• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.4°C
  3 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 26.4°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 26.0°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 24.9°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 20.4°C
  0 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 26.1°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  3 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 24.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 26.2°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 26.4°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.3°C / 22.7°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.9°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  69%

Το εξώφυλλο της έκθεσης της ActionAid για την επανένωση των προσφυγικών οικογενειών

Και 15 χρόνια στο... περίμενε

 • A-
 • A+

Περίπου 15 χρόνια θα χρειαστεί να περιμένουν οι χιλιάδες πρόσφυγες που αιτούνται μετεγκατάσταση από την Ελλάδα σε μιαν άλλη ευρωπαϊκή χώρα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, σύμφωνα με τους ρυθμούς που εξετάζονται τα αιτήματά τους από την Ε.Ε., καθώς οι διαθέσιμες θέσεις αντιστοιχούν μόλις στο 13% του στόχου που έχει τεθεί.

Επιπλέον, οι χρονοβόρες διαδικασίες κρατούν σε αγωνία χιλιάδες ανθρώπους που ελπίζουν να σμίξουν με τους οικείους τους, καθώς υπολογίζονται σε τουλάχιστον 5.600 οι πρόσφυγες που αιτούνται οικογενειακή επανένωση, ανάμεσά τους πολλά ανήλικα παιδιά, ενώ μόλις 283 άνθρωποι τα έχουν καταφέρει από την αρχή του χρόνου.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που περιλαμβάνει η έκθεση της ActionAid «Ζώντας χωριστά:

Οι προκλήσεις των προγραμμάτων οικογενειακής επανένωσης και μετεγκατάστασης για τους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα», με την οποία φιλοδοξεί να πιέσει τις αρχές ώστε να επιταχυνθούν και να βελτιωθούν αυτά τα προγράμματα και μας καλεί να υπογράψουμε τη σχετική έκκληση στο www.actionaid.gr/familiestogether.

Ταυτόχρονα στην έκθεση καταγράφονται και προσωπικές μαρτυρίες μερικών από τους ανθρώπους που κατάφεραν να σωθούν από τον πόλεμο, άφησαν τα πάντα πίσω τους κάτω από φριχτές συνθήκες και έφτασαν στη χώρα μας όπου βρέθηκαν παγιδευμένοι, ανήμποροι να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

«Εχω κουραστεί»

Μία από αυτές είναι μια 50χρονη Σύρια που η οργάνωση συνάντησε στο Κέντρο Φιλοξενίας Σκαραμαγκά και τα όσα τους είπε προδίδουν την απελπισία της:

«Εχω κουραστεί. Είμαι εδώ 7 μήνες με τις δύο κόρες μου 21 και 11 χρόνων. Ο άντρας μου, ο 16χρονος γιος μου και η 10χρονη κόρη μου είναι στη Γερμανία. Φύγαμε από το Χαλέπι για ένα καλύτερο μέλλον και δεν το έχουμε βρει ακόμα.

»Εχουμε την κάρτα του αιτούντος άσυλο και κάναμε αίτημα για οικογενειακή επανένωση. Πήγαμε σε δύο ραντεβού. Το τελευταίο ήταν πριν από 3 μήνες. Δεν ξέρω πόσο καιρό θα κρατήσει αυτή η κατάσταση, αλλά δεν αντέχω άλλο. Πριν από δύο μέρες σκεφτόμουν να πέσω στη θάλασσα να πνιγώ».

Η έκθεση φέρνει στο φως το δράμα των προσφύγων και των οικογενειών τους που μένουν χωρισμένες για μήνες, καθώς τα μέλη τους βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες εξαιτίας των ευρωπαϊκών πολιτικών και των αργών ρυθμών διεκπεραίωσης των αιτήσεών τους στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στην έκκλησή της η διεθνής οργάνωση τις καλεί να πάρουν κάθε απαραίτητο μέτρο για να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και διακρίσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, μέχρι τον Σεπτέμβριο υπήρχαν 14.667 αιτήσεις μετεγκατάστασης και 4.637 αιτούντες άσυλο είχαν ήδη μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ τη δυνατότητα μετεγκατάστασης και επανένωσης έχουν οι περίπου 50.000 άνθρωποι που είχαν έρθει στην Ελλάδα με την ελπίδα να συνεχίσουν το ταξίδι τους και παγιδεύτηκαν όταν έκλεισαν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ στις αρχές του χρόνου.

Από τότε που τέθηκε σε ισχύ η κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, τον περασμένο Μάρτιο, όσοι ήρθαν στη χώρα τοποθετήθηκαν σε κλειστές εγκαταστάσεις στα ελληνικά νησιά με πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης, ενώ αμφίβολο παραμένει αν θα εγκριθεί η αίτησή τους για άσυλο, οπότε δικαιούνται να αιτηθούν μόνο για οικογενειακή επανένωση.

Θέλουν να φύγουν

Αν απορριφθεί η αίτηση ασύλου, θα επιστρέψουν στην Τουρκία. «Οι περισσότεροι από τους αιτούντες άσυλο με τους οποίους ήρθε σε επαφή η ActionAid στα κλειστά κέντρα φιλοξενίας εξέφρασαν την επιθυμία τους να ταξιδέψουν σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για να είναι μαζί με μέλη της οικογένειάς τους. Η δυνατότητα όμως να το κάνουν παραμένει αβέβαιη» παρατηρεί η οργάνωση, που έχει στηρίξει περισσότερους από 82.000 πρόσφυγες από πέρσι, εστιάζοντας στις γυναίκες, με δραστηριότητες ενημέρωσης, υποστήριξης και ενδυνάμωσης που ξεκίνησαν από τη Λέσβο και από φέτος συνεχίζονται στο Σχιστό και στον Σκαραμαγκά.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το Βέλγιο αποσύρει από τα ελληνικά νησιά το προσωπικό του
Δεκάδες εμπειρογνώμονες που βοηθούσαν στη διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης αιτούντων άσυλο ανακαλούνται από το Βέλγιο κατ’ εντολήν του ακροδεξιού υφυπουργού Μετανάστευσης, διότι «έχουν στοχοποιηθεί από...
Το Βέλγιο αποσύρει από τα ελληνικά νησιά το προσωπικό του
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
111 πρόσφυγες έφυγαν, χιλιάδες... περιμένουν
Αλλοι 111 πρόσφυγες από τη Συρία ταξίδεψαν χθες το πρωί από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Φινλανδία και προστέθηκαν στους 5.400 πρόσφυγες που έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε....
111 πρόσφυγες έφυγαν, χιλιάδες... περιμένουν
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
De facto «έξωση», πριν από τη λήξη του τρίμηνου τελεσίγραφου
Μετά το τελεσίγραφο για τρίμηνη προθεσμία, που έλαβε η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να υιοθετήσει μία σειρά μέτρων, ώστε να ελέγξει αποτελεσματικότερα τα σύνορά της ο υπουργός Μεταναστευτικής...
De facto «έξωση», πριν από τη λήξη του τρίμηνου τελεσίγραφου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κάποιοι στην Ε.Ε. δημιουργούν κλίμα...
«Για να δει κανείς πώς στήνονται οι φήμες, τόσον καιρό δεν μας έδιναν βοήθεια. Προσφέρθηκαν να μας δώσουν μόνο για την Ειδομένη, όταν αρνηθήκαμε να κάνουμε κοινές περιπολίες. Είναι προφανές ότι θέλουν να...
Κάποιοι στην Ε.Ε. δημιουργούν κλίμα...
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τουλάχιστον έγινε η αρχή
Αύριο ταξιδεύουν αεροπορικώς για το Λουξεμβούργο οι πρώτοι 30 πρόσφυγες που ταυτοποιήθηκαν στη Λέσβο, εγκαινιάζοντας το διετές πρόγραμμα αναλογικής μετεγκατάστασης 66.400 προσφύγων από την Ελλάδα στα...
Τουλάχιστον έγινε η αρχή
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ρατσιστικά εγκλήματα με κρατική σφραγίδα
Πληθαίνουν τα περιστατικά ρατσιστικής βίας κατά προσφύγων/μεταναστών σύμφωνα με το Δίκτυο Καταγραφής ● Αύξηση και της στοχοποίησης μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ● Ενστολοι και δημόσιοι υπάλληλοι είναι συχνά οι...
Ρατσιστικά εγκλήματα με κρατική σφραγίδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας