• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 23.4°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 20.9°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 23.0°C
  1 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 17.7°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.2°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 18.2°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 14.8°C
  3 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 23.8°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.8°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 16.2°C
  2 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.9°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 21.6°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 23.2°C
  0 BF
  46%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 18.8°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 18.9°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  56%

«Μυθοπλασία» χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία την άποψη ότι το γειτονικό κράτος «σέβεται πλήρως τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο», με αφορμή απόφαση των νεοσύστατων Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών

EUROKINISSI

«Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα»

 • A-
 • A+

Πίσω στην… ασφάλεια της Τουρκίας ετοιμάζεται να απελάσει η Ελλάδα έναν Σύρο πρόσφυγα του οποίου το αίτημα ασύλου κρίθηκε την Παρασκευή «απαράδεκτο» σε δεύτερο βαθμό από τις νεοσύστατες Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφυγών.

Αντίθετα από τις προειδοποιήσεις και τις εκθέσεις διεθνών οργανισμών, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, και οργανώσεων, όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch, οι Επιτροπές θεώρησαν πως είναι «ασφαλής τρίτη χώρα» για τον Σύρο πρόσφυγα η Τουρκία, και μάλιστα σήμερα, μετά την κήρυξη καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στη γείτονα και την αναστολή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Εντονη ήταν η αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας. «Αυτή η απόφαση θεωρεί δεδομένο ότι ένας Σύρος θα τύχει πλήρους προστασίας στην Τουρκία, και άρα είναι εκ θεμελίων εσφαλμένη. Η άποψη ότι η Τουρκία σέβεται πλήρως τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο είναι μια μυθοπλασία.

»Οι καινούργιες Επιτροπές Προσφυγών έπρεπε να μην είχαν θεωρήσει την Τουρκία ασφαλή χώρα για τους Σύρους όταν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι διεθνείς εγγυήσεις και τα μέσα προστασίας συνεχίζουν να μην τηρούνται.

»Τη στιγμή που ακόμη δεν επιτρέπεται σε δικηγόρους και διεθνή όργανα ελέγχου να εισέλθουν στα κλειστά κέντρα στα οποία αυτός ο άνδρας θα μπορούσε να σταλεί, οποιοσδήποτε υπαινιγμός ότι η Τουρκία έχει ξαφνικά αναδιαρθρώσει το ανεπαρκές σύστημα ασύλου της εξακολουθεί να υπόκειται σε σοβαρή αμφισβήτηση», δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης για την Ελλάδα, Τζον Νταλουίσεν.

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τους νομικούς εκπροσώπους του Σύρου πρόσφυγα, οι οποίοι δεν θέλησαν να δώσουν περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση, καθώς ήδη εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, ο πρόσφυγας έφυγε από τη Συρία τον Ιούνιο και έμεινε στην Τουρκία περίπου ενάμιση μήνα πριν φτάσει στην Ελλάδα, όπου υπέβαλε αίτημα για άσυλο.

Η απόφαση των νεοσύστατων Επιτροπών, που δημιουργήθηκαν τον Ιούνιο με εσπευσμένη τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ενισχύει, αν δεν επιβεβαιώνει, τους φόβους ότι επιχειρείται πολιτική παρέμβαση στη διαδικασία ασύλου, προκειμένου να επιτευχθεί με κάθε θυσία ο στόχος της αμφισβητούμενης ευρωτουρκικής διακήρυξης που προβλέπει μαζικές απελάσεις όσων φτάνουν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου, είτε είναι πρόσφυγες είτε μετανάστες.

Το τελευταίο διάστημα, τόσο ο Γιάννης Μουζάλας όσο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ προανήγγειλαν ότι θα ξεκινήσουν το συντομότερο «επιστροφές» στην Τουρκία όσων απορρίπτονται κατά τη διαδικασία ασύλου και, με εμφανή απολογητικό τόνο απέναντι στις αιτιάσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, απέδωσαν την καθυστέρηση των απελάσεων στην ανάγκη να τηρηθεί η διαδικασία ασύλου και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των προσφύγων.

Προβληματισμός

Είναι όμως αμφίβολο αν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση η συγκεκριμένη απόφαση των νεοσύστατων επιτροπών.

Η εσπευσμένη αλλαγή της σύνθεσής τους, με τον διορισμό δύο δικαστικών λειτουργών, που έχουν πια την πλειοψηφία, έναντι ενός μέλους που υποδεικνύει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, είχε προκαλέσει έντονο προβληματισμό για τη σκοπιμότητά της, μεταξύ άλλων, στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στον γενικό γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Κωστή Παπαϊωάννου και σε 18 μέλη των προηγούμενων επιτροπών.

Μέχρι τότε, οι δευτεροβάθμιες επιτροπές είχαν κρίνει σε ποσοστό που ξεπερνά το 99% «παραδεκτά» τα αιτήματα ασύλου Σύρων στην Ελλάδα και απαράδεκτη την απέλασή τους στην Τουρκία, απορρίπτοντας τις σχετικές αποφάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και του υπαλλήλου του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Υποστήριξη Ασύλου, που ευθυγραμμίζονταν με την ευρωτουρκική διακήρυξη.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επιβεβαιώνονται οι παρανομίες
Σε επιβεβαίωση των καταγγελιών της Υπατης Αρμοστείας και των αποκαλύψεων της «Εφ.Συν.» σχετικά με την επιχείρηση παράνομης απέλασης Σύρων από τη Λέρο στην Τουρκία με πτήση από την Κω στις 20 Οκτωβρίου προέβη η...
Επιβεβαιώνονται οι παρανομίες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Ανεξάρτητες Επιτροπές» για γρήγορες απελάσεις
Eυθυγραμμισμένες με την πολιτική της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης για γρήγορες απελάσεις προσφύγων στην Τουρκία είναι στο σύνολό τους οι μέχρι τώρα γνωστές αποφάσεις των νέων Ανεξάρτητων Επιτροπών...
«Ανεξάρτητες Επιτροπές» για γρήγορες απελάσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι αντιδράσεις δεν σταματούν το Προαναχωρησιακό στην Κω
Με διαδικασίες εξπρές προχωρά η κυβέρνηση στη δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης στην Κω, εφαρμόζοντας την πολιτική που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας για την...
Οι αντιδράσεις δεν σταματούν το Προαναχωρησιακό στην Κω
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Frontex και στα βόρεια σύνορα
Την ανάπτυξη δυνάμεων της Frontex στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας έχει ζητήσει από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση, προκειμένου, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, «να...
Frontex και στα βόρεια σύνορα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία ο εγκλεισμός των ‘‘παραβατικών’’ μεταναστών και προσφύγων»
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να κλείνει σε κέντρα κράτησης τους λεγόμενους «παραβατικούς» μετανάστες και πρόσφυγες παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το κράτος δικαίου,...
«Παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία ο εγκλεισμός των ‘‘παραβατικών’’ μεταναστών και προσφύγων»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επείγουσα έρευνα για τις απελάσεις
Mετά την καταγγελία της Υπατης Αρμοστείας για παράνομες απελάσεις 10 Σύρων στις 20 Οκτωβρίου από τη Λέρο στην Τουρκία, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ανακοίνωσε χτες πως ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας και...
Επείγουσα έρευνα για τις απελάσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας