Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η «ευέλικτη αλληλεγγύη» της Ευρώπης

Τις εξελίξεις και την κατάσταση στο προσφυγικό προσπάθησε να εξηγήσει χθες ο Δ. Αβραμόπουλος, πέφτοντας, όμως, στα δίχτυα της πραγματικότητας και των αντιφάσεων που η ίδια η πολιτική των Βρυξελλών έχει δημιουργήσει υπό την πίεση ορισμένων κρατών-μελών

EPA/ PATRICK SEEGER

Η «ευέλικτη αλληλεγγύη» της Ευρώπης

  • A-
  • A+

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προσπάθησε χθες, στην έδρα της Επιτροπής, να αποδραματοποιήσει την εξέλιξη του προσφυγικού στην Ε.Ε. Σαν τον ζωγράφο που, ενώ έρχεται τυφώνας, αυτός ζωγραφίζει ένα ηλιόλουστο τοπίο...

Ο επίτροπος, όμως, δεν είναι καλλιτέχνης, αλλά πολιτικό πρόσωπο. Και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλε, έμπλεξε στα δίχτυα της πραγματικότητας και των αντιφάσεων που η ίδια η πολιτική των Βρυξελλών έχει δημιουργήσει υπό την πίεση ορισμένων κρατών-μελών.

Το παράδοξο είναι ότι ο Δ. Αβραμόπουλος επικαλέστηκε την «πραγματικότητα» πολλές φορές κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο προσφυγικό.

Μόνο, όμως, για να δικαιολογήσει τα πισωγυρίσματα και την παθητική στάση της Επιτροπής, η οποία δεν άντεξε στις πιέσεις και τις μεμονωμένες αποφάσεις των χωρών του Βορρά και της Ανατολικής Ευρώπης και άφησε να πέσει όλο το βάρος του προσφυγικού στην Ελλάδα και την Ιταλία, με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής ενίσχυσης.

Για την αντιμετώπιση της θλιβερής αυτής «πραγματικότητας», που οδήγησε την Επιτροπή στον ρόλο του κομπάρσου και τις χώρες Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία) να επιβάλουν την ξενόφοβη πολιτική τους στην Ε.Ε. με τις ευλογίες Γερμανίας, Αυστρίας, Δανίας, Σουηδίας, Ολλανδίας και Φιλανδίας, ο Δ. Αβραμόπουλος κατέφυγε σε υποσχέσεις και πολλά «θα».

Ο επίτροπος διαπιστώνει πρόοδο σε σχέση με το Δουβλίνο, είπε ότι οι ροές των προσφύγων έχουν μειωθεί, οι έλεγχοι είναι περιορισμένοι και ισχυρίστηκε πως αυξήθηκε ο αριθμός των μετεγκαταστάσεων. Βέβαια, «όλες οι χώρες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Για τη συμφωνία με την Τουρκία παρατήρησε ότι «συνεχίζει να αποφέρει αποτελέσματα και είναι η πρώτη προτεραιότητα» της Ε.Ε.

Ωστόσο, σε δημοσίευμα του EU Observer, ο Vincent Cochetel, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τονίζει ότι κανένας από τους Σύρους που απελάθηκαν από την Ελλάδα στην Τουρκία, στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής διακήρυξης, δεν έχει λάβει προσωρινό καθεστώς προστασίας.

Η συνθήκη του Δουβλίνου

Αναφερόμενος στην ουσιαστικά «νεκρή» συμφωνία του Δουβλίνου, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι «οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση είναι εν εξελίξει και προβλέπεται ένας μηχανισμός μόνιμης μετεγκατάστασης προσφύγων». Προς το παρόν, όμως, ισχύει πάντα η παλαιά συμφωνία.

Ο Δ. Αβραμόπουλος φρόντισε να μιλήσει και για την... «ευέλικτη αλληλεγγύη» μεταξύ των κρατών-μελών, όρος που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη σύνοδο της Μπρατισλάβας, με τη σύμφωνη γνώμη της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, προκειμένου να δικαιολογήσει τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Υπουργών για τις υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις προσφύγων κυρίως από τις χώρες Βίζεγκραντ.

Μετά την «ευέλικτη οικονομία», οι Βρυξέλλες εφηύραν την «ευέλικτη αλληλεγγύη». «Η έννοια της ευέλικτης αλληλεγγύης δεν αλλάζει την πολιτική μας» είπε ο Ελληνας επίτροπος, για τον οποίον «υπάρχουν κράτη-μέλη που έχουν δεσμευθεί για τακτικές μηνιαίες μετεγκαταστάσεις», εννοώντας τη Γερμανία.

Για την Ελλάδα, ο επίτροπος αναγνώρισε ότι έχει φθάσει στα όριά της στην υποδοχή προσφύγων (μίλησε για 70.000 στην ελληνική επικράτεια), αλλά η προοπτική ενεργοποίησης της συμφωνίας του Δουβλίνου υφίσταται. Με άλλα λόγια, να επιστρέφονται στη χώρα πρώτης εισόδου στην Ε.Ε. οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του αναπληρωτή ΥΠΕΞ Ν. Ξυδάκη ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί επιστροφές προσφύγων από άλλα κράτη-μέλη, ο ο Δ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε ότι «δεν θα αρχίσουν τώρα οι επιστροφές του Δουβλίνου, θα επανέλθουμε τον Δεκέμβριο για να αξιολογήσουμε την πρόοδο που θα έχει συντελεστεί. Ακόμη κι αν ισχύσουν οι προϋποθέσεις, οι επιστροφές θα ξεκινήσουν σταδιακά και κατά περίπτωση. Αναφέρω ρητά ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να επωμιστεί δυσανάλογο βάρος».

Η αναθεώρηση του Δουβλίνου, όμως, η οποία προβλέπει ότι σε περίπτωση που μια χώρα δεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων, οι υπόλοιπες σπεύδουν να πάρουν ένα μέρος στο έδαφός τους, έχει μπλοκαριστεί στο Συμβούλιο από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και ορισμένες του Βορρά. Η «ευέλικτη αλληλεγγύη».

Ο κίνδυνος, λοιπόν, να συνεχιστεί η ισχύς ενός μη αναθεωρημένου Δουβλίνου είναι ορατός. Αλλωστε, ο επίτροπος ανέφερε ότι η Κομισιόν υιοθέτησε μια σειρά από συστάσεις προς τη χώρα, που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τον Δεκέμβριο. Ητοι:

1. Δημιουργία ανοικτών χώρων υποδοχής προσφύγων.

2. Διευκόλυνση της πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου.

3. Επαρκής στελέχωση της υπηρεσίας ασύλου με την αποστολή εμπειρογνωμόνων από τα άλλα κράτη-μέλη.

4. Εκτίμηση των αναγκών και επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό.

5. Δικαστική συνδρομή στους υποψήφιους πρόσφυγες.

6. Χώροι υποδοχής ευάλωτων ομάδων προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων και των ανηλίκων.

Βέβαια, οι Βρυξέλλες υπόσχονται ότι θα στηρίξουν χρηματοδοτικά και σε ανθρώπινο υλικό την Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, ένα χρόνο από τη λήψη της απόφασης για μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, έχουν μεταφερθεί σε άλλα κράτη-μέλη συνολικά 5.651 άτομα, εκ των οποίων 4.455 από την Ελλάδα και 1.196 από την Ιταλία.

Η δέσμευση των εταίρων ήταν να πάρουν το 2016 από τη χώρα μας 30.000 άτομα. Τρεις μήνες πριν από το τέλος του έτους, δεν έχουν πάρει ούτε το 1/6. H ευέλικτη αλληλεγγύη...

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Υπόλογη η Ελλάδα για τα... απόνερα της «συμφωνίας»
Καμία νομική αξία δεν έχει η αμφισβητούμενη «συμφωνία» Ε.Ε. και Τουρκίας στο προσφυγικό, που φαίνεται ότι αποτελεί απλώς μια πολιτική διακήρυξη και όχι ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο, όπως επισήμανε στη χθεσινή...
Υπόλογη η Ελλάδα για τα... απόνερα της «συμφωνίας»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σε «ασφαλές αδιέξοδο» οι μετανάστες
Κοινή διακήρυξη για τη στήριξη της Ελλάδας με άλλα 80 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια της έκτακτης χρηματοδότησης υπέγραψαν η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ο βοηθός ύπατος αρμοστής...
Σε «ασφαλές αδιέξοδο» οι μετανάστες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Λείπουν υποδομές για πρόσφυγες»
Την ανάγκη να υπάρξει κεντρικός συντονισμός του κρατικού μηχανισμού, σε επίπεδο πρωθυπουργού, ζήτησε ο επικεφαλής του γραφείου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Γ. Τσαρμπόπουλος, προκειμένου να υπάρξει...
«Λείπουν υποδομές για πρόσφυγες»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ευρωπαϊκό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών
Το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται οι παρασκηνιακές κινήσεις που προσπαθούν να αναδείξουν την Ελλάδα ως υπεύθυνη για τη μη ολοκληρωμένη εφαρμογή της αμφιλεγόμενης ευρωτουρκικής συμφωνίας.
Ευρωπαϊκό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εξηγήσεις για τα κονδύλια της Ε.Ε. για το προσφυγικό
Ο επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης έδωσε απαντήσεις από τις Βρυξέλλες για τα 820 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν στην Ελλάδα μέσω μεγάλων ΜΚΟ. «Δεν υπάρχει σκιά», διαβεβαίωσε. Επιτέθηκε στις χώρες που αρνούνται να...
Εξηγήσεις για τα κονδύλια της Ε.Ε. για το προσφυγικό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οικογένειες χωρισμένες; Κανένα πρόβλημα για την Κομισιόν...
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επιχείρησε να δικαιολογήσει -σε αντίφαση με... τον εαυτό του- τις παραβιάσεις που υφίστανται οι οικογένειες προσφύγων που παραμένουν χωρισμένες λόγω του ελληνογερμανικού πλαφόν, οι...
Οικογένειες χωρισμένες; Κανένα πρόβλημα για την Κομισιόν...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας