• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.4°C
  3 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 26.4°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 26.0°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 24.9°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 20.4°C
  0 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 26.1°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  3 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 24.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 26.2°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 26.4°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.3°C / 22.7°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.9°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  69%
EUROKINISSI

Οι γονείς του Προφήτη δεν προφήτευσαν σωστά

 • A-
 • A+

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 

Από το αυτί και... στη Θέμιδα οι γονείς του Προφήτη που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο, γιατί πηγαίνουν τα προσφυγόπουλα. Προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί εάν τελούν αδικήματα που εμπίπτουν στις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου, για παράνομη βία, για έργω εξύβριση και μια σειρά άλλων παράνομων πράξεων παρήγγειλε χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, στην Ασφάλεια. Προηγήθηκε μηνυτήρια αναφορά του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ανανιάδη.

Ο εισαγγελέας ζητεί να διερευνηθεί η με δημόσιο τρόπο προτροπή σε πράξη που μπορεί να προκαλέσει μίσος κατά ομάδας προσώπων τα οποία προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, την εθνική καταγωγή και κατά τρόπο που ενέχει απειλή για την ελευθερία και σωματική ακεραιότητα άλλου ή εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη (δηλαδή δημιουργεί συνθήκες εκδίκησης, περιφρόνησης της κοινωνικής ειρήνης, αμφισβήτησης της συνύπαρξης ομάδων με διαφορετικά χαρακτηριστικά για τη θρησκεία, τη γλώσσα κ.λπ.).

Η αναφορά

Παραγγέλλει ακόμη να διερευνηθεί τυχόν εξαναγκασμός σε πράξη ή παράλειψη για την παρακολούθηση διδασκαλίας σε σχολείο ή έμπρακτη εξύβριση με τυχαία επιλογή του θύματος από τη γενικευμένη εκδήλωση της προσβλητικής συμπεριφοράς των υπόπτων με ρατσιστικά κίνητρα.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάμπρος Τσόγκας δέχτηκε νωρίτερα μια αναφορά του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Περιφερειακής Εκπαίδευσης, Παναγιώτη Ανανιάδη, για την κατάσταση που επικρατεί στο 1ο Δημοτικό Σχολείο του Προφήτη.

Εδώ και τέσσερις μέρες οι περισσότεροι -δυστυχώς- γονείς της κοινότητας που τα παιδιά τους φοιτούν στο σχολείο δεν τα στέλνουν στα μαθήματα.

Μάλιστα επειδή η μισή διοίκηση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων έχει παραιτηθεί, μια άτυπη επιτροπή πέντε γονιών της περιοχής απέστειλε ένα εξωφρενικό έγγραφο στην Περιφέρεια Εκπαίδευσης στο οποίο αναφέρει:

«Σας ενημερώνουμε ότι κατόπιν συζήτησης της επιτροπής γονέων του Δημοτικού Σχολείου Προφήτη που πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2016 στο δημοτικό κατάστημα Προφήτη, αποφασίσαμε την αποχή των παιδιών μας από το δημοτικό σχολείο Προφήτη ως διαμαρτυρία της φοίτησης προσφυγόπουλων στο σχολείο.

»Για να επιλυθεί η μεγάλη κοινωνική αναστάτωση την οποία προκάλεσε η αιφνιδιαστική και απροετοίμαστη απόφασή σας με την επιλογή αστυνομικών δυνάμεων προτείνουμε ως λύση τη χρησιμοποίηση ανενεργών σχολικών κτιρίων για την πραγματοποίηση μαθημάτων στα παιδιά των προσφύγων.

»Κατόπιν των παραπάνω και λόγω έλλειψης ενημέρωσης και εμπιστοσύνης σε όλους τους αρμόδιους φορείς, θα συνεχίσουμε την αποχή των παιδιών μας από το σχολείο μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος».

«Επικαλούνται για την απόφασή τους λόγους υγιεινής που δεν υφίστανται και έλλειψη ενημέρωσης που επίσης δεν στέκει ως επιχείρημα, διότι και ο δήμαρχος και όλοι οι δήμαρχοι είχαν ενημερωθεί για τα σχολεία που είναι υποψήφια να φιλοξενήσουν προσφυγόπουλα» ανέφερε ο προϊστάμενος εκπαίδευσης, ενώ ο διευθυντής του σχολείου εξέφρασε την ανησυχία του ότι τα παιδιά δεν θα επιστρέψουν στα θρανία πριν από τον Δεκέμβριο.

Χθες το πρωί μόλις 32 μαθητές πήγαν στο Δημοτικό Σχολείο του Προφήτη. Στο πρόσφατο παρελθόν, σε άλλη διαμάχη για το ποια σχολεία θα λειτουργήσουν στην περιοχή οι γονείς δεν έστελναν τα παιδιά τους στα μαθήματα σχεδόν τη μισή σχολική χρονιά...

«Είναι απαράδεκτοι»

«Το να μην επιτρέψεις στο παιδί σου να πάει στο σχολείο είναι αδίκημα εάν δεν συντρέχει ουσιαστικός λόγος - και στον Προφήτη δεν υπάρχει λόγος. Είναι απαράδεκτο να αντιδρούν επειδή σε απογευματινές ώρες πηγαίνουν προσφυγόπουλα στο σχολείο, στο οποίο πηγαίνουν και τα παιδιά τους» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σχολιάζοντας το θέμα που έχει ανακύψει στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Υποτίθεται ότι είμαστε πολιτισμένος και φιλόξενος λαός. Οταν δεν αγκαλιάζεις έναν άνθρωπο που έχει υποστεί τέτοια ταλαιπωρία, τέτοια πράγματα και ειδικά τα παιδιά, τι να πω... Εχουν αναλογιστεί οι άνθρωποι που αντιδρούν στον Προφήτη τι έχουν περάσει αυτοί οι άνθρωποι; Ας αναλογιστούν όλοι αυτοί που αντιδρούν, όχι μόνο στον Προφήτη αλλά γενικά, εάν ήταν αυτοί στη θέση των προσφύγων πώς θα αισθάνονταν;»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Βλέποντας μικρά παιδιά ως «υγειονομική βόμβα»
Στο στόχαστρο του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Χρήστου Τόλιου, αρμόδιου για θέματα ρατσιστικής βίας, μπήκαν από χθες ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου και τα συμβούλια των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων της...
Βλέποντας μικρά παιδιά ως «υγειονομική βόμβα»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ποινική έρευνα για ρατσισμό
Προκαταρκτική εξέταση από το τμήμα κατά της ρατσιστικής βίας της Ασφάλειας παρήγγειλε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τους υπεύθυνους του 2ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, οι οποίοι είτε προκάλεσαν είτε...
Ποινική έρευνα για ρατσισμό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ρατσιστές ανεπίδεκτοι... μαθήσεως
Οι ακροδεξιοί του Ωραιοκάστρου παραμένουν αμετανόητοι, τη στιγμή που κανένα από τα 9 προσφυγόπουλα που πήγαν στο 1ο Δημοτικό δεν ακολουθεί την εκπαιδευτική διαδικασία, αφού οι οικογένειές τους μεταφέρθηκαν από...
Ρατσιστές ανεπίδεκτοι... μαθήσεως
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νηπιαγωγείο καίει δημοφιλή δήμαρχο
​Δημοφιλής δήμαρχος κινδυνεύει να εκπέσει του αξιώματός του λόγω... υπερβάλλοντος ζήλου! Η αντεισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης, Μαρία Τιντικάκη, προτείνει στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο να παραπεμφθεί σε δίκη...
Νηπιαγωγείο καίει δημοφιλή δήμαρχο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Θερμοκέφαλοι κηδεμόνες σε ρατσιστικό κρεσέντο
Ρατσισμός κι εθνικισμός πάνε σχολείο στο Ωραιόκαστρο! Ενώ τέσσερις σχολικές μονάδες της Θεσσαλονίκης ξεκινούν μαθήματα για προσφυγόπουλα από τα κέντρα φιλοξενίας σε Δερβένι και Λαγκαδίκια, θερμοκέφαλοι γονείς...
Θερμοκέφαλοι κηδεμόνες σε ρατσιστικό κρεσέντο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πυρήνες ρατσισμού σε διαπολιτισμικά σχολεία
Την κατάσταση στα… χέρια τους θέλουν να πάρουν ορισμένοι γονείς στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι ζητούν να απομακρυνθούν τα προσφυγόπουλα από το σχολείο.
Πυρήνες ρατσισμού σε διαπολιτισμικά σχολεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας