Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στρατηγική «σοκ και δέος» για τις απελάσεις

Ακόμα και τα ασυνόδευτα παιδιά θα παίρνουν τον δρόμο για την Τουρκία, εάν υιοθετηθεί το νέο σχέδιο δράσης για το προσφυγικό

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στρατηγική «σοκ και δέος» για τις απελάσεις

  • A-
  • A+

Να αποτελειώσει ό,τι από το κράτος δικαίου άφησε όρθιο η ευρωτουρκική διακήρυξη για το προσφυγικό επιχειρεί το «κοινό Σχέδιο Δράσης για την Εφαρμογή της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας» που υιοθέτησαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.

Το κοινό σχέδιο έρχεται την  ώρα που εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή εναντίον της απόφασης απέλασης δύο Σύρων προσφύγων, των οποίων το αίτημα ασύλου κρίθηκε «απαράδεκτο» στην Ελλάδα με το αμφισβητούμενο αιτιολογικό ότι αποτελεί «ασφαλή τρίτη χώρα» γι’ αυτούς η Τουρκία -αμφισβητούμενο πολύ περισσότερο σήμερα, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και τη ραγδαία υποχώρηση του κράτους δικαίου στη γειτονική χώρα.

Ακόμα και οι ευάλωτες περιπτώσεις, που μέχρι τώρα εξαιρούνταν από τις απελάσεις στην Τουρκία, δηλαδή ασυνόδευτοι ανήλικοι, μονογονεϊκές οικογένειες, θύματα βασανιστηρίων και τράφικινγκ, ηλικιωμένοι και άνθρωποι με αναπηρία, ακόμα και αυτοί σχεδιάζεται να απελαύνονται στην Τουρκία.

Το ίδιο και οι πρόσφυγες που εντάσσονται στη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης μέσω του κανονισμού του Δουβλίνου. Το κοινό σχέδιο προτείνει να εξετάζεται το ενδεχόμενο της ολοκλήρωσης της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης από την Τουρκία, «με κατεύθυνση την πιθανή επιστροφή τους» στη γειτονική χώρα.

Το εξασέλιδο κοινό σχέδιο που δημοσιοποίησε χτες ο συντονιστής της Ε.Ε. για την Εφαρμογή της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, Μάρτεν Βερβέι, διαπνέεται εμφανώς από μια στρατηγική «σοκ και δέος» και περιλαμβάνει μέτρα που καταστρατηγούν τα δικαιώματα των προσφύγων, αφαιρούν σημαντικές δικονομικές εγγυήσεις, συνιστούν ευθεία παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στις ανεξάρτητες δευτεροβάθμιες Επιτροπές Προσφυγών και αγνοούν προκλητικά την υπάρχουσα πραγματικότητα.

Διακηρυγμένος στόχος είναι να αποσυμφορηθούν μέχρι τον Απρίλιο τα ελληνικά νησιά από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, να διορθωθεί δηλαδή η εξόχως προβληματική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η ίδια η ευρωτουρκική διακήρυξη.

Παραμένει όμως εξαιρετικά ασαφές πώς θα γίνει αυτό και κυρίως με τι κόστος για το κράτος δικαίου.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα προβλέπει το κοινό σχέδιο για τις δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου - να αυξηθούν, για παράδειγμα, από 6 σε 13 οι Επιτροπές Προσφυγών μέχρι το τέλος του μήνα και σε 20 τον Φεβρουάριο, όπως επίσης να αυξηθεί ο αριθμός των αποφάσεων που βγάζουν.

Προβλέπει επίσης να παρέχεται νομική βοήθεια στη σύνταξη των αποφάσεων των Επιτροπών Προσφυγών, βοήθεια που, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές της Κομισιόν, θα δίνει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Νομική υποστήριξη»

Στην ερώτηση της «Εφ.Συν.» πώς είναι δυνατόν να σχεδιάζεται η αύξηση των Επιτροπών, τη στιγμή που εκκρεμεί στο ΣτΕ προσφυγή σχετικά με τη συνταγματικότητά τους, οι πηγές απάντησαν ότι η προσφυγή στο ΣτΕ είναι δημοκρατικό δικαίωμα και ότι θα συμμορφωθεί η Επιτροπή στην απόφαση.

Στην ερώτηση πώς είναι δυνατόν να δίνει «νομική υποστήριξη» η εκτελεστική εξουσία σε ανεξάρτητο όργανο, όπως οι δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου, οι οποίες απαρτίζονται κυρίως από δικαστικούς, οι πηγές απάντησαν ότι δεν έχει βρεθεί ακριβώς ο τρόπος.

Φαίνεται ότι η τοποθέτηση της διεθνούς ιδιωτικής εταιρείας McKinsey σε ρόλο συμβούλου για το προσφυγικό δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, αν και, όπως αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» («Φέρνουν νέο σκληρό μοντέλο στο σύστημα ασύλου», 6/12), πολλές προτάσεις της εταιρείας βρίσκονται, αν μη τι άλλο, στο ίδιο πνεύμα με το κοινό σχέδιο.

Οι πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν πάντως ότι η τοποθέτηση της McKinsey έγινε με πρόταση της Ε.Ε. και ισχυρίζονται ότι οι υποδείξεις της δεν είναι δεσμευτικές για την ελληνική κυβέρνηση.

Επισημαίνουν επίσης ότι δεν έχουν κανένα χρηματικό κόστος για την Επιτροπή ή για την Ελλάδα οι υπηρεσίες της McKinsey. Πρόκειται προφανώς για μια πολύ γενναιόδωρη εταιρεία-κολοσσό, παρ’ όλο που παρέχει προς το παρόν συμβουλές στη Γερμανία για την επιτάχυνση των απελάσεων έναντι αμοιβής 1,8 εκατομμυρίου ευρώ.

Η επέλαση του κοινού σχεδίου στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν σταματά εδώ. Περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την «εξερεύνηση της δυνατότητας να περιοριστεί ο αριθμός των σταδίων έφεσης στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου», για την κράτηση όσων ζητούν άσυλο, ώστε «να είναι γνωστό πού βρίσκονται όσο εκκρεμεί η αίτησή τους (περιλαμβανομένης της πιθανής χρήσης κλειστών κέντρων)», για την έκδοση αποφάσεων απέλασης ταυτόχρονα με την απόρριψη του αιτήματος ασύλου σε πρώτο βαθμό και για την ένταση της αστυνόμευσης των hotspots σε 24ωρη βάση.

Επιστολή Μουζάλα

Προβλέπει επίσης ανάπτυξη αξιωματικών της νέας Ευρωπαϊ­κής Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής ή των μονάδων ταχείας επέμβασης στα βόρεια σύνορα με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ «το συντομότερο δυνατό», χρησιμοποίηση της Ευρωπαϊκής Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής προκειμένου να «επιβληθεί ενεργά ο γεωγραφικός περιορισμός στους μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά» και ένταση των απελάσεων, τόσο των αναγκαστικών όσο και των επιδοτούμενων («οικειοθελών»), που πραγματοποιούνται μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και έχουν μικρότερο από το μισό κόστος των αναγκαστικών.

■ Με επιστολή του στους υπουργούς Εσωτερικών και Μετανάστευσης της Ε.Ε. ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ζητά να εξεταστεί στο σημερινό συμβούλιο υπουργών η ελληνική πρόταση «για μεταφορά ειδικού πληθυσμού μεταναστών [σ.σ. προσφύγων και μεταναστών με παραβατική συμπεριφορά] από τα νησιά σε προκαθορισμένα κλειστά κέντρα της ενδοχώρας, χωρίς να εκπίπτουν της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας».

 

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αντιδράσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το Ζέπελιν της Σάμου
Αντιδρά ο σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην εγκατάσταση του αερόπλοιου τύπου Ζέπελιν στον ουρανό της Σάμου και ζητά να ακυρωθεί η χρήση του δικτύου του πανεπιστημίου για τη μεταφορά των δεδομένων του.
Αντιδράσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το Ζέπελιν της Σάμου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το εξπρές της Ειδομένης για ανήλικους πρόσφυγες και η «καμπάνα» από το ΕΔΔΑ
Οι πέντε ανήλικοι Αφγανοί της φυλής Χαζάρα έφτασαν στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2016, όταν είχε κλείσει για τους Αφγανούς ο βαλκανικός διάδρομος προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκεί όπου επιδίωκαν να πάνε.
Το εξπρές της Ειδομένης για ανήλικους πρόσφυγες και η «καμπάνα» από το ΕΔΔΑ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν ηταν παραπλανημένοι, ήταν όμως αγανακτισμένοι
Η κινητοποίηση προσφύγων να περάσουν μαζικά τα σύνορα την περασμένη εβδομάδα για να βρεθούν στην Ευρώπη φαίνεται, τουλάχιστον σε ένα πρώτο επίπεδο, πως ήταν μια οργανωμένη, αλλά απελπισμένη και ενδεχομένως...
Δεν ηταν παραπλανημένοι, ήταν όμως αγανακτισμένοι
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ευρωπαϊκό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών
Το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται οι παρασκηνιακές κινήσεις που προσπαθούν να αναδείξουν την Ελλάδα ως υπεύθυνη για τη μη ολοκληρωμένη εφαρμογή της αμφιλεγόμενης ευρωτουρκικής συμφωνίας.
Ευρωπαϊκό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μειώθηκαν οι θέσεις για ανήλικους πρόσφυγες, αυξήθηκαν οι κρατούμενοι
Οχι μόνο δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της κυβέρνησης να λειτουργούν 2.500 θέσεις φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στο τέλος του 2017, αλλά οι θέσεις μειώθηκαν σε σχέση με το 2016. Αυξήθηκαν...
Μειώθηκαν οι θέσεις για ανήλικους πρόσφυγες, αυξήθηκαν οι κρατούμενοι
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ευρωπαϊκές ασκήσεις επί χάρτου για την πολιτική ασύλου
Από το τέλος του 2016 η Ελλάδα δέχεται τις περισσότερες αιτήσεις από κάθε άλλο ευρωπαϊκό κράτος σε σχέση με τον πληθυσμό. Τι περιλαμβάνει το υπόμνημα της Υπηρεσίας Ασύλου, ποιοι οι στόχοι και οι προκλήσεις •...
Ευρωπαϊκές ασκήσεις επί χάρτου για την πολιτική ασύλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας