• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 10.2°C
  0 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.2°C / 5.7°C
  3 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 9.9°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.1°C / 1.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.7°C / 4.0°C
  0 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 11.1°C
  2 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  3 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 11.6°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  4 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  86%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 8.8°C
  2 BF
  77%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 10.4°C
  2 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 4.7°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  79%

Η ιστορία ξεκινάει το 2009, όταν και το Δίκτυο Σπάρτακος δέχτηκε μια καταγγελία φαντάρων από ένα Κέντρο Εκπαίδευσης στα Γρεβενά

Δύο χρόνια φυλακή επειδή κατήγγειλαν καψόνια σε στρατόπεδο

 • A-
 • A+

Πριν από ένα χρόνο καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε εξοντωτική ποινή φυλάκισης δύο χρόνων με αναστολή o Νίκος Αργυρίου, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύη Στρατευμένων μετά από μήνυση διοικητή Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων και σήμερα απόστρατου αξιωματικού. Η παραπάνω ποινή επιβλήθηκε στο μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων, επειδή στην ιστοσελίδα της Επιτροπής είχε, προ επταετίας, δημοσιευτεί επιστολή φαντάρου που κατήγγειλε καψόνια σε στρατόπεδο.

Η ιστορία ξεκινάει το 2009, όταν και το Δίκτυο Σπάρτακος δέχτηκε μια καταγγελία φαντάρων από ένα Κέντρο Εκπαίδευσης στα Γρεβενά, η οποία αφορούσε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και την χείριστη συμπεριφορά των αξιωματικών προς τους φαντάρους, με βρισιές, φωνές και καψώνια. Τότε, το Δίκτυο Σπάρτακος έδωσε διάσταση στο θέμα και ζήτησε από το ΓΕΣ και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας την παρέμβασή τους. Ένα μήνα αργότερα, δέχτηκε μήνυση από τον ταξίαρχο-διοικητή της μονάδας με σκοπό, όπως ισχυρίστηκε, την υπεράσπιση της τιμής του.

Ωστόσο είναι φανερό ότι η δίκη ξεπερνά την «τιμή» του συγκεκριμένου διοικητή. Είναι χαρακτηριστικό ότι δραστηριοποιήθηκε η Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία στο πόρισμά της δεν κατάφερε να καταλήξει συγκεκριμένα στο ποιος είναι αυτός που έγραψε την καταγγελία. Όμως από τον τρόπο δράση της, αφέθηκε να εννοηθεί ότι παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή το Δίκτυο Σπάρτακος και τα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων. Αυτό όμως το στοιχείο δεν απασχόλησε το δικαστικό σώμα, αντίθετα αποτέλεσε συστατικό κομμάτι της δίκης. Εν συνεχεία, στήθηκε μια κατηγορία εναντίον του Νίκου Αργυρίου, με το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι, επειδή αυτός είχε χρεωθεί το τηλέφωνο της Επιτροπής Αλληλεγγύης από το 2011, αυτόματα ήταν και ο συντάκτης της καταγγελίας, το 2009.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε στην δίκη θύμιζε άλλες εποχές. Με παράνομη άρση απορρήτου, παρακολούθηση του τηλεφώνου του προσωρινού κατόχου, με άρνηση να εξεταστούν όλοι οι μάρτυρες υπεράσπισης αλλά και με μία δικαστική έδρα να απαντά αντί του μηνυτή, το κλίμα της δίκης ήταν φανερό πως ήταν προδιαγεγραμμένο να καταδικαστεί ο Νίκος Αργυρίου.

Ο Νίκος Αργυρίου επισημαίνει ότι «στην πρώτη δίκη, ουσιαστικά όλοι βιώσαμε ότι συμμετέχουμε σε μια διαδικασία έκτακτου δικαστηρίου. Η πρόεδρος του δικαστηρίου έκανε μια απίστευτη επίθεση στη δικηγόρο, υπεραμυνόμενη των θέσεων του διοικητή, και ουσιαστικά με κάθε τρόπο προσπάθησε να ενοχοποιήσει την Επιτροπή Αλληλεγγύης και εμένα. Με την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, ήταν φανερό ότι το δικαστήριο δεν μπορούσε να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ποιος είναι ο συντάκτης της καταγγελίας, και από τον εισαγγελέα έγινε μια εισήγηση του τύπου ''δώστε τα χέρια να τελειώσουμε εδώ''. Παράλληλα, αναγνωρίστηκε ότι η Επιτροπή Αλληλεγγύης κάνει έργο και ότι το Δίκτυο Σπάρτακος προσφέρει στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των φαντάρων. Όμως, μετά από μια πεντάλεπτη διακοπή, ο ίδιος εισαγγελέας, που πριν λίγο έλεγε ότι δεν υπάρχει ένοχος, δήλωσε με βεβαιότητα ότι το συγκεκριμένο μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης είναι ο ένοχος και πρόκρινε ως ποινή για συκοφαντική δυσφήμιση, πεντάμηνη φυλάκιση. Για πρώτη φορά ίσως σε ένα δικαστήριο, η δικαστής αναθεώρησε την πρότασή του εισαγγελέα και πρότεινε η ποινή να αυξηθεί στα 2 χρόνια».

Τον καταδίκασε βέβαια για κάτι που σε όλη την κοινωνία είναι πασίγνωστο. Επειδή η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων κατήγγειλε ως όφειλε τα καψόνια στον στρατό, τα οποία συνεχίζονται στις μέρες μας. Τα καψόνια στον στρατό σίγουρα δεν εξαφανίστηκαν, όπως διατείνεται ο μηνυτής, όπως ούτε και οι αυτοκτονίες των φαντάρων.

Αλλά ο Νίκος Αργυρίου δεν είναι μόνος του. Το τελευταίο διάστημα, εν όψει του εφετείου, έχει κάνει την εμφάνιση του ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης. Δεκάδες σωματεία και φορείς καλούν την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017, στις 9 π.μ., στην σχολή Ευελπίδων, κτίριο 8, και απαιτούν την αθώωση του Νίκου Αργυρίου-Ακύρωση της ποινής του-Απαλλαγή του από τις κατηγορίες.  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Από τον Κορκονέα, στον Χορταριά και στον Λιγνάδη: Τι ζούμε!
Μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες, σε τρεις υποθέσεις που συντάραξαν το πανελλήνιο και αφορούσαν βιασμούς ανηλίκων και δολοφονίες, οι κατηγορούμενοι, μετά από διαδικασίες, είναι εκτός φυλακής.
Από τον Κορκονέα, στον Χορταριά και στον Λιγνάδη: Τι ζούμε!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Διώκομαι γιατί είμαι αναρχικός»
Ξεκίνησε η εκδίκαση της έφεσης του Βαγ. Σταθόπουλου, καταδικασμένου χωρίς στοιχεία σε 19 χρόνια με τον αντιτρομοκρατικό νόμο, που δηλώνει εξαρχής αθώος
«Διώκομαι γιατί είμαι αναρχικός»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο κενό η δίωξη, αθώωση του Δικτύου Σπάρτακος
Τελικά δεν πέρασε η προσπάθεια φίμωσης του Δικτύου Σπάρτακος και της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων, που αθωώθηκαν από τη Δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης για τη μήνυση που είχε υποβάλει εις βάρους τους...
Στο κενό η δίωξη, αθώωση του Δικτύου Σπάρτακος
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενοχοι οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι για το σκάνδαλο των υποβρυχίων
Ενοχοι κηρύχθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας οι περισσότεροι εκ των τριάντα κατηγορουμένων που εμπλέκονται στην υπόθεση των μιζών που διακινήθηκαν για την υπογραφή της σύμβασης του...
Ενοχοι οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι για το σκάνδαλο των υποβρυχίων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ίδια όρια συνταξιοδότησης με τους πολιτικούς δικαστές ζητούν οι στρατιωτικοί
Από το ΣτΕ θα κριθεί εάν πρέπει να εξομοιωθούν ή όχι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στρατιωτικών δικαστών και δικαστών της πολιτικής, ποινικής και διοικητικής Δικαιοσύνης. Το θέμα έφτασε στο ΣτΕ, ύστερα από...
Ίδια όρια συνταξιοδότησης με τους πολιτικούς δικαστές ζητούν οι στρατιωτικοί
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προσφυγή Βίτσα για τον δεύτερο Τούρκο στρατιωτικό
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, κατέθεσε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αίτηση ακύρωσης και αναστολής, καθώς και αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής κατά της απόφασης της Επιτροπής Ασύλου,...
Προσφυγή Βίτσα για τον δεύτερο Τούρκο στρατιωτικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας