Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αυτοί δεν είναι άνθρωποι;

Στις πλαγιές του Ολύμπου και σε καταυλισμούς πέριξ της Θεσσαλονίκης έζησαν τα πρώτα χιόνια εκατοντάδες πρόσφυγες

Αυτοί δεν είναι άνθρωποι;

  • A-
  • A+

Με τον χιονιά κατάστηθα ή στην πλάτη; Ετσι αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες των καταυλισμών της Θεσσαλονίκης από τη μια και ο επίσημος σχεδιασμός από την άλλη την επέλαση του χειμώνα.

Ανθρωποι στην παγωνιά, πρόσφυγες, που περνούν τον δεύτερο χειμώνα τους στην Ελλάδα και σε χώρους με σχεδόν μηδενική θέρμανση.

Κι από την άλλη, εσπευσμένες και σωτήριες, κακά τα ψέματα, μεταφορές από χώρους-ψυγεία, όπως η καλυμμένη από χιόνι Πέτρα Ολύμπου.

Οι τελευταίοι 240 Γεζίντι -80 παιδιά- αναχώρησαν ευτυχώς χθες, άλλοι για τη Χαλκηδόνα, άλλοι για τη Βόλβη πριν παγώσουν κυριολεκτικά στην πλαγιά του Ολύμπου.

Ευτυχώς υπήρξε και κινητοποίηση από την τοπική κοινωνία της Πιερίας που έσπευσε νωρίτερα να τους ζεστάνει όπως όπως στο κτίριο του παλιού ψυχιατρείου.

Στη Θεσσαλονίκη, αυτό που χαρακτήρισε την πρώτη χιονόπτωση ήταν η οργισμένη αντίδραση των 600 προσφύγων στον καταυλισμό της Alexil στο Δερβένι, οι οποίοι χθες μετά το μεσημέρι δέχθηκαν να επιστρέψουν οι ΜΚΟ καθώς είχαν απομακρύνει ακόμη και τους στρατιωτικούς υπευθύνους για σχεδόν 48 ώρες.

Η περιοχή έτσι κι αλλιώς είναι «ψυγείο» και με το κρύο οι αντοχές υποχωρούν πολύ γρήγορα.

Χαμηλό ρεύμα

Από τους 11 καταυλισμούς της Θεσσαλονίκης το πρόβλημα που δημιουργεί η παγωνιά είναι άλυτο για την ώρα σε ποσοστό που αγγίζει το 90%.

Ξύλα και οτιδήποτε άλλο καίγεται τροφοδοτεί όλη μέρα τις όποιες σόμπες έχουν διατεθεί και κυρίως τα βαρέλια γύρω από τα οποία άνθρωποι προσπαθούν να ζεστάνουν τα παγωμένα κορμιά τους. Βαγιοχώρι, Σίνδος (Frakaport), Δερβένι και Κτήμα Κορδογιάννη στα Βασιλικά είναι οι «πρωταθλητές» της παγωνιάς.

Σε όλα καταβάλλονται προσπάθειες της τελευταίας στιγμής να λυθούν τα προβλήματα, καθώς ακόμη κι εκεί όπου υπάρχει παροχή ρεύματος, αυτή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σηκώσει ηλεκτρικά σώματα αφού οι αναβαθμίσεις των εγκαταστάσεων έμειναν για την ώρα στις συζητήσεις.

Οπου έφταναν ακόμη και χθες κοντέινερ για να στεγάσουν ανθρώπους που είναι σε σκηνές, αυτά δεν είχαν καμιά παροχή. Διόλου άδικα προχθές ο Δήμος Θέρμης μαζί με πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Την περασμένη μόλις Παρασκευή προκηρύχθηκε διαγωνισμός για συστήματα θέρμανσης για το Δερβένι και το Καβαλάρι, άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί.

«Η κατάσταση έχει οξυνθεί από το κρύο», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η επικεφαλής των Γιατρών του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη, Σοφία Γκαρανέ. «Δυστυχώς η οργάνωση της προετοιμασίας για τα καιρικά φαινόμενα έχει καθυστερήσει πολύ».

Οπως επισημαίνει η ίδια, «υπάρχει πλέον μια ένταση στην εκδήλωση των ψυχιατρικών περιστατικών τα οποία τροφοδοτούνται από την αποθάρρυνση των προσφύγων, ακόμη κι αυτών που βρίσκονται σε διαμερίσματα.

«Καθόμαστε όλη μέρα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», μας λένε. Κι όσο γι’ αυτούς που είναι στους καταυλισμούς, υπάρχει καθυστέρηση στη μεταφορά σε διαμερίσματα και στη διαδικασία μετεγκατάστασης».

Εθελοντισμός

Ο Χρήστος Γεωργιάδης, αναπληρωτής αρχηγός αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, τονίζει στην εφημερίδα μας ότι «οι συνθήκες ήταν έτσι κι αλλιώς άσχημες, τώρα επιδεινώνονται από το κρύο, οι άνθρωποι αναγκάζονται να ανάβουν φωτιές μέσα στους χώρους για να ζεσταθούν, οπότε οι αναθυμιάσεις δημιουργούν κι άλλα προβλήματα.

»Τα κτίρια είναι ακατάλληλα για διαβίωση. Ευτυχώς, ομάδες εθελοντών βάζουν παλέτες κάτω από τις σκηνές για να τους προστατεύουν κάπως από το κρύο και διανέμουν κουβέρτες και ρουχισμό. Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, είμαστε σε βαρύ χειμώνα και σε πολλά καμπ δεν υπάρχει πρόνοια για την αντιμετώπιση αυτών των συνθηκών».

Μερικά χιλιόμετρα βορειότερα, στο Κιλκίς, ο καταυλισμός στο Χωρύγι δεν είναι ακόμη έτοιμος, το 1/3 των προσφύγων από το Χέρσο έχει μεταφερθεί μεν στην Καβάλα, αλλά παραμένουν περί τα 600 άτομα, ενώ στο Πολύκαστρο (Ν. Καβάλα) άλλες 1.200 ψυχές θα βρίσκονται για δεύτερο συνεχόμενο χειμώνα σε σκηνές.

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αντιμέτωποι με το κρύο
Με τη θερμοκρασία να κατεβαίνει το βράδυ κάτω από το μηδέν πέριξ της Θεσσαλονίκης, οι πρόσφυγες, που παγώνουν κυριολεκτικά στα κέντρα φιλοξενίας, αντιδρούν με κλείσιμο δρόμων και φωτιές σε διάφορα αντικείμενα....
Αντιμέτωποι με το κρύο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
E.E.: Χρηματοδότηση τέλος για τα προσφυγόπουλα
«Εκλεισαν οι κάνουλες» για τα προγράμματα υποστήριξης παιδιών και ανηλίκων και η ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ που τα υλοποιούσε αποχώρησε από τα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης οργανώνοντας μια συγκινητική γιορτή ● Το πρόβλημα οξύνεται...
E.E.: Χρηματοδότηση τέλος για τα προσφυγόπουλα
ΕΛΛΑΔΑ
Γαλάζιες αντιδράσεις για τη μεταφορά προσφύγων στη Νέα Καβάλα Κιλκίς
Μπορεί η επιχείρηση μεταφοράς 1.357 προσφύγων από τη Μόρια στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στη Νέα Καβάλα Κιλκίς και άλλες δομές να ολοκληρώθηκε όμως η κυβέρνηση βρήκε τα… απρόοπτα από εκεί που δεν τα περίμενε.
Γαλάζιες αντιδράσεις για τη μεταφορά προσφύγων στη Νέα Καβάλα Κιλκίς
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μετακινούν αυτούς που θα... έστελναν στην Τουρκία
Εφυγε και το δεύτερο πλοίο με 781 πρόσφυγες από τη Λέσβο για Θεσσαλονίκη. Βολές εξαπολύονται από τον βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπουρνού για την απότομη αύξηση του αριθμού των εγκλωβισμένων.
Μετακινούν αυτούς που θα... έστελναν στην Τουρκία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Από τη Μόρια στο «καμίνι» της Νέας Καβάλας Κιλκίς
Στον νέο τους καταυλισμό βρίσκονται από χθες οι 635 πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν με πλοίο από τη Μυτιλήνη στη Θεσσαλονίκη. Για κίνδυνο λειψυδρίας κάνουν λόγο τοπικοί φορείς του Κιλκίς.
Από τη Μόρια στο «καμίνι» της Νέας Καβάλας Κιλκίς
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Γιατί η Βόρεια Ελλάδα καθίσταται «αφιλόξενη» στο νέο κύμα προσφύγων
Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θέλουν όλες οι δομές φιλοξενίας προσφύγων από τη Λάρισα και πάνω να είναι γεμάτες. Στη Βόρεια Ελλάδα αυτή τη στιγμή 10.000 πρόσφυγες διαμένουν σε δομές και 3.000 άτομα σε ξενοδοχεία.
Γιατί η Βόρεια Ελλάδα καθίσταται «αφιλόξενη» στο νέο κύμα προσφύγων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας