• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.3°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.0°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 15.5°C
  2 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.0°C
  1 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.4°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 19.1°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.7°C
  4 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  4 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 15.6°C
  0 BF
  89%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.1°C
  2 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  1 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  0 BF
  96%

Με την επέμβαση της αστυνομίας, ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα «να απομακρυνθούν τα τσαντίρια των Σύρων» (Θ. Πλεύρης), «να μην παρεμποδίζεται η αγοραστική κίνηση των Χριστουγέννων στο Σύνταγμα» (Αδ. Γεωργιάδης) και «να μπορούν να κινούνται και να λειτουργούν

Αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν τους Σύρους από την πλ. Συντάγματος

 • A-
 • A+

Αντί για τα λεωφορεία που περίμεναν οι Σύροι για να τους μεταφέρουν σε δομές φιλοξενίας, στο Σύνταγμα εμφανίστηκαν γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής προς Δευτέρα κλούβες της αστυνομίας.

Λίγες ώρες αργότερα, συνεργεία του δήμου επιχειρούσαν να μαζέψουν τις στοίβες τις κουβέρτες, τα σλίπινγκ μπαγκ, τα ρούχα και τα προσωπικά αντικείμενα που δεν πρόλαβαν να πάρουν μαζί τους οι Σύροι, ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο έγινε η επιχείρηση.

Σύμφωνα με ενημέρωση μέλους της Συνέλευσης Αλληλεγγύης, «πενήντα ένας άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά και έξι γυναίκες, σπρώχθηκαν στις κλούβες γρήγορα γρήγορα, κάποιοι αλυσοδεμένοι, άλλοι χωρίς παπούτσια γιατί δεν πρόλαβαν να τα φορέσουν. Οδηγήθηκαν στο αλλοδαπών, μερικοί χωρίς τα χαρτιά τους, γιατί τα είχαν μέσα στις τσάντες τους και δεν τους άφησαν να τα πάρουν. ένας χτυπήθηκε και έβγαλε αίμα από το στόμα».

Ένας Σύρος σχολίαζε πως η αστυνομία είναι η ίδια στη Συρία και στην Ελλάδα.

[slideshow]

Έντονες πιέσεις το Σαββατοκύριακο

Η πίεση προς τους Σύρους να φύγουν από το Σύνταγμα ήταν έντονη την προηγούμενη εβδομάδα και εντάθηκε ακόμη περισσότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Σύροι με το υπουργείο Εσωτερικών την Παρασκευή. Η συμφωνία προβλέπει ταχύρρυθμη κατάθεση αιτημάτων ασύλου (10 την ημέρα) για τους Σύρους και γρήγορη έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων, όπως και εξασφάλιση στέγης για όσους την έχουν ανάγκη.

Πολλοί Σύροι δεν ήταν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν το Σύνταγμα πριν υπάρξουν τα πρώτα απτά δείγματα υλοποίησης της συμφωνίας και ενώ δεν έχει λυθεί το ζήτημα της στέγης. Εκκρεμεί η ανάληψη πρωτοβουλίας από τον Δήμο Αθηναίων, ώστε, σε συνεργασία με άλλους δήμους, να παραχωρηθεί ξενοδοχείο της Αθήνας για τις ανάγκες στέγασης των Σύρων, πέραν των 22 άστεγων οικογενειών που μεταφέρθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο σε ξενώνες του δήμου. Εκκρεμούν επίσης και δεσμεύσεις της Περιφέρειας και του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τη στέγαση.  

Ενδεικτικό της πίεσης από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Αγγελος Συρίγος, έδωσε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής για να μιλήσει για υποκίνηση των Σύρων από διακινητές που θέλουν να τινάξουν στον αέρα -όπως είπε- τη διαδικασία ασύλου προκειμένου να μη χάσουν τους πελάτες τους.

Επικαλέστηκε μάλιστα τα λεγόμενα ενός Σύρου, ο οποίος εμφανίστηκε στο πλευρό του. Ο Σύρος κατήγγειλε πως διακινητές «έφεραν νέες οικογένειες στο Σύνταγμα» το Σαββατοκύριακο και πως εξαρχής προσπαθούσαν να υπονομεύσουν το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ του κράτους και των Σύρων. «Δεν ήμασταν στο Σύνταγμα εναντίον του ελληνικού κράτους, αλλά εναντίον των διακινητών», είπε, δίνοντας μια πρωτάκουστη μέχρι τώρα διάσταση της διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα. Διότι οργανώσεις και διεθνείς οργανισμοί υπογραμμίζουν πως οι πρόσφυγες στρέφονται στους διακινητές ακριβώς επειδή το δόγμα «Ευρώπη Φρούριο» και ο κανονισμός Δουβλίνο 3 δεν τους αφήνουν περιθώρια να διασχίσουν νόμιμα τα εξωτερικά και εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Αυτό που δεν είπε ο κ. Συρίγος είναι ότι, πριν από τους όποιους διακινητές, έχουν φροντίσει να απαξιώσουν το άσυλο ο ίδιος προσωπικά και το ελληνικό κράτος. Γιατί είναι ο ίδιος που επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία πως δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας για τους Σύρους πρόσφυγες στην Αθήνα, παρά μόνο λίγες στην επαρχία, και πως δεν υπάρχει η δυνατότητα στέγασης, καθώς είναι πολύ περιορισμένες οι θέσεις σε δομές υποδοχής και φιλοξενίας. Μα, γι’ αυτές τις ελλείψεις καταδίκασε πρόσφατα την Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κρίνοντας ότι η μη εξασφάλιση της δυνατότητας ενός πρόσφυγα να βρει εργασία και στέγη συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το εξπρές της Ειδομένης για ανήλικους πρόσφυγες και η «καμπάνα» από το ΕΔΔΑ
Οι πέντε ανήλικοι Αφγανοί της φυλής Χαζάρα έφτασαν στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2016, όταν είχε κλείσει για τους Αφγανούς ο βαλκανικός διάδρομος προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκεί όπου επιδίωκαν να πάνε.
Το εξπρές της Ειδομένης για ανήλικους πρόσφυγες και η «καμπάνα» από το ΕΔΔΑ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δύο εκδοχές για έναν θάνατο
Αστυνομικές και ιατρικές πηγές εκφράζουν διαφορετικές εκδοχές για τις συνθήκες υπό τις οποίες κατέληξε ο άνδρας αλγερινής καταγωγής στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη στις 6 Φεβρουαρίου. Σε έκθεσή της η οργάνωση...
Δύο εκδοχές για έναν θάνατο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εβρος: επαναπροώθηση χωρίς όρια και προσχήματα
Αστυνομικές πηγές απαντούσαν άλλοτε ότι δεν υπάρχει κινητοποίηση για εντοπισμό και άλλοτε ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν τους πρόσφυγες, παρότι διέθεταν το γεωγραφικό τους στίγμα.
Εβρος: επαναπροώθηση χωρίς όρια και προσχήματα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κυνική αδιαφορία της ΕΛ.ΑΣ. για τη ζωή 94 Σύρων στον Έβρο
Οι αστυνομικές αρχές κωφεύουν στις εκκλήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων για τους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί σε νησίδα του ποταμού και εμπαίζουν την Εισαγγελία Ορεστιάδας και το ΕΔΔΑ
Κυνική αδιαφορία της ΕΛ.ΑΣ. για τη ζωή 94 Σύρων στον Έβρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στον Εβρο
Περισσότερα από 100 άτομα, ανάμεσά τους 35 παιδιά, παραμένουν εδώ και μέρες σε διαφορετικές νησίδες του Εβρου σε συνθήκες επικίνδυνες για τη ζωή τους ● Η αστυνομία αποφεύγει επιδεικτικά τη διάσωσή τους.
Πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στον Εβρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας