• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.6°C / 5.2°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.1°C / 5.6°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.8°C / 7.3°C
  1 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 3.0°C
  1 BF
  55%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 5.0°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.5°C / 7.6°C
  0 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 7.5°C
  5 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 0.9°C / 4.9°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 7.9°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 5.6°C
  4 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 3.9°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 4.0°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 7.1°C
  3 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.8°C / 5.4°C
  3 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 4.3°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 5.7°C
  1 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  69%

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής διευκρινίζουν στην «Εφ.Συν.» ότι δεν υπάρχει αντικείμενο στις αντιδράσεις των γονέων, καθώς έχει ληφθεί κάθε μέριμνα για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και η υγεία όλων των μαθητών

EUROKINISSI/ ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΡΑΚΟΖΙΔΗΣ

Πράκτορες ανάμεσα στα προσφυγόπουλα αναζητούν οι σύλλογοι γονέων στην Κω

 • A-
 • A+

Τις ξενοφοβικές αντιδράσεις συλλόγων γονέων του Ωραιόκαστρου, της Φιλιππιάδας και κάποιων άλλων περιοχών εναντίον της εκπαίδευσης προσφυγόπουλων στα δημόσια σχολεία φαίνεται ότι ζήλεψαν σύλλογοι γονέων της Κω, ενός νησιού που από την αρχή της ανόδου της προσφυγικής ροής πρωτοστατεί, υπό την μπαγκέτα της δημοτικής αρχής, σε αντιδράσεις εναντίον της φιλοξενίας προσφύγων, παρά την αλληλεγγύη που δείχνει μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας.

Μάλιστα, οι αντιδράσεις των συλλόγων γονέων της Κω δεν περιορίζονται στις γνωστές απόψεις γύρω από τον υποτιθέμενο «υγειονομικό κίνδυνο» των τάχα μη εμβολιασμένων παιδιών, απόψεις στις οποίες έχει δοθεί απάντηση ξανά και ξανά από τις αρμόδιες αρχές ότι στην εκπαιδευτική διαδικασία θα εντάσσονται τα προσφυγόπουλα που έχουν κάνει τα προβλεπόμενα για κάθε μαθητή εμβόλια.

Στη συνάντηση των Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων της Κω με τον προϊστάμενο Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Β. Καραγιάννη, την περασμένη εβδομάδα, η ανησυχία των γονέων δεν αφορούσε τόσο τη συμβίωση των μαθητών, προσφύγων και Ελλήνων, όσο υποτιθέμενα ζητήματα «εθνικής ασφάλειας», «εθνικής επικινδυνότητας» και «αντισυνταγματικότητας» που, όπως θεωρούν, δημιουργεί στην Κω γενικότερα η φιλοξενία προσφύγων.

Δεν έλειψε φυσικά η αναφορά στην Κω ως «ο τρίτος τουριστικός προορισμός της χώρας», θέση που είχε προτάξει πέρσι η δημοτική αρχή για να παρεμποδίσει τη δημιουργία ΚΥΤ, όπως επίσης η αναφορά σε «χαρακτηριστικά που καθιστούν την Κω ιδιαίτερα ευάλωτη στο μείζον και καίριο θέμα της εθνικής ασφαλείας».

Κατά τα άλλα βέβαια, η συνάντηση ξεκίνησε με τους συλλόγους γονέων να συμφωνούν στο δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, με ιδιαίτερη μνεία στο δικαίωμα στην εκπαίδευση των προσφύγων και μεταναστών μαθητών.

Αρκεί βέβαια να ασκείται το δικαίωμα αυτό κάπου αλλού, μέσα στα ΚΥΤ ή στην ενδοχώρα, μακριά πάντως από την εθνικά ανασφαλή γειτονιά τους, όπως φρόντισαν να κάνουν σαφές στη συνέχεια.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής διευκρινίζουν στην «Εφ.Συν.» ότι δεν υπάρχει αντικείμενο στις αντιδράσεις των γονέων, καθώς έχει ληφθεί κάθε μέριμνα για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και η υγεία όλων των μαθητών και ότι, στην περίπτωση των νησιών, η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων σχεδιάζεται να γίνεται μέσα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και όχι στα δημόσια σχολεία, καθώς ο αριθμός των προσφύγων είναι ρευστός εξαιτίας των νέων αφίξεων, ολιγάριθμων έστω, αλλά και των αναχωρήσεων για την ενδοχώρα.

Από την πλευρά τους, πηγές του υπουργείου Παιδείας επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.» ότι στα νησιά η ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποσυμφόρησης των νησιών, μόλις δηλαδή μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων ώστε να μην ξεπερνά την προβλεπόμενη χωρητικότητα των ΚΥΤ.

Στη συνέχεια, επισημαίνουν, θα ακολουθηθεί η διαδικασία που έχει προβλεφθεί σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή η λειτουργία των τάξεων του Νηπιαγωγείου στα ΚΥΤ και των υπόλοιπων βαθμίδων στα δημόσια σχολεία. Πάντως, με τον ρυθμό που σχεδιάζεται να γίνει η αποσυμφόρηση των νησιών, θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αν θα ξεκινήσει φέτος η εκπαιδευτική διαδικασία για τα προσφυγόπουλα που βρίσκονται εκεί.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Χειροκροτήματα και απειλές για τη φοίτηση προσφυγόπουλων στη Σάμο
Με ένα ζεστό χειροκρότημα, δώρα και ζωγραφιές γονείς, δάσκαλοι και αλληλέγγυοι υποδέχτηκαν την Τρίτη τα 11 προσφυγόπουλα που πέρασαν πρώτη φορά την...
Χειροκροτήματα και απειλές για τη φοίτηση προσφυγόπουλων στη Σάμο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εκατοντάδες προσφυγάκια κινδυνεύουν να μείνουν εκτός σχολείου και φέτος
Τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδιά που αιτούνται άσυλο κρούει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καλώντας το υπουργείο Παιδείας να υλοποιήσει άμεσα νέο αποτελεσματικό σχεδιασμό για την εκπαίδευση...
Εκατοντάδες προσφυγάκια κινδυνεύουν να μείνουν εκτός σχολείου και φέτος
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Να μάθουν γλώσσες και μετά να εργαστούν»
Για το επόμενο βήμα της ένταξης των προσφύγων και μεταναστών ετοιμάζεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και φορείς, τόσο ως προς την απόκτηση δεξιοτήτων όσο και ως προς...
«Να μάθουν γλώσσες και μετά να εργαστούν»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι ελλείψεις στο καμπ του Σκαραμαγκά και ο πνιγμός του 7χρονου
Νεκρό ανασύρθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Σκαραμαγκά 7χρονο προσφυγόπουλο από τη Συρία, που είχε εξαφανιστεί από το κέντρο φιλοξενίας στη 1 μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Οι γονείς δήλωσαν την...
Οι ελλείψεις στο καμπ του Σκαραμαγκά και ο πνιγμός του 7χρονου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ενηλικίωση μέσω... γραφειοκρατίας
​Τουλάχιστον 60 πρόσφυγες που δηλώνουν ανήλικοι έχουν καταγραφεί ως ενήλικοι στη Λέσβο, σύμφωνα με όσα είπαν οργανώσεις στη Human Rights Watch που επισκέφτηκε το νησί πρόσφατα. Η οργάνωση συνάντησε 20...
Ενηλικίωση μέσω... γραφειοκρατίας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
25 νομά σε... δύο κοντέινερ
Από τα τέσσερα κοντέινερ που στεγάζουν τους 25 κρατούμενους ασυνόδευτους ανηλίκους στην Αμυγδαλέζα, στα δύο έχουν χαλάσει οι τουαλέτες, τα ντους και τα κλιματιστικά, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται οι...
25 νομά σε... δύο κοντέινερ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας