• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.2°C / 33.0°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.3°C / 31.6°C
  0 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 25.7°C
  0 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.7°C / 29.6°C
  0 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.4°C
  0 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.6°C / 32.5°C
  1 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 33.8°C
  0 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 29.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 28.1°C / 34.4°C
  2 BF
  21%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 27.9°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 24.5°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 24.5°C / 32.3°C
  0 BF
  68%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 32.8°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.4°C / 33.2°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.3°C / 28.8°C
  0 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.4°C / 31.7°C
  1 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  1 BF
  34%

Eνα παιδί εξαιρετικά ευάλωτο, με ένα ιδιαίτερα περίπλοκο και τραυματικό παρελθόν

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο ανήλικος Μπαχάρ στο Δρομοκαΐτειο. Γιατί;...

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ενα δεκάχρονο παιδί ξεκίνησε από τη Συρία κι έφτασε με τα πόδια στην Τουρκία. Το έσκασε από το σπίτι του όταν μπροστά στα μάτια του ο μπαμπάς σκότωσε τη μαμά του. Εμεινε στην Τουρκία και, όπως λέει, δούλεψε για λίγο σε ραφτάδικο, μέχρι που... πέρασε στην Ελλάδα. Εμεινε στη Σάμο φτιάχνοντας μια αυτοσχέδια καλύβα μακριά από το hotspot, ώσπου τον εντόπισαν οι αρχές και μεταφέρθηκε στο κέντρο.

Κάπως έτσι περιγράφουν σε έκθεσή τους στις 25 Αυγούστου η ψυχολόγος και η κοινωνική λειτουργός της Δομής Προσωρινής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων PRAKSIS τον Μπαχάρ. «Eνα παιδί εξαιρετικά ευάλωτο, με ένα ιδιαίτερα περίπλοκο και τραυματικό παρελθόν».

Η έκθεση αναφέρει ακόμα ότι τα γεγονότα που εξιστορεί ο Μπαχάρ κατά καιρούς είναι αρκετά συγκεχυμένα και συνθέτουν μια αφήγηση ζωής με περιορισμένες δυνατότητες κοινωνικοποίησης και μεγάλη πιθανότητα να έχει υπάρξει θύμα εκμετάλλευσης. Δεν έχει πάει ποτέ σχολείο, ενώ ο ίδιος δηλώνει ότι είναι 17 χρόνων.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι το παιδί φέρει τραύματα στο σώμα και μια ουλή στο κεφάλι, ενώ ίσως πάσχει από μεσογειακή αναιμία.

Δυσκολία προσαρμογής

Στις 20 Αυγούστου ο Μπαχάρ μπήκε στον ξενώνα αντιμετωπίζοντας μεγάλα συναισθηματικά προβλήματα, προβλήματα συμπεριφοράς και δυσκολίες προσαρμογής.

Προσπάθησε να ενταχθεί σε ομαδικές δραστηριότητες, ενώ έγινε φανερό ότι αποζητούσε απεγνωσμένα μια μητρική φιγούρα μεταξύ των μελών του προσωπικού.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, συχνά ξεσπούσε ο θυμός του, είχε μεταπτώσεις και έλεγε ότι είναι στιγμές που τον πονάει το κεφάλι του, ζαλίζεται κι όλα θολώνουν.

Τότε δεν μπορεί να σκεφτεί τίποτα, βλέπει μόνο μια κόκκινη γραμμή και είναι ικανός να χτυπήσει κάποιον που θα βρεθεί μπροστά του, πράγμα που δεν έγινε ποτέ όσο διάστημα παρέμεινε στον ξενώνα.

Ωστόσο, αυτές οι δυσκολίες και οι εκρήξεις προκάλεσαν προβλήματα στη σχέση του με τα άλλα παιδιά, ενώ κάποιες φορές είχε αυτοτραυματιστεί.

Η έκθεση συμπληρώνει ότι ο ίδιος αναφέρει συμπτώματα διπλωπίας καθώς και το «να με βλέπει μακριά ενώ είμαι δίπλα του».

Είχε μάλιστα ένα έντονο επεισόδιο που σχετιζόταν με την όραση, καθώς βίωνε τεράστια πίεση, ζαλιζόταν, δεν μπορούσε να περπατήσει και έτριβε έντονα τα μάτια του.

Τελικά οι δύο ειδικοί σημειώνουν ότι με αφορμή την απομάκρυνση ενός μέλους του προσωπικού ο ανήλικος εκδήλωσε αυτοκτονικό ιδεασμό, έφυγε από τον ξενώνα και έκανε χρήση αλκοόλ.

Επέστρεψε, αλλά η συμπεριφορά του ήταν και πάλι αυτοκαταστροφική και μάλιστα τραυματίστηκε με ένα μαχαίρι.

Για όλους αυτούς τους λόγους και ειδικά λόγω της έντονης ψυχολογικής πίεσης και της αυτοκαταστροφικής του συμπεριφοράς η κοινωνική λειτουργός και η ψυχολόγος ζητούν περαιτέρω διερεύνηση με στόχο την προστασία του παιδιού, ψυχιατρική και νευρολογική εκτίμηση αλλά και νοσηλεία.

Ο Μπαχάρ με συνοδεία μεταφέρεται στην εισαγγελέα ανηλίκων η οποία με εντολή της στέλνει το παιδί στο «Τζάνειο» ώστε να διαπιστώσει η παιδοψυχιατρική μονάδα του νοσοκομείου αν είναι επικίνδυνος για τον εαυτό του και τους άλλους κι αν συντρέχει νόμιμη περίπτωση εγκλεισμού και νοσηλείας.

Εδώ αρχίζει η τραγική αυτή περίπτωση να αποκτά στοιχεία επιεικώς μη αποδεκτά κοινωνικά, δεδομένου πως η παιδοψυχίατρος του νοσοκομείου αποφαίνεται ότι λόγω ηλικίας, την οποία ισχυρίζεται ότι έχει το ίδιο το διαταραγμένο παιδί, το νοσοκομείο δεν μπορεί να τον νοσηλεύσει.

Το χειρότερο όμως είναι ότι πριν απορρίψει την εισαγωγή του Μπαχάρ το τμήμα αυτό του «Τζάνειου» είχε στα χέρια του ιατρική γνωμάτευση από ακτινολογικό έλεγχο οστικής ηλικίας που είχε ήδη γίνει στον Μπαχάρ η οποία διαπίστωνε ότι η ηλικία του ήταν μεταξύ 14,5 και 15 χρόνων.

Ωστόσο, άγνωστο για ποιο λόγο το παιδοψυχιατρικό τμήμα του «Τζάνειου» αυθημερόν (!) αποφάσισε να στηριχθεί αποκλειστικά στα λεγόμενα του διαταραγμένου ψυχικά παιδιού και να το στείλει στο «Δρομοκαΐτειο»!

Εκεί δηλαδή όπου υπάρχουν μόνο ενήλικοι και όπου είναι αδιανόητο ακόμα και να σκεφτεί κανείς τι θα μπορούσε να συμβεί σε ένα παιδάκι 15 χρόνων!

Στα αζήτητα

Είναι άμεση ανάγκη, σύμφωνα και με τους γιατρούς του «Δρομοκαΐτειου», να φύγει το παιδί από εκεί και να πάει σε κάποιο παιδοψυχιατρικό τμήμα. Αν το «Τζάνειο»... δυσκολεύεται, θα πρέπει να βρεθεί κάποιο πιο συμπονετικό νοσοκομείο και να κάνει δεκτό ένα άρρωστο παιδί, αντί να το πετάει στα αζήτητα.

Μπορεί ίσως να είναι κλισέ η επίκληση στοιχειώδους πολιτισμού, αλλά η ντροπή είναι εδώ και είναι μπροστά μας.

Ενημερώνουμε σήμερα τον υπουργό, τους λαλίστατους εκπροσώπους όλων των συνδικαλιστικών ενώσεων, μέχρι την Εισαγγελία Ανηλίκων ότι κάποιος οφείλει να δώσει μια ανάσα στον Μπαχάρ, ακόμα κι αν δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το μόνο ούτε το τελευταίο -δυστυχώς- ασυνόδευτο παιδί που έχει την ανάγκη μας.

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν βρέθηκε θέση σε δομή της Αθήνας και η Μίσα απέβαλε στη Σάμο
Η Μίσα έχασε το μωρό που περίμενε με αγωνία λόγω της αδυναμίας της ελληνικής πολιτείας να της προσφέρει μια στέγη στην Αθήνα όπου σε εξειδικευμένα νοσοκομεία οι πιθανότητες επιβίωσης του κυοφορούμενου βρέφους...
Δεν βρέθηκε θέση σε δομή της Αθήνας και η Μίσα απέβαλε στη Σάμο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο Σάμιουελ πέθανε καθώς δεν είχε... παραπεμπτικό στα επείγοντα
Ο 31χρονος από την Γκάνα ξεψύχησε στο ΚΥΤ της Σάμου έπειτα από επιληπτικό επεισόδιο και αφού προσπάθησε να επισκεφτεί το νοσοκομείο ● Σήμερα αναμένεται η κατάθεση σχετικής μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός...
Ο Σάμιουελ πέθανε καθώς δεν είχε... παραπεμπτικό στα επείγοντα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Γιατί η Βόρεια Ελλάδα καθίσταται «αφιλόξενη» στο νέο κύμα προσφύγων
Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θέλουν όλες οι δομές φιλοξενίας προσφύγων από τη Λάρισα και πάνω να είναι γεμάτες. Στη Βόρεια Ελλάδα αυτή τη στιγμή 10.000 πρόσφυγες διαμένουν σε δομές και 3.000 άτομα σε ξενοδοχεία.
Γιατί η Βόρεια Ελλάδα καθίσταται «αφιλόξενη» στο νέο κύμα προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αντιδράσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το Ζέπελιν της Σάμου
Αντιδρά ο σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην εγκατάσταση του αερόπλοιου τύπου Ζέπελιν στον ουρανό της Σάμου και ζητά να ακυρωθεί η χρήση του δικτύου του πανεπιστημίου για τη μεταφορά των δεδομένων του.
Αντιδράσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το Ζέπελιν της Σάμου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η εκδοχή του Λιμενικού για το ναυάγιο
Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος απάντησε χθες στις σχετικές καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και οι οποίες αφορούν τον θάνατο της 4χρονης προσφυγοπούλας.
Η εκδοχή του Λιμενικού για το ναυάγιο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταγγέλλεται δολοφονική επαναπροώθηση προσφύγων ανοιχτά της Σάμου, πνίγηκε 4χρονο παιδί
Φονική επιχείρηση βίαιης επαναπροώθησης προσφύγων από το ελληνικό Λιμενικό ανοιχτά της Σάμου καταγγέλλει στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Ιρακινός πρόσφυγας, που έχασε το ένα από τα τρία παιδιά του...
Καταγγέλλεται δολοφονική επαναπροώθηση προσφύγων ανοιχτά της Σάμου, πνίγηκε 4χρονο παιδί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας