Ο σχεδιασμός του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να κλείνει σε κέντρα κράτησης τους λεγόμενους «παραβατικούς» μετανάστες και πρόσφυγες παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το κράτος δικαίου, επισημάνθηκε στη χθεσινή εκδήλωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) με τίτλο «Ασυλο, εγκλήματα μίσους, διοικητική κράτηση αλλοδαπών: ελλείψεις - προκλήσεις - νέες προσεγγίσεις».
«Δεν μπορεί με βάση τη συγκυρία να ξεχάσουμε όσα ξέρουμε για το κράτος δικαίου», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Κωνσταντίνου από το ΕΣΠ, σημειώνοντας ότι προβλέπεται ρητά σε οδηγία του Συμβουλίου της Ευρώπης πως δεν μπορεί να χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής η κράτηση για λόγους δημόσιας τάξης και πως για την παραβατική συμπεριφορά αρμόδια είναι τα ποινικά δικαστήρια.
«Υπάρχει λόγος αν αποφασίσει ο εισαγγελέας να αφήσει ελεύθερο κάποιον που τράβηξε μαχαίρι, αφού του ορίσει δικάσιμο», σημείωσε, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα που είχε δηλώσει στην «Εφ.Συν.» ότι «στο περιβάλλον ενός καταυλισμού, η παραβατικότητα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ποινική διαδικασία, που, αν βγάλεις για παράδειγμα μαχαίρι, σου ορίζει δικάσιμο και σε αφήνει ελεύθερο».
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, ο αριθμός των κρατούμενων σε προαναχωρησιακά κέντρα και στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Εβρου αυξήθηκε σε 2.150 μετά την εφαρμογή της ευρωτουρκικής διακήρυξης, ενώ σημειώνονται ήδη παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις οποίες έχει καταδικαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα η Ελλάδα: κράτηση μεγαλύτερη από έξι μήνες, κράτηση ευάλωτων, οικογενειών και παιδιών, υπερπληθυσμός, κράτηση σε αστυνομικά τμήματα.
«Οσο καθυστερούν οι νέοι χώροι φιλοξενίας τόσο πιο έντονες και πιο μαζικές αντιδράσεις μπορεί να συναντήσουν», επισήμανε η επίκουρη καθηγήτρια του Παντείου και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, Μαρία Ντανιέλλα Μαρούδα.
Μίλησε για την πανευρωπαϊκή αύξηση των επιθέσεων σε προσφυγικούς καταυλισμούς, που τείνουν να αποτελέσουν μια νέα κατηγορία εγκλημάτων μίσους, και υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθούν άμεσα μηχανισμοί αποφυγής της βίας μέσα στους καταυλισμούς.
Η εφέτης Αγγελική Παπαπαναγιώτου-Λέζα, πρόεδρος της 5ης Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών, μίλησε για τη μεγάλη πίεση που αντιμετωπίζουν οι επιτροπές από τον όγκο των υποθέσεων.
«Αλλά οι δικαστές δεν μπήκαν για να βγάλουν αποφάσεις φασόν, μπήκαν για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους», σημείωσε.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας