• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 25.8°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 25.0°C
  2 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  2 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.0°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 20.4°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 25.4°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.4°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 25.5°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 26.0°C
  2 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 23.9°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  2 BF
  59%

Πρόσφατη είναι η καταγγελία των Γιατρών του Κόσμου για βία και βασανιστήρια σε βάρος ασυνόδευτων ανήλικων κρατουμένων στο κέντρο υποδοχής και κράτησης στη Μόρια της Λέσβου, καταγγελία που διερευνάται από τη Δικαιοσύνη και την αστυνομία

Περισσότερα μέτρα για λιγότερο ρατσισμό

 • A-
 • A+

Την ανησυχία του για την αύξηση των ρατσιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα εκφράζει με επιστολή του στον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μουίζνιεκς και ζητά πρόσθετα μέτρα για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής διερεύνησης και τιμωρίας των περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας και κακομεταχείρισης, όπως και για την καταπολέμηση των ρατσιστικών εγκλημάτων, της ρητορικής μίσους, της ομοφοβίας και των ρατσιστικών διακρίσεων.

Μάρκος, Μόρια κ.ά.

Η επιστολή του κ. Μουίζνιεκς, που στάλθηκε στις 25 Ιουλίου και δημοσιοποιήθηκε χτες μαζί με τις απαντήσεις των υπουργών, βασίζεται στα ευρήματα της πρόσφατης πενθήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου και έρχεται σε μια στιγμή που τα ζητήματα του ρατσιστικού λόγου και των ρατσιστικών εγκλημάτων, όπως και της αστυνομικής βίας, είναι επίκαιρα όσο ποτέ.

Είναι άλλωστε νωπό το μισαλλόδοξο κήρυγμα του μητροπολίτη Χίου Μάρκου στην αρχή της εβδομάδας, για το οποίο έχει ζητήσει η γενική γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης να παρέμβουν η Εισαγγελία κατά του Ρατσισμού Αθήνας και η Εισαγγελία Χίου για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης αξιόποινων πράξεων, ενώ πρόσφατη είναι η καταγγελία των Γιατρών του Κόσμου για βία και βασανιστήρια σε βάρος ασυνόδευτων ανηλίκων κρατούμενων στο κέντρο υποδοχής και κράτησης στη Μόρια της Λέσβου, καταγγελία που διερευνάται από τη Δικαιοσύνη και την ίδια την αστυνομία.

Ας μην ξεχνάμε και τις καταγγελίες για βασανισμό των Κώστα Σακκά και Μάριου Σεϊσίδη προκειμένου η Αστυνομία να τους πάρει δακτυλικά αποτυπώματα.

Οι παραδοσιακοί μηχανισμοί ελέγχου και λογοδοσίας κρίνονται ανεπαρκείς από το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπως επισημαίνει ο κ. Μουίζνιεκς, που επικαλείται μεταξύ άλλων την πρόσφατη παρατήρηση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων ότι «το τρέχον σύστημα διερεύνησης των καταγγελιών αστυνομικής κακομεταχείρισης χαρακτηρίζεται από έναν αριθμό συστημικών αποτυχιών της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών».

«Ναι» στο νομοσχέδιο

Ο επίτροπος υποδέχεται θετικά το νομοσχέδιο που επεξεργάστηκε η γενική γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης και τέθηκε σε διαβούλευση τον Ιούλιο, το οποίο ορίζει τον Συνήγορο του Πολίτη ως την αρμόδια αρχή διερεύνησης των καταγγελιών αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι, ύστερα από τη διερεύνηση των περιστατικών, ο Συνήγορος κάνει συστάσεις στα πειθαρχικά όργανα των σωμάτων ασφαλείας, τα οποία πρέπει να εφαρμόζουν τις συστάσεις του, ή, σε αντίθετη περίπτωση, να αιτιολογούν πλήρως τη στάση τους.

Ο κ. Μουίζνιεκς ζητά περαιτέρω ενίσχυση του Συνηγόρου σε κονδύλια και προσωπικό, προκειμένου να είναι σε θέση να φέρει σε πέρας τα νέα του καθήκοντα, για τα οποία άλλωστε προβλέπονται μάλλον πιεστικοί χρόνοι, όπως και να διασφαλιστεί ότι θα είναι δεσμευτικές οι συστάσεις του στα πειθαρχικά όργανα.

Χαρακτηρίζει επίσης θετικά τα μέτρα κατά του ρατσισμού που λήφθηκαν το 2014 και 2015, όπως και το νομοσχέδιο για την ίση μεταχείριση που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ζητά όμως να προχωρήσει η εφαρμογή της νομοθεσίας εναντίον των ρατσιστικών εγκλημάτων, προκειμένου να υπάρξει ένα σώμα νομολογίας που θα αποτελέσει οδηγό για την αστυνομία και τα δικαστήρια.

Στις απαντήσεις τους, ο κ. Παρασκευόπουλος σημειώνει ότι η λειτουργία του Συνηγόρου προστίθεται στους υπάρχοντες ανεξάρτητους μηχανισμούς διερεύνησης της αστυνομικής βίας της Δικαιοσύνης και της αστυνομίας και ότι θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις του επιτρόπου, ενώ ο κ. Τόσκας επισημαίνει τις πρωτοβουλίες του υπουργείου σχετικά με τα Τμήματα Καταπολέμησης της Ρατσιστικής Βίας και την εκπαίδευση της αστυνομίας σε θέματα διακρίσεων, ρατσισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κωστής Παπαϊωάννου, γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

«Εξαιρετικά παραγωγικές παρατηρήσεις...»

«Αποτελεί πάγια σύσταση πολλών εθνικών και διεθνών οργάνων προστασίας των δικαιωμάτων να υπάρξει ανεξάρτητος μηχανισμός διερεύνησης των καταγγελιών για αστυνομική αυθαιρεσία, με δεδομένο ότι έχει δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια καχυποψία γύρω από την αποτελεσματικότητα της διερεύνησης των περιστατικών από τα πειθαρχικά όργανα της αστυνομίας, καχυποψία που αδικεί την πλειονότητα των μελών των σωμάτων ασφαλείας.

Επειτα από συνεργασία των τριών συναρμόδιων υπουργείων Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας συντάχθηκε το νομοσχέδιο και το υπ. Δικαιοσύνης είναι έτοιμο να το καταθέσει για ψήφιση το αμέσως επόμενο διάστημα. Η δημιουργία του εθνικού μηχανισμού διερεύνησης θα αποτελέσει τόσο σε συμβολικό όσο και σε ουσιαστικό επίπεδο ένα σημαντικό βήμα λογοδοσίας για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο διάλογος με τον επίτροπο κ. Μουίζνιεκς υπήρξε εξαιρετικά παραγωγικός και οι παρατηρήσεις του θα ληφθούν υπόψη στην τελική επεξεργασία του νομοσχεδίου».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κρίσιμες οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων
Εξαιρετικά ανησυχητικές και κρίσιμες χαρακτηρίζει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια...
Κρίσιμες οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αστυνομική βία αποκαλύπτει ο επίτροπος
Ο Νιλς Μουίζνιεκς του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με επιστολή προς Νίκο Τόσκα και Σταύρο Κοντονή αναφέρεται σε τέσσερις τεκμηριωμένες υποθέσεις με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες σε Σάμο...
Αστυνομική βία αποκαλύπτει ο επίτροπος
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πρώτη φορά, ίσοι απέναντι στον νόμο
Νομική αναγνώριση των ομόφυλων σχέσεων συνιστά ο νόμος -πλέον- για το σύμφωνο συμβίωσης, με εξαίρεση τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν τα παιδιά των ομόφυλων οικογενειών, για την οποία δεσμεύτηκε ο υπουργός...
Πρώτη φορά, ίσοι απέναντι στον νόμο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κ. Παπαϊωάννου: «Τεχνητό το δίλημμα ασφάλεια ή δικαιώματα»
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δίνει απαντήσεις στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για όλα τα κρίσιμα προβλήματα του δύσκολου αυτού τομέα που παρέμενε πρακτικά επί...
Κ. Παπαϊωάννου: «Τεχνητό το δίλημμα ασφάλεια ή δικαιώματα»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
50+10... λόγοι να ανησυχούμε
Περισσότερα από 50 περιστατικά βίας κατά ΛΟΑΤ πολιτών έχει καταγράψει η οργάνωση Colour Youth–Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, ενώ έχουν αναφερθεί και περίπου άλλα δέκα που δεν καταγράφηκαν, καθώς δεν το θέλησαν...
50+10... λόγοι να ανησυχούμε
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πιο ευάλωτοι, πιο εκτεθειμένοι οι πρόσφυγες
Σχεδόν δυόμισι με τρεις φορές περισσότερο εκτεθειμένοι στον κορονοϊό σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό είναι οι πρόσφυγες, ωστόσο η πρόσβασή τους σε ιατρικές υπηρεσίες είναι αντιστρόφως ανάλογη προς τις...
Πιο ευάλωτοι, πιο εκτεθειμένοι οι πρόσφυγες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας