• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 26.2°C
  1 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 26.9°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 25.5°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.4°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 22.9°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 22.7°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.5°C / 26.6°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 25.4°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 23.6°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  67%

Διαμαρτυρία προσφύγων στο κέντρο κράτησης στην Μόρια,για την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία

EUROKINISSI

Η διακήρυξη της αμηχανίας...

 • A-
 • A+

Ολοι, ακόμα και ο εμπνευστής της αμφισβητούμενης διακήρυξης Ε.Ε. και Τουρκίας για το προσφυγικό Γκέραλντ Κνάους, επισήμαναν ότι δεν είναι ασφαλής χώρα η Τουρκία για τους πρόσφυγες, όλοι ανέφεραν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα προβλήματα που δημιουργεί η διακήρυξη, όλοι εκδήλωσαν την ανησυχία τους για τις τελευταίες εξελίξεις στη γείτονα, με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την αναστολή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την έξαρση της βίας και των διώξεων εναντίον των αντιφρονούντων.

Ωμός εκβιασμός

Ωστόσο, η αμηχανία φάνηκε να κυριαρχεί στο δεύτερο κλειστό διεθνές συνέδριο των Ευρωπαίων Δημάρχων για το προσφυγικό που διοργάνωσε η Αct-Ν.Ο.W. την Παρασκευή και το Σάββατο στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, με τη συμμετοχή δημάρχων, ευρωβουλευτών, ειδικών, εκπροσώπων πρεσβειών, εκπροσώπων ΜΚΟ και προσφύγων.

Κι αυτό, γιατί, παρά τα θεμελιώδη και σοβαρά της προβλήματα, η διακήρυξη παρουσιάστηκε -από όσους έχουν κεντρικό ρόλο στον μηχανισμό λήψης αποφάσεων της Ε.Ε.- σαν αναγκαίο κακό, σαν η λιγότερο κακή από τις εναλλακτικές που διαθέτει η Ευρώπη, σαν προϊόν ωμού εκβιασμού εκ μέρους της ξενοφοβικής ακροδεξιάς ή σαν ανάχωμα εναντίον της επικράτησής της.

Κανείς δεν φάνηκε να εξηγεί πειστικά γιατί η υιοθέτηση μέρους της ξενοφοβικής ατζέντας μπορεί να εμποδίσει την άνοδο της ακροδεξιάς, αντί να λειτουργήσει έτσι ώστε να της στρώνει το έδαφος και να νομιμοποιεί τις ιδέες και τις πρακτικές της.

Ο πρώην Αυστριακός ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, επιμελητής του συνεδρίου, σημείωσε ότι η συμφωνία με την Τουρκία αποτελεί προϋπόθεση για να επιτευχθεί η μόνη δυνατή λύση για το προσφυγικό, «η εδραίωση της ειρήνης και η καταπολέμηση του ISIS, όπως και η λύση του κουρδικού».

Σύμφωνα με τον κ. Σβόμποντα, η διακήρυξη Ε.Ε.–Τουρκίας είναι η καλύτερη δυνατή στη συγκεκριμένη περίπτωση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παράνομη είσοδος προσφύγων και να δημιουργηθούν νόμιμες διαδρομές.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Σταθερότητας, Γκέραλντ Κνάους, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα της διακήρυξης και την προωθούσε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πριν αυτή ψηφιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης Μαρτίου, υποστήριξε ότι η διακήρυξη δεν είναι τέλεια, αλλά είναι σίγουρα πολύ καλύτερη από το εναλλακτικό σχέδιο, να μετατραπεί η Ελλάδα στο Μαούρο της Ευρώπης (το Μαούρο είναι το νησί στο οποίο στέλνει η Αυστραλία όσους κάνουν αίτημα ασύλου στην επικράτειά της), σύμφωνα με την επιδίωξη της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς να κρατήσει πάση θυσία τους πρόσφυγες έξω από τις κεντρικές και βόρειες ευρωπαϊκές χώρες· επιδίωξη πίσω από την οποία φαίνεται να προσπαθεί να καλυφθεί η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Η τετράγωνη λογική του κ. Κνάους δεν φάνηκε να χωρά το απρόβλεπτο, όπως είναι τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία, τα οποία μάλλον παρέκαμψε καταφεύγοντας σε γενικότητες: «Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής για τα τρία εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί. […] Ωστόσο, παρά τις πολλές εξελίξεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Ε.Ε. δεν έχει δικαίωμα να δίνει μαθήματα στην Τουρκία, που έχει δεχτεί εκατομμύρια πρόσφυγες», είπε.

Αντίθετες φωνές

Η τετράγωνη λογική του δεν φάνηκε να χωρά ούτε τα επιμέρους υπαρκτά προβλήματα στα οποία σκοντάφτει η εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία, σύμφωνα με σχεδόν όλες τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει παραβιάσει τα δικαιώματα των προσφύγων σε κάθε στάδιο της διαδικασίας και έχει δημιουργήσει καταστάσεις εξαίρεσης από τον νόμο.

Ο κ. Κνάους έδειξε πως αντιμετωπίζει μάλλον γραφειοκρατικά το ζήτημα, καθώς απέδωσε την ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δεν εφαρμόζει τις ειλημμένες αποφάσεις της ή που δεν έχει μελετήσει αναλυτικά γιατί δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις της, ενώ φάνηκε να πιστεύει πως η λύση βρίσκεται όχι στο πάγωμα της διακήρυξης, όπως πρότειναν άλλοι στο συνέδριο, αλλά στην ταχύτερη και δυναμικότερη εφαρμογή της, σε μια επίδειξη μάλλον πολιτικού βολονταρισμού.

Εξ ου και ζήτησε να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση Σύρων από την Τουρκία στην Ευρώπη, να προχωρήσουν αποφασιστικά οι διαδικασίες μετεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης από την Ελλάδα και την Ιταλία και να ενισχυθεί άμεσα με χιλιάδες υπαλλήλους του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου η διαδικασία εξέτασης ασύλου στα ελληνικά νησιά.

Συμμαχία των προθύμων με σημαία την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες ενάντια στην ακροδεξιά ατζέντα ζήτησε η αυστριακή βουλευτής των Πρασίνων, Αλεβ Κόρουν, ενώ η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, Κάταλιν Πίρι, επέμεινε στην ανάγκη να διαχωριστούν οι οικονομικοί μετανάστες από τους πρόσφυγες και να επιταχυνθεί η διαδικασία απέλασής τους, για να σωθεί το κοινωνικό κράτος που βασίζεται στον αποκλεισμό, όπως είπε, και για να υπάρξει χώρος για τους πρόσφυγες.

Επικριτικός

Από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων, ο αντιδήμαρχος Μετανάστευσης Λευτέρης Παπαγιαννάκης επέκρινε την εκβιαστική εφαρμογή της διακήρυξης Ε.Ε. και Τουρκίας, ιδίως τη στιγμή που υπάρχουν αυτές οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα, και επισήμανε τη σημασία του φαγητού και της στέγασης για την ένταξη των προσφύγων.

Ο Μάρκους Κοθ από την οργάνωση Διακονία τόνισε πως αντί για έτοιμο φαγητό από κέτερινγκ, πρέπει να δίνονται χρήματα στους πρόσφυγες για να επιλέγουν και να μαγειρεύουν οι ίδιοι το φαγητό τους, όπως όλοι οι άνθρωποι, ενώ σημείωσε πως αντί για τους καταυλισμούς, πρέπει να υπάρξει στροφή στη φιλοξενία σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Υπόλογη η Ελλάδα για τα... απόνερα της «συμφωνίας»
Καμία νομική αξία δεν έχει η αμφισβητούμενη «συμφωνία» Ε.Ε. και Τουρκίας στο προσφυγικό, που φαίνεται ότι αποτελεί απλώς μια πολιτική διακήρυξη και όχι ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο, όπως επισήμανε στη χθεσινή...
Υπόλογη η Ελλάδα για τα... απόνερα της «συμφωνίας»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αιτούντες άσυλο ή πληθυσμοί προς ανταλλαγή;
Ενώ η αυριανή σύνοδος της Ε.Ε. με την Τουρκία αναμένεται να ξεκινήσει με μια παρουσίαση εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που υπερασπίζεται τη νομιμότητα της συμφωνίας των δύο μερών και τη συμβατότητά της με...
Αιτούντες άσυλο ή πληθυσμοί προς ανταλλαγή;
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το εξπρές της Ειδομένης για ανήλικους πρόσφυγες και η «καμπάνα» από το ΕΔΔΑ
Οι πέντε ανήλικοι Αφγανοί της φυλής Χαζάρα έφτασαν στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2016, όταν είχε κλείσει για τους Αφγανούς ο βαλκανικός διάδρομος προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκεί όπου επιδίωκαν να πάνε.
Το εξπρές της Ειδομένης για ανήλικους πρόσφυγες και η «καμπάνα» από το ΕΔΔΑ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ευρωπαϊκό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών
Το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται οι παρασκηνιακές κινήσεις που προσπαθούν να αναδείξουν την Ελλάδα ως υπεύθυνη για τη μη ολοκληρωμένη εφαρμογή της αμφιλεγόμενης ευρωτουρκικής συμφωνίας.
Ευρωπαϊκό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταγγέλλεται δολοφονική επαναπροώθηση προσφύγων ανοιχτά της Σάμου, πνίγηκε 4χρονο παιδί
Φονική επιχείρηση βίαιης επαναπροώθησης προσφύγων από το ελληνικό Λιμενικό ανοιχτά της Σάμου καταγγέλλει στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Ιρακινός πρόσφυγας, που έχασε το ένα από τα τρία παιδιά του...
Καταγγέλλεται δολοφονική επαναπροώθηση προσφύγων ανοιχτά της Σάμου, πνίγηκε 4χρονο παιδί
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εξηγήσεις για τα κονδύλια της Ε.Ε. για το προσφυγικό
Ο επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης έδωσε απαντήσεις από τις Βρυξέλλες για τα 820 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν στην Ελλάδα μέσω μεγάλων ΜΚΟ. «Δεν υπάρχει σκιά», διαβεβαίωσε. Επιτέθηκε στις χώρες που αρνούνται να...
Εξηγήσεις για τα κονδύλια της Ε.Ε. για το προσφυγικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας