• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.0°C
  3 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 15.0°C
  3 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 7.8°C / 18.0°C
  3 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  79%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  0 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.2°C / 13.3°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 5.6°C / 18.0°C
  3 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.0°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  4 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 16.1°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  0 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  3 BF
  43%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.0°C / 12.8°C
  1 BF
  87%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.1°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.0°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 11.1°C
  1 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  93%
Χαμένες ευκαιρίες για τους αντιρρησίες συνείδησης

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO) και η οργάνωση »Κόσμος χωρίς βία» πραγματοποίησαν δράση στην Πνύκα, με μπαλόνια, λευκές μάσκες και πλακάτ με τις διεκδικήσεις τους

EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Χαμένες ευκαιρίες για τους αντιρρησίες συνείδησης

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Παρά τις καταγγελίες των διεθνών οργανισμών και τη φετινή καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, εξακολουθούν να υφίστανται οι σοβαρές διακρίσεις σε βάρος των αντιρρησιών συνείδησης στη χώρα μας.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η Ελλάδα επιλέχτηκε για τη φετινή παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO), που έγινε το Σάββατο στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων Welcommon, ενώ την Κυριακή το Γραφείο και η οργάνωση Κόσμος Χωρίς Βία πραγματοποίησαν δράση στην Πνύκα, με μπαλόνια, λευκές μάσκες και πλακάτ με τις διεκδικήσεις τους.

«Ακόμα και αν το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στην υπόθεση “Παπαβασιλάκης εναντίον Ελλάδας”, εξέφρασαν τη σοβαρή τους ανησυχία για τις συνεχιζόμενες διακρίσεις των Ελλήνων αντιρρησιών συνείδησης, η ελληνική κυβέρνηση δεν αντέδρασε ή δεν πήρε τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα για να εναρμονιστεί με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επισημαίνει στον πρόλογο της έκθεσης ο πρόεδρος της οργάνωσης, Φρίντελμ Σνάιντερ.

Η έκθεση επισημαίνει τη χαμένη ευκαιρία να αρθούν οι διακρίσεις σε βάρος των αντιρρησιών συνείδησης με τον νόμο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τη στρατιωτική θητεία τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ σημειώνει πως δεν έχουν γίνει κινήσεις για τη μεταφορά του σχετικού χαρτοφυλακίου στο υπουργείο Εσωτερικών, παρά τις δηλώσεις του αναπληρωτή ΥΠΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στη Βουλή εκείνη την περίοδο.

Οπως επισημάνθηκε στην παρουσίαση, ο νόμος τερματίζει τις διώξεις όσων δήλωσαν αντιρρησίες συνείδησης πριν από το 1998, όχι όμως για τους μετέπειτα, και δεν προβλέπει αποζημίωση για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.

Η διάρκεια της εναλλακτικής κοινωνικής θητείας παραμένει πολύ μεγαλύτερη από τη στρατιωτική, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να έχει η εναλλακτική θητεία τιμωρητικό και εκδικητικό χαρακτήρα, γεγονός που, εκτός των άλλων, ανεβάζει υπέρογκα το κόστος εξαγοράς της θητείας για τους μεγαλύτερους των 35 ετών.

Ιδιαίτερη επισήμανση έγινε στον τρόπο που εξετάζει την ειλικρίνεια των πεποιθήσεων των αντιρρησιών συνείδησης η γνωστή επιτροπή του ΥΠΕΘΑ, οι κρίσεις της οποίας εκδίδονται από πλειοψηφία στρατιωτικών και όχι πολιτών, με τον υπουργό να έχει την τελική απόφαση για το ποιος αναγνωρίζεται αντιρρησίας συνείδησης και ποιος όχι.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έκρινε πως η διαδικασία παραβιάζει το δικαίωμα δίκαιης εξέτασης, όπως σημείωσε ο συνήγορος στην υπόθεση Παπαβασιλάκη, Τιμόθεος Σιγάλας.

Και φυσικά παραμένουν τα πολύ σοβαρά ζητήματα της δίωξης των ολικών αντιρρησιών συνείδησης, όσων απορρίπτονται από την επιτροπή ή ακόμα και όσων εξαιτίας ενδεχόμενου πειθαρχικού παραπτώματος κατά τη διάρκεια της εναλλακτικής θητείας χάνουν την ιδιότητα του αντιρρησία συνείδησης.

Πρόκειται για διώξεις επαναλαμβανόμενες, καθώς θεωρείται συνεχές αδίκημα η ανυποταξία, οι οποίες δικάζονται σε στρατοδικεία και όχι σε πολιτικά δικαστήρια, με εξοντωτικά πρόστιμα 6.000 ευρώ για κάθε δίωξη, που μπορεί να φτάσουν τις 18.000 τον χρόνο χωρίς τις προσαυξήσεις, όπως έχει συμβεί.

Τη συνεχή υποχώρηση των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης την τελευταία δεκαετία σημείωσε εκ μέρους του Συνηγόρου του Πολίτη ο Μιχάλης Τσαπόγας, επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο που πρέπει να παίξουν θεσμοί όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Αρχαιοελληνική παράδοση

Ο Μιχάλης Μαραγκάκης από το EBCO συνέδεσε την αντίρρηση συνείδησης με την αρχαιοελληνική παράδοση της Αντιγόνης αλλά και με τους χριστιανούς των πρωτοχριστιανικών χρόνων που αρνούνταν να πάρουν τα όπλα.

«Η αντίρρηση συνείδησης για θρησκευτικούς λόγους δεν περιορίζεται μόνο στους Μάρτυρες του Ιεχωβά, αλλά μπορεί να εδράζεται και στην Ορθοδοξία», σημείωσε.

Ο Γιώργος Καρατζάς από τη Διεθνή Αμνηστία αναφέρθηκε αναλυτικά στον μακρύ κατάλογο των παραβιάσεων των αντιρρησιών συνείδησης στην Ελλάδα.

Αίσθηση προκάλεσαν οι μαρτυρίες του εκπροσώπου τόσο της Φινλανδίας, όπου περίπου 100 αντιρρησίες συνείδησης φυλακίζονται κάθε χρόνο για ανυποταξία, όσο και της Τουρκίας, που κατήγγειλε ότι τις τελευταίες εβδομάδες εισβάλλουν σε χώρους εργασίας τα σώματα ασφαλείας, αναζητώντας αντιρρησίες συνείδησης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους ή ακόμα και να μην μπορούν να κοιμηθούν ούτε σε ξενοδοχείο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ερευνητής του EBCO Ντέρεκ Μπρετ στους πρόσφυγες αντιρρησίες συνείδησης από τη Συρία, την Τουρκία, την Ουκρανία, την Ερυθραία και τη Νότια Κορέα, στους οποίους δεν έχει μέχρι στιγμής αναγνωριστεί διεθνής προστασία στην Ευρώπη για τον λόγο της αντίρρησης συνείδησης.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ελαβε «άσυλο» στα... κρατητήρια
Χθες έληγε η 10ήμερη προθεσμία για τον Τούρκο στρατιωτικό, που έλαβε «άσυλο» στα... κρατητήρια, ενώ ο νόμος προβλέπει με σαφήνεια και χωρίς καμία εξαίρεση ότι δεν κρατείται αλλοδαπός που ζητά διεθνή προστασία....
Ελαβε «άσυλο» στα... κρατητήρια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Είσαι ομοφυλόφιλος; Δεν σε ασφαλίζουμε, γιατί «είσαι άτομο υψηλού κινδύνου»
Πάνω από 15 χρόνια... ζωής μετράει ο δικαστικός αγώνας του Β.Γ. ενάντια στην Εθνική Ασφαλιστική, η οποία το 2001 ακύρωσε το συμβόλαιο ασφάλειας ζωής του με την αιτιολόγηση πως «θεωρείται άτομο υψηλού κινδύνου»...
Είσαι ομοφυλόφιλος; Δεν σε ασφαλίζουμε, γιατί «είσαι άτομο υψηλού κινδύνου»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αναβολή συνέντευξης για τους οκτώ Τούρκους αυτόμολους
Στα τέλη Αυγούστου θα δώσουν συνέντευξη στην Υπηρεσία Ασύλου οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, καθώς έγινε δεκτό το αίτημά τους να τους δοθεί αναβολή, προκειμένου να συγκεντρώσουν...
Αναβολή συνέντευξης για τους οκτώ Τούρκους αυτόμολους
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο υφυπουργός αποφάσισε και διέταξε πισωγύρισμα
Αντίθετη όχι μόνο με το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και με τη βούληση του ίδιου του υπουργού Εθνικής Αμυνας είναι η απόφαση του υφυπουργού Αλκιβιάδη Στεφανή να επαναφέρει την εναλλακτική...
Ο υφυπουργός αποφάσισε και διέταξε πισωγύρισμα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Κανένα φως στον ορίζοντα» για τους πρόσφυγες
Εκθεση-κόλαφος, με μαρτυρίες δώδεκα οργανώσεων, χαρακτηρίζει «εχθρικό» το περιβάλλον που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα και καταγράφει τις άθλιες συνθήκες και τη βία που υφίστανται στους χώρους κράτησης
«Κανένα φως στον ορίζοντα» για τους πρόσφυγες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σπέρνουν φόβο για να θερίσουν... ψήφους
Συλλογή υπογραφών ενάντια στην επικείμενη λειτουργία δομής ασυνόδευτων ανηλίκων στην Παλλήνη οργανώνουν ορισμένοι στην πόλη, σε μια εμφανή προσπάθεια υποκίνησης ξενοφοβικών αντιδράσεων και καλλιέργειας φόβου,...
Σπέρνουν φόβο για να θερίσουν... ψήφους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας