Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το πρωί ένταση, το μεσημέρι συνεννόηση

Σε συνάντηση με δεκαμελή αντιπροσωπεία προσφύγων ο Γ. Μουζάλας δέχτηκε να υπάρξουν βελτιώσεις στις συνθήκες ζωής στον καταυλισμό

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Το πρωί ένταση, το μεσημέρι συνεννόηση

  • A-
  • A+

Η απευθείας συνάντηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με δεκαμελή αντιπροσωπεία προσφύγων χτες το μεσημέρι στον χώρο αφίξεων του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, μια συνάντηση που κράτησε δυόμισι ώρες και έγινε χωρίς κάμερες, φαίνεται ότι βοήθησε τελικά στο να καταλαγιάσει η πρωινή ένταση μεταξύ του υπουργού και προσφύγων και να επικεντρωθεί η συζήτηση στα αιτήματα των προσφύγων, που είχαν πάρει το Σάββατο την απόφαση να προχωρήσουν σε αποχή από το συσσίτιο και, αν χρειαστεί, σε απεργία πείνας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τόσο ο υπουργός όσο και ο παρευρισκόμενος εκπρόσωπος της οργάνωσης Δανέζικο Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, που έχει αναλάβει τη σίτιση στη δομή, ανέφεραν ότι έχουν γίνει ήδη αλλαγές στο φαγητό και δεσμεύτηκαν ότι θα υπάρξουν και άλλες βελτιώσεις, σε συνεννόηση με τους πρόσφυγες.

Συζητήθηκε η ιδέα να τοποθετηθεί στη δομή και τρίτο μπόιλερ των 600 λίτρων, καθώς δεν επαρκούν τα υπάρχοντα, με προτεραιότητα να διασφαλιστεί η συνεχής παροχή ζεστού νερού για τα μωρά.

Δεκτό έγινε το αίτημα των προσφύγων για ενίσχυση της αστυνόμευσης του χώρου, με την προϋπόθεση, όπως είπε ο υπουργός, να έχει τη ρητή συμφωνία τους, προκειμένου να μην κατηγορηθεί για ενίσχυση της καταστολής, αν και από καιρό αποτελεί αίτημα των προσφύγων και οργανώσεων η επαρκής προστασία των δομών.

Πρωτοβάθμια φροντίδα

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας στη δομή, δεν υπάρχει όμως δυνατότητα συνεχούς παραμονής ασθενοφόρου, ενώ αρνήθηκε το αίτημα να πάνε τα παιδιά μικρότερης ηλικίας στα δημοτικά της περιοχής, με το επιχείρημα ότι είναι άτυπη δομή το κέντρο στο Ελληνικό, σημείωσε όμως ότι τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας πηγαίνουν στο διαπολιτισμικό σχολείο του Ελληνικού και γίνονται μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας μέσα στη δομή.

Πολύ διαφορετικό ήταν το κλίμα το πρωί, καθώς ο υπουργός εμφανίστηκε την ώρα που είχαν εξαγγείλει συγκέντρωση οι πρόσφυγες και, μπροστά στα τηλεοπτικά συνεργεία, αρνήθηκε κάθε συζήτηση αν δεν άνοιγαν προηγουμένως οι πρόσφυγες την πόρτα της εισόδου, την οποία είχαν κλείσει με λουκέτο από την προηγουμένη για να εμποδίσουν την είσοδο του οχήματος που μεταφέρει το συσσίτιο.

«Υπακούστε τον νόμο, αλλιώς φύγετε» ήταν το μόνο που είπε στους πρόσφυγες ο κ. Μουζάλας, σε μια εμφανή επίδειξη αποφασιστικότητας και ισχύος.

Στη συνέχεια, κάλεσε διμοιρία αστυνομικών, ζητώντας τους να σπάσουν το λουκέτο, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί ένταση, καθώς περίπου πενήντα πρόσφυγες παρατάχτηκαν μπροστά και πίσω από την πύλη για να εμποδίσουν την αστυνομία, προσφυγόπουλα είχαν σκαρφαλώσει στο συρματόπλεγμα και άλλοι τόσοι παρακολουθούσαν από το μπαλκόνι και τον γύρω χώρο, φωνάζοντας συνθήματα.

Με το άνοιγμα της πόρτας, ο υπουργός είπε στους πρόσφυγες ότι θα τους συναντήσει αφού πρώτα δώσει συνέντευξη Τύπου και προχώρησε προς το εσωτερικό του κτιρίου, περικυκλωμένος από δεκάδες πρόσφυγες που διαμαρτύρονταν.

«Αυτό που έγινε σήμερα δεν ήταν ευχάριστο, αλλά ήταν αναγκαίο», είπε και επανέλαβε αρκετές φορές ότι δεν θα γίνει δεκτή καμία παραβίαση του νόμου και καμία βία, δήλωση που μάλλον ξενίζει προερχόμενη από κυβέρνηση με το κινηματικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτήρισε μάλιστα ψευδή την είδηση για «απεργία πείνας» και φωτογράφισε την ΚΕΕΡΦΑ ως πηγή, ενώ σημείωσε ότι στην κινητοποίηση συμμετείχαν 30 αλληλέγγυοι και μόνο 30 από τους περίπου 700 πρόσφυγες της δομής, καταγγέλλοντάς τους ότι έδιωξαν το φορτηγό του συσσιτίου και εμπόδισαν τα σχολικά να επιβιβάσουν μαθητές, ενώ έχουν παρεμποδίσει ασθενοφόρο να μεταφέρει ασθενή στη Βούλα.

Στην επισήμανση της «Εφ.Συν.» ότι υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή του νόμου από την ίδια την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να ζουν σε συνθήκες ανασφάλειας οι πρόσφυγες και να προξενούνται εντάσεις, ο κ. Μουζάλας μίλησε για τη συνεχή προσπάθεια βελτίωσης των δομών, ζήτησε όμως ούτε λίγο ούτε πολύ από τους πρόσφυγες να δεχτούν την κατάσταση.

«Πονάμε τους φιλοξενούμενούς μας. Θα συνεχίσουμε να τιμάμε τα δικαιώματά τους στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Οποιος αισθάνεται καταπιεσμένος μέσα στη δομή αυτή είναι ελεύθερος να φύγει και να αναλάβει την ευθύνη για τις συνέπειες», είπε.

Περί ασφάλειας

Προχώρησε μάλιστα σε δηλώσεις που ξενίζουν, καθώς αντλούν από ένα οπλοστάσιο συντηρητικών, αν όχι ξενοφοβικών, επιχειρημάτων που φέρνουν τους πρόσφυγες σε αντιπαράθεση με την ελληνική κοινωνία: «Βάλαμε θέρμανση στις δομές, δεν ξέρω αν έχουν θέρμανση όλα τα σπίτια» και «τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο με σχολικά, ενώ δεν ξέρω αν στα δικά σας σπίτια έρχεται σχολικό».

Σε ποιο ακροατήριο απευθυνόταν το δείχνει η ανακοίνωση του Μ. Βαρβιτσιώτη, αρμόδιου τομεάρχη της Ν.Δ. «Η επιβολή της νομιμότητας και η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες είναι ευθύνη της κυβέρνησης και όχι των μεταναστών», είπε.

Το ΚΚΕ επισήμανε ότι ο κ. Μουζάλας «χρησιμοποίησε ακόμη και “επιχειρήματα” που είναι βούτυρο στο ψωμί της ξενοφοβικής και φασιστικής ρητορικής», ενώ για «ακροδεξιού τύπου συγκρίσεις» έκανε λόγο το ΚΙΔΗΣΟ. Την παραίτηση του υπουργού ζήτησε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ενώ το Ποτάμι έκανε λόγο για «ρεσιτάλ ανικανότητας».

  

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Στην Ελλάδα πεθαίνουμε λίγο λίγο κάθε μέρα»
«Ηρθαμε για μια καλύτερη ζωή, δεν φανταστήκαμε πως θα μας αντιμετώπιζαν σαν να είμαστε τέρατα», είπαν οι πρόσφυγες του Ελληνικού σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ. Αναφέρθηκαν, ξεσπώντας σε λυγμούς,...
«Στην Ελλάδα πεθαίνουμε λίγο λίγο κάθε μέρα»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι άσχημες συνθήκες και το φαγητό των Δανών τούς οδήγησαν σε απεργία πείνας
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν πρόσφυγες του Κέντρου Φιλοξενίας στο Ελληνικό, που χθες το πρωί συγκεντρώθηκαν στον χώρο των αφίξεων του παλιού αεροδρομίου και εμπόδισαν την είσοδο στο όχημα που μεταφέρει το...
Οι άσχημες συνθήκες και το φαγητό των Δανών τούς οδήγησαν σε απεργία πείνας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία ο εγκλεισμός των ‘‘παραβατικών’’ μεταναστών και προσφύγων»
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να κλείνει σε κέντρα κράτησης τους λεγόμενους «παραβατικούς» μετανάστες και πρόσφυγες παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το κράτος δικαίου,...
«Παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία ο εγκλεισμός των ‘‘παραβατικών’’ μεταναστών και προσφύγων»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταρρέει ο ευρω-μηχανισμός ασύλου
Την τακτική της Ε.Ε. να δημιουργεί «βελονιά τη βελονιά» το «κέντημα» ενός κατηγορητηρίου προς την Ελλάδα για το προσφυγικό, βασισμένο σε ψέματα, μισές αλήθειες και αποσιώπηση της ευθύνης και των ελλείψεων της...
Καταρρέει ο ευρω-μηχανισμός ασύλου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σε «ασφαλές αδιέξοδο» οι μετανάστες
Κοινή διακήρυξη για τη στήριξη της Ελλάδας με άλλα 80 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια της έκτακτης χρηματοδότησης υπέγραψαν η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ο βοηθός ύπατος αρμοστής...
Σε «ασφαλές αδιέξοδο» οι μετανάστες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τα έκτροπα στα Βίλια είχαν συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο Μάνδρας-Ειδυλλίας
Η ξενοφοβική αγριότητα που εκδηλώθηκε την Παρασκευή στα Βίλια από περίπου 100 κατοίκους και τη δήμαρχο Μάνδρας Γιάννα Κριεκούκη κατά των νεοφερμένων ευάλωτων προσφύγων είχε συνέχεια με έκτροπα στο δημοτικό...
Τα έκτροπα στα Βίλια είχαν συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο Μάνδρας-Ειδυλλίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας