• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 21.7°C
  4 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 19.4°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 13.3°C / 21.7°C
  3 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  2 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 16.5°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.0°C / 18.9°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 13.9°C / 21.7°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.3°C
  1 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  4 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.3°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.7°C
  1 BF
  98%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 22.2°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 13.9°C / 17.2°C
  2 BF
  77%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  53%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  2 BF
  58%
Πρόσφυγες με ταυτότητα και μετρητά

Σχεδόν δύο ώρες κράτησε η χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την προσφυγική κρίση

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πρόσφυγες με ταυτότητα και μετρητά

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Εκδοση ηλεκτρονικής κάρτας σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, με την οποία θα γίνονται οι διαδικασίες έκδοσης άδειας παραμονής και η διανομή χρημάτων στους πρόσφυγες των καταυλισμών, πλήρης καταγραφή του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού, λειτουργία του Εθνικού Μητρώου ΜΚΟ, στο οποίο θα εγγράφονται υποχρεωτικά οι οργανώσεις, οι αλληλέγγυοι και οι εθελοντικές ομάδες, δημιουργία άλλων οκτώ χιλιάδων θέσεων φιλοξενίας σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα υπό τη διαχείριση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας στα νησιά, σχεδιάζει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τους επόμενους μήνες.

Η εφ' όλης της ύλης, σχεδόν δίωρη, συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας περιείχε επίσης διευκρινίσεις για την πολιτική κράτησης που εφαρμόζει η κυβέρνηση, για τη στάση της απέναντι στην ευρωπαϊκή πρόταση αναθεώρησης του κανονισμού του Δουβλίνου, για τη συνεργασία της με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο προσφυγικό, αλλά και απολογισμό του προγράμματος αναβάθμισης των συνθηκών στα κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Μουζάλας, κανείς πρόσφυγας στην ενδοχώρα δεν φιλοξενείται σήμερα σε σκηνή, με την εξαίρεση 70 προσφύγων που μένουν σε εκατό σκηνές στο Ελληνικό, οι οποίες όμως είναι χειμερινού τύπου και διαθέτουν θέρμανση.

Βελτιώνονται οι συνθήκες

Οι προσφυγικοί καταυλισμοί στην ενδοχώρα ανέρχονται σήμερα σε 36, καθώς έκλεισε η δομή στο Χέρσο και τις επόμενες μέρες ετοιμάζονται να κλείσουν δομές σε πρώην εργοστάσια.

Φιλοξενούν κατά μέσο όρο 500 με 600 άτομα ο καθένας, με εξαίρεση τέσσερις καταυλισμούς που φιλοξενούν 1.500 άτομα ο καθένας και δύο που φιλοξενούν 2.500 ο καθένας.

Διαθέτουν όλοι στέγαση σε οικίσκους με θέρμανση, τουαλέτα και μπάνιο, παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης και δευτεροβάθμιας στο ΕΣΥ, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες μέσα στους καταυλισμούς, αλλά και επισκέψεις σε μουσεία και χώρους πολιτισμού. Εξαίρεση αποτελεί ο καταυλισμός της Μαλακάσας, όπου, παρά τους οικίσκους που έχουν εγκατασταθεί, σχεδιάζονται πολλές βελτιώσεις τον επόμενο μήνα.

Σημείωσε ότι ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος εμβολιασμού όλων των προσφυγόπουλων και προχωρά ο δεύτερος και τρίτος γύρος και ότι γίνεται εβδομαδιαίος ιατρικός έλεγχος σε όλους τους καταυλισμούς, για να προληφθούν πιθανές επιδημίες ή αρρώστιες.

Ολοκληρώθηκε επίσης το πρόγραμμα 20 χιλιάδων θέσεων φιλοξενίας σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα που υλοποίησε η Υπατη Αρμοστεία.

Μέχρι τον Απρίλιο, θα προκηρυχθούν άλλες 8 χιλιάδες θέσεις σε διαμερίσματα, οι οποίες θα ενταχθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μετά τις γιορτές θα προχωρήσει και το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα στην Κρήτη, στο πρότυπο του επιτυχημένου πιλοτικού προγράμματος που εφαρμόστηκε στη Λιβαδειά, με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σχεδιάζεται επίσης η κατάργηση του συσσιτίου και η λειτουργία κουζίνας σε κάθε οικίσκο ή κοινοτικής κουζίνας σε κάθε καταυλισμό, παράλληλα με τη διάθεση χρημάτων για να μπορούν να αυτονομηθούν οι πρόσφυγες στην εξυπηρέτηση των βασικών τους αναγκών.

Ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι τα χρήματα δεν μπορεί να ξεπερνούν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που δίνεται σε Ελληνες πολίτες και ότι θα γίνει προσπάθεια να δοθεί στους πρόσφυγες όσο το δυνατόν περισσότερων καταυλισμών, ώστε να μη σημειωθούν μαζικές μετακινήσεις προσφύγων από καταυλισμό σε καταυλισμό.

Η κατάσταση στα νησιά

Σχετικά με τα νησιά, ο κ. Μουζάλας επισήμανε ότι δεν είναι καλή η κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, παρόλο που έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα μερικές χιλιάδες ευάλωτοι πρόσφυγες, που εξαιρούνται από την απέλαση στην Τουρκία δυνάμει της ευρωτουρκικής διακήρυξης.

Σημείωσε ότι είναι υπερβολή ο όρος «υπερπληθυσμός» για τα νησιά σήμερα, καθώς στο παρελθόν ήταν πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των προσφύγων.

Ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν νέοι χώροι, όχι για να φιλοξενηθούν επιπλέον πρόσφυγες, αλλά για να μοιραστούν όσοι φιλοξενούνται σήμερα στα hotspots και να βελτιωθούν οι συνθήκες. Οπως είπε, αυτό σημαίνει βελτίωση της ασφάλειας των προσφύγων αλλά και των κατοίκων.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα ενισχυθεί η αστυνόμευση και θα δημιουργηθούν χώροι κράτησης μέχρι 200 ατόμων. Διαχώρισε τη σημερινή πολιτική κράτησης από αυτή των προηγούμενων κυβερνήσεων, μιλώντας για «εχθρική ψευδή προπαγάνδα σε βάρος της κυβέρνησης».

Οπως είπε, η κυβέρνηση δεν προτείνει την πολύμηνη κράτηση όλων όσοι μπήκαν παράτυπα στη χώρα, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά τη στοχευμένη κράτηση για να αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα και να διευκολυνθεί η διαδικασία ασύλου, ενώ σημείωσε ότι είναι ανέφικτη η κράτηση όλων των παράτυπων μεταναστών, καθώς θα έπρεπε να δημιουργηθούν 30 κέντρα κράτησης, που θα απασχολούν συνολικά 12 χιλιάδες αστυνομικούς και τέσσερις διμοιρίες το καθένα.

Επισήμανε ωστόσο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της παραβατικότητας σημειώνεται στο εσωτερικό των καταυλισμών και δεν υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας λόγω του προσφυγικού κύματος. «Θα ήθελα να σας θυμίσω τις συμμορίες με τα Καλάσνικοφ, τις διαρρήξεις στα καλοκαιρινά σπίτια που έγραφαν οι εφημερίδες. Τέτοια φαινόμενα δεν έχουμε», είπε.

Αναγνώρισε ότι δεν θα ήταν δυνατή η αντιμετώπιση του προσφυγικού χωρίς την αλληλεγγύη που έδειξε η κοινωνία και κάλεσε τους αλληλέγγυους να συνεχίσουν να προσφέρουν στις δομές φιλοξενίας, αλλά οργανωμένα και αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες αρμοδιότητες, ώστε να μην υπάρχουν αλληλεπικαλύψεις.

Το νέο Δουβλίνο οδηγεί σε κατάρρευση τις υπηρεσίες ασύλου

Ως προς την επανέναρξη της διαδικασίας επιστροφής στην Ελλάδα όσων προσφύγων φύγουν παράνομα μετά τις 15 Μαρτίου, όπως προβλέπει ο κανονισμός του Δουβλίνου, χαρακτήρισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «ισορροπημένη», καθώς έβαλε φρένο στα σχέδια της Ουγγαρίας και άλλων χωρών που ζητούσαν να επιστραφούν αναδρομικά όσοι πρόσφυγες είχαν φύγει από την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια. Επισήμανε επίσης ότι ο νέος κανονισμός του Δουβλίνου που προτείνει η Ε.Ε. επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος.

Αν και προβλέπει το θετικό μέτρο της μετεγκατάστασης προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής, στη συνέχεια το αναιρεί, καθώς βάζει την προϋπόθεση να φτάσει ο προσφυγικός πληθυσμός στο 150% όσων μπορούν να δεχτούν οι υπηρεσίες ασύλου. «Αυτό οδηγεί σε κατάρρευση των υπηρεσιών ασύλου.

Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τραγικό», είπε. Επιπλέον, επιβαρύνει τις υπηρεσίες υποδοχής, που πρέπει να αποφασίσουν αν έχουν δικαίωμα οι νεοεισερχόμενοι να ζητήσουν άσυλο, δυσχεραίνει την οικογενειακή επανένωση και περιορίζει τα δικαιώματα των προσφύγων.

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι «δωρεάν» υπηρεσίες της εταιρείας McKinsey
Λόγο ακόμα και στο οργανόγραμμα του υπό συγκρότηση υπ. Μετ. Πολιτικής εμφανίζεται να έχει η διεθνής ιδιωτική εταιρεία συμβούλων McKinsey, η οποία, όπως αποκάλυψε η «Εφ.Συν.», δραστηριοποιείται τουλάχιστον από...
Οι «δωρεάν» υπηρεσίες της εταιρείας McKinsey
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Ανεξάρτητες Επιτροπές» για γρήγορες απελάσεις
Eυθυγραμμισμένες με την πολιτική της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης για γρήγορες απελάσεις προσφύγων στην Τουρκία είναι στο σύνολό τους οι μέχρι τώρα γνωστές αποφάσεις των νέων Ανεξάρτητων Επιτροπών...
«Ανεξάρτητες Επιτροπές» για γρήγορες απελάσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
111 πρόσφυγες έφυγαν, χιλιάδες... περιμένουν
Αλλοι 111 πρόσφυγες από τη Συρία ταξίδεψαν χθες το πρωί από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Φινλανδία και προστέθηκαν στους 5.400 πρόσφυγες που έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε....
111 πρόσφυγες έφυγαν, χιλιάδες... περιμένουν
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Περιβολάκι υπερηφάνειας για εκατό ασυνόδευτους ανηλίκους
Με υπερηφάνεια παρουσίασαν χτες τη νέα δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων οι Γιατροί του Κόσμου, οι συναρμόδιοι αναπληρωτές υπουργοί, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και Εργασίας Θεανώ Φωτίου, και...
Περιβολάκι υπερηφάνειας για εκατό ασυνόδευτους ανηλίκους
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επιστολή οκτώ ανθρωπιστικών οργανώσεων στον Γιάννη Μουζάλα
Την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, περιέγραφε σε αδρές γραμμές στην τηλεόραση του Σκάι το σχέδιο για τη δημιουργία μονιμότερων δομών φιλοξενίας που έχει υποβάλει...
Επιστολή οκτώ ανθρωπιστικών οργανώσεων στον Γιάννη Μουζάλα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταρρέει ο ευρω-μηχανισμός ασύλου
Την τακτική της Ε.Ε. να δημιουργεί «βελονιά τη βελονιά» το «κέντημα» ενός κατηγορητηρίου προς την Ελλάδα για το προσφυγικό, βασισμένο σε ψέματα, μισές αλήθειες και αποσιώπηση της ευθύνης και των ελλείψεων της...
Καταρρέει ο ευρω-μηχανισμός ασύλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας