Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συνταγές παρανομίας και αυθαιρεσίας

Συνταγές παρανομίας και αυθαιρεσίας

  • A-
  • A+

Σειρά σοβαρών ερωτημάτων προκύπτει από την έρευνα της «Εφ.Συν.» στα πεπραγμένα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά (ΦΣΠ). Ερωτήματα για τα οποία ήδη διενεργούν έρευνα διάφοροι ελεγκτικοί μηχανισμοί, όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ενώ είναι σχετικά ενήμερη και η Γραμματεία κατά της Διαφθοράς.

Η έρευνα αφορά σειρά παρατυπιών, όπως ο εσωτερικός δανεισμός ορισμένων μελών του Συλλόγου από χρήματα που προέρχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία (ένα είδος εσωτερικής «τράπεζας» δηλαδή), παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας για κάποιες από τις οποίες έχει κρούσει ήδη καμπανάκι το ΑΣΕΠ, σε άλλη περίπτωση έχει επιβληθεί ήδη πρόστιμο από το ΙΚΑ, ενώ υπάρχει σωρεία καταγγελιών για αυθαιρεσίες του Συλλόγου απέναντι σε μέλη που δεν «συμμορφώνονται» με τις επιταγές του προεδρείου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και κατά περίπτωση.

Παράνομος εσωτερικός δανεισμός

Για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά δάνειζε συγκεκριμένα μέλη του με ποσά χιλιάδων ευρώ που προέρχονταν από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα οποία κανονικά έπρεπε να έχουν αποδοθεί σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε όλα τα μέλη του συλλόγου, ώστε να μπορούν να αντεπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους. Το θέμα έγινε γνωστό σε γενική συνέλευση από μέλη και τότε το προεδρείο δικαιολογήθηκε ότι πρόκειται για «προσωπικά δεδομένα», αποφεύγοντας ουσιαστικά να τοποθετηθεί επί της ουσίας. Αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα δάνεια δεν είχαν την έγκριση του Δ.Σ.

Η λίστα, ωστόσο, που έχει στα χέρια της η «Εφ.Συν.», με τις δανειοδοτήσεις προσώπων στον σύλλογο, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι ουκ ολίγα. Είναι νόμιμο τα χρήματα που προορίζονται για τα φαρμακεία να αποτελούν προϊόν δανεισμού; Το προβλέπει κάποιο καταστατικό; Και τι γίνεται με όσα είναι «δανεικά και αγύριστα» και που, όπως αποδεικνύεται από το ρεπορτάζ, υπήρχαν τέτοιες περιπτώσεις, όταν π.χ. ένας φαρμακοποιός που είχε δανειστεί έβαζε λουκέτο;

Το θέμα τονίζεται και από την ορκωτή λογίστρια που την περίοδο 2010-2013 συνέταξε τη σχετική έκθεση των οικονομικών του συλλόγου. Σε αυτήν αναφέρονται τα εξής:

«Παραθέτω ενδεικτικά δύο πληρωμές από τις πολλές όπου εμφανίζεται συστηματική καθυστέρηση στην απόδοση κάποιων Ταμείων για τη στήριξη αντίστοιχων προσωπικών δανειοδοτήσεων καθώς και υπολοίπων που έρχονται από τη λειτουργία της μηχανογράφησής σας, κυρίως όταν αυτή προσπαθεί να εισπράξει προκαταβληθέντα ποσά σε φαρμακεία, τα οποία είτε έχουν κλείσει, είτε λόγω ειδικών συνθηκών (κατασχέσεις κ.λπ.) δεν πληρώνονται τις τιμολογημένες απαιτήσεις τους από τα Ταμεία, γεγονός που δηλώνει τον κίνδυνο των “προκαταβολών”».

Για την ιστορία, την επόμενη οικονομική έκθεση (2015) δεν την έκανε η ίδια λογίστρια, αλλά μια συνάδελφός της, η οποία παρά την εξακολούθηση της υπάρχουσας κατάστασης στον ΦΣΠ, αναφέρεται μόνο σε λογιστικής φύσης θέματα και πολύ χλιαρά για τις σοβαρές παρατυπίες, ως εξής:

«Το διπλογραφικό σύστημα τηρείται πλημμελώς (μη τήρηση μεταβατικών λογαριασμών ενεργητικού-παθητικού, μη τήρηση μητρώου παγίων) με συνέπεια να αδυνατεί να παρέχει πληροφορίες για την αληθή και ορθή απεικόνιση της οικονομικής κατάστασης. [...] Κατά τον έλεγχο των δαπανών δεν τέθηκαν υπόψη μας οι αντίστοιχες συμβάσεις και εγκρίσεις από τα αρμόδια όργανα».

Εντυπωσιακό είναι όμως και το έγγραφο που έχουμε στα χέρια μας, προς αρμόδιο υπάλληλο του συλλόγου, το οποίο υπογράφει ο Διαχειριστής του Συλλόγου, όπου φαίνεται καθαρά ότι δεν επιθυμεί γραπτές εισηγήσεις αλλά προτιμάει μόνο «προφορικές», σχετικά με τη λίστα όσων χρωστούν ποσά από «δάνεια» που αναφέραμε πιο πάνω, και όπως ακριβώς λέει: «...ώστε να εισηγηθώ στο Δ.Σ. την κατάσταση, για να αποφασίσει αν διεκδικηθεί η οφειλή ή πιθανόν να διαγραφεί».

Ο πρόεδρος του συλλόγου αντίστοιχα με δικό του έγγραφο ζήτησε ενημέρωση, με ό,τι χρειάζεται για τη διαγραφή οφειλών των συναδέλφων όπως αποφασίστηκε από το Δ.Σ.

Το ερώτημα εδώ είναι ένα: Τα χρήματα που οφείλονταν και που με τόση... άνεση ετοιμάζονταν να διαγράψουν ήταν του Συλλόγου; Ηταν του προέδρου; Ή μήπως ήταν αποζημιώσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία που κανονικά θα έπρεπε να έχουν δοθεί ανεξαιρέτως σε όλα μέλη του Συλλόγου; Με ποια λογική και με ποια δικαιοδοσία το Δ.Σ. διαγράφει τα χρέη;

Απουσία μητρώου παγίων

Οπως τονιζόταν στις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών, υπήρχε σοβαρό πρόβλημα τήρησης του μητρώου παγίων, πράγμα που σημαίνει πως όποιες αγορές γίνονταν από τον Σύλλογο και αφορούσαν αντικείμενα (π.χ. γραφεία, υπολογιστές, πίνακες κ.λπ.) γίνονταν κυριολεκτικά στον «αέρα», γεγονός που συνιστά σοβαρή φορολογική παράβαση.

Βοηθητικό(;) ταμείο

Σε πρωτοκολλημένο έγγραφο του ΦΣΠ (αρ. πρωτ. 8, 17/12/2015), ένας υπάλληλος ενημερώνει το Δ.Σ. πως «το βοηθητικό ταμείο του συλλόγου έχει κλείσει από τις 7 Δεκεμβρίου του 2015. Η τροφοδοσία του γινόταν από τις αμοιβές παράστασης του Δ.Σ. και κάλυπτε τις ανάγκες πληρωμής του extra προσωπικού που παρευρίσκονταν τις μέρες παραλαβής του ΕΟΠΥΥ, καθώς και κάποιο κέρασμα στο προσωπικό αυτό».

Και αναρωτιέται στο τέλος ο υπάλληλος: «Υπάρχει περίπτωση να επαναλειτουργήσει;». Τρεις λογιστές με τους οποίους επικοινώνησε η εφημερίδα προκειμένου να μας εξηγήσουν τι σημαίνει «βοηθητικό ταμείο», έδωσαν κοινή απάντηση: «Τι σημαίνει βοηθητικό ταμείο; Πώς πληρωνόταν αυτό το προσωπικό; Ηταν ασφαλισμένο; Πώς δικαιολογούσε ο σύλλογος την πληρωμή τους; Υπήρχαν δηλαδή δύο ταμεία; Το βοηθητικό ήταν δηλωμένο κάπου ως όφειλε από τον νόμο ή ήταν “μαύρο”;».

Εργασιακές αυθαιρεσίες

Οι εργασιακές αυθαιρεσίες δεν φαίνεται να είναι λίγες στον ΦΣΠ. Αφενός του επιβλήθηκε πρόστιμο τον προηγούμενο Οκτώβριο ύψους 11.000 ευρώ επειδή διατηρούσε αδήλωτη και ανασφάλιστη μια καθαρίστρια, αφετέρου το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται ότι προέκυψε με 2 άλλες υπαλλήλους, οι οποίες για μεγάλο διάστημα εργάζονταν παράνομα στον Σύλλογο με μπλοκάκι.

Κάποια στιγμή ο Σύλλογος αποφάσισε να «νομιμοποιήσει» τις θέσεις εργασίας στις οποίες απασχολούνταν οι εργαζόμενες, ωστόσο έπεσε πάνω στο ΑΣΕΠ που τον ενημέρωσε πως επειδή αποτελεί ΝΠΔΔ (νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου), οι προσλήψεις γίνονται με συγκεκριμένο τρόπο και όχι όπως τις φαντάζεται ο ίδιος.

Παρ’ όλα αυτά, ο Σύλλογος επέμεινε στην άποψή του, παρουσιάζοντας τη γνωμοδότηση ενός εργατολόγου, θεωρώντας προφανώς ότι η άποψη του οποιουδήποτε νομικού υπερβαίνει τον νόμο του κράτους. Τελικά, οι 2 υπάλληλοι, παρά το γεγονός ότι εργάστηκαν επί χρόνια στον Σύλλογο με μπλοκάκι, δεν προσλήφθηκαν ποτέ. Αντιθέτως, απολύθηκαν χωρίς αποζημίωση και στη θέση τους προσλήφθηκαν 2 άλλοι, με εξίσου παράτυπο τρόπο.

Το κτίριο και η υπερκοστολόγηση

Το 2003 αποφασίστηκε η αναπαλαίωση κτιρίου του Συλλόγου σε κεντρικό σημείο της πόλης με χρήματα από τα αποθεματικά του ΦΣΠ. Η γενική συνέλευση ενέκρινε δαπάνη 470.000 ευρώ για τον σκοπό αυτόν, ωστόσο η αναπαλαίωση κόστισε συνολικά 1.150.000 ευρώ -μέσω τραπεζικού δανεισμού- χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική ενημέρωση των μελών, που δεν ήξεραν τι πλήρωναν και πού.

Τα δύο τελευταία θέματα ερευνά το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη και σχετικά σύντομα θα εκδοθεί πόρισμα.

O πρόεδρος του ΦΣΠ

Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά είναι ο 64χρονος Κωνσταντίνος Κούβαρης. Από το 1989 εκλέγεται στο Δ.Σ. του Συλλόγου, στην αρχή ως μέλος και στη συνέχεια ως γραμματέας και ταμίας. Από το 2001 μέχρι σήμερα, εκλέγεται πρόεδρος και μάλιστα με σχετικά υψηλά ποσοστά.

Επί Νέας Δημοκρατίας (στην οποία ανήκει πολιτικά) και μέχρι το 2011 έχει οριστεί πρόεδρος του EΚΕΒΥΛ. Το 2003 δημιουργεί τη ΦΑΡΜΑΞΙΣ, μια εταιρεία με την οποία επιδιώκει τη συνένωση φαρμακείων προκειμένου να πετύχουν φτηνές τιμές μέσω μαζικών αγορών. Στην αρχή είναι πρόεδρος, μετά διευθύνων σύμβουλος και λίγο αργότερα αποχώρησε από την εταιρία. 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Πρωταθλήτρια» η Novartis σε ξέφρενο πάρτι μίζας
Σε ένα ξέφρενο πάρτι μίζας φέρεται να είχε επιδοθεί η Novartis, προκειμένου να αποκτήσει ηγεμονικό ρόλο στην ελληνική αγορά φαρμάκου. Η φαρμακευτική εταιρεία, σύμφωνα με τρεις προστατευόμενους μάρτυρες,...
«Πρωταθλήτρια» η Novartis σε ξέφρενο πάρτι μίζας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Και νέα έγγραφα στην εισαγγελέα Διαφθοράς για το σκάνδαλο Novartis
Συμπληρωματική κατάθεση εγγράφων αναφορικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων στη χώρα μας έκαναν χθες τρεις βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (Ανδρέας Λοβέρδος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Βασίλης Κεγκέρογλου)...
Και νέα έγγραφα στην εισαγγελέα Διαφθοράς για το σκάνδαλο Novartis
ΥΓΕΙΑ
Μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα
Συνεχίζονται οι ελλείψεις συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων στην αγορά, που αφορούν σειρά εμβολίων και φάρμακα ευρείας χρήσεως. Οπως φαίνεται και από τις σχετικές αναφορές του ΕΟΦ (που βασίζονται στις...
Μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αγωγή κατά του ΕΟΠΥΥ για οφειλές 2,5 εκατ. €
Tα συσσωρευμένα χρέη ύψους περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, που άφησε πίσω της η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επί συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, διεκδικούν φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης από τον φορέα σήμερα! Οπως αναφέρει ο...
Αγωγή κατά του ΕΟΠΥΥ για οφειλές 2,5 εκατ. €
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Θα μιλήσουν οι λογαριασμοί
Τις τραπεζικές καταθέσεις υψηλόβαθμων στελεχών της Novartis θα ξεψαχνίσει σε βάθος 10ετίας η Δικαιοσύνη, με νέα έρευνα που διατάχθηκε χθες, την ώρα που, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο...
Θα μιλήσουν οι λογαριασμοί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο κάδρο ένα πρώην στέλεχος της Novartis
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το 44χρονο στέλεχος της εταιρείας που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, τα Χριστούγεννα βρισκόταν στη Ρώμη παρέα με πρώην κορυφαίο στέλεχος της Novartis που είχε...
Στο κάδρο ένα πρώην στέλεχος της Novartis

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας