Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 17.2°C
  3 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 12.8°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 12.8°C / 18.0°C
  4 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 5.6°C / 14.0°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 1.7°C / 18.0°C
  4 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.2°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.2°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  3 BF
  93%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.1°C
  2 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 7.2°C / 13.9°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.4°C
  3 BF
  67%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.3°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  1 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  76%
Ιθαγένεια μετ’ εμποδίων για μετανάστες δεύτερης γενιάς

Στην εκδήλωση «Οι μετανάστες ξανά στο προσκήνιο» αναδείχτηκαν οι δυσκολίες αλλά και η απογοήτευση για την καθυστέρηση εφαρμογής του νόμου

Ιθαγένεια μετ’ εμποδίων για μετανάστες δεύτερης γενιάς

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Περίπου 16.000 μετανάστες δεύτερης γενιάς έχουν πάρει ιθαγένεια μετά την ψήφιση του νέου νόμου το καλοκαίρι του 2015, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τα τέλη Σεπτεμβρίου που παρουσίασε ο πρώην γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος, στην εκδήλωση του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών «Οι μετανάστες ξανά στο προσκήνιο», χθες, Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, σε αίθουσα του New York College.

H εκδήλωση ανέδειξε τις καθυστερήσεις στην απόδοση της ιθαγένειας, όπως επίσης την έλλειψη πολιτικής βούλησης και την αδράνεια του κράτους για την άρση των διακρίσεων και την επίλυση των χρόνιων ζητημάτων των εγκατεστημένων μεταναστών.

Τον Σεπτέμβριο παρελήφθησαν 36.917 αιτήσεις για απόδοση ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς. Οι 19.618 εκκρεμούσαν μετά το πάγωμα του προηγούμενου νόμου του 2010 και οι 17.249 είναι νέες.

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, είχαν εγκριθεί 12.746 αιτήσεις που εκκρεμούσαν και 3.293 νέες, από τις οποίες μόνο οι 498 στην Αττική, η οποία εμφανίζει μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με την επαρχία.

Με τη διαδικασία της πολιτογράφησης, έχουν επίσης εγκριθεί 21.318 αιτήσεις από την αρχή του 2015 μέχρι τις 26 Ιουλίου 2016 (13.445 αιτήσεις ομογενών, 3.833 αλλογενών, 1.780 λοιπών κατηγοριών και 2.260 ανήλικων παιδιών), σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Ελλειμμα βούλησης

Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι οι αιτήσεις ιθαγένειας μεταναστών δεύτερης γενιάς απείχαν πολύ από την εκτίμηση για 100 με 150 χιλιάδες δικαιούχους, γεγονός που, σύμφωνα και με οργανώσεις μεταναστών, αντικατοπτρίζει εν μέρει την απογοήτευση από την καθυστέρηση εφαρμογής του νόμου όπως και την επιστροφή αρκετών Αλβανών μεταναστών στη χώρα τους.

Υπογράμμισε επίσης τη μεγάλη καθυστέρηση της διοικητικής μηχανής στην επεξεργασία των αιτήσεων, ιδίως στην Αττική, και εκτίμησε ότι θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση μετά την αποκοπή του χαρτοφυλακίου της ιθαγένειας από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το πέρασμά του στο υπουργείο Εσωτερικών.

Εκανε λόγο για ενέργεια με μεγάλη συμβολική και πολιτική σημασία, καθώς αντικατοπτρίζει, όπως είπε, έλλειψη πολιτικής βούλησης να δοθεί προτεραιότητα στο ζήτημα της ιθαγένειας ως του τελευταίου σταδίου της διαδικασίας ένταξης των μεταναστών.

Σε βίντεο, μετανάστες έθεταν τα ζητήματα που τους απασχολούν έντονα στην καθημερινότητά τους: «Δεν μπορώ να ασκήσω τα θρησκευτικά μου καθήκοντα», «πέθανε δικός μου άνθρωπος και έπρεπε να τον μεταφέρω για να τον θάψω στην Κομοτηνή», «είναι εμφανής η διαφορετικότητά μου και μου απευθύνονται στον ενικό στις δημόσιες υπηρεσίες».

«Χρειάζεται πολιτική και ιδεολογική πίεση για να εφαρμοστεί ένας νόμος με έντονο ιδεολογικό φορτίο. Φοβάμαι ότι και το θέμα της δημιουργίας τζαμιού στον Βοτανικό, αφού λύθηκε με παρέμβαση της Γενικής Γραμματείας στα εμπλεκόμενα υπουργεία η κατάληψη των ακροδεξιών, έχει περιπέσει και πάλι σε αδράνεια», σημείωσε ο πρώην γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου.

Και η ψήφος;

Την ανάγκη να ασκήσουν πολιτική πίεση οι ίδιες οι μεταναστευτικές κοινότητες και να διεκδικήσουν να έχουν ενεργό ρόλο στην πολιτική ζωή της Ελλάδας υπογράμμισαν ο αντιδήμαρχος Μετανάστευσης του Δήμου Αθηναίων Λευτέρης Παπαγιαννάκης και ο πρώην γενικός γραμματέας Πληθυσμού Ανδρέας Τάκης, ο οποίος σημείωσε πως ξεχάστηκε η πρόβλεψη του νόμου 3838/2010 να δοθεί δυνατότητα ψήφου των μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Η διαχείριση του μεταναστευτικού έχει σκοντάψει στο προσφυγικό. Χρειάζεται να αναδειχτεί πως το κράτος αγνοεί τους 700 χιλιάδες εγκατεστημένους μετανάστες και ασχολείται αποκλειστικά με τους 50 χιλιάδες που έχουν έρθει από πέρσι στη χώρα μας.

»Πρέπει να αναδείξουν οι ίδιοι τα προβλήματα που δημιουργούνται όταν το κράτος τούς αγνοεί», σημείωσε σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δημήτρης Χριστόπουλος.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
Εναν μήνα πριν κλείσει χρόνος από το τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, όχι μόνο δεν έχουν ενημερωθεί οι τρεις επιζώντες για τα αποτελέσματα των ερευνών για τις πιθανές ευθύνες των Αρχών αλλά και...
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κρίσιμες οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων
Εξαιρετικά ανησυχητικές και κρίσιμες χαρακτηρίζει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια...
Κρίσιμες οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νομοσχέδιο ισορροπιών για το άσυλο
Το νομοσχέδιο θα φανερώνει τη βούληση του νομοθέτη για απαγόρευση της κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων, ενώ θα διασφαλίζει ότι δεν κινδυνεύει με απέλαση όποιος προσφεύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον της...
Νομοσχέδιο ισορροπιών για το άσυλο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Εξπρές του μεσονυκτίου» στο Διδυμότειχο
Ανενόχλητη συνεχίζει τη σκοτεινή και παράνομη δράση της στον Εβρο η γνωστή από πολλές καταγγελίες ομάδα ένοπλων κουκουλοφόρων που, με τη συνεργασία Ελλήνων αστυνομικών, πραγματοποιεί απαγωγές Τούρκων πολιτών...
«Εξπρές του μεσονυκτίου» στο Διδυμότειχο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δύο εκδοχές για έναν θάνατο
Αστυνομικές και ιατρικές πηγές εκφράζουν διαφορετικές εκδοχές για τις συνθήκες υπό τις οποίες κατέληξε ο άνδρας αλγερινής καταγωγής στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη στις 6 Φεβρουαρίου. Σε έκθεσή της η οργάνωση...
Δύο εκδοχές για έναν θάνατο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η λειτουργία των hotspots σε Ελλάδα (και Ιταλία) παραβιάζει... όλα τα δικαιώματα των προσφύγων!
Η λειτουργία των hotspots στην Ελλάδα και την Ιταλία όχι μόνο δεν έχει πετύχει τον διακηρυγμένο στόχο της διευκόλυνσης της διαδικασίας ασύλου σε χώρες πρώτης υποδοχής που δέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων, αλλά...
Η λειτουργία των hotspots σε Ελλάδα (και Ιταλία) παραβιάζει... όλα τα δικαιώματα των προσφύγων!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας