• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 25.7°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 26.3°C
  1 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 24.9°C
  0 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.8°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.5°C / 25.5°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 25.4°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.6°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  76%

Η Ε.Ε. πρότεινε την ιδιωτική αμερικανική εταιρεία McKinsey να αναλάβει το... μάνατζμεντ του προσφυγικού

EUROKINISSI

Φέρνουν νέο σκληρό μοντέλο στο σύστημα ασύλου

 • A-
 • A+

Τις υπηρεσίες της αμερικανικής εταιρείας συμβούλων McKinsey, μιας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, χρησιμοποιεί η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει το σύστημα ασύλου και να επιταχύνει τις απελάσεις προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά, σε μια κίνηση που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για την αναγκαιότητα και τη σκοπιμότητα της συνεργασίας, όπως και για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στη διαδικασία ασύλου στη χώρα μας και στα δικαιώματα των προσφύγων.

Η εταιρεία-κολοσσός στον χώρο της παροχής συμβουλών επιχειρηματικότητας, που δραστηριοποιείται επίσης και στο προσφυγικό, με μεθόδους και αποτελέσματα που έχουν αμφισβητηθεί, συζητά ήδη με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προτάσεις αναμόρφωσης του συστήματος ασύλου σε περιοχές πρώτης υποδοχής, όπως στα νησιά.

«Με δεδομένο ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα και στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με την Ε.Ε., προτάθηκε από την Ενωση να έρθει στην Ελλάδα η McKinsey και να καταθέσει προτάσεις για προβλήματα που σχετίζονται με το προσφυγικό, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για εμάς. Αφού καταλήξουν σε προτάσεις και τις εξετάσει η κυβέρνηση, θα αποφασίσουμε αν θα εφαρμοστούν ή όχι», σημειώνει το γραφείο Τύπου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες της «Εφ.Συν.».

Ταχείες απελάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν συζητηθεί είναι η αυξημένη εμπλοκή της αστυνομίας στα hotspots και στις απελάσεις, όπως και η ένταξη των νεοεισερχόμενων προσφύγων και μεταναστών στη διαδικασία ασύλου τη στιγμή που μπαίνουν στα hotspots και καταγράφονται.

Αν υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόταση, σημαίνει ότι οι νεοεισερχόμενοι θα πρέπει να ζητούν άσυλο σχεδόν με την άφιξή τους στην Ελλάδα, διαφορετικά θα απελαύνονται με γρήγορες διαδικασίες.

Είναι όμως αμφίβολο αν στη συγκεκριμένη περίπτωση θα τους δοθεί αρκετός χρόνος για να ενημερωθούν πλήρως και σωστά για τη διαδικασία, όπως προβλέπει το προσφυγικό δίκαιο, ή αν θα γίνεται σωστά η διαδικασία εντοπισμού των ευάλωτων περιπτώσεων, όπως τα θύματα βασανιστηρίων ή τράφικινγκ, που πολύ συχνά διστάζουν να αποκαλύψουν την κατάστασή τους.

Φαίνεται όμως ότι παρόμοιες έγνοιες θεωρούνται μάλλον πολυτέλεια, τη στιγμή που έχει γίνει ασφυκτική η πίεση Ευρωπαίων και Γερμανών αξιωματούχων προς την Ελλάδα να επιταχυνθούν με κάθε θυσία οι απελάσεις προς την Τουρκία, προκειμένου να εφαρμοστεί η αμφισβητούμενη ευρωτουρκική διακήρυξη για το προσφυγικό και η πολιτική της Ευρώπης-φρούριο.

Η πρόταση της Ε.Ε. να χρησιμοποιηθεί για την αναμόρφωση της ελληνικής πολιτικής ασύλου μια ιδιωτική εταιρεία και η υιοθέτησή της από την κυβέρνηση προξενούν σοβαρά ερωτήματα διαφάνειας και σκοπιμότητας, ιδίως τη στιγμή που λειτουργούν οι υπηρεσίες Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής, με ικανή χρηματοδότηση από τα έκτακτα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ παράλληλα βρίσκεται στη διάθεση της χώρας μας η υψηλή τεχνογνωσία του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου.

«Με δεδομένο ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα και στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με την Ε.Ε., προτάθηκε από την Ενωση να έρθει στην Ελλάδα η McKinsey και να καταθέσει προτάσεις για προβλήματα που σχετίζονται με το προσφυγικό, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για εμάς. Αφού καταλήξουν σε προτάσεις και τις εξετάσει η κυβέρνηση, θα αποφασίσουμε αν θα εφαρμοστούν ή όχι», σημειώνει το γραφείο Τύπου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής

Απευθείας ανάθεση

Δεν είναι όμως μόνον η Ελλάδα που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της McKinsey για το προσφυγικό.

Η αμερικανική εταιρεία συμβούλων υπέγραψε τον Αύγουστο διετή σύμβαση με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων της Γερμανίας, με υποχρέωση να προτείνει μέχρι τον Δεκέμβριο τρόπους βελτίωσης των διαδικασιών απέλασης.

Η επιλογή της εταιρείας έγινε με απευθείας ανάθεση και με την καθόλου ευκαταφρόνητη αμοιβή του 1,8 εκατομμυρίου ευρώ.

Τόσο το ύψος της αμοιβής όσο και οι προτάσεις που υπέβαλε η εταιρεία σε εμπιστευτικό υπόμνημα, οι θέσεις του οποίου διέρρευσαν στον Τύπο και δημοσιοποιήθηκαν στην εφημερίδα Welt την Κυριακή, δημιούργησαν ερωτήματα στην ίδια τη Γερμανία.

«Δημιουργείται το ερώτημα γιατί να αγοράσει κάποιος τόσο ακριβά από άλλους τεχνογνωσία η οποία αναμφισβήτητα υπάρχει στις ομοσπονδιακές αρχές και στα υπουργεία», σημείωσε στη Welt o βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών, Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ.

Κουπόνια και αμοιβές...

Ερωτήματα δημιουργούν και οι 14 προτάσεις που περιλαμβάνει στο εμπιστευτικό της υπόμνημα προς τη Γερμανία η εταιρεία, όπως η πρόταση για την αναγκαστική απέλαση προσφύγων και μεταναστών με εγκληματική συμπεριφορά.

Η ΜcKinsey προτείνει επίσης στο γερμανικό κράτος να δώσει έμφαση στην αύξηση των επιδοτούμενων («οικειοθελών») απελάσεων, που στοιχίζουν 700 ευρώ ανά άτομο κατά μέσο όρο, έναντι των αναγκαστικών αστυνομικών απελάσεων, που στοιχίζουν το υπερδιπλάσιο, 1.500 ευρώ.

Προτείνει επίσης να κοπεί το χρηματικό επίδομα με τη μορφή κουπονιών από όσους πρόσφυγες και μετανάστες είναι άρρωστοι ή δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα και να αντικατασταθεί από την παροχή ρούχων ή φαγητού.

Ωστόσο, δεν φαίνεται τόσο αυστηρή σε ό,τι αφορά τη δική της χρηματική αμοιβή ή τις μεθόδους της.

Πέρα από το διετές συμβόλαιο του 1,8 εκατομμυρίου ευρώ, που ανέρχεται σε λίγο περισσότερα από 2.700 την ημέρα, η McKinsey υπέγραψε τον Μάρτιο σύμβαση με τον δήμο του Βερολίνου με απευθείας ανάθεση έναντι 238 χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να καταστρώσει σχέδιο για την ένταξη των προσφύγων της πόλης.

Η σύμβαση θεωρήθηκε σκανδαλώδης, καθώς η εταιρεία προσέλαβε επικεφαλής του έργου έναν πολιτικό από την παράταξη του δημάρχου του Βερολίνου, ενώ το ίδιο το σχέδιο που πρότεινε θεωρήθηκε ανεπαρκές, καθώς δεν περιείχε συγκεκριμένα μέτρα ούτε χρονοδιάγραμμα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
111 πρόσφυγες έφυγαν, χιλιάδες... περιμένουν
Αλλοι 111 πρόσφυγες από τη Συρία ταξίδεψαν χθες το πρωί από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Φινλανδία και προστέθηκαν στους 5.400 πρόσφυγες που έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε....
111 πρόσφυγες έφυγαν, χιλιάδες... περιμένουν
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σε «ασφαλές αδιέξοδο» οι μετανάστες
Κοινή διακήρυξη για τη στήριξη της Ελλάδας με άλλα 80 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια της έκτακτης χρηματοδότησης υπέγραψαν η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ο βοηθός ύπατος αρμοστής...
Σε «ασφαλές αδιέξοδο» οι μετανάστες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Γιάννης Μουζάλας: «Εμείς φτιάχνουμε θέσεις φιλοξενίας και οι εταίροι φράχτες»
Την ικανοποίησή του για το γεγονός πως πρώτη φορά στη σύνοδο κορυφής της Βαλέτα η Ε.Ε. συζήτησε τη θέση ότι το ζήτημα της προσφυγικής ροής μπορεί να λυθεί μόνο από την Τουρκία, εξέφρασε χτες σε συνέντευξη...
Γιάννης Μουζάλας: «Εμείς φτιάχνουμε θέσεις φιλοξενίας και οι εταίροι φράχτες»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αντιδράσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το Ζέπελιν της Σάμου
Αντιδρά ο σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην εγκατάσταση του αερόπλοιου τύπου Ζέπελιν στον ουρανό της Σάμου και ζητά να ακυρωθεί η χρήση του δικτύου του πανεπιστημίου για τη μεταφορά των δεδομένων του.
Αντιδράσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το Ζέπελιν της Σάμου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το εξπρές της Ειδομένης για ανήλικους πρόσφυγες και η «καμπάνα» από το ΕΔΔΑ
Οι πέντε ανήλικοι Αφγανοί της φυλής Χαζάρα έφτασαν στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2016, όταν είχε κλείσει για τους Αφγανούς ο βαλκανικός διάδρομος προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκεί όπου επιδίωκαν να πάνε.
Το εξπρές της Ειδομένης για ανήλικους πρόσφυγες και η «καμπάνα» από το ΕΔΔΑ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν ηταν παραπλανημένοι, ήταν όμως αγανακτισμένοι
Η κινητοποίηση προσφύγων να περάσουν μαζικά τα σύνορα την περασμένη εβδομάδα για να βρεθούν στην Ευρώπη φαίνεται, τουλάχιστον σε ένα πρώτο επίπεδο, πως ήταν μια οργανωμένη, αλλά απελπισμένη και ενδεχομένως...
Δεν ηταν παραπλανημένοι, ήταν όμως αγανακτισμένοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας