Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βλέποντας μικρά παιδιά ως «υγειονομική βόμβα»

Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνει πλέον σε κάθε γωνιά της χώρας η υπόθεση των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του Δήμου Ωραιοκάστρου που αρνούνται την ένταξη προσφυγόπουλων στα σχολεία της περιοχής

MOTIONTEAM/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Βλέποντας μικρά παιδιά ως «υγειονομική βόμβα»

  • A-
  • A+

Στο στόχαστρο του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Χρήστου Τόλιου, αρμόδιου για θέματα ρατσιστικής βίας, μπήκαν από χθες ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου και τα συμβούλια των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων της περιοχής που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη των δημοτικών σχολείων προκειμένου να αποτρέψουν την ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Σύρμω Κακάλη, επισυνάπτοντας το χθεσινό φύλλο της «Εφ.Συν.», το επίμαχο βίντεο που εμφανίζει τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου να συνομιλεί σχετικά με δημότες και τις επίμαχες ανακοινώσεις των συγκεκριμένων συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στον κ. Τόλιο, στα χέρια του οποίου περνάει πλέον η υπόθεση.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, το τμήμα ρατσιστικής βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης θα λάβει ανωμοτί (ως υπόπτων) καταθέσεις και θα συλλέξει στοιχεία για τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου βέβαια χθες απέρριψε τα όσα του αποδίδονται περί ρατσιστικής συμπεριφοράς και εμφανίζεται να λέει στο επίμαχο βίντεο, υποστηρίζοντας ότι είχαν εντελώς αντίθετο νόημα απ' αυτό που τους αποδίδεται από... «δόλια στοιχεία».

Στο βίντεο που παρουσιάστηκε στη σελίδα politesoraiokastrou.gr ο επίμαχος διάλογος δημότη με τον δήμαρχο Αστέριο Γαβότση έχει ως εξής:

-Δήμαρχος: Μιλάμε για έναν ιδιωτικό χώρο. Σαν διοίκηση, ως δημοτική αρχή δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παρέμβουμε. Μπορείτε να παρέμβετε εσείς ως πολίτες.

-Πολίτης: Πώς; Νόμιμα; Με ποιον τρόπο;

-Δήμαρχος: Νόμιμα δεν υπάρχει.

-Πολίτης: Αρα μου λες να πάω να ανοίξω κεφάλια;

-Δήμαρχος: Μπράβο, αυτό το είπες εσύ. Δεν το είπα εγώ.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, ειδικά μετά την ευρεία δημοσιότητα που έλαβε το θέμα και την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου, Νικόλαος Κορίτσης, αιτιολογώντας την άρνηση να στεγαστούν στην ίδια σχολική μονάδα με τα παιδιά τους τα προσφυγόπουλα, υποστήριξε ότι οι εμβολιασμοί είναι ελλιπείς για τα προσφυγόπουλα αλλά και για τα Ελληνόπουλα Α', Β' και Γ' Δημοτικού που εδώ και τρία χρόνια δεν έχουν κάνει μαντού της φυματίωσης. Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Alpha 989», ανέφερε:

«Υπάρχουν κρούσματα ηπατίτιδας και κρούσματα φυματίωσης, τι θα συμβεί αν περάσει ένας μολυσματικός ιός στο κτίριο της σχολικής μονάδας; Ο κ. Φίλης λέει ότι τα παιδιά θα είναι σε απογευματινή βάρδια. Στις μολυσματικές ιώσεις μολύνεται και η ατμόσφαιρα», είπε ο κ. Κορίτσης ενώ πρόσθεσε πως προτάθηκε να δημιουργηθούν ανεξάρτητες σχολικές μονάδες για τα προσφυγόπουλα.

«Οφειλα εγώ ως εκπρόσωπος των γονέων να καλέσω σε έκτακτη γενική συνέλευση τους γονείς στη σχολική μονάδα που εκπροσωπώ, πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Η συνέλευση είχε απαρτία 80%. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος ανησυχεί σε τέτοιου είδους σημαντικά θέματα.

»Η απόφαση των γονέων ήταν να δημιουργηθούν ανεξάρτητες σχολικές μονάδες γιατί υπάρχει θέμα υγειονομικής κάλυψης και προστασίας. Στην επιστολή που έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο δέχτηκα επιθέσεις ότι έχει χαρακτήρα ρατσιστικό. Υποσχέθηκα ότι θα προσθέσω μία παράγραφο που είναι απόφαση της κυβέρνησης. Ηταν λάθος διατυπωμένη η πρώτη ανακοίνωση του συλλόγου.

»Το έγγραφο το πήραν κάποιοι και το έκαναν σημαία. Ηταν ένα λάθος διατυπωμένο κείμενο. Στο σχολείο ήδη υπάρχουν παιδιά παλιννοστούντων και Αλβανών που φοιτούν. Το θέμα αυτό αύριο μπορεί να δημιουργηθεί σε μία άλλη κοινωνία και σε όλη την Ελλάδα.

»H παράγραφος που μπήκε ξεθολώνει το τοπίο. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι η εύρυθμη λειτουργία της μονάδας. Προσπαθώ να κρατάω ισορροπίες. Οι ιδεολογικές απόψεις δεν αφορούν τον χώρο του σχολείου», τόνισε.

Από την πλευρά της, η Κατερίνα Καρανικολάου, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου του 5ου Δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου και μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Γονέων, καταγγέλλει ότι η ντροπιαστική απόφαση δεν ήταν ομόφωνη.

Η ίδια είχε διευκρινίσει εξ αρχής πως υπήρξε αρνητική ψήφος, η δική της, καθώς και πέντε αποχωρήσεις. Επίσης, υπογραμμίζει πως η συμπεριφορά ήταν εν πολλοίς «αναμενόμενη» καθώς το Δ.Σ. του Συλλόγου είχε πέρυσι αρνηθεί να συνδράμει σε συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας για προσφυγόπουλα με το σκεπτικό πως η βοήθεια πρέπει να προορίζεται «μόνο προς Ελληνες»!

Ας σημειωθεί ότι οι Γιατροί του Κόσμου ξεκαθαρίζουν πως τα προσφυγόπουλα είναι πλήρως εμβολιασμένα και δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος για επιδημίες.

Παραίτηση λόγω ευθιξίας

Στο μεταξύ, για λόγους ευθιξίας παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Ωραιοκάστρου ο Αθανάσιος Τσολακίδης, δηλώνοντας: «Δεν είμαι αυτός που υπέγραψε ή πήρε αυτή την απόφαση».

«Ετσι όπως γράφτηκε το δελτίο Τύπου και στάλθηκε φαίνεται το δικό μου όνομα και τηλέφωνο. Εγώ δεν ήμουν καν εκεί, δεν είμαι αυτός που υπογράφει αυτή την απόφαση, τη δέχομαι ως κοινοποίηση. Δέχθηκα σωρεία τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων με ύβρεις και απειλές», είπε.

Ανέφερε ακόμη πως προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού σχολείου, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν και, εξαιτίας της κατάστασης που δημιουργήθηκε, αναγκάστηκε να παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας.

Να ξανασκεφτούν την απόφασή τους καλεί τους Συλλόγους Γονέων που αντιδρούν στην ένταξη των παιδιών προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για ζητήματα υγείας των παιδιών προσφύγων, υπάρχει η πρόβλεψη και θα είναι όλα τα παιδιά εμβολιασμένα. Επιπρόσθετα, δεν θα βρίσκονται καν στον ίδιο χώρο, παρά μόνο στην ίδια αυλή για λίγη ώρα, το δίωρο του ολοήμερου», δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε χθες για το θέμα της ένταξης των προσφύγων στην εκπαιδευτική διαδικασία με τους εκπροσώπους 25 ΜΚΟ.

«Εγινε κατανομή των αρμοδιοτήτων στις ΜΚΟ ανά δομή και τομέα, π.χ. για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ή τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, ενώ το υπουργείο Παιδείας κρατάει εξ ολοκλήρου το κομμάτι του εκπαιδευτικού προγράμματος», διευκρίνισε.

«Τα παιδιά των προσφύγων, δικά μας παιδιά»

Την καλύτερη απάντηση στα όσα εκτυλίχθηκαν στο Ωραιόκαστρο αποτελεί η ανακοίνωση από γονείς και κηδεμόνες του 5ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών, όπου τονίζουν: «Θα αγκαλιάσουμε τα παιδιά των προσφύγων σαν να 'ναι δικά μας παιδιά. Είναι δικά μας παιδιά». Στο συγκεκριμένο σχολείο φοιτούν κανονικά από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δύο προσφυγόπουλα από τη Συρία.

«Η ελληνική κοινωνία, παρότι μαστίζεται από την οικονομική κρίση, έδωσε την προηγούμενη περίοδο μαθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς σ' ολόκληρη την υφήλιο. [...] Θεωρούμε ντροπή την προσπάθεια ορισμένων να αμαυρώσουν αυτή την τόσο όμορφη εικόνα είτε από άγνοια είτε από ρατσιστικά κίνητρα», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Τμήμα τζούντο Ηρακλή: «Ακούστε βρομερά σκουλήκια...»

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε το τμήμα τζούντο του Ηρακλή -με ανακοίνωσή του- προς τους γονείς του Ωραιοκάστρου που δεν θέλουν να συνυπάρξουν τα παιδιά τους με τα προσφυγόπουλα.

Τους χαρακτηρίζει «βρομερά σκουλήκια που το παίζουν χριστιανοί ορθόδοξοι» και προσθέτει: «Εμείς που είμαστε απόγονοι προσφύγων, σας στέλνουμε να πάτε στον διάολο. Ως τμήμα τζούντο του ιστορικού συλλόγου δεχόμαστε να διδάξουμε στα προσφυγόπουλα το άθλημά μας, τιμώντας έτσι τη μνήμη των προγόνων μας, τη μνήμη του Παύλου Φύσσα, που τον δολοφόνησαν τα κόπρανα του Χίτλερ πριν από τρία χρόνια».

Οι αντιδράσεις πολιτικών προσώπων

Η υπόθεση προκάλεσε ακόμη και την αντίδραση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που με δημόσια ανακοίνωσή του στο twitter ανέφερε:

«Η Ελλάδα είναι το πρόσωπο της αλληλεγγύης της Ευρώπης προς τους πρόσφυγες και τους κατατρεγμένους», για να προσθέσει ότι «η αντίδραση κάποιων Συλλόγων Γονέων και του δημάρχου Ωραιοκάστρου δεν συνάδουν με τη στάση της χώρας μας και δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού».

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να απομονωθούν από το σύνολο του πολιτικού κόσμου μειοψηφικές και ακραίες φωνές, καλώντας τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τις καταδικάσουν:

«Η ένταξη των παιδιών των προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι μια επιβεβλημένη κίνηση που με μεθοδικότητα και σοβαρό σχεδιασμό προωθεί το υπουργείο Παιδείας», αναφέρει και προσθέτει ότι «μειοψηφικές και ακραίες φωνές, όπως αυτές του δημάρχου Ωραιοκάστρου, Αστέριου Γαβότση, πρέπει να απομονωθούν από το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Καλούμε τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη να πάρει σαφείς αποστάσεις από τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, καταδικάζοντας τις δηλώσεις του και τις σαφείς προτροπές του προς τους πολίτες να ασκήσουν βία».

Η Ν.Δ. τοποθετήθηκε τελικά διά μέσου του συντονιστή Β. Κικίλια, ο οποίος, αφού κατέκρινε την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για το χάος και για το γεγονός ότι οι πρόσφυγες παραμένουν στη χώρα, δήλωσε πως «είναι αυτονόητο ότι τα προσφυγόπουλα πρέπει να πάνε σχολείο, χωρίς οποιονδήποτε υγειονομικό κίνδυνο για οποιοδήποτε παιδί».

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης τόνισε ότι «έχει σημασία τα πολιτικά κόμματα που επί παντός επιστητού ανακοινώνουμε κάτι κάθε μέρα, να μιλήσουν και γι' αυτό, και περιμένω τα μεγάλα πολιτικά κόμματα, όπως η Ν.Δ., να πάρουν θέση, πολλώ δε μάλλον που ο δήμαρχος που έχει δημιουργήσει και το πρόβλημα μαζί με μια ομάδα εκεί στο Ωραιόκαστρο ανήκει στον ευρύτερο χώρο της Ν.Δ., σε μια τοποθέτηση σαφή».

Την έντονη ανησυχία του για τις δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου εκφράζει με ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου. Για «τοποθέτηση γενικώς και αορίστως» και «επί ιδεοληψιών που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν» κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής.

«Δεν έχει κανένας άλλος το δικαίωμα να διαμορφώνει τα παιδαγωγικά, εκπαιδευτικά ζητήματα πέραν του υπουργείου Παιδείας», λέει και εξηγεί:

«Το υπουργείο έχει μεριμνήσει και είναι σε πλήρη συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας για να υπάρξουν όλοι οι εμβολιασμοί των παιδιών αυτών. Εχει ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα των εμβολιασμών και θα ολοκληρωθεί σύντομα και επομένως όλες αυτές οι αιτιάσεις που παρουσιάζονται περί μη εμβολιασμού και προβλημάτων δεν υπάρχουν».

Αναφέρει ακόμη ότι «η επιλογή των σχολείων για τη μεταφορά των προσφυγόπουλων τις απογευματινές ώρες σε τάξεις υποδοχής δεν έχει γίνει ακόμη», συνεπώς, η περιοχή του Ωραιοκάστρου τοποθετείται σε ένα ζήτημα για το οποίο δεν υπάρχει γεγονός ακόμη.

«Καταλαβαίνετε, οι λόγοι της τοποθέτησης δεν είναι επί του συγκεκριμένου που έχουμε προτείνει αλλά γενικώς και αορίστως, επί ιδεοληψιών που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Σημείωσε, δε, πως αναμένεται η υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει γονιός ο οποίος μπορεί να πει πως αυτά τα παιδάκια είναι μολυσμένα και δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα δικά μας. Είναι απαράδεκτο, είναι καταδικαστέο από όλους μας. Εάν έγιναν τέτοιες δηλώσεις είναι θλιβερές και πραγματικά δεν θέλω να το πιστέψω ότι μπορεί να υπάρχει γονιός ο οποίος έκανε τέτοιες δηλώσεις», είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, για το θέμα, σημειώνοντας πως «αυτή η χώρα έχει μνήμες», υπενθυμίζοντας τους Ελληνες που έφυγαν από τη Σμύρνη το 1922 και τα πρώτα καράβια που τους φιλοξένησαν, προερχόμενα από τη Συρία.

Κάνουν τους μαθητές κοινωνούς της αθλιότητας

Ευτυχώς πολλοί κάτοικοι και κυρίως γονείς των μικρών παιδιών του Ωραιόκαστρου δεν συμμερίζονται τις ακρότητες που δυστυχώς, όπως προκύπτει, αφορούν και εκπαιδευτικούς και διευθυντές σχολείων.

Το εξαιρετικά όμως ανησυχητικό που έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους για ρατσιστικές συμπεριφορές είναι το σημείωμα που μοιράστηκε επιλεκτικά σε γονείς πολύ πριν ανακαλυφθούν τα «επιχειρήματα» περί υγείας και εμβολίων. Χείριστη εντύπωση προκαλεί και το αίτημα προς όσους γονείς κλήθηκαν να συμμετάσχουν, να σημειώσουν τηλέφωνα και διευθύνσεις ώστε να μπορούν να τουςειδοποιούν. Για να κάνουν τι, άραγε;

Οπως μας καταγγέλλει μητέρα, τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση της εφημερίδας, όλα ξεκίνησαν πριν ακόμα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

«Στη συνέλευση όπου υποτίθεται ότι ελήφθη ομόφωνη απόφαση δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν όλοι οι γονείς. Προσωπικά δεν είχα καμία ενημέρωση, παρότι το τηλέφωνό μου είναι γνωστό στα μέλη του συλλόγου (όπως γνωστές είναι και οι απόψεις μου, οπότε καθίσταται προφανές γιατί δεν ενημερώθηκα). Κατά συνέπεια, η "ομόφωνη" απόφαση που περιγράφει το σημείωμα δεν γνωρίζω από ποιον αριθμό γονιών ελήφθη στο σύνολο των γονιών του συγκεκριμένου σχολείου (σ.σ. 1ο Δημοτικό).

»Σημαντικότατο ζήτημα αποτελεί το γεγονός ότι ο διευθυντής του σχολείου, όπως έμαθα εκ των υστέρων, ήταν παρών στη συνέλευση για να "ενημερώσει" τους γονείς για το "πρόβλημα", τονίζοντας το θέμα της καθαριότητας του σχολείου! Επίσης, η ανακοίνωση μοιράστηκε στα μικρά παιδιά μέσα στην τάξη από εκπαιδευτικό του σχολείου.

Προσπάθησα να εξηγήσω στη μικρή μου για ποιο λόγο δεν θα υπογράψω το χαρτί και γιατί δεν θα το επιστρέψει στο σχολείο. Οπως ήταν αναμενόμενο, άρχισε να φοβάται και να σκέφτεται τι θα της πουν αν δεν πάει το χαρτί και αν θα της βάλουν τιμωρία. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που δεν επιθυμώ να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία μου».

Αντα Ψαρρά

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι γονείς του Προφήτη δεν προφήτευσαν σωστά
Από το αυτί και... στη Θέμιδα οι γονείς του Προφήτη που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο, γιατί πηγαίνουν τα προσφυγόπουλα. Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για αδικήματα...
Οι γονείς του Προφήτη δεν προφήτευσαν σωστά
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι «άθλιοι» των βαγονιών
Εισαγγελέας-εξπρές για τα βαγκόν λι των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη. Στο μικροσκόπιο η διοίκηση του ΟΣΕ που καταγγέλλεται για αδράνεια, καθώς παλιά και καινούργια βαγόνια τρένων έχουν μετατραπεί σε υπνωτήρια...
Οι «άθλιοι» των βαγονιών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ποινική έρευνα για ρατσισμό
Προκαταρκτική εξέταση από το τμήμα κατά της ρατσιστικής βίας της Ασφάλειας παρήγγειλε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τους υπεύθυνους του 2ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, οι οποίοι είτε προκάλεσαν είτε...
Ποινική έρευνα για ρατσισμό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δύο εξεγέρσεις προσφύγων για τις συνθήκες κράτησης
Δεκαέξι συλλήψεις προσφύγων έκανε η ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη, σε δύο απανωτούς ξεσηκωμούς σε δομή της «Αρσις» και στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών ● Και στις δύο περιπτώσεις διαμαρτυρήθηκαν για τις...
Δύο εξεγέρσεις προσφύγων για τις συνθήκες κράτησης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Κοινή στρατηγική για το προσφυγικό»
«Κοινή στρατηγική απ' όλα τα κράτη για το προσφυγικό», ζήτησε ο Ελληνας επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, από τη Θεσσαλονίκη, όπου...
«Κοινή στρατηγική για το προσφυγικό»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Βραχνός... Προφήτης με τα θρανία αδειανά
Μόνο 13 από τους 130 μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Προφήτη στον Δήμο Βόλβης κάθισαν χθες στα θρανία μετά την απόφαση των γονιών τους να απόσχουν από το μάθημα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φοίτηση 46...
Βραχνός... Προφήτης με τα θρανία αδειανά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας