• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.6°C / 11.7°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.5°C / 7.4°C
  0 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 11.6°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.4°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 1.3°C / 4.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.1°C / 7.0°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.7°C / 3.4°C
  1 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.2°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 11.0°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 4.9°C / 9.9°C
  4 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.5°C / 15.7°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 4.4°C
  0 BF
  80%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 0.5°C / 9.4°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 1.8°C / 9.3°C
  1 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.8°C / 11.9°C
  1 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 0.4°C / 4.9°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.6°C / 7.7°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  79%

Μέσα σε λιγότερο από τρία 24ωρα, άλλοι 340 πρόσφυγες πνίγηκαν στη Μεσόγειο, ανεβάζοντας τη μακάβρια λίστα, για φέτος, σε τουλάχιστον 4.500 νεκρούς

Η «αλληλεγγύη» τους βάφει τη Μεσόγειο κόκκινη...

 • A-
 • A+

Θα μπορούσαν να τη βαφτίσουν και «αλληλεγγύη-λάστιχο». Ή «αλληλεγγύη α λα καρτ». Οτιδήποτε «αλληλέγγυο», τέλος πάντων, βολεύει τα μισαλλόδοξα επιχειρήματά τους ενάντια σε (μουσουλμάνους) πρόσφυγες και μετανάστες, προκειμένου να ξεγλιστρήσουν ατιμώρητα από το... καταραμένο πρόγραμμα της Ε.Ε. για τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο στα κράτη-μέλη, βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων.

Η διπλωματική γλώσσα όμως επιβάλλει πιο κομψή φρασεολογία. Κι έτσι ο οξύμωρος ευφημισμός της «ευέλικτης αλληλεγγύης» -που εγκαινιάστηκε από την προεδρεύουσα Σλοβακία και τις άλλες τρεις χώρες της ομάδας Βίζεγκραντ στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβα τον Σεπτέμβριο- έδωσε τώρα τη θέση του στην «αποτελεσματική αλληλεγγύη»...

Ο καινοφανής όρος είναι ξανά έμπνευση της σλοβακικής προεδρίας της Ε.Ε. και επιτομή του εναλλακτικού της σχεδίου, που επρόκειτο να παρουσιαστεί από τον Σλοβάκο υπουργό Εσωτερικών Ρόμπερτ Κάλινακ στο χθεσινοβραδινό άτυπο δείπνο με τους Ευρωπαίους ομολόγους του πριν από τη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, με επίκεντρο θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με το Politico, η κεντρική ιδέα του σχεδίου της Σλοβακίας (που έχει καταθέσει προσφυγή κατά των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μαζί με την Ουγγαρία) έγκειται στη «διασφάλιση της αποτελεσματικής αλληλεγγύης», βάσει της οποίας «το κάθε κράτος–μέλος θα πρέπει να είναι έτοιμο να συνεισφέρει με διαφορετικούς τρόπους» στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, εφόσον αρνείται να δεχτεί τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο στην επικράτειά του.

Προτείνεται μια «στρατηγική με τρεις πυλώνες» που θα καλύπτει «κανονικές, επιδεινούμενες και εξαιρετικά σοβαρές καταστάσεις», χωρίς να διευκρινίζεται ωστόσο τι ακριβώς προβλέπει το κάθε σενάριο, γράφει το Politico.

Μα τι ορολογία!

Στην περίπτωση των «επιδεινούμενων καταστάσεων», ορίζεται ένας «μηχανισμός συνεισφοράς προσαρμοσμένης αλληλεγγύης» (άλλος όρος πάλι τούτος), που θα μπορούσε να περιλαμβάνει «οικονομική συνεισφορά σε κράτος–μέλος υπό πίεση» και «αυξημένη συνεισφορά στην EASO και την EBCG», δηλαδή στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου και στη νέα Ευρωπαϊκή Συνοροφυλακή και Ακτοφυλακή, όχι μόνο για τη θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. αλλά και για την εντατικοποίηση των απελάσεων. Κομβικό σημείο πάντως, σύμφωνα και με το Reuters, είναι η συμφωνία για ανάληψη έκτακτων μέτρων «σε εθελοντική βάση».

Τουτέστιν, εθελοντική και όχι υποχρεωτική «αλληλεγγύη». Το σλοβακικό σχέδιο, που φέρεται να στηρίζει και η Αυστρία συμπλέοντας με την Ουγγαρία, την Τσεχία και την Πολωνία, πυροδότησε την οργισμένη αντίδραση της Ιταλίας, η οποία το χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως μη ικανοποιητικό».

Καμία θετική εντύπωση δεν προκάλεσε ούτε στη Γερμανία, αναφέρει το Reuters, ενώ η Μάλτα -που θεωρείται επίσης χώρα πρώτης γραμμής στο προσφυγικό- μεταναστευτικό και αναλαμβάνει από τον Ιανουάριο την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε.- θα επιδιώξει συμφωνία στη βάση της «υποχρεωτικής μετεγκατάστασης». Το ακριβώς αντίθετο, μ' άλλα λόγια, από το σχέδιο της Σλοβακίας.

Σιωπηλή ενοχή

Αυτή η ωραία ατμόσφαιρα «αλληλεγγύης» εξακολουθεί να επικρατεί στην «Ενωμένη» -κατά τα λοιπά- Ευρώπη, ενόσω το αμφιλεγόμενο ευρωτουρκικό ντιλ κρέμεται από μια κλωστή (μετά τις ευθείες απειλές της Αγκυρας για ακύρωσή του μέχρι το τέλος του χρόνου, αν δεν καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους) και η Μεσόγειος γίνεται -καθημερινά πια- υγρός τάφος για ολοένα και περισσότερους ανυπεράσπιστους ανθρώπους.

Μέσα σε λιγότερο από τρία 24ωρα, περίπου 340 πρόσφυγες και μετανάστες πνίγηκαν στα νερά της έπειτα από τέσσερα νέα ναυάγια υπερφορτωμένων φουσκωτών, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) ανεβάζοντας τον φετινό απολογισμό-ρεκόρ σε τουλάχιστον 4.500 νεκρούς.

«Αυτό που σοκάρει περισσότερο είναι η βαναυσότητα. Οι διακινητές εξαναγκάζουν τους ανθρώπους να αποπλεύσουν, παρά τις απαγορευτικές καιρικές συνθήκες. Οταν φτάνουν στην ακτή, όσοι δεν θέλουν να αναχωρήσουν υποχρεώνονται να επιβιβαστούν [στα πλοιάρια] ακόμα και διά της βίας» δήλωσε εκπρόσωπος του ΙΟΜ στην Ιταλία. Βασική αφετηρία η Λιβύη, αλλά και η Αίγυπτος.

Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, στη γείτονα έχουν φτάσει φέτος πάνω από 167.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ξεπερνώντας ήδη τις 153.000 αφίξεις ολόκληρου του 2015.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Λείπει η χρηματοδότηση
Η μετεγκατάσταση 66 χιλ. κατατρεγμένων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θεωρείται θετική εξέλιξη, μολαταύτα η υλοποίησή της απαιτεί νέο σχεδιασμό της Υπηρεσίας Ασύλου, προσλήψεις προσωπικού και, το...
Λείπει η χρηματοδότηση
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εμπόδια στο άσυλο και επαναπροωθήσεις
Η σκληρή ατζέντα της Ν.Δ. σχετικά με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών κινείται στους άξονες της δαιμονοποίησης των προσφύγων, του βολικού μύθου ότι μας τους στέλνει η Τουρκία και στη δημιουργία περαιτέρω...
Εμπόδια στο άσυλο και επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το εξπρές της Ειδομένης για ανήλικους πρόσφυγες και η «καμπάνα» από το ΕΔΔΑ
Οι πέντε ανήλικοι Αφγανοί της φυλής Χαζάρα έφτασαν στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2016, όταν είχε κλείσει για τους Αφγανούς ο βαλκανικός διάδρομος προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκεί όπου επιδίωκαν να πάνε.
Το εξπρές της Ειδομένης για ανήλικους πρόσφυγες και η «καμπάνα» από το ΕΔΔΑ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Να εγκαταλειφθεί η ευρωτουρκική συμφωνία ζητά η Καμπάνια για το Άσυλο
Την εγκατάλειψη της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό ζητούν 12 οργανώσεις που αποτελούν την Καμπάνια για το Άσυλο, επισημαίνοντας ότι όχι μόνο δεν προσφέρει λύση, αλλά αντιθέτως αποτελεί την αιτία...
Να εγκαταλειφθεί η ευρωτουρκική συμφωνία ζητά η Καμπάνια για το Άσυλο
ΕΥΡΩΠΗ
Βήμα πίσω για το εξωφρενικό αντιπροσφυγικό «σχέδιο Κικλ»
Σε αναδίπλωση φαίνεται πως οδηγήθηκε ο Χέρμπερτ Κικλ, ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, ως προς τη σκληροπυρηνική και νομικά διάτρητη πρότασή του να μην είναι δυνατή η κατάθεση αιτήματος ασύλου...
Βήμα πίσω για το εξωφρενικό αντιπροσφυγικό «σχέδιο Κικλ»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μειώθηκαν οι θέσεις για ανήλικους πρόσφυγες, αυξήθηκαν οι κρατούμενοι
Οχι μόνο δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της κυβέρνησης να λειτουργούν 2.500 θέσεις φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στο τέλος του 2017, αλλά οι θέσεις μειώθηκαν σε σχέση με το 2016. Αυξήθηκαν...
Μειώθηκαν οι θέσεις για ανήλικους πρόσφυγες, αυξήθηκαν οι κρατούμενοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας