσε το δεύτερο».

Η δίκη συνεχίζεται στις 18 Ιουνίου.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενοχος για παράβαση καθήκοντος ο Α. Γεωργίου
Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθήνας επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, για την υπόθεση της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009. Απαλλάχθηκε από...
Ενοχος για παράβαση καθήκοντος ο Α. Γεωργίου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΕΛΣΤΑΤ: Την ενοχή Γεωργίου ζήτησε ο εισαγγελέας
Την ενοχή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, εισηγήθηκε χθες ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου της Αθήνας για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθησιν, υιοθετώντας...
ΕΛΣΤΑΤ: Την ενοχή Γεωργίου ζήτησε ο εισαγγελέας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αθώος ο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ για παράβαση καθήκοντος
Αθωώθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο o πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Η Ζωή Γεωργαντά απέδωσε δόλο στην διατήρηση της θέσης του στο ΔΝΤ τονίζοντας πως είχε στόχο...
Αθώος ο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ για παράβαση καθήκοντος
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αναίρεση από τον Αρειο Πάγο για τον Αν. Γεωργίου
Nα δικαστεί και για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου και όχι μόνο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος ζητά η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου,...
Αναίρεση από τον Αρειο Πάγο για τον Αν. Γεωργίου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Απόπειρα Νο2 να μπει το «μαγείρεμα» στο αρχείο
Για δεύτερη φορά ζητείται να περάσει στο αρχείο η υπόθεση των καταγγελιών για «μαγειρεμένα» στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) το 2009 που οδήγησαν στην προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ και στην...
Απόπειρα Νο2 να μπει το «μαγείρεμα» στο αρχείο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νέα τροπή στην υπόθεση Γεωργίου
Αλλάζουν ξανά τα δεδομένα για την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, έπειτα από παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου. Η κ. Δημητρίου άσκησε αναίρεση στο απαλλακτικό...
Νέα τροπή στην υπόθεση Γεωργίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας