Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 17.8°C
  1 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.1°C / 12.2°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 7.8°C / 15.0°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.0°C / 7.0°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  5 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 6.1°C / 15.0°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 18.0°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 18.3°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 14.0°C
  4 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  4 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 11.7°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 7.2°C / 14.4°C
  3 BF
  30%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.0°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.0°C / 15.6°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 13.0°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  3 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  5 BF
  52%
Από το Βερολίνο στο Χαλέπι μια πορεία δρόμος

Από το ξεκίνημα της πορείας στη Γερμανία

Facebook / Civil March for Aleppo

Από το Βερολίνο στο Χαλέπι μια πορεία δρόμος

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στις 26 Δεκεμβρίου, εκατοντάδες πολίτες και ακτιβιστές από διάφορα κράτη ξεκίνησαν πορεία από το Βερολίνο με σκοπό να φτάσουν στο μαρτυρικό Χαλέπι.

Εδώ και μια βδομάδα ακολουθούν τον αντίθετο δρόμο από εκείνον που ακολούθησαν οι εκατομμύρια πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια, με σκοπό να περάσουν ένα μήνυμα ειρήνης και να πιέσουν τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τον πόλεμο και τη σφαγή αμάχων στη Συρία.

Οπως αναφέρουν στο μανιφέστο τους, είναι πλέον ώρα οι πολίτες της Ευρώπης να αναλάβουν δράση και να σταματήσουν απλώς να βλέπουν από τις τηλεοράσεις και τους καναπέδες τους γράφοντας στα κοινωνικά δίκτυα πόσο άσχημα αισθάνονται με τα όσα τραγικά βλέπουν στο Χαλέπι και στην υπόλοιπη Συρία.

Facebook / Civil March for Aleppo

Η πορεία τους, που αναμένεται να διαρκέσει περίπου 3 μήνες, θα είναι ο «προσφυγικός δρόμος» από την ανάποδη.

Ξεκινώντας από το Βερολίνο θα περάσουν από την Τσεχία, την Αυστρία, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Σερβία, την ΠΓΔΜ και τη Βόρεια Ελλάδα.

Σε επικοινωνία που είχαμε με συντελεστές της διοργάνωσης, μάθαμε ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο από ποιες ελληνικές πόλεις θα περάσουν, αλλά πιθανόν θα βρίσκονται στο πρόγραμμα η Θεσσαλονίκη και η Καβάλα.

Συχνά, αυτό εξαρτάται από το πού μπορούν να βρουν χώρο φιλοξενίας για να καταλύσει η ομάδα το βράδυ.

Στη συνέχεια, μέσω Τουρκίας θα προχωρήσουν στα βόρεια σύνορα της Συρίας με σκοπό να βρεθούν όσο πιο κοντά γίνεται στο ισοπεδωμένο Χαλέπι.

Facebook / Civil March for Aleppo

«Πρόκειται για μια μεγάλη διαδρομή που έπρεπε να διανύσουν οι πρόσφυγες για να σώσουν τις ζωές τους. Τώρα θέλουμε να κάνουμε το ίδιο για να σώσουμε κι άλλες ζωές και θα περπατήσουμε μαζί σε μια μεγάλη ομάδα. Είμαστε απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Δεν εκπροσωπούμε συγκεκριμένα κόμματα ή ΜΚΟ. Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της πρωτοβουλίας.

Οι διοργανωτές ελπίζουν ότι εκατοντάδες άνθρωποι θα καταφέρουν να φτάσουν στο Χαλέπι ή όσο κοντά τους επιτραπεί, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία.

Και πρόσφυγες στην πορεία

Facebook / Civil March for Aleppo

«Στην πορεία πολλές φορές συμμετέχουν πρόσφυγες. Τη δεύτερη νύχτα μάς συνάντησε ομάδα προσφύγων και μας έπαιξαν μουσική με τα παραδοσιακά τους όργανα. Ενα άλλο βράδυ μια οικογένεια Σύρων έφτιαξε βραδινό για όλη την ομάδα, κάτι που ήταν καταπληκτικό.

Επίσης στον δρόμο μας θα μείνουμε ένα βράδυ σε κάποιον χώρο φιλοξενίας προσφύγων, δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα πού ακριβώς αλλά είναι σίγουρο ότι θα το κάνουμε», λέει στην «Εφ.Συν.» η Μαγκνταλένα Γκόρακ, από την Πολωνία, που βρισκόταν στην αρχική ομάδα εθελοντών και στην ομάδα δημόσιων σχέσεων του εγχειρήματος.

«Πραγματοποιούμε αυτή την πορεία για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και να συζητήσουμε μαζί του για το τι συμβαίνει στη Συρία.

Επίσης, θέλουμε να δημιουργηθεί η δυνατότητα για προσωπικές συναντήσεις και ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα σε ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και προελεύσεις, πολλοί από τους οποίους έχουν προσωπικά βιώματα από τη φρίκη του πολέμου.

Αυτή τη στιγμή συλλέγουμε προσωπικές ιστορίες τις οποίες διαβάζουμε στα διάφορα μέρη από τα οποία περνάμε.

Δεν είναι τόσο σημαντικό να σας μιλήσω για την προσωπική εμπειρία μου, αλλά είναι κάτι σαν ένα προσκύνημα προς τιμήν των ανθρώπων που έτρεχαν για να ξεφύγουν, για να φτάσουν σε κάτι καλύτερο, αλλά από την ανάποδη κατεύθυνση. Γι’ αυτούς ήταν μια μάχη για τη ζωή και την αξιοπρέπεια.

Εγώ μπορώ να πάω στο σπίτι μου άμα αντιμετωπίσω κάποιο πρόβλημα, αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούσαν. Στόχος μας είναι να τιμήσουμε τους εκατομμύρια πρόσφυγες και να κινητοποιήσουμε τη διεθνή κοινότητα να προστατέψει τους αμάχους στη Συρία».

Facebook / Civil March for Aleppo

Τα πράγματα στην πορεία δεν είναι πάντα εύκολα, αφού, πέρα από τις δυσκολίες στο οργανωτικό κομμάτι, υπήρξαν πολιτικές διαφωνίες ανάμεσα στους συμμετέχοντες, ενώ συμμετείχε για κάποιες μέρες, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του, κι ένας δημοσιογράφος ακροδεξιού περιοδικού που ήθελε να φτιάξει προπαγανδιστικά βίντεο.

Επίσης, ομάδες ακροδεξιών πραγματοποίησαν αντισυγκεντρώσεις σε γερμανικές πόλεις από τις οποίες πέρασαν.

«Ψυχή» της προσπάθειας είναι η Πολωνέζα δημοσιογράφος που κατοικεί στη Γερμανία, Αννα Αλμποτ, η οποία μάζεψε 15.000 ευρώ σε δωρεές για να ξεκινήσει η προσπάθεια.

Facebook / Civil March for Aleppo

Παρά τα όσα αναπάντεχα έχουν συναντήσει αυτές τις μέρες, που δεν είναι λίγα, δηλώνει αισιόδοξη και ευχαριστημένη από την ανταπόκριση του υπόλοιπου κόσμου.

Μητέρα δύο παιδιών, ξεκίνησε να κινητοποιείται όταν ήρθε σε επαφή με Σύρους πρόσφυγες που βοήθησε στη Γερμανία.

Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν φυσικά όλη την πορεία, αλλά μπορούν να λάβουν μέρος στα κατά τόπους μέρη της, ακόμα και για μερικές ώρες, δίνοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη στους επόμενους.

Κάθε μέρα στην πορεία συμμετέχουν μερικές δεκάδες άνθρωποι που διανύουν περίπου 20 χιλιόμετρα.

Ομως, και όσοι δεν μπορούν να συμμετάσχουν μπορούν να προσφέρουν βοηθώντας να διαδοθεί το μήνυμα της πορείας ή παρέχοντας φιλοξενία στους συμμετέχοντες όταν θα περάσουν από τον τόπο τους.

 Info:

facebook.com/CivilMarchForAleppo και civilmarch.org/

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εγκλωβισμένοι πίσω από το φράχτη της απελπισίας
Οριακή είναι πλέον η κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, καθώς ο χειμώνας έχει φτάσει για τα καλά, ενώ ο διαχωρισμός των ανθρώπων βάσει της εθνικότητάς τους και ο αποκλεισμός ολόκληρων εθνικοτήτων από τη...
Εγκλωβισμένοι πίσω από το φράχτη της απελπισίας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Ο κόσμος είναι πάντοτε βροχερός»
Οσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση «Μαζί» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν για το ταξίδι, ιστορίες ένταξης, τα προβλήματα, αλλά και τα όνειρα δέκα προσφύγων και μεταναστών....
«Ο κόσμος είναι πάντοτε βροχερός»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νέα επεισόδια με ακροδεξιά στοιχεία στο hotspot της Λέρου
Συνεχίζεται η ένταση στο hotspot της Λέρου με περίπου 200 Γεζίντι πρόσφυγες να αποχωρούν (επέστρεψαν στη συνέχεια) και να μεταβαίνουν στο λιμάνι, όπου το Σάββατο σημειώθηκαν επεισόδια με ακροδεξιά στοιχεία και...
Νέα επεισόδια με ακροδεξιά στοιχεία στο hotspot της Λέρου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Με πολλή ζεστασιά κι αγάπη υποδέχονται τους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη»
Ο Ασεμ Ασνα ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού. Αγαπά το 3D printing και, ακόμα περισσότερο, αγαπά τους ανθρώπους. Στα 22 του τύπωνε τεχνητά μέλη για ακρωτηριασμένα παιδιά του πολέμου και βοηθούσε στη...
«Με πολλή ζεστασιά κι αγάπη υποδέχονται τους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Race... control στην Ειδομένη
Ντόμινο φόβου και απαγορεύσεων στα Βαλκάνια. Στη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, Κροατία, Σλοβενία και Σερβία έχουν κλείσει τα σύνορά τους σε πρόσφυγες συγκεκριμένων εθνικοτήτων, με αποτέλεσμα...
Race... control στην Ειδομένη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απελπισμένοι στην Ειδομένη
Η κατάσταση απελπισίας που ζουν τους τελευταίους μήνες στην Ειδομένη οι πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ με τελικό προορισμό τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης...
Απελπισμένοι στην Ειδομένη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας