• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.2°C / 12.4°C
  2 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.4°C / 6.3°C
  5 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 9.4°C
  1 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.8°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  0 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 4.9°C
  1 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.6°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  0 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.8°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.4°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 1.9°C / 3.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 4.5°C / 8.8°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 11.5°C
  1 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 5.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  86%

Προσφυγόπουλα παίζουν με φόντο τις σκηνές στο κέντρο φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

«Κλείστε τους καταυλισμούς, τα λεφτά στους πρόσφυγες»

 • A-
 • A+

Τα προβλήματα των προσφύγων στις προσωρινές δομές και τους καταυλισμούς δεν ήλθαν μόνο εξαιτίας του χειμώνα, αφού ο χειμώνας υπάρχει γι’ αυτούς τους ανθρώπους από καιρό και μια σειρά ενέργειες και παραλείψεις συντείνουν στην παράταση των βασάνων τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, «παρά τα τεράστια ποσά που δαπανώνται για την “προσφυγική κρίση” (για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει 198 εκατομμύρια στο ελληνικό κράτος, σε διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις από τον Απρίλιο του 2016 για να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης), το πραγματικό ποσόν της χρηματοδότησης που φτάνει σε όσους το έχουν ανάγκη είναι ανεπαρκές».

Οι παραπάνω διαπιστώσεις γίνονται σε κοινή ανακοίνωση της Ομάδας Νομικών Για την Υπεράσπιση Των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστ(ρι)ών και της Mobile Info Team (κινητή εθελοντική ομάδα νομικής συμβουλευτικής για πρόσφυγες) με αναφορά στη συνολική κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες που διαμένουν στις προσωρινές δομές διαμονής μέσα και γύρω από τη Θεσσαλονίκη.

Προκρίνουν λοιπόν το κλείσιμο των δομών και να δίνονται τα χρήματα απευθείας στους πρόσφυγες προκειμένου «οι ίδιοι να εξασφαλίσουν κατάλληλη στέγαση, να φροντίζουν οι ίδιοι για το φαγητό τους και να ζήσουν με αυτονομία και αξιοπρέπεια».

Τα προβλήματα είναι μεν πολλά, οι νομικοί εστιάζουν όμως στην απουσία σχεδίου κρατικά οργανωμένης στέγασης, οπότε οι βιομηχανικοί χώροι, αν και «είχαν προκριθεί υποτίθεται ως μια “προσωρινή” λύση “έκτακτης ανάγκης”, έχουν γίνει η μακροχρόνια, μόνιμη μη λύση».

Η ανακοίνωσή τους τιτλοφορείται «Ο χειμώνας ήρθε – καιρό τώρα» και εστιάζει στην παγίδευση των προσφύγων εξαιτίας των χρονοβόρων διαδικασιών, τη λανθασμένη πληροφόρηση και τα προβλήματα για την κατάθεση αίτησης ασύλου.

Στην κριτική τους για τους καταυλισμούς τονίζουν ότι χιλιάδες πρόσφυγες «ξεπαγιάζουν σε σκηνές χωρίς θέρμανση, ενώ το καλοκαίρι υπέφεραν από την αφόρητη ζέστη στις ίδιες σκηνές ή κάτω από τις τσίγκινες σκεπές παλιών εργοστασίων που μετατράπηκαν σε camps, παρέα πολλές φορές με αρουραίους, κοριούς, φίδια, κουνούπια και μύγες», ενώ η σίτιση «έχει ανατεθεί σε ιδιωτικές υπηρεσίες εστίασης και, στις περισσότερες περιπτώσεις, τείνει να αποτελείται από κακής ποιότητας επαναλαμβανόμενα γεύματα, τα οποία συχνά δεν είναι επαρκή για έναν ενήλικα, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη τυχόν ειδικές διατροφικές ανάγκες».

Ψυχικά τραύματα

Οι απαράδεκτες συνθήκες που καταγγέλλουν οι νομικοί «επιδεινώνουν τα ψυχικά τραύματα», ενώ «η μέριμνα για την ψυχική υγεία είναι σχεδόν ανύπαρκτη».

Επιπλέον η επιλογή να βρίσκονται σε βιομηχανικά κτίρια μακριά από τις πόλεις τούς στερεί ή επιτρέπει «περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική, νομική και άλλη αρωγή, καθώς και στην απασχόληση και σε ευκαιρίες να οικοδομήσουν σχέσεις με τους ντόπιους», ενώ η δύσκολη επικοινωνία με τους αλληλέγγυους τους κάνει εύκολους στόχους «για ρατσιστικές και ακροδεξιές επιθέσεις, όπως η πρόσφατη εμπρηστική επίθεση στη Χίο - όπου η αστυνομία φέρεται να παρέμεινε αδρανής».

Τέλος, θυμίζουν «την προ μηνών βίαιη εκκένωση καταλήψεων στέγης στη Θεσσαλονίκη με το πρόσχημα της “προστασίας” των προσφύγων από τη διαμονή τους σε επικίνδυνα κτίρια» και παράλληλα καταγγέλλουν τον αποκλεισμό από τους καταυλισμούς μη πιστοποιημένων οργανώσεων όπως οι συγκεκριμένες αλλά και άλλων αλληλέγγυων, στιγματίζοντας την ειρωνεία «ότι αυτά τα “ασφαλή” και υπό την κρατική εποπτεία camps είναι στην πραγματικότητα τα μόνα μέρη όπου άνθρωποι κυριολεκτικά πεθαίνουν».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εξι συλλογικότητες ζητούν χορήγηση ιθαγένειας
«Ο Γιώργος Μπαρχουδαρισβίλι δικαιούται χάρη, χαρτιά και ιθαγένεια». Εξι συλλογικότητες, κοινωνικές ομάδες και σύλλογοι ζητούν να αποδοθεί η ιθαγένεια στον Γιώργο Μπάρχου -όπως τον γνωρίζουμε στη Θεσσαλονίκη. Ο...
Εξι συλλογικότητες ζητούν χορήγηση ιθαγένειας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Παγκόσμιο φαινόμενο, όχι μόνο ελληνικό
​Η πλειονότητα των προσφύγων του πλανήτη δεν είναι στην Ευρώπη αλλά σε άλλες ηπείρους, κυρίως σε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες και, αναλογικά, στην Ελλάδα βρίσκονται σήμερα λιγότεροι από το 1%, συγκεκριμένα...
Παγκόσμιο φαινόμενο, όχι μόνο ελληνικό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επιστολή οκτώ ανθρωπιστικών οργανώσεων στον Γιάννη Μουζάλα
Την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, περιέγραφε σε αδρές γραμμές στην τηλεόραση του Σκάι το σχέδιο για τη δημιουργία μονιμότερων δομών φιλοξενίας που έχει υποβάλει...
Επιστολή οκτώ ανθρωπιστικών οργανώσεων στον Γιάννη Μουζάλα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τα «σιδερένια χέρια» της πόλης ξαναχτύπησαν
Δήμος - νομαρχία - εκκλησία συνεργάστηκαν άψογα για να εξουδετερώσουν όσα... υπόλοιπα ανθρωπιάς «ευδοκιμούσαν» ακόμα στην πόλη. Και μετά ήρθαν οι μπουλντόζες. Αξημέρωτα οι αρχές άδειασαν βίαια τρεις καταλήψεις...
Τα «σιδερένια χέρια» της πόλης ξαναχτύπησαν
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ολοκλήρωση προγράμματος βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστες
Εκατόν σαράντα άνθρωποι κυρίως ευάλωτες γυναίκες και ασυνόδευτα παιδιά από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική που αιτούνταν διεθνούς προστασίας φιλοξενήθηκαν σε διαμερίσματα τους τελευταίους είκοσι μήνες...
Ολοκλήρωση προγράμματος βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η Κομισιόν βαδίζει στον σκοτεινό δρόμο του Μητσοτάκη
Αντί η ξεδιάντροπη παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου για το άσυλο που εφάρμοσε η ελληνική κυβέρνηση στον Εβρο το 2020 να αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φαίνεται πως αποτέλεσε......
Η Κομισιόν βαδίζει στον σκοτεινό δρόμο του Μητσοτάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας